Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna

stefek

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

10zł/pkt to dużo! W naszej okolicy liczą max 5zł.

A za punkt w moim przypadku liczyli włącznik lub gniazdo. czyli przewodu na suficie do lampy juz nie. I puszki rozdzielającej też nie liczyli oddzielnie.

W sumie za robiciznę dałem 3400zł, było ok 100 pkt. + rozdzielnia

Całość 9000zł z materiałem

Jestem już prawie po elektryku......

Cała instalacja kosztowala mnie 7.500 z materiałami (puszki, kable, skrzynka, bezpieczniki, wyprowadzenie kanla zasilającego itp......)- dom 150m2+garaż

Jak dogadywaliśmy to za punkt miało być 28zł.... zwykle bierze ok35 ale akurat trafiła mu się dziura więc "trafił swój na swego".... :D

Pomnożyliśmy liczbę punktów które chciałem przez te 28zł i wyszła kwota za robotę a koszt materiału miał wynikać ze zużycia. Materialy kupował sam i rzeczywiście ceny miał dobre no i materiały pierwszy sort.....

Punktów zrobił dużo więcej niż chciałem (np. do czujek do alarmu na piętrze w sypialniach- a nuż się panu przyda....) ale kwoty trzymal się do końca ustalonej za całość.

Ile wyszło punktów....????? nie wiem.... ale nie żałowaliśmy gniazdek itp.

Do tego dojdzie po tynkach 600 za pomiary i 1000 za podłączenie kabla do skrzynki (myślę, że cenę dał zaporową bo z gadki wynikało, że po prostu nie chce mu się tego robić:"Przyjadą robić skrzynkę z elektrowni to podłączą panu ten kabel za 200stówy..." :D )

A teraz....

POLECAM MOJEGO ELEKTRYKA- SUMIENNY, POMYSŁOWY, DOKŁADNY, SŁOWNY, "CZYSTY".... GENERALNIE SAME SUPERLATYWY !!!!!!!

No chyba, że komuś zależy na czasie to nie bardzo.... nie jest to mistrz świata w robieniu instalacji na czas.

Sposób mocowania kabli do ścian wprawia WSZYSTKICH w osłupienie......

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to namiary na prv'a.

10zł/pkt to dużo! W naszej okolicy liczą max 5zł.

A za punkt w moim przypadku liczyli włącznik lub gniazdo. czyli przewodu na suficie do lampy juz nie. I puszki rozdzielającej też nie liczyli oddzielnie.

W sumie za robiciznę dałem 3400zł, było ok 100 pkt. + rozdzielnia

Całość 9000zł z materiałem

To za pkt wychodzi mi że zaplciłeś ok 34zł mało to to nie jest :-?

Czy można prosić o jakąś fotkę?

Jasne.... ale jak już odpowiedziałem na priv'a paru osobom:

Na zdjęciach nic nie będzie widać bo mocowanie kabli wyglądało tak:

1. Wywiercenie otworów w ścianie

2. Wbicie w każdy otwór drewnianego kołka ok 5 cm długiego "na sztywno"

3. Przybicie gwoździem do tego kołka blaszki (gwóźdź rozpycha kołek dodatkowo go usztywniając)

4. Złapanie plaszkami kabeli poprzez owinięcie

http://images48.fotosik.pl/94/0b8587c427469e55med.jpg

Po prosu kable są przymocowane na "kołek beton" :wink:

Pozwolę sobie jeszcze zacytować jeden z pomysłów na ochonę kabli w późniejszym użytkowaniu jaki dostałem na prv'a od jednego z forumowiczów:

psyche78 napisał:

"ja zastosuj troche inne rozwiazanie :

mianowicie wszystkie kable na suficie i pod podloga beda normalnie przybite klipsami, natomiast na scianie beda zabezpieczone listwą metalową ( taka cienka szyna wykonana z jakiejs stali ). to dlatego zeby pozniej przypadkiem sie nie przewiercic przez kabel jak sie bedzie chcialo powiesic obrazek,,,wietlo do betonu po prostu nie da rady przewiercic tej szyny."

Uważam, że pomysł ciekawy.

Pozwolę sobie jeszcze zacytować jeden z pomysłów na ochonę kabli w późniejszym użytkowaniu jaki dostałem na prv'a od jednego z forumowiczów:

psyche78 napisał:

"ja zastosuj troche inne rozwiazanie :

mianowicie wszystkie kable na suficie i pod podloga beda normalnie przybite klipsami, natomiast na scianie beda zabezpieczone listwą metalową ( taka cienka szyna wykonana z jakiejs stali ). to dlatego zeby pozniej przypadkiem sie nie przewiercic przez kabel jak sie bedzie chcialo powiesic obrazek,,,wietlo do betonu po prostu nie da rady przewiercic tej szyny."

Uważam, że pomysł ciekawy.

Witam!

Moim zdaniem taka szyna jest zbędna, wystarczy dokumentacja fotograficzna przed wykonaniem tynków. W przypadku zastosowania tynków gipsowych może dojść do koronji (rdzawe plamy na powierzchni tynku).

Witam!

Moim zdaniem taka szyna jest zbędna, wystarczy dokumentacja fotograficzna przed wykonaniem tynków. W przypadku zastosowania tynków gipsowych może dojść do koronji (rdzawe plamy na powierzchni tynku).

Z tą korozją to może i racja...choć autor pomysłu twierdzi, że w Anglii (o ile dobrze pamiętam) to standart. Więc..... :o

Ale ze zdjęciami.... zrobiłem .....oczywiście, że zrobiłem...... w teorii pięknie.......ale ja już wiem, że jak sobie moja kochana wymyśli w jakimś miejscu obrazek lub coś innego do powieszenia na ścianie to zdjęcie pokazujące, że tu gdzieś jest kabel (+-10cm) na niewiele się zda

Ma być tu i już (+-10mm) :-?

I tu taka szyna by się przydała

......albo czujnik kabelka

Choć jak już "to coś" wisi to faktycznie pasuje..... :wink:

Czy można prosić o jakąś fotkę?

Jasne.... ale jak już odpowiedziałem na priv'a paru osobom:

Na zdjęciach nic nie będzie widać bo mocowanie kabli wyglądało tak:

1. Wywiercenie otworów w ścianie

2. Wbicie w każdy otwór drewnianego kołka ok 5 cm długiego "na sztywno"

3. Przybicie gwoździem do tego kołka blaszki (gwóźdź rozpycha kołek dodatkowo go usztywniając)

4. Złapanie plaszkami kabeli poprzez owinięcie

http://images48.fotosik.pl/94/0b8587c427469e55med.jpg

Po prosu kable są przymocowane na "kołek beton" :wink:

Jeżeli chodzi o instalację podtynkową, to należy ją prowadzić w uprzednio wykutych lub wyciętych bruzdach głębokości ok. 1,5 cm. Kable powinny być mocowane za pomocą gipsu budowlanego. Zastosowane gwoździe i blaszki w takiej ilości jak na zdjęciu, praktycznie wykluczają możliwość wykonania tynku gipsowego, ze względu na korozję (można wykonać tynk mineralny).

Powodzenia.

Jeżeli chodzi o instalację podtynkową, to należy ją prowadzić w uprzednio wykutych lub wyciętych bruzdach głębokości ok. 1,5 cm. Kable powinny być mocowane za pomocą gipsu budowlanego. Zastosowane gwoździe i blaszki w takiej ilości jak na zdjęciu, praktycznie wykluczają możliwość wykonania tynku gipsowego, ze względu na korozję (można wykonać tynk mineralny).

Powodzenia.

"należy ją prowadzić w uprzednio wykutych lub wyciętych bruzdach" - w domu mojej siosty nie są w bruzdach juz od ok 12 lat i wszystko działa..... w domu teściów też (dom ok 20 letni)....... w domu ...i tak dalej i tak dalej.

Możesz wyjaśnić dlaczego "należy"

"wykluczają możliwość wykonania tynku gipsowego"

Uffff to dobrze, że od początku chciałem mineralny.... :wink:

"Kable powinny być mocowane za pomocą gipsu budowlanego"

Ktoś kiedyś mi powiedział, że gips z cementem to nie najlepsze połączenie.... nie wiem czy się z tym zgodzisz.....?