silesiaaa 16.08.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam. Mój instalator polecił mi te dwa kotły do mojego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym i garażem jednostanowiskowym . Powierzchnia zabudowy 123,20m2 Powierzchnia całkowita 211,70m2 Powierzchnia użytkowa 131,20m2 Kubatura 885,00 m3 W domu wszędzie zastosowane będzie ogrzewanie podłogowe góra i dół. Zastanawiam się jednak czy nie lepiej zrobić dół podłogówka a góra grzejniki. Proszę o pomoc co będzie tańsze w dalszej eksploatacji. Poniżej wklejam 2 warianty kotłów jakie polecił mi instalator wraz z infrastrukturą i małym opisem. Proszę o pomoc w doborze i opini co się lepiej opłaci. Wolę teraz troszkę dołożyć żeby potem płacić mniejsze rachunki za gaz w roku. Czekam na wasze opinie i spostrzeżenia . Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez silesiaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 12.10.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Polecam De Dietrich. Dla Ciebie wystarczy wersja mniejsza - MCA15. Będziesz miał na wejściu 2-3 tysiące taniej. Nie daj się naciągać na kotły o mocy powyżej 20kW. Zrezygnuj ze sterowania radiowego, a zaoszczędzoną kasę zainwestuj w podłogówkę podzielona na obiegi (góra/dół)i sterowniki przewodowe. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silesiaaa 03.11.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Dziękuję za odpowiedz xmsg.Wybieram de dietrich z systemem dół i góra podłogówka ze sterownikami przewodowymi.Zastanawiam się czy wystarczą 2 sterowniki jeden na dole i drugi na górze ?I jeśli ktoś może mi wytłumaczyć różnicę płynąca pomiędzy piecem mca 15 a mca 25 oczywiście zważając na charakterystykę mojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts