macieq27 15.08.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich,proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy post na forum. Ostatnio zacząłem przygotowywać się mentalnie do ewentualnej wymiany kotła miałowego, który ma w tym roku 11 lat i obawiam się że może niespodziewanie zakończyć swój żywot. W związku z tym poczytałem nieco wypowiedzi na forum oraz kilka artykułów na stronie czysteogrzewanie.pl .Skłoniło mnie to do wielu przemyśleń co do tego czy prawidłowo obsługuję swój kociołek oraz czy nie jest on przewymiarowany jak na mój dom. Kocioł wygląda tak:https://www.dropbox.com/s/s2c4m8p3vhcqxgx/kocio%C5%82.jpg?dl=0Wymiary zewnętrzne to 160*55*65 cm (W*S*G)Z tego co zdążyłem się nauczyć jest to kocioł górnego spalania z wymiennikiem poziomym, o takim mniej więcej schemacie działania:https://www.dropbox.com/s/x64029eyy8zfe4v/kocio%C5%82_schemat.jpg?dl=0Palenisko ma wymiary 30*50 cm i wysokość od rusztu do dolnej krawędzi zasypu 45 cm. Ruszt wykonany jest z rur o mniej więcej 40 mm średnicy. Nie znam żadnych parametrów kotła, bo robiony był za rządów moich teściów przez zaprzyjaźnionego gościa, który pracuje u jakiegoś kotlarza z Pleszewa. Po znajomości miał on rzekomo dać grubszą blachę niż to zwykle bywa. Kocioł jak widać na zdjęciu ma zamontowaną dmuchawę i sterownik Płomyk firmy Elektro-Miz z Pleszewa.Przede wszystkim chciałbym ustalić moc nominalną mojego kotła i oszacować jego efektywność. Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił mi jakoś to policzyć przynajmniej w przybliżeniu. Na pewno problemem kotła jest ziewanie ogniem przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych (niskie ciśnienie/deszcz) oraz brak możliwości zapanowania nad temperaturą przy dobrym cugu w dni kiedy ciśnienie jest wysokie - woda gotuje się wtedy nawet przy wyłączonym nadmuchu. Stąd podejrzenie, że moc kotła jest za duża a ja niepotrzebnie marnuję opał. Ktoś sugerował mi, że problem może wynikać z faktu, że kocioł sam zaciąga powietrze przez dmuchawę nawet kiedy ona nie działa, i że powinienem mieć zamontowaną klapkę między dmuchawą a piecem, która będzie zamykać dopływ powietrza kiedy dmuchawa nie działa. Za wszelką okazaną pomoc z góry dziękuję. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez macieq27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts