vibor 16.08.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Witam serdecznie, Mój pierwszy post i mam nadzieję ,że nie ostatni . Kupiłem nowe mieszkanie od developera, w mieszkaniu są tynki Knauff kładzione maszynowo 3 kat. W mieszkaniu zaczęto robić gładź gipsową bo ekipa remontowa stwierdziła, że ściany są kiepskie ( teraz wiem że naciągnęli mnie na dodatkowy koszt gładzenie ok 150m2 ściany). Położono gładź gipsową ale nie jestem zadowolony bo : czuć "ziarna" po przeciągnięciu ręką , widać przetarcia do tynku na ścianie ( tynk był jakby różowy a gips biały) , na ścianach są rysy jakby podczas docierania dostało się ziarenko i porysowało, gładź została dziś już nawet zagruntowana ale gładzi nie ma tylko jest więcej chropowatości na ścianie. Dziś zwróciłem na to uwagę ekipie ale śmieją się ,że się nie znam a niedoskonałości usuną po pomalowaniu farbą wałkiem. Ogólnie nikt nie używał halogenu do oświetlania ściany a gładzą ręcznie, dziś przyłożyłem poziomicę ok 2.5 m do ściany i po zaświeceniu latarką światło w wielu miejscach pod nią przechodzi. Jak fachowo należy to zrobić a najlepiej jak stwierdzić fuszerkę bo tym na razie jest ta robota ? Widziałem i dotykałem ścian gładzonych u kolegi i u niego ściany są aksamitne bez tego co u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 26.08.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Szanowny Panie, wnioskując z Pana opisu ekipa budowlana popełniła sporo błędów, które powinna teraz poprawić. Aby ściany były równe i gładkie musi być spełnionych wiele warunków: dobrze dobrana gładź, przygotowanie gładzi zgodnie z zaleceniami producenta, odpowiednie nałożenie oraz szlifowanie, przygotowanie podłoża. Bez dokładnego obejrzenia ścian trudno stwierdzić, jaka metoda pracy będzie najlepsza. Jeżeli nie doszło do malowania warto jeszcze raz dokładnie przeszlifować powierzchnię, następnie odkurzyć, zagruntować gruntem polimerowym ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny oraz pomalować. Prace te sugeruję wykonać najpierw na niewielkim fragmencie podłoża, i jeśli przyniosą pożądany efekt, powtórzyć na całej powierzchni.Jeśli konieczne będzie ponowne gładzenie ścian, może Pan wykorzystać gładź ACRYL-PUTZ® ST 11 START S lub gotową masę szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Wszystkie szczegóły powinien Pan ustalić z wykonawcą, w którego gestii leży naprawienie błędów. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.08.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Szanowny Panie, wnioskując z Pana opisu ekipa budowlana popełniła sporo błędów, które powinna teraz poprawić. Aby ściany były równe i gładkie musi być spełnionych wiele warunków: dobrze dobrana gładź, przygotowanie gładzi zgodnie z zaleceniami producenta, odpowiednie nałożenie oraz szlifowanie, przygotowanie podłoża. Bez dokładnego obejrzenia ścian trudno stwierdzić, jaka metoda pracy będzie najlepsza. Jeżeli nie doszło do malowania warto jeszcze raz dokładnie przeszlifować powierzchnię, następnie odkurzyć, zagruntować gruntem polimerowym ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny oraz pomalować. Prace te sugeruję wykonać najpierw na niewielkim fragmencie podłoża, i jeśli przyniosą pożądany efekt, powtórzyć na całej powierzchni. Jeśli konieczne będzie ponowne gładzenie ścian, może Pan wykorzystać gładź ACRYL-PUTZ® ST 11 START S lub gotową masę szpachlową ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Wszystkie szczegóły powinien Pan ustalić z wykonawcą, w którego gestii leży naprawienie błędów. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżkapomijając, że nie wykonano gładzi, a wyłącznie zerowanie (przetarcia do tynku) podłoże już zostało zagruntowane, i najwyraźniej niewłaściwym gruntem, proponuje nałozyc poprawną warstwę gładzi i wyrównać szeroką szpachlą 450-600 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts