JACUR 17.08.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, chciałbym się dowiedzieć co moze się dziać z moją wodą ze studni głębinowej. A mianowicie ,studnia wywiercona n a głębokość 68 m a pompa umieszczona na głębokości 38 m ,pompa IBO 4SD3/14 1,1 kw 400v ,wydajność 94l/min w domu hydrofor ocynkowany 300 litrów Badanie wody wykazało pH - 7,5 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 140 ŻELAZO mg Fe/l 0,07 MANGAN mg Mn/l 0,3 < 0,05 AZOTANY mg NO3 -/l <10 AZOT AMONOWY mg NH4 +/l 0,03 CHLORKI mg Cl-/l <30 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 397 Czyli przekroczony jest tylko mangan ,badanie zrobiła firma z forum K........n. Studnia była wywiercona w lipcu 2014 ,przeprowadzono pompowanie 24 godziny albo i więcej i wszystko było ok. Jednak pod koniec roku 2015 przyszli fachowcy i zaczęli intensywnie korzystać z wody kafelki,gładzie itp. i na filtry zaczęły się robić rdzawe,wiec zostały wymienione i po kilku dniach znowu to samo więc zaczęło mnie to martwić . Muszę też zaznaczyć że nie mieszkam w tym domu i woda była używana sporadycznie . W dniu wczorajszym rozebrałem zbiornik i zobaczyłem że woda jest w nim żółta (prosze spojrzeć na foto)i jest w nim trochę jakby piasku na dole ,jakieś metalowe wiórki z produkcji, ten zbiornik jest z roku 1993 ale nigdy nie był wcześniej używany i zalewany wodą. Dlaczego ta woda jest taka żółta ? Czy pompa cięgnie drobiny piasku ? Prosze o pomoc Jacek Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez JACUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.08.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zolta woda i brazowy filtr to zelazo. Albo badania byly do d....y albo zle pobralrs wode do badania, np juz zza filtra. Wode do badania powinienes pobrac bezpostednio ze studni, nie zza hydroforu. Taka sladowa ilosc zelaza nie powinna powodowac tak szybkiego zuzycia nawet malych filtrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 18.08.2016 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zolta woda i brazowy filtr to zelazo. Albo badania byly do d....y albo zle pobralrs wode do badania, np juz zza filtra. Wode do badania powinienes pobrac bezpostednio ze studni, nie zza hydroforu. Taka sladowa ilosc zelaza nie powinna powodowac tak szybkiego zuzycia nawet malych filtrow Dzięki za odpowiedź Woda była pobrana z hydroforu(kranik spustowy) i była przezroczysta ,nie była po prostu zmącona tak bym to nazwał, ale gdy puściłem wodę do wiadra po odkręceniu filtra to już leciała żółta. Co proponujesz teraz zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.08.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 W hydroforze zelazo sie utlenia do wersji nierozpuszczalnej i potrafi opadac na dno zbiornika. Pobranie takiej odstanej wody moze solidnie zafalszowac wynik. Pobierz wode sprzed hydroforu/prosto ze studni i powtorz badanie na zelazo. Woda do badania powinna miec minimalny kontakt z powietrzem i byc nalana do butelki pos korek bez pecherzyka powietrza. Sprawnie (bez czekania tydzien czasu) oddana do badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 06.09.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Wodę przebadałem ponownie i wyszło że 5 razy jest przekroczony poziom żelaza a mangan w normie .Woda została pobrana bezpośrednio po kilkugodzinnym pompowaniu z dopływu ze studni głębinowej.Firma zaproponowała takie rozwiązanie:zwężka napowietrzającaOdżelaziaczo-odmanganiacz IRDF 1354 TC Ilość złoża: 80 lZłoże Klarsanit , DefemanGłowica CLACK TCCintropur NW25 filtr mechanicznycałość z montażem ponad 4 tys .Czy nie można zastosować coś tańszego ?Dodam że woda po 10 godzinnym pompowaniu jest przezroczysta jednak po 2 dniowym niekorzystaniu znowu leci rudawa przez kilka minut a potem się klarujeFakt że cały czas jeszcze tam nie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wodę przebadałem ponownie i wyszło że 5 razy jest przekroczony poziom żelaza a mangan w normie . Woda została pobrana bezpośrednio po kilkugodzinnym pompowaniu z dopływu ze studni głębinowej. Firma zaproponowała takie rozwiązanie: zwężka napowietrzająca Odżelaziaczo-odmanganiacz IRDF 1354 TC Ilość złoża: 80 l Złoże Klarsanit , Defeman Głowica CLACK TC Cintropur NW25 filtr mechaniczny całość z montażem ponad 4 tys . Czy nie można zastosować coś tańszego ? Dodam że woda po 10 godzinnym pompowaniu jest przezroczysta jednak po 2 dniowym niekorzystaniu znowu leci rudawa przez kilka minut a potem się klaruje Fakt że cały czas jeszcze tam nie mieszkam Tak na pierwszy rzut oka wydaje sie ze drogo. Taki filtr 13x54 powinien dać się kupić poniżej 3000PLN. Czy NW25, i montaz jest warty ponad 1000PLN to już Twój portfel. Druga rzecz, masz 5x krotne przekroczenie żelaza. Mi tej wielkości filtr spokojnie sobie radził przy 20x przekroczeniu żelaza (3.5mg) i odrobine mniejszym pH. Solidnie bym się zastanowił nad filtrem o srednicy 10". 13" oczywiscie nie bedzie działał gorzej, ale wymaga wiecej wody (w litrach na godzine) do płukania potrzeba i w konsekwencji wiecej wody do szmaba/lkanalizacji poplynie. Jesli masz szambo to szczegolnie warte rozwazanie. Dobre wyplukanie 13" filtr to spokonie 500L wody moze pojsc jak ciężkie złoze. Raz na tydzien. Zelazo w warstwei wodonosnej jest w formie rozpuszczalnej, to i po napompowaniu woda jest klarowna. Po kontakcie z powietrrzem (w hyroforze, szklance itp) żalazo sie utlenia do wersji nierozpuzszczalnej co powoduje mętnienie i żólkniecie wody. Nie jest tak że tego żelaza przybywa lub ubywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts