Sn4Q 18.08.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, otrzymałem do dyspozycji pomieszczenie, które mogę przerobić sobie na mieszkanie i w związku z tym potrzebuję porady czy opinii ludzie, którzy mają swoje mieszkania czy są doświadczeni w budowie. Sprawa wygląda tak, że budynek w środku ma wymiary 9,5m x 5,7m. Chcielibyśmy zmieścić w tym łazienkę, sypialnię, garderobę, pokój (może być mniejszy) kuchnię oraz salonik lub miejsce gdzie można swobodnie obejrzeć tv. Niestety mamy pewne ograniczenia spowodowane chociażby tym, że kuchnia w "planie", który przygotowaliśmy musi być w tamtym a nie innym miejscu ze względu na idący już komin wentylacyjny, ponadto są zrobione okna, które muszą być na tych ścianach, również wejście jest 'stałe' i nie może zostać zmienione. (postaram się to wszystko wyszczególnić na obrazku) Sprawy, które nas martwią to: 1. Czy korytarz mający zaledwie 1m na takim odcinku będzie wystarczający czy iść w 120cm 2. Jeżeli korytarz ma mieć 120cm to kosztem czego ? Przesunąć go na pokoje czy w stronę łazienki i garderoby 3. Czy "głębokość" łazienki, która wynosi ok 1,4m jest wystarczająca? 4. Te pokoje wydają się strasznie małe jak uważacie? 5. Do łazienki lepiej dać drzwi 70 czy 60cm ? Wiadomo nie jest to duże mieszkanie i nie ma co wymagać jednak nie chciałbym czuć się "przytłoczony". Legenda: K - Kuchnia G - Garderoba S - Sypialnia P - Pokój PP - Przedpokój Ł - Łazienka SA - Salon Niebieska linia - Miejsce, w którym jest komin i najlepiej dać podłączenie wody Czerwona linia - Okna i drzwi wejściowe (skrajna lewa ściana), które już są PS. Przepraszam jeżeli nie ten dział. http://iv.pl/images/31427822306658122829.png Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez Sn4Q dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zacznijmy od początku czy to budynek mieszkalny? Bo jak nie to na początek potrzebna jest zmiana sposobu użytkowania budynku, pomieszczenia. Nie rozumiem po co ta klitka PP, to bym wywalił. Zastanowiłbym się również nad wydzielaniem garderoby, duża szafa zajmnie mniej miejsca a da tyle samo pólek, wieszaków. Drzwi do łazienki to minimum 70, przez węższe nie wejdzie np pralka. Pokoje nie wydają się małe, one są małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Budynek był przeznaczony na warsztat ale murarz go przerabia. Ten pp jest zrobiony w wyniku głosowania innych ludzi aby zrobić taki przedpokoik. Garderoba taka może zostać bo chcemy wszystko trzymać w jednym niewidocznym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 18.08.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Takie suche rysowanie samych ścian niewiele Ci da. Zacznij od ustawienia sprzętów łazienkowych, kuchennych, łóżek. Dopiero wtedy zobaczysz czy ten układ ma sens. Widywałem już trzy pokoje z oddzielną kuchnią na ciut mniej niż 50m2 więc się da ale nie będzie zbytniego komfortu. Jakie masz zamiar zastosować CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Wszystko będzie podłączone do teścia, który mieszka obok. Z tym ustawieniem sprzętu chodzi Ci o to aby pierw sobie to ustawić a później dodać ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Budynek był przeznaczony na warsztat ale murarz go przerabia. Ten pp jest zrobiony w wyniku głosowania innych ludzi aby zrobić taki przedpokoik. Garderoba taka może zostać bo chcemy wszystko trzymać w jednym niewidocznym miejscu. MI nie chodzi o fizyczne przerobienie budynku tylko o zmianę sposobu użytkowania w papierach, jest to wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Takie sprawy załatwia mój teść więc tu nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Dokładnie tak jak pisze jajmar.Rozumiem, że teraz ten budynek widnieje w papierach jako pomieszczenie gospodarcze?Żeby przekształcić go w budynek mieszkalny, to MUSISZ praktycznie zrobić TO SAMO, co budując nowy dom. Czyli począwszy od projektu, poprzez przyłącza itd.Ja mam taką samą sytuację na mojej działce, bo płacę za użytkowanie pomieszczenia gospodarczego 3 razy więcej, niż za budynek mieszkalny.Też myślałem, aby przekształcić go w pomieszczenie mieszkalne, nadać nr 1A, ale koszta są takie, że za mojego życia to mi się nie zwróci.To nie ma sensu. Zrób sobie tam, co masz zrobić, wykończ jak drugą chałupę, podciągnij wodę, kanalizację, prąd ZA LICZNIKAMI i nawet nie zgłaszaj tego gdziekolwiek. Edit:Za licznikami, znaczy tyle, że liczniki wody/prądu rzecz jasna liczą sumaryczne zużycie domu właściwego i tego przerobionego. To tak gwoli ścisłości. Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Takie sprawy załatwia mój teść więc tu nie ma problemu. Jeżeli teść jest architektem, geodetą i projektantem przyłączy w jednej osobie, to faktycznie - nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Wszystkimi papierami zajmuje się mój teść więc tu jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Pytania w temacie są inne i takie rzeczy mnie interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jeszcze raz zapytam.Czy teść zrobi ci projekt domu? Czy naniesie na mapę geodezyjną przyłącza wodno-kanalizacyjne?Ty czytasz, o czym tu piszemy, że przekształcenie budynku tego wymaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Wreszcie jakąś wartościowa i sensowna wypowiedź. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jeszcze raz zapytam. Czy teść zrobi ci projekt domu? Czy naniesie na mapę geodezyjną przyłącza wodno-kanalizacyjne? Ty czytasz, o czym tu piszemy, że przekształcenie budynku tego wymaga? Zajmijmy się pytaniami z tematu. Teść na terenie ma kilka budynków mieszkalnych i ma pracowników więc wie co robi. Temat pozwoleń zamknijmy i skupmy się na radach dot. rozmieszczenia w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 18.08.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Z tym ustawieniem sprzętu chodzi Ci o to aby pierw sobie to ustawić a później dodać ściany ? Nie. W tym zaproponowanym przez Ciebie układzie ścian wrysuj sobie (w dobrej skali) meble i sprzęty. Jak się nie mieści, wtedy przesuwaj ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 18.08.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Zajmijmy się pytaniami z tematu. Teść na terenie ma kilka budynków mieszkalnych Ano jak ma budynek mieszkalny przerobiony na warsztat, to spoko. Mi się zawsze wydawało, że pomieszczenie warsztatowe (czy samochodowe, czy inne) nie widnieje w rejestrze gminy, jako budynek mieszkalny, ale przecież ty sam lepiej wiesz... Różnie to bywa. Także już nie przeszkadzam i życzę powodzenia na nowej drodze zycia w warsztatodomie Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Ano jak ma budynek mieszkalny przerobiony na warsztat, to spoko. Mi się zawsze wydawało, że pomieszczenie warsztatowe (czy samochodowe, czy inne) nie widnieje w rejestrze gminy, jako budynek mieszkalny, ale przecież ty sam lepiej wiesz... Różnie to bywa. Także już nie przeszkadzam i życzę powodzenia na nowej drodze zycia w warsztatodomie Pytanie po co to głupie gadanie czy dogadowanie? Widzę, że Ty wiesz lepiej. Skoro napisałem, że są tam budynki pelnoprawnie mieszkalne więc tak jest, jest też stary warsztat, który mam przerobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sn4Q 18.08.2016 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Nie. W tym zaproponowanym przez Ciebie układzie ścian wrysuj sobie (w dobrej skali) meble i sprzęty. Jak się nie mieści, wtedy przesuwaj ściany. Już tak robiłem i wszystko wydaje się spoko ale chcę też usłyszeć opinie innych. Najbardziej martwi mnie korytarz i jego wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Już tak robiłem i wszystko wydaje się spoko ale chcę też usłyszeć opinie innych. Skoro wszystko już sprawdziłeś, i wszystko wiesz " jak ma być" i w teorii i w praktyce to po co to pytanie na FM? Zawracanie dupy a realu samowola i klity do których nie wejdzie dorosły człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.08.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Oj w 54metrach nie upchasz tylu pokoi. Ja proponuje zaraz przy wejściu zrobić salon z kuchnią, a na miejscu salonu jeden pokój i łazienkę. Więcej nie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts