Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki zabezpieczenie

Recommended Posts

Witam jestem tuż przed kupnem dzialki, będę chciał podpisać umowę przedwstępną. Mam pytanie w jaki sposób mogę sie zabezpieczyc pzed jej zadłużeniem/ obciążeniem.juz po podpisaniu umowy przedwstepnej, czy sprzedający poewinien podpisac jeszcze jakieś oswiadczenie? Pozdrawiam

Przede wszystkim to bardzo dobrze, że podpisujesz umowę przedwstępną - koniecznie jednak w formie aktu notarialnego. Warto w niej określić wszystkie szczegóły przyszłej transakcji głównej, w tym w jakim terminie ma być ta transakcja zrealizowana oraz warunki, takie jak to, że w momencie zawierania transakcji głównej działka nie będzie obciążona żadnym zadłużeniem.

To czy działka jest obciążona zadłużeniem można sprawdzać na bieżąco samemu w Internecie (https://ekw.ms.gov.pl/eukw_ogol/menu.do), ale Twój notariusz ma obowiązek sprawdzić czy działka jest zadłużona tuż przed podpisaniem umowy zakupu działki. Ponadto wyraźne stwierdzenie w umowie zakupu działki, że nie jest ona obciążona długami jednoznacznie zabezpiecza Twoje interesy (pod rygorem nieważności umowy).

Dodam, że jeśli ze swojej strony czujesz się zabezpieczony finansowo do transakcji (środki własne lub już przyznany kredyt) to wtedy warto w umowie przedwstępnej zamiast zaliczki umieścić zadatek - w przypadku niezrealizowania transakcji sprzedający będzie zobowiązany do zwrotu podwójnej wysokości wpłaconego zadatku (w przypadki zaliczki sprzedający zwraca tylko to co otrzymał). To może być dodatkową motywacją dla sprzedającego (trudniej się wtedy rozmyślić). Ja tak miałem i sprzedający "stanął na głowie", aby zdjąć dług ze swojej działki i mi ją sprzedać.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Edytowane przez AmatorBudujeDom

Dziękuję za podpowiedzi mam zamiar podpisać taka umowe ale bez notariusza z rego co widzę to w takiej umowie musi byc punk odnosnie tego ze dzialka nie jest zadluzona w momencie jej zakupu?

Zdecydowanie taki punkt powinien się tam znaleźć jako warunek dla umowy głównej. Polecam wydać jednak te pieniądze na notariusza, bo w przeciwnym wypadku swoich praw i tak trzeba będzie dochodzić w sądzie. Umowa zawarta przy notariuszu jest zdecydowanie bardziej wiążąca.

To chyba istotna różnica. Oszczędności na notariuszu mogą "wyjść bokiem"...

Dokładnie, podpisując umowę przedwstępną notariusz sprawdzi wszystkie dokumenty wypisy wyrysy MPZP jeśli jest, sprawdzi czy ktoś nie ma prawa pierwokupu nie tylko ANR ale teraz wymagane jest ustalenie czy w gminie nie ma np. rewitalizacji wtedy prawo pierwokupu ma gmina. Umowa taka może zostać wpisana do KW i każdy będzie wiedział że masz prawo pierwokupu, trudniej też w tym okresie z takim zapisem aby działka została obciążona ...

My np. po podpisaniu umowy przedwstępnej od razu zakładaliśmy nową KW bo działki które nabywaliśmy miały wspólną z innymi a umowa główna była już na nowe KW.

Dane z KW to jedno wypis z rejestru gruntów to dokument konieczny do umowy.