Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skraplanie się wody w wentylacji

zax0

Recommended Posts

Witam, szukałem sporo na ten temat w internecie, ale nigdzie nie ma podanego sposobu jak rozwiązać to na 100%

Mój dom to parterówka z poddaszem nie użytkowym. Część mojej wentylacji rozprowadzona jest rurami PCV, a część po prostu do pionów kominowych.

Jak wiadomo problem jest z tym PCV, ponieważ skropliny nie wsiąkają i skraplają się do kratek.

Duża część ludzi piszę aby na samym dole w wentylacji zastosować od skraplacz potem od niego cienka rurka i do kanalizacji.

Ja chciałbym rozwiązać to trochę inaczej, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł. A teraz konkret;

1 Skropliny chciałbym zatrzymać już trochę wyżej(Załączam grafikę)

- Wytnę w rurach pcv miejsce na trójnik i go po prostu tam wmontuje, na trójniku będzie jakaś redukcja rury na mniejszą lub coś w tym stylu, wężyk i jakiś pojemnik na wodę.

- Rury potem oczywiście dokładnie ocieplę od samej wylewki do samego szczytu dachu.

W ten sposób wszystko na strychu. Dlaczego to wszystko? Ponieważ wydaje mi się że jak bedę stosował od skraplacze w samej kratce wentylacyjnej zawsze jest ryzyko że dookoła tej kratki będzie troche wilgoci i może pojawić się grzyb, a po drugie bedę słyszał w zimie kapanie wody do takiego od skraplacza.

Będę wdzięczny za wypowiedzi ludzi obytych już w temacie. Czekam na komentarze, mam nadzieje że opis jest w miarę czytelny.

9A.JPG

Edytowane przez zax0

Myślę, że łapanie skroplin powinno odbywać się w najniższym punkcie.

Według mnie woda może się pojawić w rurze przed trójnikiem (zaraz za styropianem a nawet w nim), gdzie będzie odpowiednia różnica temperatur i punkt rosy...

Dlaczego zakładasz, że skropliny będą wpływały do odnogi tego trójnika? Mogą sobie spływać też po "górnej ściance"/"do góry nogami". ;-)

Możesz się trochę przed tym zabezpieczyć robiąc taką jakby przegrodę, która zatrzyma spływające skropliny. Coś na kształt "U" lub lepiej "O" wstawionego w rurę w miejscu gdzie jest odnoga trójnika. Dalej jednak nie masz pewności, że skropliny nie pojawią się wcześniej.

Edytowane przez MdeFoxe

-Jeżeli będę łapał skropliny w najniższym punkcie tak jak piszesz, zawsze będę miał zawilgoconą/mokrą kratkę wentylacyjną (robiłem w zimie mały eksperyment, rano wkładałem mały pojemnik do kratki wentylacyjnej, a wieczorem wyjmowałem już pełny wody. Wyżej kratki na ścianie było już miejsce mokre i grzyb). I to było właśnie łapanie w najniższym punkcie.

- Woda może pojawić się przed trójnikiem to fakt dlatego nie jestem tego pewien na 100%

-Jeżeli chodzi o pojawienie się wody już w styropianie jestem pewien na 99% że tak nie będzie, ponieważ pokoje gdzie doprowadzona jest wentylacja w samym styropianie(czyli rury pcv położone na stropie i doprowadzone do komina) tam było sucho. Odkręcałem kratki wkładałem rękę i było ok. Sprawdzałem kilka razy w okresie zimowym.

-jeżeli chodzi o tą przegrodę na skropliny to jest to bardzo dobry pomysł, możesz podsunąć jakiś patent? może jakaś gumowa uszczelka od pcv itp?

Będę wdzięczny z wszelkie pomysły i odpowiedzi :)

• 3 months później...
Witam ponownie, czekałem z napisaniem tej wiadomości aż do okresu grzewczego, mam nadzieje że komuś się to przyda. Wszystko zrobiłem tak jak na rysunku wyżej. Całość ociepliłem Wełną mineralną ALU LAMELLA MAT 5cm, muszę powiedzieć że sporo się trzeba namęczyć bo wełna jest dość gruba 5cm robi swoje:). wszystko sklejałem do siebie taśmą zbrojoną grubości 5cm a potem łapałem jeszcze zaciskami(trytkami) co ok. 30 cm. Na stropie postawiłem plastikowe wiaderka 10L. Wszytko ładnie ścieka do wiaderek, kratki wentylacyjne na dole suchutkie, czyli pomysł wypalił na 100%. Dodam że średnia temperatura w domu to 21-22°C, Na zewnątrz tak jak to było dziś -8°C. Dla zainteresowanych mogę wysłać zdjęcia.