Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła jako doposażenie kotła gazowego

Konsultant Viessmann

Recommended Posts

Masz dużo wątpliwości i to rozumiem. Ale nie do końca tak to jest.

Uważasz, że te 6-8 lat to mało?

Co do taryf - z Twojego podejścia wynika, że hybryda nie może pracować tylko w taniej taryfie. Dlaczego? A PC PW czy gruntowa z podłogówką to już może?

Ponadto hybryda dla cwu nie używa PC tylko samego kotła (dwufunkcyjnie lubi zasobniku). Wynika to z faktu, że w skali roku koszt przygotowania cwu przez PC PW, jest porównywalny z gazem.

Nie ma problemu z komfortem cwu. Pracując jak kocioł dwufunkcyjny, hybryda może równolegle grzać PC i przygotowywać cwu kotłem.

Jestem daleki od forsowania tego czy innego rozwiązania. Hybrydowa pompa ciepła nie jest idealna dla każdego i każdej instalacji. Ale na ty forum często jest taki duch minionej epoki i taka ekonomiczna urawniłowka.

Jak wybrałeś sobie inny sposób ogrzewania niż mój jedyny, słuszny, to jesteś debil i wieśniak z ciemnogrodu. A jak nie daj Boże zapłaciłeś więcej to jesteś kretyn bo dałeś się ostrzyc. No bo przecież nie możesz mieć lepiej niż ja. Co najwyżej tak samo, ale drożej.

Jak oferujesz klientom rozwiązania z górnej półki to jesteś oszust i złodziej i powinieneś się tego wstydzić.

Wiem, że zazwyczaj to walka z wiatrakami, ale czasem napiszę tu kilka słów.

pzdr.

@fachman19

Możesz drwić, ale nie zmieni to faktu, że hybrydy się sprzedają i ta sprzedaż będzie stale rosła.

A konkretny przykład Ci podałem.

Ja tylko Ciebie cytuję , skoro uważsz to za drwinę . Coś w tym jest.

A to że się sprzedaje to OK. Masz niewątpliwy zysk.

Inna sprawa ,że w przypadku propanu nie mam uwag .Tam jest jak najbardziej wskazane. Ale przy ziemnym jak sam piszesz nie da sie wykazać zysku

@fachman19

Czy ty w ogóle czytasz moje posty i je rozumiesz?

Czy napisałem gdzieś, że nie da się osiągnąć czy wykazać zysku?

Czy te wartości, które podałem i lata, to nie jest zysk?

A cytat, który wstawiłeś nijak się ma do ostatniego zdania, które napisałeś.

A to zdanie nijak się ma do moich postów.

Już Ci wcześniej napisałem, że wymyślasz sobie błędne stwierdzenia, a potem wstawiasz je rzekomo w czyjąś wypowiedź i piszesz jakieś bzdury o kolorach pc.

Wyluzuj fachman/hydrauli.

Co Cię boli? Że montuje między innymi hybrydy i na tym zarabiam?

Oczywiście, że tak. To jest moja praca, którą wykonuje od 20 lat

Ty montujesz pc charytatywnie?

Czy na tym forum jesteś z głębokiej i bezinteresownej potrzeby niesienia pomocy inwestorom szukającym pc???

Masz dużo wątpliwości i to rozumiem. Ale nie do końca tak to jest.

Uważasz, że te 6-8 lat to mało?

Co do taryf - z Twojego podejścia wynika, że hybryda nie może pracować tylko w taniej taryfie. Dlaczego? A PC PW czy gruntowa z podłogówką to już może?

Ponadto hybryda dla cwu nie używa PC tylko samego kotła (dwufunkcyjnie lubi zasobniku). Wynika to z faktu, że w skali roku koszt przygotowania cwu przez PC PW, jest porównywalny z gazem.

Nie ma problemu z komfortem cwu. Pracując jak kocioł dwufunkcyjny, hybryda może równolegle grzać PC i przygotowywać cwu kotłem.

pzdr.

To już nic z tego nie rozumiem.

Już pisałem. Praca hybrydy w taryfie G11 jest bez sensu. Wychodzi drożej lub tak samo jak gaz ziemny lub propan. Sam to zresztą potwierdzasz.

Wynika to z faktu, że w skali roku koszt przygotowania cwu przez PC PW, jest porównywalny z gazem.

Czym się różni praca PC na rzecz c.w.u., od pracy na rzecz c.o.?

PS. Mam rozumieć, że latem, gdy jest zapotrzebowanie tylko na cwu, hybryda nie pracuje bo jest drożej niz gazem ziemnym?

Edytowane przez Greengaz
PS

Gość Arturo72
To już nic z tego nie rozumiem.

Już pisałem. Praca hybrydy w taryfie G11 jest bez sensu. Wychodzi drożej lub tak samo jak gaz ziemny lub propan. Sam to zresztą potwierdzasz.

Czym się różni praca PC na rzecz c.w.u., od pracy na rzecz c.o.?

PS. Mam rozumieć, że latem, gdy jest zapotrzebowanie tylko na cwu, hybryda nie pracuje bo jest drożej niz gazem ziemnym?

Bo to jest jedynie drogi gadżet dla bogatych,nie potrafiących liczyć,nie świadomych(do wyboru) nie mający żadnego sensu i taka jest prawda choćby clarnet nie wiem jak się starał wyjść ze skóry :D

@fachman19

Czy na tym forum jesteś z głębokiej i bezinteresownej potrzeby niesienia pomocy inwestorom szukającym pc???

Widzisz ,że nie mam płatnego profilu . To chyba oczywiste.

Też pracuję w tej branży ponad 20 lat i mam swoje zdanie na pewne rozwiązania .Mogę sie mylić , a forum pozwala to czasem zweryfikować .

Ale nie przekonałeś mnie

Hybrydę opisałem u siebie na blogu. Jest tam też komentarz użytkownika hybrydy, montowanej przez inną firmę, który ma ją w domu 150m2.

Nie wszystko rozpatruje się w kwestii matematyki finansowej i opłacalności. W ten sposób można sprowadzić do parteru każdą jedną instalację

Ja raczej preferuję " szkiełko i oko "

Reasumując

Uważam ,że:

jak jest gaz ziemny to hybryda NIE , w każdym innym przypadkuTAK

Edytowane przez fachman19

@Greengaz

Nie wiem skąd wziąłeś, że praca modułu PC w hybrydzie przy płaskiej stawce jest bez sensu lub jest droższa od gazu.

Jest tańsza od gazu, tylko przy dwóch taryfach oszczędności są większe o czym była mowa wyżej.

Co do pracy PC na cwu i c.o. - różnica jest istotna. To tak jak jazda samochodem po płaskim terenie lub górzystym i do tego z przyczepką.

Przy takiej pracy PC pracuje z maksymalną temp. zasilania i najmniejszą sprawnością.

Dlatego też w hybrydzie cwu jest przygotowywana tylko za pomocą gazu.

Przyznam, że w pierwszym momencie też było to dla mnie zaskoczeniem, ale jak popatrzysz na to z dystansu, to ma to sens.

W skali sezonu koszt przygotowania kWh ciepła na cele cwu(nie mylić z c.o.) przez PC jest porównywalny z gazem lub nie wiele tańszy.

W zależności od taryfy może to być 100-200 do 400-500 zł w skali roku dla gospodarstwa domowego.

Pojawia się pytanie czy jest sens stawiać w takim układzie zasobnik cwu i ładować go 1-2 razy dziennie po 1-1,5h za pomocą modułu PC o nominalnej mocy 7,4kW, skoro do dyspozycji mamy gaz i możemy przygotować cwu jak w kotle dwufunkcyjny. Co istotne hybryda ma dość specyficzny wymiennik dla cwu w którym przy pracy na cwu kocioł dalej kondensuje, czego nie uzyskasz przy pracy na wężownicym zasobniku czy pracy na wymienniku płytowym, jakie są w większości dostępnych na rynku kotłach dwufunkcyjnych.

dodano:

nie bez znaczenia jest też fakt, że tryb cwu, a ściślej przechodzenie na niego z c.o., obciąża PC PW i ma istotny wpływ żywotność urządzenia.

Edytowane przez clarnet
dodatkowe informacje

Bo to jest jedynie drogi gadżet dla bogatych,nie potrafiących liczyć,nie świadomych(do wyboru) nie mający żadnego sensu i taka jest prawda choćby clarnet nie wiem jak się starał wyjść ze skóry :D

No nareszcie głos zabrał fachowiec. Cieszę się, że nie zapomniałeś, że kiedyś miałeś płatny profil na tym forum i nazywałeś siebie najlepszym specjalistą od energooszczędności.

Sięgnij więc do pokładów swojej głębokiej wiedzy i powiedz jaki kocioł gazowy zainstalujesz już za kilka miesięcy w nowym w budynku w świetle WT2017?

:))

No cóż. Koń by się uśmiał. Obłuda w najczystszej postaci.

Czyżbyś zapomniał za co Cię zbanowano i dlaczego musiałeś zmienić nick?

Zapytaj moderatora za co mnie zbanowano.

Wyjaśniam :

Miałem płatny profil i nik Hydrauli . Po zakończeniu abonamentu moderator uznał ,że nik jest zbyt jednoznaczny .

Brak argumentów kompensujesz brzydkimi chwytami . Ja podaję prawdę a ty chcesz sprzedać za wszelką cenę .

Nie jesteś dla mnie konkurentem chociażby z racji zamieszkania . Nic do Ciebie nie mam . Wyrażam swoją opinię do której mam prawo .

Jak widać wyżej nie jest to tylko moje zdanie.

Edytowane przez fachman19

Gość Arturo72
No nareszcie głos zabrał fachowiec. Cieszę się, że nie zapomniałeś, że kiedyś miałeś płatny profil na tym forum i nazywałeś siebie najlepszym specjalistą od energooszczędności.

Sięgnij więc do pokładów swojej głębokiej wiedzy i powiedz jaki kocioł gazowy zainstalujesz już za kilka miesięcy w nowym w budynku w świetle WT2017?

:))

Dlatego gaz ziemny w nowych domach jest dla mnie głupotą tym bardziej w połączeniu z pompą ciepła bo albo prąd do ogrzewania i cwu albo pompa ciepła.

A hybryda to i prąd i pompa ciepła i gaz w jednym domu czyli totalna bzdura.

A to dlaczego? W #12 masz przybliżone koszty uzyskania 1 kWh

Uzasadnienie dla "hybrydy ":

z kotłem węglowym - pozwala przez dużą część sezonu nie palić i mozna jechać na narty

z kotłem na olej znaczne obniżenie kosztów ogrzewania.

z kotłem na PB obniżenie kosztów ( ja uważam ,że znaczne)

A dla ziemnego nie jestem w stanie znaleźć zalet.

Może dlatego ,że nie mogę ich znaleźć również w przypadku solarów i pomp do CWU jeżeli jest dostępny gaz ziemny .( opłata stała psuje zalety tych rozwiązań)

Prywatnie mam i gaz ziemny i PC .

Jak dostaję fakturę za gaz z opłatą stałą to mnie wkurza .

Teraz buduję nowy dom .Gaz w ulicy . ale zapotrzebowanie 5 kW i podłogówka 100 % .Zamontowałem PC PW koszt ogrzewania średnio 40 zł na tydzień w czasie prac wykończeniowych.

A olata stała za gaz to około 700 zł rocznie . To prawie koszt ogrzewania budynku przez 4 miesiące

Prywatnie mam i gaz ziemny i PC .

Jak dostaję fakturę za gaz z opłatą stałą to mnie wkurza .

Teraz buduję nowy dom .Gaz w ulicy . ale zapotrzebowanie 5 kW i podłogówka 100 % .Zamontowałem PC PW koszt ogrzewania średnio 40 zł na tydzień w czasie prac wykończeniowych.

A olata stała za gaz to około 700 zł rocznie . To prawie koszt ogrzewania budynku przez 4 miesiące

Powiedz mi fachman czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy też jesteś złośliwy lub robisz sobie jaja?

Rozumiesz co znaczy kilkanaście kW wzwyż albo 30 tys kWh i więcej?

Jaki sens miałaby mieć hybryda o łącznej mocy PC 7,4kw+kocioł 6-28kW do Twojego domu z zapotrzebowaniem 5kW, które w całości pokrywa sama PC???

Naprawdę nie wiesz o czym mowa??? Nie mówimy o takich domach i na samym początku było to wyraźnie zaznaczone.

A z tą opłatą 700zł to chyba grubo przesadziłeś. Jakiś klient podawał mi to na początku roku i było niecałe 400 zł.

@imrahil

W twoim wypadku i w ogóle w wypadku domów o tak niskim zapotrzebowaniu nie ma to sensu.

Ale tak na marginesie, powiedz mi tylko dlaczego wszystkim innym wolno pracować w G12 a hybrydzie już nie :)

Powiedz mi fachman czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy też jesteś złośliwy lub robisz sobie jaja?

Rozumiesz co znaczy kilkanaście kW wzwyż albo 30 tys kWh i więcej?

Jaki sens miałaby mieć hybryda o łącznej mocy PC 7,4kw+kocioł 6-28kW do Twojego domu z zapotrzebowaniem 5kW, które w całości pokrywa sama PC???

Naprawdę nie wiesz o czym mowa??? Nie mówimy o takich domach i na samym początku było to wyraźnie zaznaczone.

A z tą opłatą 700zł to chyba grubo przesadziłeś. Jakiś klient podawał mi to na początku roku i było niecałe 400 zł.

:)

Podałem też przykład domu w którym mieszkam i mam typową hybrydę gaz/PC . Opłata stała niweluje wszystkie zyski uzyskane na PC.

Nie jest to ,żadna złośliwość , takie są fakty które znam z autopsji . Nic na to nie poradzę .

OK.

Podajesz fakt, ale ty nie masz domu pod hybrydę.

To tak jak by ktoś powiedział, że pompy PC PW są bez sensu, bo w mojej kawalerce 23m2 nigdy się nie zwrócą.

Poza tym nie masz hybrydy, tylko 2 urządzenia.

A co do opłat stałych za gaz - wygooglalem właśnie, że mazowieckie jest jednym z droższych. Na Śląsku, region Zabrze, opłata jest prawie polowe niższa.

PS.

i dla jakiej taryfy masz te 700zł, bo chyba nie dla tych 5kW i taryf W2

Edytowane przez clarnet