Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzupełnienie do gazowego kotła kondensacyjnego - PC

Konsultant Viessmann

Recommended Posts

Witam,

Firma Viessmann prezentuje nowe urządzenie do uzupełnienia istniejących kotłów kondensacyjnych o źródło bezpłatnego ciepła z natury Viessmann oferuje odpowiedni system: pompę ciepła powietrze/woda Vitocal 250-S w wykonaniu split, przystosowaną do współpracy z wiszącym lub stojącym kotłem grzewczym do 30 kW.

Zalety

• Uniwersalne zastosowanie z dotychczasowymi kotłami na olej lub gaz
  • Wysokie bezpieczeństwo eksploatacji dzięki zastosowaniu dwóch niezależnych wytwornic ciepła
  • Niewielkie wymiary
  • Zintegrowana funkcja chłodzenia
  • Optymalne wykorzystanie samodzielnie wytworzonego prądu
  • Klasa efektywności energetycznej:

-typ HAWB-M-AC, znamionowa moc cieplna 3,0 do 7,7 kW: A++ / A+

-typ HAWB-AC, znamionowa moc cieplna: 7,5 do 9,1 kW: A++ / A++

Szczegóły: TUTAJ

Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania

Edytowane przez Konsultant Viessmann

Myślisz, że właściciel Ferrari zastanawia się czy jego zakup ma jakikolwiek sens ekonomiczny.

To tak samo jak hybryda kotła gazowego i pompy ciepła.

Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania

więc je zadałem prosząc o liczby i nie będąc właścicielem Ferrari.

Nawet będąc nie przemawia do mnie

Zalety

Uniwersalne zastosowanie z dotychczasowymi kotłami na olej lub gaz

Wysokie bezpieczeństwo eksploatacji dzięki zastosowaniu dwóch niezależnych wytwornic ciepła

Niewielkie wymiary

Zintegrowana funkcja chłodzenia

Optymalne wykorzystanie samodzielnie wytworzonego prądu

Interesuje mnie zresztą każda argumentacja przemawiająca za tym rozwiązaniem.

Człowiek się uczy całe życie i może czegoś nie wiem.

W Niemczech w sklepie internetowym: 4 kW - 5100 €, 7,7 kW - 8 000 €, 9 kW - 8 800 € + koszt montażu.

1 kWh z oleju opalowego ok. 0,25 gr

1 kWh z gazu ziemnego ok. 0,23 gr

1 kWh z propanu ok. 0,19 gr

Parę liczb podałem, teraz kolej na Konsultanta.

Edytowane przez Greengaz
+

Poczytałem materiały reklamowe tego produktu:

cyt"Moduł wewnętrzny zostaje połączony z pompą ciepła typu Split o mocy do 16 kW. Podczas eksploatacji pompa ciepła pokrywa obciążenie podstawowe darmowym ciepłem z otoczenia. W tym celu moduł zewnętrzny pobiera ciepło z powietrza i dzięki pracy pompy ciepła podnosi temperaturę na zasilaniu nawet do 55°C.

Czyli ten tekst o darmowym cieple pochodzi z tłumaczeń viessmana a nie ze słów naszego forumowicz. Ogólnie to dla mnie troche bełkot dla nieświadomych ludzi którzy pomyślą że dostaną ciepło za darmo. Na tej zasadzie to i ciepło z gazu jest darmowe bo gaz wydobywa się z ziemi(więc jest darmowy) a płacimy za jego wydobycie, transport i dostawe i sprzedaż .

Trzeba przyznać że sam pomysł pompy ciepła działąjacej równolegle z gazem jest dosyć nieuzasadniony ekonomicznie bo ponosimy koszt inwestycji w obydwa media a koszt uzyskania 1kwh jest zbliżony. To miałoby sens gdyby pompa ciepła kosztowałą zgodnie z tym co tam się znajduje - czyli koszt zbliżony do kosztu klimatyzatora. Powiedzmy klimatyzator inwerterowy 5kw to koszt 2500PLN, pompa ciepła P-W jest urządzeniem o zbliżonym poziomie komplikacji a więc koszcie wytworzenia. Różni się tym żę jest dodatkowa pompa cyrkulacyjna oraz wymiennikiem freon-woda zamiast freon-powietrze. Prawdopodobnie wymiennik freon woda jest droższy od freon-powietrze o kilkaset zł. więc taka pompa P-W (firmowa) powinna kosztować do 5000zł a nie firmowa 3000zł. Wtedy byłoby OK

Ogólnie temat dla koneserów.

Żeby nie było - sam chcę zrobić pompę ciepła P-W z klimatyzacji. Dlaczego chcę zrobić - podoba mi sie ta technologia a druga sprawa wkurza mnie polityka gazowni - przy zużyciu >1200m3/rok płącimy 2x droższy abonament. JEst to idiotyczne. Gdybym zastosował pompę P-W, uniknąłbym tych opłat powiększonych a więc 12*25zł czyli 300zł rocznie:)

Edytowane przez Adam626

Nie ogarniam jak to ma działać. Łopatologicznie poproszę. Dodaję sobie to do kotła gazowego i co się dzieje? Wylot spalin jest dolnym źródłem?

Normalna pompa ciepła współpracująca z istniejącym już systemem grzewczym. W okresie kiedy moc PC starczy do ogrzania domu i warunki na zewnątrz zapewniają odpowiedni COP pracuje PC. W przypadku nie spełnienia powyższego pracuje dotychczasowy kocioł gazowy lub olejowy.

Po wprowadzeniu do komputerka PC kosztów prądu, ogrzewania gazem lub olejem opalowym system automatycznie będzie wybierał czym grzać.

Nie wiem jak jest rozwiązana sprawa chłodzenia.

Wpuszczenie w grzejniki lub podłogówkę wody np. 10 st. C celem schłodzenia spowoduje wykraplanie się wody z powietrza na grzejniku lub podłodze.

Oferta nie zawiera wymiennika powietrznego jak w typowych klimatyzatorach.

Można sobie wyobrazić, iż pompa pracuje w godzinach tańszej taryfy, w pozostałym czasie kocioł olejowy lub gazowy.

Przy taryfie G11 inwestycja jest już zupełnie bez sensu.

Nie ogarniam jak to ma działać. Łopatologicznie poproszę. Dodaję sobie to do kotła gazowego i co się dzieje? Wylot spalin jest dolnym źródłem?

Witam, widzę, duże zainteresowanie urządzeniem. Otóż w dużym uproszczeniu pompa posiada integrowany system HybridProControl co onacza, że z częstotliwością 2 min sprawa efektywność pracy pompy ciepła i analizuje koszty ogrzewania - stara się następnie wybrać najtańszy sposób grzania: pompa ciepła sama, pompa ciepła + kocioł lub tyko kocioł.

Parę liczb podałem, teraz kolej na Konsultanta.

Co do cen, zależą one mocno od mocy, a ceny wahają się w przedziale: 19 194,00 - 39 310,00 zl netto.

Współczynnik COP wg EN 16147:

– do 4,27 dla A2/W35

– do 5,08 dla A7/W35

„ Temperatura na zasilaniu do 55°C