Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałem poradzić się szanownego grona forumowiczów na temat projektu

https://www.archipelag.pl/projekty-domow/glen-iv-g1

Niestety mam działkę o szerokości 21 metrów i długości 48 metrów z wjazdem od południa i ten projekt oczywiście nie idealny ale by nam z małżonką pasował.

W związku z tym mam kilka pytań:

-W projekcie ściany działowe i sufity wykonane są z G-K.Na ile jest to rozwiązanie praktyczne?

-Czy jeżeli będziemy chcieli odbicie lustrzane aby taras nie był usytuowany od północnego-zachodu to czy w salonie nie będzie ciemno?

Pewnie jeszcze kilka pytań mi się nasunie,ale póki co to tyle.Pozdrawiam

Witam

Coś mało chętnych na podzielenia się uwagami (mam podobny kłopot ;) )

-W projekcie ściany działowe i sufity wykonane są z G-K.Na ile jest to rozwiązanie praktyczne?

Co do sufitów: raczej dzisiejszy standard, więc nie powinno być problemów. Mogą się pojawiać pęknięcia/rysy, szczególnie na łączeniach.

Ściany: nigdy bym się nie zdecydował na ścianki z g-k - niewiele tłumią hałas.

-Czy jeżeli będziemy chcieli odbicie lustrzane aby taras nie był usytuowany od północnego-zachodu to czy w salonie nie będzie ciemno?

Powinno być OK.

Co do projektu:

Łazienka z prysznicem i kiblem zaraz przy salonie ze ściankami z g-k to nieporozumienie, chyba że chcesz słuchać jak ktoś się załatwia ;).

Zwróć uwagę na wymiary pokoi a nie tylko na metraż, wg mnie minimalne w miarę rozsądne wymiary pokoju to 3,5m.

W sypialni (8) jeśli tak będzie łóżko usytuowane to tracisz miejsce - od drzwi nic nie postawisz, na ścianie od drzwi na taras masz niewiele miejsca, a od strony kotłowni też nic nie dasz bo musi być przejście.

Przy opcji - 3 pokoje jest naprawdę duży wybór projektów i można znaleźć ciekawszy.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Jest wersja tego projektu ze ścianami działowymi tradycyjnymi i na taką chyba się skuszę

Co do pokoików 9 i 10 zlokwidowałbym okna balkonowe na rzecz większych okien lub dodał narożne,pokoje będą bardziej ustawne,a w pokoju nr 8 nie wstawiać wiele oprócz łóżka licząc że garderoba w przedpokoju wiele pomieści :)

Jakub, jest wiele fajnych parterowych domów, szukaj innego. Domy z wejściem od południa powinny mieć salon od frontu, a jak nie pasuje taki układ to na pewno kuchnia nie powinna być od południa. WC kiepsko usytuowane jak pisał IMP, pokojach brak miejsca na szafy (ubrania dzieci w garderobie na przedpokoju?) , wiatrołap niewielki i nie zmieści się żadna szafa. Jak przyjdą do Ciebie goście to 4 osoby się tam nie zmieszczą, trzeba będzie w butach ich wpuścić aż do przedpokoju.

Ciąg komunikacyjny też kiepsko, bo chcą iść na taras trzeba będzie przechodzić przed TV.

Sypialnia nieustawna, najlepiej przenieść okno na drugą stronę ściany a na ścianie na przeciw łóżka duża szafa z TV w szafie

Kurcze przejrzałem już setki projektów i ten oczywiście nie bez wad ale najbardziej nam przypasował,żona nie chce salonu a co za tym idzie tarasu na którym będziemy spędzać wolny czas od ulicy,z kolei kuchnia usytuowana z innej strony skutkowała by przechodzenie z zakupami przez cały dom:( mam mętlik w głowie...