fachman19 26.08.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Podałeś przykład z domem 100 m2.Przyznaję nie przeanalizowałem wszelkich możliwych zastosowań hybrydy gaz /PC .Ale te które przeanalizowałem wskazują ,że to niekorzystne rozwiązanie. Skoro ty uważasz inaczej to pewno łatwo wykażesz tak sytuację gdy to sie opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.08.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Podałeś przykład z domem 100 m2. Przyznaję nie przeanalizowałem wszelkich możliwych zastosowań hybrydy gaz /PC .Ale te które przeanalizowałem wskazują ,że to niekorzystne rozwiązanie. Skoro ty uważasz inaczej to pewno łatwo wykażesz tak sytuację gdy to sie opłaci Prywatnie mam i gaz ziemny i PC . Jak dostaję fakturę za gaz z opłatą stałą to mnie wkurza . Teraz buduję nowy dom .Gaz w ulicy . ale zapotrzebowanie 5 kW i podłogówka 100 % .Zamontowałem PC PW koszt ogrzewania średnio 40 zł na tydzień w czasie prac wykończeniowych. A olata stała za gaz to około 700 zł rocznie . To prawie koszt ogrzewania budynku przez 4 miesiące Opłata stała w przypadku gazu ziemnego nie ma nic do kosztów średniorocznych, a tak należy liczyć kWh z gazu. Jak sama nazwa wskazuje jest to OPŁATA STAŁA. Taka sama latem gdy kocioł pracuje na rzecz cwu lub jest wyłączony bo domownicy na urlopie /100% rachunku to oplata stała/ i TAKA SAMA zimą gdy zużycie gazu jest duże. Oplata stała jest przypisana do grupy taryfowej. Jak zapewne nie wiesz grupa taryfowa zawiera widełki zużycia gazu OD - DO. Jeśli zużycie kształtuje się bliżej OD to wpływ opłat stałych na koszt 1 kWh jest większy i analogicznie - jeśli bliżej DO to oplata stała ma mniejszy udział w koszcie 1 kWh, np. W-2.1 zawiera się pomiędzy 3 350 < a > 13 350 kWh. Stąd też biorą się różnice w cenie 1 kWh z gazu u różnych odbiorców. Jasne? Ponownie proszę zapoznanie się z postem #12 i przybliżonymi kosztami uzyskania 1 kWh z r oleju opalowego, gazu i propanu. Jeśli twoje analizy wykazują inne wartości to czekam na wyniki. Nie myl również mieszanki propan-butan z czystym propanem używanym do celów grzewczych. Kocioł to nie samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.08.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Powiedz mi fachman czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy też jesteś złośliwy lub robisz sobie jaja? Rozumiesz co znaczy kilkanaście kW wzwyż albo 30 tys kWh i więcej? Z całym szacunkiem, ale tutaj wypada zacytować wypowiedzieć z tego wątku, do której się nikt nie odniósł (...) Taki dom najpierw się termo-modernizuje, a następnie zmienia system grzewczy. Nie odwrotnie. @greengaz - w takim razie należałoby doprecyzować te 23gr. Czy one są dla zużycia bliżej OD, czy DO, czy po środku i dla jakiej grupy taryfowej. Bojeżeli dobrze rozumiem koszt 1kWh przy zużyciu rocznym~3,5mWh koszt 1kWh będzie znacznie niższy niż przy ~13mWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.08.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) @Greengaz Nie wiem skąd wziąłeś, że praca modułu PC w hybrydzie przy płaskiej stawce jest bez sensu lub jest droższa od gazu. Jest tańsza od gazu, tylko przy dwóch taryfach oszczędności są większe o czym była mowa wyżej. Co do pracy PC na cwu i c.o. - różnica jest istotna. To tak jak jazda samochodem po płaskim terenie lub górzystym i do tego z przyczepką. Przy takiej pracy PC pracuje z maksymalną temp. zasilania i najmniejszą sprawnością. Dlatego też w hybrydzie cwu jest przygotowywana tylko za pomocą gazu. Przyznam, że w pierwszym momencie też było to dla mnie zaskoczeniem, ale jak popatrzysz na to z dystansu, to ma to sens. W skali sezonu koszt przygotowania kWh ciepła na cele cwu(nie mylić z c.o.) przez PC jest porównywalny z gazem lub nie wiele tańszy. W zależności od taryfy może to być 100-200 do 400-500 zł w skali roku dla gospodarstwa domowego. Pojawia się pytanie czy jest sens stawiać w takim układzie zasobnik cwu i ładować go 1-2 razy dziennie po 1-1,5h za pomocą modułu PC o nominalnej mocy 7,4kW, skoro do dyspozycji mamy gaz i możemy przygotować cwu jak w kotle dwufunkcyjny. Co istotne hybryda ma dość specyficzny wymiennik dla cwu w którym przy pracy na cwu kocioł dalej kondensuje, czego nie uzyskasz przy pracy na wężownicym zasobniku czy pracy na wymienniku płytowym, jakie są w większości dostępnych na rynku kotłach dwufunkcyjnych. dodano: nie bez znaczenia jest też fakt, że tryb cwu, a ściślej przechodzenie na niego z c.o., obciąża PC PW i ma istotny wpływ żywotność urządzenia. Nie rozumiemy się. Przy COP = 3, a pewnie takie średnioroczne są sprawności. G11 - cena prądu kWh = 62 gr = z PC - 21 gr. Jak widzisz bardzo blisko cen gazu ziemnego, propanu, czy oleju opalowego. Inwestycja 20-kilku tys. w hybrydę bez sensu. G12I - cena prądu kWh = 30 gr = z PC - 10 gr. I o tym rozmawiamy. Przyjmowanie G12 całodobowo czyli I-30 gr i II-70 gr/kWh niewiele zmieni w w stosunku do G11, obniży stawkę do okolic 45 gr, czyli z PC do 15 gr. Tym samym zysk 6 - 8 gr na każdym kWh jest zbyt mały, aby uzasadniał wydatek na hybrydę. Nawet jeśli pokryje 20 000 kWh z 30 000 zapotrzebowania. w co wątpię, da to oszczędność rzędu 1 400 - 1 600 zł rocznie. Ważne, co powtórzę ponownie. Hybryda nie zapewnia 100 % zapotrzebowania /kocioł również pracuje/ oraz co dowiedziałem się teraz, nie pracuje na rzecz cwu, czyli 3 - 4 000 kWh wypada spod obsługi PC. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.08.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 @greengaz - w takim razie należałoby doprecyzować te 23gr. Czy one są dla zużycia bliżej OD, czy DO, czy po środku i dla jakiej grupy taryfowej. Bojeżeli dobrze rozumiem koszt 1kWh przy zużyciu rocznym~3,5mWh koszt 1kWh będzie znacznie niższy niż przy ~13mWh. Odwrotnie. Czym bliżej DO tym koszt kWh niższy. Mniejszy udział opłaty stałej w każdym pobranym kWh. Stąd w zależności od taryfy i w jej ramach zużycia, regionu, koszt 1 kWh może się wahać o 2 - 3 grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.08.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Z całym szacunkiem, ale tutaj wypada zacytować wypowiedzieć z tego wątku, do której się nikt nie odniósł Gdzieś wcześniej zauważyłem mimochodem, że koszt hybrydy może być blisko kosztów termomodernizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.08.2016 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Zapotrzebowanie domu 20 000 kWh/rok. Dla gazu to koszt 20 000 x 0,23 zł = 4 600 zł Do 1/3 oszczędności to 1 500 zł/rok, co daje stopę zwrotu 15 lat!!! To moje wątpliwości. Clarnet - może Ty je rozwiejesz. Może gdzieś popełniłem błąd, to proszę o sprowadzenie na właściwą drogę. . Nie jest istotne jakimi metodami dochodzimy do tych samych wniosków . Czy twoja dokładna czy moja szacunkowa . 15 lat = nigdy nie zarobi na siebie. Czyli sztuka dla sztuki. Nawet nie ekologiczne po PC jest na węgiel. Dobre jest połączenie z bezumownym propanem szczególnie w budynkach ogrzewanych weglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.08.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Odwrotnie. Czym bliżej DO tym koszt kWh niższy. Mniejszy udział opłaty stałej w każdym pobranym kWh. Stąd w zależności od taryfy i w jej ramach zużycia, regionu, koszt 1 kWh może się wahać o 2 - 3 grosze. Oczywiście masz rację. Co innego myślałem, co innego napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.10.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października Minęło 8 lat... Podbijam temat hybrydowej pompy ciepła - PC + kocioł gazowy jako jedno urządzenie lub dwa oddzielne. Jakie są wnioski przy obecnych cenach prądu i gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 14 godzin temu, d7d napisał: Minęło 8 lat... Podbijam temat hybrydowej pompy ciepła - PC + kocioł gazowy jako jedno urządzenie lub dwa oddzielne. Jakie są wnioski przy obecnych cenach prądu i gazu? Pompa zdecydowanie , do pompy da się zaprzęgnąć votovoltaikę i koszty lecą zdecydowanie w dół , dziś 20-go a ja z e-licznika odczytuję 236 kwh dom plus grzanie pompą ciepła ,dużo to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października W jakim okresie masz zużycie 236 kWh i ile z tego zużywasz na PC a ile na dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 9 minut temu, d7d napisał: W jakim okresie masz zużycie 236 kWh i ile z tego zużywasz na PC a ile na dom? No mówię że od 1 października do teraz czyli 20-tego zjedzone na dom i ogrzewanie razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 1 minutę temu, prokurator napisał: No mówię że od 1 października do teraz czyli 20-tego zjedzone na dom i ogrzewanie razem. Sory pomyła e-licznik podawał za 18-tego a teraz przeskoczył dopiero na 19-tego pażdxiernika i do wczoraj w nocy 250kwh za całość oczywiście czyli dom i grzanie od razu dodaję że nie uznaję temp w domu 21 stopni za komfortową bo to nie jest komfort ,komfort to 23 a najlepiej 24 więc przeważnie jest 24 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Teraz, prokurator napisał: Sory pomyła e-licznik podawał za 18-tego a teraz przeskoczył dopiero na 19-tego pażdxiernika i do wczoraj w nocy 250kwh za całość oczywiście czyli dom i grzanie od razu dodaję że nie uznaję temp w domu 21 stopni za komfortową bo to nie jest komfort ,komfort to 23 a najlepiej 24 więc przeważnie jest 24 stopnie. Dodałbym skrina ale nie za bardzo mi coś wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 250 kWh przez 18 dni. Jeżeli z tego 18 dni x 10 kWh dziennie = 180 kWh to na grzanie PC zostało by 70 kWh. PC grzeje też c.w.u. ? Nie mam PC a mam większe zużycie prądu. Samo grzanie c.w.u. przez kocioł gazowy to 6 kWh dziennie. Zakładając 10 kWh dziennie (3650 kWh rocznie) Razem wyjdzie 180 kWh + 18 x 6 kWh = 288 kWh. Ten e-licznik w którym miejscu masz podłączony i co liczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Godzinę temu, d7d napisał: 250 kWh przez 18 dni. Jeżeli z tego 18 dni x 10 kWh dziennie = 180 kWh to na grzanie PC zostało by 70 kWh. PC grzeje też c.w.u. ? Nie mam PC a mam większe zużycie prądu. Samo grzanie c.w.u. przez kocioł gazowy to 6 kWh dziennie. Zakładając 10 kWh dziennie (3650 kWh rocznie) Razem wyjdzie 180 kWh + 18 x 6 kWh = 288 kWh. Ten e-licznik w którym miejscu masz podłączony i co liczy? E-licznik to tauronowy licznik zdalny do którego mamy dostęp tzn ci co mają fotovoltaikę, w liczeniu nie uwzględniłes że za dnia ciągnie mi wszystko z paneli może nie połowa ale 1/3 na pewno , co do cwu tak grzeje bojler 200 litrów pompą i po uruchomieniu pompy i zakończeniu grzania to ok 1-1,2kwh powiedzmy że średnio dobowo 2 razy się załącza grzanie cwu gorzej wekendy jak dochodzi jeden z domowników który potrafi 3 razy na dobę się kąpać 😀 ale w tygodni to luz ,sama pompa obecnie na grzanie bardzo mało pobiera jak idzie to od 330 wat do 430 nocą ale ona często stoi bo za ciepło więc strzelam nie więcej jak 8kwh dziennie nie zjada ale to teraz i zmieni się to na bank jak słońca braknie a przyjdą mrozy ale wiem że nawet w mrozy mnie nie zrujnuje bo to 3 zima z tą pompą a poprzednia też mnie nie zniszczyła (mam też kaisaia 6kw ) w rezerwie na strychu stać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października W takim razie pobór z sieci 236 kWh niczego nie mówi. Podaj ile jeszcze miałeś autokonsumpcji z PV. Po co trzymasz na strychu zapasowego Kaisai ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 3 godziny temu, d7d napisał: W takim razie pobór z sieci 236 kWh niczego nie mówi. Podaj ile jeszcze miałeś autokonsumpcji z PV. Po co trzymasz na strychu zapasowego Kaisai ? Trzymam bu był tani niecałe 6 tys z dostawą do domu bo co się ma to się ma po co mam ci pokazywać jakąś autokonsumpcję co ci to da ? jednego możesz być pewien pompa ciepła to dobra sprawa i tyle więc zakładaj i korzystaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.10.2024 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć co do podanego zużycia na e-liczniku ma faktyczne zużycie prądu?? Zużyłeś znacznie więcej niż podałeś swoje 236 kWh. Może zużyłeś drugie tyle tylko o tym nie wiesz lub wiesz a nie chcesz podać bo nie pasuje do stawianej tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 20.10.2024 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 18 minut temu, d7d napisał: Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć co do podanego zużycia na e-liczniku ma faktyczne zużycie prądu?? Zużyłeś znacznie więcej niż podałeś swoje 236 kWh. Może zużyłeś drugie tyle tylko o tym nie wiesz lub wiesz a nie chcesz podać bo nie pasuje do stawianej tezy. Wiesz ty aby co to jest ten E-licznik bo mam wrażenie że nie za bardzo co ? wszystko co liczy licznik to masz w apce https://elicznik.tauron-dystrybucja.pl/page/pomoc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts