Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi na gruncie - jak zabezpieczyć się przed zalaniem

sylwekr

Recommended Posts

Co jakiś czas na forum pisze ktoś u kogo nastąpiła jakaś awaria i woda dostała się pod posadzkę. Zawsze istnieje ryzyko że pęknie jakiś wężyk, rurka i zaleje całą podłogę. Obecnie mam chudziaka, z tego co zauważyłem to bez problemu w niego wsiąka woda, ale teraz robiąc podłogę zgodnie ze sztuką to dalej na chudziaka izolacja przeciwwilgociowa i ocieplenie. Izolacja przeciwwilgociowa niestety działa w obie strony, nie pozwala aby zamokła izolacja (styropian), ale jednocześnie jak by woda dostała się pod posadzkę skutecznie ją tam zatrzyma. Zastanawiam się jak to zrobić lepiej. Może zrezygnować z izolacji przeciwwilgociowej, ale na chudziaku zrobić warstwę z materiału który nie podciąga kapilarnie wody, a jednocześnie jak by tam woda się dostała w wyniku zalania to sobie wsiąknie w chudziaka. Czy moje rozumowanie ma sens ? Co można by na chudziaku położyć (np warstwa 5 cm, a na to styropian) aby nie podciągało kapilarnie wody, a jednocześnie ją przepuści w dół i jest przy okazji w miarę dobrym izolatorem. Co by to mogło być: perlit, rozdrobnione szkło piankowe, XPS, keramzyt ? Macie jakieś pomysły ? Edytowane przez sylwekr