Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna

stefek

Recommended Posts

w granicach 10.000 - 13.000 zł.

Nie wiem co robić...

"W granicach" robi różnicę. Tu masz 30%. Rozumiem, że jeden za to samo chce 10k, drugi 13k??? W takim razie wybór jest prosty. Jeśli nie, to niedobrze :). jeśli jeden z znich mówi 10-13 to albo testuje Cię ile jesteś w stanie zapłacić, albo faktycznie asekuruje sie, bo nie do końca wie co ma zrobić (tak jak piszesz - rozmowa wstępna).

Musisz dokładnie spisać czego chcesz, a elektryk ma to wycenić.

Wyślij mi maila na prv, poślę Ci wieczorem zestawienie jak to zrobiłem. Zobaczysz, zdecydujesz. I ustal czy to z vatem, czy nie. Moim zdaniem warto wiedzieć kto robił elektrykę :)

Dokładnie - jeden chce 10 tys. a drugi 13 tys. :wink:

Wysyłam maila na priv.

Z góry dziękuję.

:D

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli w cenie o której mówisz daje również:

- pełną ochronę przeciwprzepięciową

- sensowną ilość różnicówek

- sensowny i logiczny podział instalacji na obwody

- oddzielne dedykowane obwody dla kuchni, łazienek, pralni, kotłowni...

- dla obwodów na zewnątrz stosuje odpowiednie przewody

- połączenia wykonuje na zaciskach WAGO lub kostkach (nie skrętki)

- wykonuje pomiary, dostarcza protokoły i dokumentacje

... i to wszystko podpisze na papierze i wg tego nastąpi rozliczenie po podłączenie domu do Energetyki to.... podpisuj z nim umowę zanim się rozmyśli... cena jest bardzo dobra.

Heloł

Z racji bujającego się stropu musiałem sobie zamontować metalową "rureczkę":

http://www.ifb.pl/dandys/inne/slup01.jpg

I oczywiście w tym miejscu co musiało lecieć ? No co ? Oczywiście prądowe druciki:

http://www.ifb.pl/dandys/inne/slup02.jpg

Dodatkowo przy montażu rureczki trochę mi te druciki pokiereszowali.

I teraz pytanie do speców. Jakby to najprościej połączyć ... żeby się nie narobić.

Myślałem żeby kupić jakieś dwie najbardziej płaskie puszki, wykuć na nie miejsce w tym żelbetowym stropie :cry: przed rureczką i za rureczką no i dokonać w nich połączenia.

Ale może jest jakiś mniej męczący sposób ?

Zapewne oczekujesz innej odpowiedzi (prostego i skutecznego rozwiązania), ale...

Najgorszym rozwiązaniem będzie zaizolowanie tych uszkodzeń i udawanie, że nic się nie stało. Za jakiś czas różnicówka może wyrzucać obwody z powodu kondensacji pary wodnej pod sufitem i pogorszenia stanu izolacji.

Puszeczki w żelbecie.... jest to możliwe, ale narobisz się to raz, a dwa wprowadzasz kolejne miejsca potencjalnych uszkodzeń.

Pamiętaj, że głównym miejscem awarii instalacji są miejsca stykowe, a nie jednolity przewód na długości.

Najlepszym rozwiązaniem jest wymiana tych przewodów na nowe. Odkucie, wymiana, zagipsowanie i zamalowanie.

Jesteś na takim etapie prac, że zamaskujesz sobie te przewody jakby nic się nie stało.

2 dni pracy i śpisz spokojnie przez kilkadziesiąt lat.

• 3 weeks później...

Jestem po pierwszej rozmowie z elektrykiem.Pan elektryk przespacerował się po domku i powiedział mi cenę za robociznę 3400 zł

w skład robocizny wchodzi

-instalacja elektryczna(kabelki mocowane do porothermu za pomocą jakiś tam blaszek,przewody chce położyć dołem-nie mam jeszcze wylewek czyli przewody będą 22 cm pod podłogą :roll: )-kilka obwodów,ale ile dokładnie nie powiedział:(

-siła w kuchni i garażu

-gniazdka do internetu

-gniazdka do tv(w 3pokojach chcę mieć satelikę-3 tunery-na stryszku ten tuner główny z kartą)

-oświetlenie zewnętrzne

-oświetlenie do podbitki

-instalacja alarmowa

-przewód pod domofon,brama

http://projekty.dom.pl/fa_dorado.htm?gclid=CP2fn5WiyZsCFREgZwodu3zrKg

Jak sądzicie,czy to dobra cena za robociznę???

Jestem po pierwszej rozmowie z elektrykiem.Pan elektryk przespacerował się po domku i powiedział mi cenę za robociznę 3400 zł

w skład robocizny wchodzi...

...Jak sądzicie,czy to dobra cena za robociznę???

Cena za robociznę jest dobra, pytanie czy dla inwestora czy dla wykonawcy ;)

Diabeł tkwi w szczegółach. Pytanie podstawowe ile gniazd, lamp, czujek alarmowych przewidział w swojej wycenie? Pytania kolejne, ile Cię skasuje za zasilanie budynku, ile za uziom(y), jaką technologie montażu przewidział u Ciebie, na jakim etapie zostawi instalacje po sobie, czy pozostawi po sobie ślad papierkowy, kto kupuje materiały (zjada rabaty), czy to jest cena netto czy brutto...., itd, itp?

Cena atrakcyjna, aż troszkę nazbyt atrakcyjna jak na taki zakres prac.

P.S. Szukaj i umów się na spotkanie z co najmniej 2-3 elektrykami na budowie. Po tych spotkaniach spisz na kartce ich i swoje pomysły, ponownie przedstaw im te pomysły i poproś o potwierdzenie kwoty na piśmie. Wybierz najbardziej rozsądnego spośród nich wszystkich elektryków i podpisz umowę.

Ilość gniazd,lamp tyle ile będę chciała-nie liczy od punktu tylko od całości.Nie rozumiem o co chodzi z tym zasileniem budynku-pan elektryk widział ze mam tylko skrzynkę budowlaną od domu 7 metrów i powiedział ze to trzeba na 10-ce pociągnąć,uziomy-kurcze nawet nie wiem co to takiego :roll: ,będzie wpis do dziennika budowy oraz ten papierek podbity potrzebny do odbioru.Materiały kupuje ja albo on-powiedział jak mi wygodniej dla niego bez różnicy.Podana cena jest ceną (do ręki) :wink:

Angelb,

to bardzo dobra cena za robocizne.

Ja mam chyba podobnie - mój nie liczy od punktu, większość elektryków juz taki nie robi.

U mnie wersja "full-wypas" - podłączenie prądu ze słupa do domu, dowolna ilość owych "punktów", TV i sat., komp z internetem, wyprowadzenia na alarmy, 2-3 rozdzielnie, dużo bezpieczników ( więcej niż standard ) instalacje "zewnętrzne", pełna ochrona przepięciowa, pomiary i protokoły ( ważne ! ), zdjęcia instalacji na płytce CD, wpis do dziennika, formalności z Energetyką, gwarancja i ewentualny serwis ( tfu, tfu ! ).

Całość ( robocizna i materiały ) wyjdzie 12.000 zł.

Z czego robocizna to około 4.500-5.000 zł a reszta ok. 7.000 zł to materiały.

Oj naiwni ludzie jesteście.

Myślicie, że jeśli wykonawca ze swoich pieniędzy będzie kupował materiały a ma określony budżet to zrobi wam ful wypas? Przecież każdy dodatkowy element to opróżnianie JEGO KIESZENI. a leci to szybko. Kilka bajerów i tysiaka nie ma. Dajcie mi takiego idiotę który w takich warunkach będzie robił ful wypas.

To jest tak jak ze szwedzkim stołem w restauracji za określoną kwotę. Chyba wiadomo jak restauracja kalkukuje taki stół.

1) daje naprawdękażdemu na maksa ale wyliczy koszt i ilość żarcia dla największego z możliwych żarłoków aby wrazie czego nie wtopić bo przecież wiadomo, że będą jedli ile chcieli . Potem okazuje się,że 90 % gości nawet połowy nie zjadłą z tego co założyła restauracja i za co klient zapłacił. Więc co zostało to dodatkowy zysk dla restauracji.

2 ) niby żarcia ma być do woli ale szybko sięokazało, że do woli to tylko jakieś podrzędne potrawy a frykasy albo nie było wcale albo dawno się pokończyły. Na pytanie gdzie kawior odpowiedź- panie na takich imprezach nie podaje siękawioru. jeśli państwo sobie uważają to podamy po 200zeta za porcję. Tu zyskiem jest porządna stawka za stół bo przecież to ful wypas i dodatkowo sprzedany kawior, szampan i tp.

A czemu tak było- bo nie ustalono dokładnie co oznacza ful wypas a oznacza co innego dla tego kto za ten ful wypas płaci - czytaj elektryk a co innego dla tego kto z ful wypasu chce korzystać- czytaj inwestor.

Jestem na 90 % przekonany ,że na koniec napewno sięnie dogadacie bo za 12 000 to żadnego ful wypasu nie zrobi a wtedy gość musiałby cały budżet wydaćna twoją instalację czyli robićza darmo i dołożyć na kanapki. Więc jeśli nie doprecyzujecie co za 12000 ma być zrobione i ile kosztują kolejne bajery to będziesz miał zwykłe minimum tak aby jak najwięcej z budżetu zostało w kieszeni elektryka bo przecież on przychodzi zarobićna twojej budowie a nie robić ci dobrze.

Jeśli macie dogadane co do szczeguów i ilości robót za które to została określona cena to ok. Ale zabrzmiało to jakoby majster miał dostać12 koła i spełniać każdą twą zachciankę a nawet sam być inspiratorem ponas standardowych rozwiązań. Poprostu chciałem napisać ,że cuda w przyrodzie się raczej nie zdarzają i za wszystko trzeba zapłacić.

Elektryk, fryzjer, glazurnik zrobi naprawdęful wypas ale tylko w jednym przypadku - gdy potem przedstawi rachunki zamawiającemu i dostanie zwrot kasy za ten ful wypas. Nigdy nie będzie tego robił z własnych pieniędzy.

Witam.

Proszę o opinię na temat cen jakie porponuje elektryk

-za punkt 42 pln ( ale punkty powyzęj 10 metrów liczone x 2 .Mowi że takich punktów w domku okolo 200m2 nie bywa wiecej niz 5-8.Tu zapala się mi lampka

kontrolna czy aby elektryk co ma rozjasniac nie ściemnia)-ilosc punktów około 100.

- za przyłącze WLZ -30 PLN/metr.Niestety potrzebuje ok.55 metrów

-za obwód zasilający bramą-11PLN/metr

- za obwód zasilający domofon-11Pln/metr

-punkt 3 fazy liczony potrójnie

-rozdzielnia podtynkowa 1500 PLn.

Oczywiście kable układane bez bruzdowania.

Cena za przyłącza w wykonanym już wykopie

Montaż osprzętu-4 pln sztuka

Napiszczie jakie macie wyceny z okolic W-wy.

Panowie mam jedno pytanko dom około 90m kw. i elektryk za materiał wzioł odemnie 5000zl Dał mi rachunki na kwote opiewającą 2000zł z czego powiedział że dodał swój materiał i moje pytanie brzmi czy to nie za dużo te 5000zł?? za robote powiedział 3000zł więc tu się nie kłóciłem, prosze o szybką odpowiedz dziękuie:)

To jest tak jak ze szwedzkim stołem w restauracji za określoną kwotę. Chyba wiadomo jak restauracja kalkukuje taki stół.

1) daje naprawdękażdemu na maksa ale wyliczy koszt i ilość żarcia dla największego z możliwych żarłoków aby wrazie czego nie wtopić

Nie masz racji. Taka kalkulacja spowodowałaby, że niikt nie korzystałby z baru. Zakłada się, że ludzie chodza parami, w parze często jest 1 kobieta itd itp. Do żarłoka się dopłaca.

Panowie mam jedno pytanko dom około 90m kw. i elektryk za materiał wzioł odemnie 5000zl Dał mi rachunki na kwote opiewającą 2000zł z czego powiedział że dodał swój materiał i moje pytanie brzmi czy to nie za dużo te 5000zł?? za robote powiedział 3000zł więc tu się nie kłóciłem, prosze o szybką odpowiedz dziękuie:)

Jeśli masz rozdzielnię uzbrojoną w "esy" i pozostałe, to masz dobrą cenę, no i niewiem jaki zakres prac był, czy z przyłączem, czy bez itd.

Czy wykonanie instalacji elektrycznej w domu musi być wpisane do dziennika budowy ?

Wkrótce będę na etapie robienia elektryki. Dostałem już pierwsze wyceny - trochę to grosza kosztuje. A szwagier jest elektrykiem i jak popatrzył na mój schemat, powiedział że się da zrobić własnymi siłami. Szwagier niestety nie ma firmy i wbić się do dziennika budowy nie może.

Czy ktoś robił może elektrykę domowym sposobem ?

W dzienniku budowy wpisy wykonuje Kierownik Budowy i inne osoby pełniące samodzielne funkcje w budownictwie, czyli INŻYNIEROWIE Z UPRAWNIENIAMI BUDOWLANYMI.

Dogadaj się z elektrykami (jedną z firm od wycen), że wspólnie ze szwagrem zrobicie instalacje w domu i doprowadzicie kabelki do miejsca gdzie ma być rozdzielnia. Firma instalatorska zamontuje rozdzielnie, okabluje ją, sprawdzi, pomierzy i podpisze się jako wykonawca. Koszt montażu rozdzielnicy powinien zamknąć się w kwocie 500-1000zł zależy od jej wielkości. Ceny zabezpieczeń nie liczę bo i tak je musisz kupić i tak.

Szwagier napewno nie dysponuje odpowiednim sprzętem ani wiedzą, żeby móc Ci to zrobić na 100% bezpiecznie.

Elektrykę "domowym sposobem" robi się w połowie przypadków, do wykucia bruzd i rozłożenia przewodów na gołych ścianach nie trzeba mieć super uprawnień i wyobraźni przestrzennej :)