sztolu 17.08.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 będę niedługo układał pokrycie dachowe w domu parterowym z poddaszem nieużytkowym (będzie tam jedynie graciarnia).Strop drewniany ocieplony wełną - dach nieocieplony. Nasuwa mi się w związku z tym pytanie - czy muszę stosować membranę/folie paroprzepuszczalną na krokwiach? Jeśli tak to o jakiej gramatyrze wystarczy? Dodam, iż w dachu brak okien dachowych, czy też wyłazów. Czy nie wystaczy membrana tylko na stropie?Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikseros 17.08.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Myślę, że na stropie w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 17.08.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 czy muszę stosować membranę/folie paroprzepuszczalną na krokwiach? Czy nie wystaczy membrana tylko na stropie? Nie bardzo rozumiem - po co ci membrana na stropie? Kładziesz na krokwiach po dachem i tyle. Tylko jak już kładziesz tę membranę, to nie deskuj i nie papuj dachu, bo latem będziesz miał saunę w chałupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 17.08.2016 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Nie bardzo rozumiem - po co ci membrana na stropie? Kładziesz na krokwiach po dachem i tyle. Tylko jak już kładziesz tę membranę, to nie deskuj i nie papuj dachu, bo latem będziesz miał saunę w chałupie. po to żeby wilgoć nie dostawała się do oceplenia.. Chyba nie do końca zrozumiałeś pytanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.08.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 będę niedługo układał pokrycie dachowe w domu parterowym z poddaszem nieużytkowym (będzie tam jedynie graciarnia). Strop drewniany ocieplony wełną - dach nieocieplony. Nasuwa mi się w związku z tym pytanie - czy muszę stosować membranę/folie paroprzepuszczalną na krokwiach? Jeśli tak to o jakiej gramatyrze wystarczy? Dodam, iż w dachu brak okien dachowych, czy też wyłazów. Czy nie wystaczy membrana tylko na stropie? Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Witam. Właśnie po juhasa ci membrana na stropie???. Dobrze i słusznie pyta lotpaj .Na krokwiach i jaka gramatura to w twoim interesie czyli inwestora leży zapoznanie z dostępnymi materiałami i ich wybór, które oczywiście będą najbliższe potrzebom twojego dachu by w rzeczy samej nie pomylić folii wierzchniego krycia z paroizolacją.Dla mnie pytanie czy układać folię na w/w twój dach jest trochę niedorzeczne ponieważ kiedyś może zmienisz zdanie i z rupieciarni zrobisz poddasze użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 18.08.2016 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam. Właśnie po juhasa ci membrana na stropie???. Dobrze i słusznie pyta lotpaj .Na krokwiach i jaka gramatura to w twoim interesie czyli inwestora leży zapoznanie z dostępnymi materiałami i ich wybór, które oczywiście będą najbliższe potrzebom twojego dachu by w rzeczy samej nie pomylić folii wierzchniego krycia z paroizolacją.Dla mnie pytanie czy układać folię na w/w twój dach jest trochę niedorzeczne ponieważ kiedyś może zmienisz zdanie i z rupieciarni zrobisz poddasze użytkowe. niedorzeczne to jest sugerowanie że może kiedys zmienię zdanie. skoro mówie, że będzie nieużytkowe to tak będzie, po co te dywagacje? Zadałem pytanie i opisałem sytuację, a piszesz, żeby dać bo może zmienię zdanie.. Chodzi o to czy nie będę musiał dwa razy w takim wypadku dawać folii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 18.08.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Daj membranę na dachu, a nie na stropie. Jak dasz na stropie to woda, która się na nią dostanie nie będzie miała jak się wydostać. Z membrany na krokwiach po prostu sobie spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.08.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 niedorzeczne to jest sugerowanie że może kiedys zmienię zdanie. skoro mówie, że będzie nieużytkowe to tak będzie, po co te dywagacje? Zadałem pytanie i opisałem sytuację, a piszesz, żeby dać bo może zmienię zdanie.. Chodzi o to czy nie będę musiał dwa razy w takim wypadku dawać folii.. Witam. W mojej subiektywnej ocenie czy zmienisz zdanie czy nie to są jeszcze techniczne uwarunkowania stawiania dachu,jego pokrycia ,izolacji ,foli membran itp.Poniał.Na pewne rozwiązania nie masz wpływu ale głupotą by było gdybyś owej foli w/w nie dał w ogóle.To nie dywagacje to technika.To jest twoje pytanie więc nie dziw się ,że takie dostajesz odpowiedzi : ..Nasuwa mi się w związku z tym pytanie - czy muszę stosować membranę/folie paroprzepuszczalną na krokwiach? Jeśli tak to o jakiej gramatyrze wystarczy?.......... Powtórzę odpowiadając pełnym zdaniem na zadane przez ciebie pytanie.Musisz , a na stropie to porażka-termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) niedorzeczne to jest sugerowanie że może kiedys zmienię zdanie. Tak samo, jak niedorzecznym jest, upierać się, skoro już 3 osoby napisały ci, że źle robisz. Ale to twój dom, twoje wybory, kładź se tam co chcesz i gdzie chcesz. W sumie nikt takiego rozwiązania jeszcze nie praktykował, więc może zostaniesz pionierem, a po latach użytkowania domu okaże się, że twoja koncepcja jest słuszna, bo latem chłodno, a zimą ciepło będziesz miał. Może zrobi się jakiś tam mikroklimat na twoim poddaszu i para wodna zadziała jak klimatyzacja. Kto wie... Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 18.08.2016 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam. W mojej subiektywnej ocenie czy zmienisz zdanie czy nie to są jeszcze techniczne uwarunkowania stawiania dachu,jego pokrycia ,izolacji ,foli membran itp.Poniał.Na pewne rozwiązania nie masz wpływu ale głupotą by było gdybyś owej foli w/w nie dał w ogóle.To nie dywagacje to technika.To jest twoje pytanie więc nie dziw się ,że takie dostajesz odpowiedzi : Powtórzę odpowiadając pełnym zdaniem na zadane przez ciebie pytanie.Musisz , a na stropie to porażka-termos. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Skoro trzeba to trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts