Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup wąskiej działki i możliwości zabudowy

szymko200

Recommended Posts

witam

jestem zainteresowany zakupem działki jak za załączonym zdjęciu:

wymiary działki obcięte.jpg

Działka obecnie jest ogrodzona ma przyłącze wodne i elektryczne oraz szambo.

Na działce znajduje się przyczepa kempingowa zadaszona wiatą oraz aneks sanitarny ( niewielki wolnostojący przybytek z kabiną prysznicową umywalką i sedesem )

Od frontu działki ( szerokość 10,3 m ) jest brama którą, można wjechać na działkę bezpośrednio z drogi gminnej

Działka z jednej strony sąsiaduje z działką zabudowana domkiem typu szałas a z drugiej strony wzdłuż całej działki przebiega gruntowa droga do pozostałych działek . Ww droga dojazdowa została sztucznie wydzielona z kilku działek w celu umożliwienia dojazdu do pozostałych głębiej umiejscowionych posiadłości .

wg. informacji z urzędu gminy teren, na którym jest działka obecnie nie ma zatwierdzonego planu zagospodarowania. Do końca 2016 ma być zatwierdzony plan wg. którego obszar ma być przeznaczony na zabudowę mieszkaniową .

Sentyment do miejsca i rekreacyjne możliwości wykorzystania działki ze względu na pobliski las i zalew, pchają mnie po ewentualnym zakupie działki do budowy -kupna gotowego domku drewnianego całoroczny o powierzchni pozwalającej na budowę bez pozwolenia na tz. zgłoszenie .

Domek w założeniu powinien być maksymalnej dopuszczalnej powierzchni,która to w odległej przyszłości- za 20 lat pozwoliła by na komfortowe zamieszkanie w nim w trybie całorocznym.

działka jest bardzo wąska i w tym upatruje ewentualne problemy z legalnym umiejscowieniem domku bądź budynku gospodarczego ; )

interesuje mnie kwestia minimalnego oddalenia zabudowy od granic działki ( szczególnie od drogi dojazdowej tej wzdłuż granicy )

interesują mnie również wszystkie inne sugestie jakie wam przychodzą do głowy wszystkie + i - oraz ewentualne problemy .

przykładowy domek jaki mnie interesuje to : http://olx.pl/oferta/promocja-domek-letniskowy-caloroczny-70m2-w-cenie-35m2-CID3-IDfjPbr.html#7a5b1e5522;promoted w wersji ze ścianami o grubości 240mm i ewentualnie zmienione pole podstawy na np. 4/8 m i zmiana umiejscowienia okien.

wszelkie sugestie mile widziane

Edytowane przez szymko200

Mój sąsiad ma działkę 10x30 metrów - postawił na tym indywidualnie zaprojektowany domek piętrowy 6x20 metrów. Więc się da. Na parterze ma pokój 5,5 metra x 5 metrów, salon 5,5 na 20, ubikacje i schody na góre - na górze łazienka i 2 pokoje po 22 metry. Do tego w piwnicy garaż 5,5metra na 20 i kotłownie

Ale:

W najbliższej okolicy 1km brak wolnych działek

Cena wtedy za działkę oddalona 1km stąd wahała się ok 150 - 300zł za metr2

Jak u Ciebie ceny są normalne to nie pchał bym się w taki coś - jak dla mnie w pokojach jest ciasno

generalnie sentyment do miejscowości robi swoje no i te media dostępne na działce które teoretycznie powinny uprościć i przyspieszyć proces zagospodarowania.

jaki domek i jak go usytuować najkorzystniej i zgodnie z przepisami na tej działce tak aby jego powierzchnia była największa i nie wymagała pozwolenia na budowę .

z tego co czytałem to najlepiej zbudować tz,. budynek gospodarczy w podstawie można wtedy mieć max 35m2. Można chyba dodatkowo zagospodarować poddasze. Czy to ma jakiś sens ??

jak usytuować taki domek chodzi o odległości od granic itp.

no i jak zabudować działkę legalnie na zgłoszenie?

=