Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór papy termozgrzewalnej

wujek123

Recommended Posts

Szanowni Państwo, liczę na podpowiedź, którą z tych zaproponowanych pap termo wybrać na dach kopertowy domu. Papa będzie położona na starą, ale dobrze trzymającą się papę, dach jest na pełnym deskowaniu, Do wyboru:

Villas STANDARD W-PYE PV 250 S5,2H

SWISSPOR CZARNA MAMBA PV250 S52H

Te dwie to jest wersja budżetowa, magazynier podpowiedział, że są po papy "ochrzczone" i osobiście nie widzę pomędzy nimi różnicy.

Zauwazyłem jeszcze papę LEMAR LEMBIT ASPOT W-PYE250 S52 SBS 5,2mm - magaznier doradził, że jest lepsza od powyższych, ale nieco droższa (sprawę też muszę przedyskutować z ojcem, który dorzuca się do papy, a jest to człowiek, który kupiłby możliwie najtańszą nie zwracając uwagi na jakość papy).

Zapomniałem niestety o jeszcze jednej papie, po oględzinach wyglądała na solidną, ale niestety nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy, a była bardzo dziwna, Google niewiele pomógł, musiałbym zatelefonować do sklepu isię dowiedzieć - wtedy postaram się dopisać jeszcze jeden produkt.

Chyba, że ktokolwiek z Was może podpowiedzieć dobry produkt, wiadomo na doświadczeniu mozemy polegać.

Rozumiem że ma być to papa nawierzchniowa. Cały czas stosujemy Papę ICO PAL EXTRADACH TOP 5.2 SZYBKI PROFIL SBS. Raz inwestor kupił najtańszą papę termozgrzewalną i po roku czasu miał do nas pretensje że z nią coś się dzieje... mimo tego że uprzedzaliśmy go że to co kupił koło papy nie leżało..

Ja przed zakupem byłem w sklepie i pomacalem. Kupiłem pape Wernera. Była na zamówienie kupiłem na całe palety A ze nie chciałem żeby mi zostało ¾ palety to na końcówkę kupiłem ze składu chyba Villas. Różnica niebo A ziemia. Wiem to sam dołożyć i kupić lepsze. Będzie spokój na lata.

• 4 weeks później...

Witam,

Chciałbym zapytać jaką papę i membranę wiatroizolacyjną byście polecili na dach skośny z nakrokwiowym ociepleniem wełną mineralna jak poniżej.

Grubość wełny 30cm Toprock oraz pokrycie z blachy na rąbek.

http://www.rockwool.pl/produkty/dachy/poddasza/izolacja-nakrokwiowa-poddasza/

dach.jpg

Dziękuję

Maciej

• 2 weeks później...
Witam,

Chciałbym zapytać jaką papę i membranę wiatroizolacyjną byście polecili na dach skośny z nakrokwiowym ociepleniem wełną mineralna jak poniżej.

Grubość wełny 30cm Toprock oraz pokrycie z blachy na rąbek.

http://www.rockwool.pl/produkty/dachy/poddasza/izolacja-nakrokwiowa-poddasza/

[ATTACH=CONFIG]367639[/ATTACH]

Dziękuję

Maciej

Co do papy, to musisz chyba wybrać jak najcieńszą, żeby zakłady 2-3 warstw nie robiły problemu pod blachą. Teraz pojawiają się papy-membrany w nowej technologii, coś 0,5 mm.