koperkowy 18.08.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jestem w rozterce ponieważ nie wiem co zrobić w mojej sytuacji, tak więc prosiłbym Was o pomoc. Jestem świeżo po ślubie, wyprowadzam się z domu rodzinnego i na okres ok. 1,5 roku wprowadzam się do małego domku, ok 70 - 80 m2, w którym należy wymienić kocioł CO. W późniejszym czasie chcę wybudować dom, i stąd moje pytanie. Debatuję mocno z różnymi "doradcami" czy kupić mały kocioł wystarczający tylko na ten dom, i utopić pieniądze (bo już po wyprowadzce na nic mi się on nie przyda), czy też zainwestować z myślą o przyszłym domu w większy kocioł z podajnikiem na eko groszek i miał z rusztem wodnym do palenia drewnem, który to kocioł po wyprowadzce będę mógł zdemontować i zainstalować w nowym domu. Stąd 2 pytania: 1) Wybrać mniejszy kocioł, wystarczający na ten domek ( http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1jn8 ). Dane jakie wprowadziłem do programu cieplowlasciwe są szacunkowe. 2) Czy jest sens zainwestować w większy kocioł, który będę mógł później użyć w nowym domu? Pozdrawiam,Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Na te 1,5 roku poszukałbym używanego kotła z podajnikiem, o jak najmniejszej mocy np. 12 kW a do kolejnego domu kupił później taki jak będzie tam potrzebny. Najlepiej kupić bez rusztu wodnego, tylko z rusztem żeliwnym lub rusztodeflektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.08.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 suspenser jako sprzedawca systemów węglowych proponuje ci dwie kotłownie za kilkanaście tys. zł. każda. a co ma się stać potem z tym tymczasowym domem? kupiłbym najtańszy kocioł elektryczny lub kilka konwektorów, zapewne taki system grzewczy wyszedłby łącznie z rachunkami taniej niż jakaś kotłownia węglowa. i nie bardzo rozumiem dlaczego w nowym domu też kocioł na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.08.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 2) Czy jest sens zainwestować w większy kocioł, który będę mógł później użyć w nowym domu? Co do nowego domu, tak jak mówi przedmówca, skłaniałbym się do doboru odpowiedniego urządzenia, bo będzie służyło już na lata. Zastanów się też, czy chcesz w nowo budowanych domu postawić na spalanie paliw stałych - czy nie postawić na coś wygodnego, energooszczędnego no i ekologicznego? Przemyśl tę decyzję już dziś, bo na etapie budowy domu i projektu można na wielu elementach zaoszczędzić, np gdy zdecydujesz się na pompę ciepła. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.08.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 suspenser jako sprzedawca systemów węglowych proponuje ci dwie kotłownie za kilkanaście tys. zł. każda. a co ma się stać potem z tym tymczasowym domem? kupiłbym najtańszy kocioł elektryczny lub kilka konwektorów, zapewne taki system grzewczy wyszedłby łącznie z rachunkami taniej niż jakaś kotłownia węglowa. i nie bardzo rozumiem dlaczego w nowym domu też kocioł na węgiel? Nie wiem gdzie widziałeś używany kocioł na ekogroszek za kilkanaście tys zł bo ja widziałem po 2-3 tys zł. Skoro jak napisał koperkowy "należy wymienić kocioł CO" to znaczy, że obecnie w tym domu jest już jakiś kocioł i instalacja grzewcza, więc niedrogo i łatwo można wstawić inny kocioł. Do nowego domu koperkowy wstawi to co będzie chciał i będzie się nad tym zastanawiał planując budowę np. pompę ciepła, tym bardziej teraz lepiej kupić używany kocioł chyba, że po tych 1,5 roku kupiony teraz nowy by odsprzedał komuś z rodziny, komu taki się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.08.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Nie wiem gdzie widziałeś używany kocioł na ekogroszek za kilkanaście tys zł bo ja widziałem po 2-3 tys zł. Skoro jak napisał koperkowy "należy wymienić kocioł CO" to znaczy, że obecnie w tym domu jest już jakiś kocioł i instalacja grzewcza, więc niedrogo i łatwo można wstawić inny kocioł. Do nowego domu koperkowy wstawi to co będzie chciał i będzie się nad tym zastanawiał planując budowę np. pompę ciepła, tym bardziej teraz lepiej kupić używany kocioł chyba, że po tych 1,5 roku kupiony teraz nowy by odsprzedał komuś z rodziny, komu taki się przyda. kocioł a kotłownia to zupełnie co innego, więc nie ściemniaj i nie naginaj faktów, że zapłaci 2-3 tys. zł za instalację - wiem, bo ostatnio byłem świadkiem modernizacji dwóch starych kotłowni węglowych - jedna na ekogroszek, druga na dolniaka i każdy marzyłby o inwestycji rzędu 2-3 tys. zł. rzeczywistość jest jednak nieco inna i to sporo większy koszt. do nowego domu koperkowy już napisał, że planuje kocioł węglowy. nie wiem jaki pałac buduje, że uważa iż będzie potrzebował kotła większej mocy niż w obecnym domu. no i nie wiem co go w ogóle skłania do instalacji jakiegokolwiek kotła na węgiel w nowym domu, gdzie można taniej, czyściej i wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.08.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 kocioł a kotłownia to zupełnie co innego, więc nie ściemniaj i nie naginaj faktów, że zapłaci 2-3 tys. zł za instalację - wiem, bo ostatnio byłem świadkiem modernizacji dwóch starych kotłowni węglowych - jedna na ekogroszek, druga na dolniaka i każdy marzyłby o inwestycji rzędu 2-3 tys. zł. rzeczywistość jest jednak nieco inna i to sporo większy koszt. . To ile dokładnie będą kosztować rury, złączki itp. obliczy hydraulik, ale załóżmy, że nawet 500 zł + robocizna 1200 zł [to raczej górna stawka za taką robotę bo mam sporo do czynienia z wycenami] + kocioł 3 tys + 2 pompy obiegowe energooszczędne [CO i CWU] jeśli obecnie żadnej nie ma 740 zł = 500+1200+3000+740 = 5440 zł Przedstaw teraz proszę swoją kalkulację na te kilkanaście tys zł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.08.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 To ile dokładnie będą kosztować rury, złączki itp. obliczy hydraulik, ale załóżmy, że nawet 500 zł + robocizna 1200 zł [to raczej górna stawka za taką robotę bo mam sporo do czynienia z wycenami] + kocioł 3 tys + 2 pompy obiegowe energooszczędne [CO i CWU] jeśli obecnie żadnej nie ma 740 zł = 500+1200+3000+740 = 5440 zł Przedstaw teraz proszę swoją kalkulację na te kilkanaście tys zł ... do tego jakiś zawór trójdrożny z napędem i robi się kwota 6 tys. zł, normalnie spotykałem się z kwotami w mojej okolicy około 7 tys. zł przy założeniu nowego kotła dolnego spalania za 2,5 tys. czy 3 tys. zł. czyli kotłownia kosztuje 2-3 razy drożej niż twoje 2-3 tys. zł, czego oczywiście nie zauważyłeś. sam kocioł to sobie można postawić i go oglądać. za 2-3 tys. zł to można mieć kotłownię elektryczną, a nie węglową. kotłownia na ekogroszek zrobiona zgodnie ze sztuką, z robocizną i materiałami to około 10 tys. zł (ale raczej trochę więcej), oczywiście nie na kotle klasy 5. w nowym domu należałoby oczywiście doliczyć koszt komina z wykończeniem i obróbkami, koszt m2, które pochłania taka kotłownia i skład opału, czyli kolejnych kilkanaście tys. zł. jeśli zrobisz kotłownię na ekogroszek za 5,5 tys. zł, to zapraszam - znajdę kilku chętnych na twoje usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 do tego jakiś zawór trójdrożny z napędem i robi się kwota 6 tys. zł, normalnie spotykałem się z kwotami w mojej okolicy około 7 tys. zł przy założeniu nowego kotła dolnego spalania za 2,5 tys. czy 3 tys. zł. czyli kotłownia kosztuje 2-3 razy drożej niż twoje 2-3 tys. zł, czego oczywiście nie zauważyłeś. sam kocioł to sobie można postawić i go oglądać. za 2-3 tys. zł to można mieć kotłownię elektryczną, a nie węglową. Załóżmy nawet zawór z napędem to wyjdzie 6 tys, a nie kilkanaście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.08.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Załóżmy nawet zawór z napędem to wyjdzie 6 tys, a nie kilkanaście na używanym kotle. w pierwszym poście wspomniałeś o koszcie 2-3 tys. zł. tak to jest ze sprzedawcami i użytkownikami ekogroszku na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.08.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 na używanym kotle. w pierwszym poście wspomniałeś o koszcie 2-3 tys. zł. tak to jest ze sprzedawcami i użytkownikami ekogroszku na tym forum Męczysz się chłopie z tym niesamowicie bo wiesz, że jakbyś faktów nie naciągnął to kilkunastu tys zł nie osiągniesz. Wariant maksymalny z drogą robocizną [1200 zł za dzień roboty dla instalatora] wychodzi 6 tys, a jak się chce i poszuka to będzie znacznie taniej. Linki do używanych kotłów za 1000 zł: opcja najdroższa: http://allegro.pl/piec-eko-na-ekogroszek-z-podajnikiem-i6425958602.html#thumb/5 do tego sterownik Talos za 650 zł i będzie super zestaw opcje tańsze http://olx.pl/oferta/piec-na-ekogroszek-CID628-IDgPXOp.html#90b542310d http://olx.pl/oferta/piec-eko-centr-25kw-ekogroszek-CID628-IDh5zXN.html#90b542310d Transport kurierem kosztuje 200 zł z załadunkiem i rozładunkiem, trzeba tylko kocioł wstawić na paletę. Używane pompy obiegowe, zawór 3D też tanio się znajdzie, wystarczy poszukać, robociznę można za kilka stów za te nawet 2 dniówki dla mniej wprawnego majstra z pomocnikiem i się w tych 3 tys zmieści ze wszystkim, wystarczy chcieć i poszukać. Podaj teraz tą kalkulację na kilkanaście tys zł, inaczej wyjdzie na to, że albo kompletnie nie znasz tematu w którym się wypowiadasz, albo świadomie oszukujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 24.08.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam. Niewiem co to za laik podał koszt kulkunastu tysięcy? Niewiem chyba jakiś nowy użytkownik ja będę instalował używany podajnik plus kocioł, oczywiście sterownik itp. Pąpa, bojler wszystko używane i koszt to 2700zł plus robocizna 600zł. Wszystko używane od 2 do 5 lat. Cel: pociągnąć na tym jak najdłużej ale zaplanowane na ok. 4 lata.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.08.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 cały czas piszę o nowej kotłowni. teść modernizował starą kotłownię z dolniaka na ekogroszek i żeby zrobić to porządnie, to trzeba sporo rzeczy zrobić od nowa. wtedy okazuje się, że koszt na porządnym kotle, z fakturą, gwarancja itd. to nie jest 2-3 tys. zł jak sugerujecie. i nie róbcie ludziom wody z mózgu, bo autor nic nie wspomina o używanym kotle. co gorsza, chce wstawić kocioł na węgiel do nowego domu (i to większy niż do starego...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 24.08.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tak, ty piszesz o nowej kotłowni i to jest fakt, że w kwocie 3000 to jest nierealne aby się zmueścić. Ale jeden z kolegów zaproponował rozwiązanie aby zakupić używany piec i dostosować do niego instalację. Można to zrobić po kosxtach bo nie ma sensu ładować kasy w dom z którego chcą uciec. Ja podałem ile mi wyjdzie na używanych podzespołach. Druga sprawa, że jakbym się budował to postawiłbym na budownictwo bliskie pasywnemu, nie wudzę innego sensu szczeże mówiąc. I wtedy grzał dom niewiem... Piekarnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.08.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Tak, ty piszesz o nowej kotłowni i to jest fakt, że w kwocie 3000 to jest nierealne aby się zmueścić. Ale jeden z kolegów zaproponował rozwiązanie aby zakupić używany piec i dostosować do niego instalację. Można to zrobić po kosxtach bo nie ma sensu ładować kasy w dom z którego chcą uciec. Ja podałem ile mi wyjdzie na używanych podzespołach. Druga sprawa, że jakbym się budował to postawiłbym na budownictwo bliskie pasywnemu, nie wudzę innego sensu szczeże mówiąc. I wtedy grzał dom niewiem... Piekarnikiem i słusznie. sam jestem zwolennikiem ekogroszku w starym budownictwie, ale w nowym daleko od węgla, bo więcej z tego kosztów i kłopotów niż korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.08.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 cały czas piszę o nowej kotłowni... tia, jasne suspenser jako sprzedawca systemów węglowych proponuje ci dwie kotłownie za kilkanaście tys. zł. każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.08.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 i słusznie. sam jestem zwolennikiem ekogroszku w starym budownictwie, ale w nowym daleko od węgla, bo więcej z tego kosztów i kłopotów niż korzyści. Oczywiście, zgadzam się i już na początku tego wątku o tym pisałem. Warto postarać się o ewentualne dofinansowanie np z RPO. wiadomo, że nowoczesne systemy, czy gazowe czy oparte na pompie ciepła to spory wydatek na początku, ale warto inwestować, by później cieszyć się wygodą, czystością, bezobsługowym, ekologicznym systemem i niskimi kosztami eksploatacyjnymi. Dlatego zapraszam do kontaktu i do zadawania pytań o produkty z naszej oferty. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts