Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu

klonek25

Recommended Posts

Witam. Zamierzam ocieplic strop nad ostatnia kondygnacja,problem polega na tym ze strop od gory wyglada jak szachownica,wystaja belki ktore sa oblane betonem. Wszystko jest bardzo nierowne. Poddasze ma byc w dalekiej przyszlosci uzytkowe wiec zalezy mi na kazdym cm by nie stracic przestrzeni.belki wystaja na jakies 10cm. Prosze o jakas rade by sensownie to ocieplic...

Można to ocieplić płytami z wełny mineralnej np. SUPERROCK. Trzeba je docinać z lekkim nadmiarem i układać ciasno pomiędzy belkami. Tylko, że 10 cm to stanowczo za mało. Zwiększ grubość, a "w dalekiej przyszłości" jak izolacja cieplna nie będzie już potrzebna można górną warstwę wełny przełożyć do skosów dachu uzyskując znów większą wysokość pomieszczenia.

Witam

Ja jestem może nie w tak ch...j sytuacji ale u mnie terivwa jest spieprzona i wystają w niektórych miejscach belki pomiędzy pustakami tak do 1cm i jak płyta styro trafi środkiem na belkę to klawiszuje. Kupiłem keramzyt w frakcji 1:4 i podsypuje i jest szybko sprawnie i bez większego pier... . Ta frakcjia jest najdroższa bo ok 600-700zł m3, ale jest frakcja 8:16mm i jest dużo tańsza. Zamiast keramzytu można kupić lepszy pod względem przwodzenia ciepła perlit.

Pozdro.

Witam

Ja jestem może nie w tak ch...j sytuacji ale u mnie terivwa jest spieprzona i wystają w niektórych miejscach belki pomiędzy pustakami tak do 1cm i jak płyta styro trafi środkiem na belkę to klawiszuje. Kupiłem keramzyt w frakcji 1:4 i podsypuje i jest szybko sprawnie i bez większego pier... . Ta frakcjia jest najdroższa bo ok 600-700zł m3, ale jest frakcja 8:16mm i jest dużo tańsza. Zamiast keramzytu można kupić lepszy pod względem przwodzenia ciepła perlit.

Pozdro.

Wlasnie cos takiego sypkiego i trwalego jak perlit byloby naprawde dobre. Tylko czy perlit zastapi spowodzeniem styropian lub wełne? Czy gdzies na podkarpaciu mozna kupic perlit?

Nikt tak od z kapelusza ci nie powie ile masz dać. To wszystko zależy czego oczekujesz. Czy ma być tylko wyrównane czy ma spełniać rolę jakieś izolacji i jak przedmówcy sugerują-daj foto. Może tam perlit jest ci nie potrzebny tylko dobry styro lub wełna? Będziesz robił wylewki czy płyty osb?

haha ale się dogadujecie;) to tak jakby spytać się czy ten czerwony samochód to fajny?-fajny;) zależy dla kogo. Najważniejsze w tym wszystkim czego Pan oczekuje! Sąsiad się buduje i daje 15cm styro z lambdą 0,40 a ja daje 27cm z lambdą 0,31 jednemu i drugiemu wystarczy tylko każdy ma inne zamierzone cele i potrzeby.