Resqres 18.08.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam, W projekcie mam ściany z porothermu gr.25. Chciałbym jednak stawiać ściany z betonu komórkowego gr. 24 gęstość 600. Osoba adaptująca projekt stwierdziła ,że nie ma problemu ,wystarczy odpowiedni wpis kierownika budowy. Kierownik mówi ,że problemu z taką zmianą nie ma i mogę zastąpić ceramikę betonem komórkowym. Zastanawia mnie tylko czy oby na pewno nie ma problemu z taką zmianą gdyż dom jest parterowy, pomieszczenia są dość rozległe i np salon z kuchnią mają rozpiętość ścian jakieś 12m. Czy przy takich rozpiętościach wytrzymałość betonu komórkowego jest wystarczająca? Strop zgodnie z projektem zostaje monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 18.08.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Mój dom ma jedną ścianę o długości prawie 15m. W projekcie jest bk 600 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 19.08.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Mój dom ma jedną ścianę o długości prawie 15m. W projekcie jest bk 600 24cm. To u mnie najdłuższa ściana ma prawie 17m. Chodzi mi ,że mam spore odległości między ścianami nośnymi i w związku z tym zastanawiam się czy takie spore rozpiętości nie są problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.08.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie masz rozpiętości stropu 12 m.Masz pewnie mniejszy wymiar w granicy 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.08.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Masz w domku rozpiętość stropu 12m? Co to za projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 19.08.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Wklej rzut parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 20.08.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Projekt to "Dom w jonagoldach"http://assets.archon.pl/images/products/mb291fbaa8781a/rzut-parteru-projekt-dom-w-jonagoldach-ver-2__706lo.gif Macie rację ,źle zrozumiałem definicje rozpiętości stropu. W tym przypadku rozpiętość w salonie i kuchni to będzie 5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 20.08.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 No widzisz sam doszedłeś . A tak swoją drogą, skoro masz poddasze nieużytkowe to rozważ rezygnację ze stropu żelbetowego na rzecz dachu z prefabrykowanych, drewnianych dźwigarów kratowych. Ich pasy dolne stanowią jednocześnie konstrukcję stropu nad parterem, który od spodu wykończysz sobie płytami GK. Firmy produkujące takie więźby przygotują Ci projekt w ramach usługi i w jej cenie. Sporo zaoszczędzisz przy tym rozwiązaniu, skrócisz czas budowy i będziesz miał idealnie płaskie połacie dachowe. Pomyśl, poczytaj, podejmij decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 20.08.2016 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Myślałem już nad drewnianym stropem gdyż koszt monolitycznego w moim przypadku jest dość znaczny, ale gdy o nich (stropy drewniane) trochę poczytałem to mnie odstraszają opinie ,że pod wpływem temperatur pracują. Poza tym przy monolitycznym zostawiam sobie furtkę ,że gdyby kiedyś była potrzeba mogę sobie zaadaptować poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 20.08.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Przecież gk nie przykręca się bezpośrednio do dolnego pasa wiązarów tylko montuje stelaż z profili i to, że więźba będzie delikatnie pracowała nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 20.08.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Witam, W projekcie mam ściany z porothermu gr.25. Chciałbym jednak stawiać ściany z betonu komórkowego gr. 24 gęstość 600. Osoba adaptująca projekt stwierdziła ,że nie ma problemu ,wystarczy odpowiedni wpis kierownika budowy. Kierownik mówi ,że problemu z taką zmianą nie ma i mogę zastąpić ceramikę betonem komórkowym. Ściany nośne to element konstrukcyjny, a o konstrukcji powinien wypowiadać się konstruktor Architekt adoptujący musi współpracować z konstruktorem, warto sprawdzić co ma do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.08.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 jak się muruje ściany jakie ma znaczenie czy użyjesz bloczków betonowych czy komórkowych? Żadne, nawet przyjmując wytrzymałość bk 2mpa masz zapas kolosalny wytrzymałości, a inna sprawą jest to że klej czy zaprawa ma wytrzymałość mniejszą jak materiał ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 21.08.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Myślałem już nad drewnianym stropem gdyż koszt monolitycznego w moim przypadku jest dość znaczny, ale gdy o nich (stropy drewniane) trochę poczytałem to mnie odstraszają opinie ,że pod wpływem temperatur pracują. Poza tym przy monolitycznym zostawiam sobie furtkę ,że gdyby kiedyś była potrzeba mogę sobie zaadaptować poddasze. Furtka będzie tylko wtedy, gdy strop zostanie zaprojektowany i wykonany pod poddasze użytkowe. Obciążenie zmienne dla poddasza użytkowego to 150kg/m^2, a poddasze nieużytkowe z dostępem przez właz to tylko 50kg/m^2 czyli 3x mniej. Co więcej jeżeli zechcesz tam urządzać pokoje to pewnie dojdzie jeszcze wylewka na wygłuszeniu plus posadzka oraz pewnie jakieś ścianki działowe..... przyda się też klatka schodowa, bo chyba nie będziesz tam właził po drabinie przez otwór 50x70cm . Zdecyduj się teraz czy to ma być poddasze użytkowe czy nie, bo to dwa różne projekty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 21.08.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Ściany nośne to element konstrukcyjny, a o konstrukcji powinien wypowiadać się konstruktor Architekt adoptujący musi współpracować z konstruktorem, warto sprawdzić co ma do powiedzenia Słuszna uwaga. Co prawda w domu parterowym każdy z tradycyjnych materiałów przy zalecanej dla niego grubości ściany nośnej (czyli dla gazobetonu min. 24cm) będzie miał wystarczającą nośność, ale każda zmiana generuje jakieś implikacje, o których sami możemy nie pomyśleć. Zmiana grubości ścian może spowodować, że np. wanna nie wejdzie nam tam gdzie być miała albo poważniej schody nie będą miały wymaganej min. szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts