Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna

stefek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pan emeryt robi instalację w miesiąc i bierze ok 2tyś zł., a my robimy w ok.4-5 dni, a cena za kompleksową instalację wychodzi też ok takiej kwoty, może parę złoty więcej ze względu na zus i us.

Podsumowując praca na dniówki nie zawsze przynosi inwestorowi takie wielki korzyści jak się wydaję, a niekiedy może wyjść więcej.

Pan emeryt robi instalację w miesiąc i bierze ok 2tyś zł., a my robimy w ok.4-5 dni, a cena za kompleksową instalację wychodzi też ok takiej kwoty, może parę złoty więcej ze względu na zus i us.

Podsumowując praca na dniówki nie zawsze przynosi inwestorowi takie wielki korzyści jak się wydaję, a niekiedy może wyjść więcej.

bony2503 robisz taniej/drożej a szybciej ok, ja tego kwestionować nie mam zamiaru,ot mnie najtaniej wyszedł ten pan, a że fachowość jego znam to ma pracę u mnie, zdecydowanie nie jest dla osób które chcą mieć instalacje zrobioną szybko. On u nas przeprowadza modernizację, mnie podoba się to, że zechciał ją przeprowadzić, a nie jak inni fachowcy zdzierać obecną i robić nową za kwoty rzędu 6tys zł za samą robociznę, tu z materałem kwota nie osiągnęła 1500zł.

Widzę że Pan wie lepiej że nie mogę zrobić instalacji za ok 2 tyś złoty.-)-)

kompleksowa=montaż złącza,rozdzielni, instalację gniazd, instalację oświetleniową,instalację trójfazową, oraz instalacjię niskonapięciową (alarm, domofon).

Napisałem że ok. 2 tyś a to w zależności od ilości punków świetlnych czy gniazd, a co się wiąże z wielkością domu.

przykładowo średnio podliczając:100 punkówx18zl(ilość gniazdek,punktów świetlnych,czujek,)

500zł za (montaż ze spięciem rozdzielni24/36 pól+montaż złącza+wlz.+instalację siłową + pomiary z protokołem dla ZE.)

czyli w sumie ile??

Licząc wstecz:

2200zł płaci Panu klient

Pan odprowadza ok. 400zł VAT

Pan odprowadza ok. 200zł podatku

Pan zapłacił za paliwo powiedzmy 100zł

Pan odłożył sobie na modernizacje narzędzi i szkolenia 200zł

Zostało w portfelu 1300zł, robiło Was dwóch przez 4-5 dni.

Dniówka wyszła rzędu 130zł, czyli za godzine pracy bierzecie 13-14zł.

Dobrze liczę?

Ja wiem, inne województwo, większe bezrobocie, kryzys... ale u mnie pomocnik elektryka (jest samodzielny, nie ma uprawnień) zarabia 13zł/h i kręci nosem przy wypłacie.

Czy można Was wynająć jako podwykonawców, pozbędę się tego mojego ucznia.

hmmm, agresja czy obrażalstwo?

Nigdy się nie obrażam oraz jestem nadzwyczaj spokojnym człekiem :D :D

A chodziło mi,i że ostatni temat piszę w kwestii zarobków, sadze że ta rozmowa do niczego nie zmierza. Każdy wycenia swoją pracę indywidualnie. Po co komuś wyliczać i wypunktowywać ile zarabia za daną pracę. Zauważalne jest to, że co niektórym na forum to wydaję się że pozjadali wszystkie rozumy... :roll: :lol:

• 1 month później...

To ja wtrącę swoje

Dom o powierzchni 240m2 koszt kompleksowego, wszystkie okablowania 3 rodielnice itd, klijent tylko określa co chce i więcej już go nie interesuje.

18 tyś

Emeryt zrobi elktrykę, 10 % z nich zrobi alarm, 5 % zrobi rtv bo nie wejdzie na dach, 1 % robi internet.

i tak weż elektryka zapłacisz za taki dom robocizna materiał 13 tyś, weż alarmowca, weż do rtv weż do netu i tak emeryt jest przebity ceną.

• 1 month później...

Jak robicie złącze do płyty indukcyjnej i piekarnika ?

Na razie ze sciany wystaje mi smętny zwis 5x4mm2 ..

W moich klamotach znalazłem płytkę odgałęźną 5-torową 10mm2.

Tylko kwestia puszki jeszcze. Wypadałoby ją wkuć czyli podtynkowa, ale wtedy muszę wejść z kablem przez wieczko puszki - zrobi mi się IPx0.

Z kolei natynkowa z dławicami to będzie szafkom przeszkadzała.

Są jeszcze jakieś wtynkowo-natynkowe.

Zgłupiałem. Poradźcie co zastosować.

Nie masz powodu, żeby zgłupieć.

Instalacje zapewne kładł Ci elektryk, a nie hydraulik.

Więc powinien ją był zakończyć czymś na ten wzór przykład z Allegro

Te puszki występują w różnych konfiguracjach i wielkościach.

Masz swoje wymażone IP55, dławiki możesz wycinać jak chcesz.

Puszke możesz wkuć i osadzić tak głęboko jak chcesz.

Innym rozwiązaniem jest gniazdo siłowe, ale to też się ustala przed położeniem tynku i płytek.

Gniazdo ma tą zalete, że jest łatwo i bezpiecznie rozłączalne.

I to właśnie rozwiązanie Ja bym Ci sugerował.

Rozwiązania istnieją, trzeba się tylko na coś zdecydować.