Samfiradło 12.08.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 świętokrzyskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bony2503 13.08.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Pan emeryt robi instalację w miesiąc i bierze ok 2tyś zł., a my robimy w ok.4-5 dni, a cena za kompleksową instalację wychodzi też ok takiej kwoty, może parę złoty więcej ze względu na zus i us.Podsumowując praca na dniówki nie zawsze przynosi inwestorowi takie wielki korzyści jak się wydaję, a niekiedy może wyjść więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.08.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie jesteś w stanie wykonać "kompleksowej instalacji" za 2 tysiące złotych.Z różnych powodów Pan emeryt zwycięży z Tobą zawsze na etapie wyboru ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samfiradło 13.08.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Pan emeryt robi instalację w miesiąc i bierze ok 2tyś zł., a my robimy w ok.4-5 dni, a cena za kompleksową instalację wychodzi też ok takiej kwoty, może parę złoty więcej ze względu na zus i us. Podsumowując praca na dniówki nie zawsze przynosi inwestorowi takie wielki korzyści jak się wydaję, a niekiedy może wyjść więcej. bony2503 robisz taniej/drożej a szybciej ok, ja tego kwestionować nie mam zamiaru,ot mnie najtaniej wyszedł ten pan, a że fachowość jego znam to ma pracę u mnie, zdecydowanie nie jest dla osób które chcą mieć instalacje zrobioną szybko. On u nas przeprowadza modernizację, mnie podoba się to, że zechciał ją przeprowadzić, a nie jak inni fachowcy zdzierać obecną i robić nową za kwoty rzędu 6tys zł za samą robociznę, tu z materałem kwota nie osiągnęła 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bony2503 13.08.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Widzę że Pan wie lepiej że nie mogę zrobić instalacji za ok 2 tyś złoty.-)-)kompleksowa=montaż złącza,rozdzielni, instalację gniazd, instalację oświetleniową,instalację trójfazową, oraz instalacjię niskonapięciową (alarm, domofon).Napisałem że ok. 2 tyś a to w zależności od ilości punków świetlnych czy gniazd, a co się wiąże z wielkością domu. przykładowo średnio podliczając:100 punkówx18zl(ilość gniazdek,punktów świetlnych,czujek,)500zł za (montaż ze spięciem rozdzielni24/36 pól+montaż złącza+wlz.+instalację siłową + pomiary z protokołem dla ZE.)czyli w sumie ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.08.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Licząc wstecz:2200zł płaci Panu klientPan odprowadza ok. 400zł VATPan odprowadza ok. 200zł podatkuPan zapłacił za paliwo powiedzmy 100złPan odłożył sobie na modernizacje narzędzi i szkolenia 200złZostało w portfelu 1300zł, robiło Was dwóch przez 4-5 dni.Dniówka wyszła rzędu 130zł, czyli za godzine pracy bierzecie 13-14zł.Dobrze liczę? Ja wiem, inne województwo, większe bezrobocie, kryzys... ale u mnie pomocnik elektryka (jest samodzielny, nie ma uprawnień) zarabia 13zł/h i kręci nosem przy wypłacie.Czy można Was wynająć jako podwykonawców, pozbędę się tego mojego ucznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bony2503 13.08.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ostatni post co piszę w tym temacie.Nie jest powiedziane że musimy być vatowcami.Są ceny jakie są , a nie którym wydaję się że to i tak jest dużo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samfiradło 13.08.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ostatni post co piszę w tym temacie.Nie jest powiedziane że musimy być vatowcami.Są ceny jakie są , a nie którym wydaję się że to i tak jest dużo.pozdrawiam hmmm, agresja czy obrażalstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bony2503 14.08.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 hmmm, agresja czy obrażalstwo? Nigdy się nie obrażam oraz jestem nadzwyczaj spokojnym człekiem A chodziło mi,i że ostatni temat piszę w kwestii zarobków, sadze że ta rozmowa do niczego nie zmierza. Każdy wycenia swoją pracę indywidualnie. Po co komuś wyliczać i wypunktowywać ile zarabia za daną pracę. Zauważalne jest to, że co niektórym na forum to wydaję się że pozjadali wszystkie rozumy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 14.09.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 To ja wtrącę swojeDom o powierzchni 240m2 koszt kompleksowego, wszystkie okablowania 3 rodielnice itd, klijent tylko określa co chce i więcej już go nie interesuje.18 tyśEmeryt zrobi elktrykę, 10 % z nich zrobi alarm, 5 % zrobi rtv bo nie wejdzie na dach, 1 % robi internet.i tak weż elektryka zapłacisz za taki dom robocizna materiał 13 tyś, weż alarmowca, weż do rtv weż do netu i tak emeryt jest przebity ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 03.11.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jak robicie złącze do płyty indukcyjnej i piekarnika ?Na razie ze sciany wystaje mi smętny zwis 5x4mm2 ..W moich klamotach znalazłem płytkę odgałęźną 5-torową 10mm2.Tylko kwestia puszki jeszcze. Wypadałoby ją wkuć czyli podtynkowa, ale wtedy muszę wejść z kablem przez wieczko puszki - zrobi mi się IPx0.Z kolei natynkowa z dławicami to będzie szafkom przeszkadzała.Są jeszcze jakieś wtynkowo-natynkowe.Zgłupiałem. Poradźcie co zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.11.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nie masz powodu, żeby zgłupieć.Instalacje zapewne kładł Ci elektryk, a nie hydraulik.Więc powinien ją był zakończyć czymś na ten wzór przykład z Allegro Te puszki występują w różnych konfiguracjach i wielkościach.Masz swoje wymażone IP55, dławiki możesz wycinać jak chcesz.Puszke możesz wkuć i osadzić tak głęboko jak chcesz. Innym rozwiązaniem jest gniazdo siłowe, ale to też się ustala przed położeniem tynku i płytek. Gniazdo ma tą zalete, że jest łatwo i bezpiecznie rozłączalne.I to właśnie rozwiązanie Ja bym Ci sugerował. Rozwiązania istnieją, trzeba się tylko na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts