Daniellos_ 21.11.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ja najalepszą ofertę na wizary na dach dwuspadowy dostalem na 12,5tyś brutto z montażem. Budynek o podstawie prostokata 14x8,3m. Jednak dobrze pisali, że najwięcej można zaoszczędzić na projekcie czyli wybierajac budynek o prostej bryle. Marcko co sie dzieje na budowie? Zapadla już w sen zimowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 21.11.2016 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Ja najalepszą ofertę na wizary na dach dwuspadowy dostalem na 12,5tyś brutto z montażem. Budynek o podstawie prostokata 14x8,3m. Jednak dobrze pisali, że najwięcej można zaoszczędzić na projekcie czyli wybierajac budynek o prostej bryle. Marcko co sie dzieje na budowie? Zapadla już w sen zimowy? dokładnie - razem z inwestorem w gawrze już się wyleguje w planie miałem jeszcze opaskę chociaż zrobić, ale jakoś chęci chwilowo i zdrowia brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.12.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 na jednej fotce widać ze masz benarkę połączoną ze zbrojeniem płyty. Ile masz takich punktów? Masz też szpilki na rogach?Pytam bo mój kierbud mówi by nie łączyć otoku z płytą, żę wystarczą same szpilki na rogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 24.12.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 na jednej fotce widać ze masz benarkę połączoną ze zbrojeniem płyty. Ile masz takich punktów? Masz też szpilki na rogach? Pytam bo mój kierbud mówi by nie łączyć otoku z płytą, żę wystarczą same szpilki na rogach. powielę jeszcze raz dla potomności (w wątku płyty napisałem też) Teoretycznie przy płytach zaleca się niby kratownicę właśnie, choć czy w chudziaku... ja np jak i kilku innych samorobów zrobiłem otokowy w odl. 1m od domu (u mnie akurat miałem nawet 1,5m pod powierzchnią ze względu na wymianę gruntu) nie dawałem szpilek, kwestia oczywiście jaki grunt. W rogach wyprowadziłem 4 szt do ewentualnej odgromówki + w dwóch narożach do zbrojenia płyty (raczej na wszelki wypadek niż miałbym wierzyć w sens) + oczywiście do rozdzielni od spodu przez xps-a i płytę. Przejście przez beton "zabezpieczyłem" peszlem. Na razie nic nie mierzyłem więc ciężko powiedzieć czy dobrze, ale wody mam wysoko więc musi myć ok. Przy okazji zmian u mnie tyle że śnieg znikł z płyty zakupione materiały na ściany - no i sobie czekam Wesołych i białych Świąt - sporo wypoczynku i zbierania sił szczególnie dla samorobów bo od wiosny nie ma to tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 19.01.2017 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Zima sprzyja szukaniu dziury w całym. Tak więc kalkulowałem strop i dach na wiązarach. Ale wszystkie oferty jakie otrzymałem nie zadowalają mnie wystarczająco, abym zrezygnował z stropu lanego i tradycyjnej więźby. Niestety zrobienie samemu wiązarów też odpada więc pozostaje to co w projekcie. No właśnie - bogaty dość chyba mam ten projekt więźby :/ może ktoś bardziej fachowy podpowie mi czy warto szukać jakiś projektantów i zamienić to co mam czy sobie darować jednak. druga sprawa to mam taki wieniec opuszczony + podniesiony (niektórzy mówią betonowa murłata) te ostatnie chciałbym trochę zmniejszyć, ale żeby okap nie wszedł w okna to jakieś10-15 cm musi zostać. Tylko za nic nie mogę wymyślić jak to dobrze zaszalować aby wylać razem ze stropem. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez marcko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.01.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jerśłi chodzi o więźbę pogadaj z Panem Wilhelmi w "dachach" na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 19.01.2017 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jerśłi chodzi o więźbę pogadaj z Panem Wilhelmi w "dachach" na forum. dzięki za podpowiedź - napisałem do czlowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 06.03.2017 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 hmm... co by tu napisać żeby na pierwszą stronę wrócić... a wiem: mam parę dylematów - chcę zrobić odprowadzenie wody z rynien razem z robieniem opaski, i teraz najlepiej oczywiście rury kanalizacyjne spadki itp, ale to cholernie drogo wychodzi mi interes. Myślę czy by nie zrobić rurą drenażową - tylko oczywiście bez dziur (przykładowo 100 mm. Mam możliwość odprowadzenia do poniżej położonego miejsca zadrzewionego. I tak zrobiłbym na wiosnę wszystko, ale gdzie zrobić wyprowadzenie rur do rynien - ile od krawędzi ściany itd., żeby później nie kombinować zbytnio. strop robię monolit jednak, 12 cm grubości, pytanie ile dawaliście stempli ? Kierownik mój twierdzi że kratka 1,2m x1,2m zrobić i będzie git - boję się że jakoś mało. Przybieram się do zwiezienia materiałów na ściany - to już mam kupione. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens dawania pod ściany folii niby tylko parę stówek - ale xps pod płytą i drenaż. Korci mnie murowanie na piankę, ale chyba jednak aż tak odważny nie jestem i zostanę przy kleju z worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 06.03.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 spokojnie możesz taką rurę użyć. Ja bym dał ją w odegłości większej niż będzie robiony cokół w okół domu zeby nic nie przeszkadzało. jak już odejdziesz od domu z 10m to możesz użyć rury z dziurami żeby powoli się woda rozsączała. Tylko z tymi rurami trzeba uważać bo te najtańsze sa strasznie kruche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 06.03.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 spokojnie możesz taką rurę użyć. Ja bym dał ją w odegłości większej niż będzie robiony cokół w okół domu zeby nic nie przeszkadzało. jak już odejdziesz od domu z 10m to możesz użyć rury z dziurami żeby powoli się woda rozsączała. Tylko z tymi rurami trzeba uważać bo te najtańsze sa strasznie kruche dzięki wielkie za podpowiedź potwierdziłeś mnie w przekonaniu że takimi też da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Jesli chodzi o strop to zależy jakie masz belki pod deskowanie i jakie stemple.U mnie robiłem tak aby swobodnie przejść miedzy stemplami ale 1,2 m to jakos dużo mi się wydaje. edit:W poście 73 i dalszych u mnie w dzienniku znajdziesz kilka zdj z monolita.W razie co pytaj jak będę umiał to podpowiem. Edytowane 6 Marca 2017 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 07.03.2017 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Jesli chodzi o strop to zależy jakie masz belki pod deskowanie i jakie stemple. U mnie robiłem tak aby swobodnie przejść miedzy stemplami ale 1,2 m to jakos dużo mi się wydaje. edit: W poście 73 i dalszych u mnie w dzienniku znajdziesz kilka zdj z monolita. W razie co pytaj jak będę umiał to podpowiem. belki jeszcze muszę kupić, a szalowanie planuję z osb 18mm później na strych to sobie wrzucę. dam 1x1m stemple to przynajmniej spokojnie spać będę mógł te parę dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 07.03.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 No najwyższa pora wrócić na front walki Mieliśmy budowac jednoczesnie, a Ty się operdzielasz chcę zrobić odprowadzenie wody z rynien razem z robieniem opaski Ale nie planujesz ich chyba ze sobą łączyć? Rura żółta karbowana jest spoko. Faktycznie uzycie drenarskiej kawałek dalej od domu jak radzi Seba to dobry pomysł. Pamiętaj o owinięciu geowłókniną lub kupnie takiej fabrycznie owiniętej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 07.03.2017 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 No najwyższa pora wrócić na front walki Mieliśmy budowac jednoczesnie, a Ty się operdzielasz Ale nie planujesz ich chyba ze sobą łączyć? Rura żółta karbowana jest spoko. Faktycznie uzycie drenarskiej kawałek dalej od domu jak radzi Seba to dobry pomysł. Pamiętaj o owinięciu geowłókniną lub kupnie takiej fabrycznie owiniętej. bo ja Ciebie przodem puściłem żebyś drogę torował w dobrych rozwiązaniach jasne, że nie razem. Drenaż mam też żółtą + sam obwinąłem geowłókniną grubą, sznureczkiem itp a co tam pokażę nawet(swoją drogą wydaje mi się że chwila roboty i naprawdę nie gorzej, a może i lepiej będzie samemu obwinąć porządnie, a co różnicy w cenie- i to cholernie dużej- nie wspominając) : http://static.pokazywarka.pl/2/m/g/025e7c775381fe768f6956a998073c95_orig.jpg do rynien dam to samo bez otworów - na końcu nie dam niestety z dziurami bo tam glina pod spodem więc guzik to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 26.06.2017 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2017 kurdę tak dawno pisałem, że nie wiem od czego zacząć... ogólnie nie to że nic nie robię - ściany nośne z ytonga + silka wszystkie zrobione. Szykuję się do stropu, rozpoczęte już szalowanie wieńców i stropu. niedługo dorzucę zdjęć kilka żeby coś widać było. Ogólnie to murowanie fajna rzecz - ale jak się buduje po robocie i czasami w sobotę to czas leci a efektów aż tak nie widać. Na szczęście mam nieocenioną pomoc swojego taty (nie raz motywuje mnie i pogania do roboty Co do istotnych spraw: -jak już wspominałem gdzieś co do Ytonga i silki Xelli to trzeba brać spory dystans do ich marketingu. Nie do końca jest to aż takie piękne ja malują. BK nie powiem nie najgorzej (pomijając obszczypania i pęknięcia - no bo niby miękki itp), ale silka to już gorsza sprawa. Raz, że mnóstwo miałem popękanych, niejeden wyszczypany i przede wszystkim pełno takich nie do końca uformowanych - widać że od razu fabrycznie tak było bo brakowało części na palecie. Te niby kanały do prowadzenia instalacji nie zgadzają się w stosunku do środka bloczka nawet o 1cm, co po złożeniu kilku powoduje że o ile da radę to znacznie mniejszy kanał wykorzystać. Brak opcji łatwego wyrównania powierzchni przez co trzeba robić schodki (no ale tutaj to raczej do całego rodzaju tego materiału się odnosi. Pocieszające jest tylko to, że słyszałem równie "dobre" opinie o konkurencji że mają bum i wszyscy lecą na ilość więc reklamacji pełno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 27.06.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Ja stawiając działówki z silki, aż tak nie narzekałem. Zdarzały się jakieś patyki w pustakach Popękanych miałem najwięcej na jednej palecie. Może były z nią jakieś przejścia... Na szczęscie jakoś tak się złożyło, że to była ostatnia paleta z jakiej brałem i zużyłem tylko połowę. Przyznać jednak muszę, że faktycznie trzymanie wymiarów nie jest tak perfekcyjne jak mówią. Ja też robię po pracy i też narzekam, że robota wolno idzie. Akurat kładę siatkę i klej na elewacji i ciągnie się to niemiłosiernie Nie będę przyjemnie wspominał tego etapu. Może dlatego, że murując/klejąc wszystko na piankę to jest moja pierwsza konieczność przygotowywania zaprawy. A trzeba to robić co chwila... Jakby był jakiś pomocnik.... No ale nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 27.06.2017 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Ja stawiając działówki z silki, aż tak nie narzekałem. Zdarzały się jakieś patyki w pustakach Popękanych miałem najwięcej na jednej palecie. Może były z nią jakieś przejścia... Na szczęscie jakoś tak się złożyło, że to była ostatnia paleta z jakiej brałem i zużyłem tylko połowę. Przyznać jednak muszę, że faktycznie trzymanie wymiarów nie jest tak perfekcyjne jak mówią. Ja też robię po pracy i też narzekam, że robota wolno idzie. Akurat kładę siatkę i klej na elewacji i ciągnie się to niemiłosiernie Nie będę przyjemnie wspominał tego etapu. Może dlatego, że murując/klejąc wszystko na piankę to jest moja pierwsza konieczność przygotowywania zaprawy. A trzeba to robić co chwila... Jakby był jakiś pomocnik.... No ale nie ma... twoje tempo to i tak kosmos - pewnie pierwsze miejsce w samorobach z uwagi na ekspresowe tempo wykonania samemu i co do oszczędności też lux. Na pewno będę czerpał pomysł z Twojego reku - bo to kawał kasy w kieszeni a te z dolne półki fabryczne nie lepsze na pewno. Jak sobie radziłeś z tym nie trzymaniem wymiarów i pianką? po prostu leciało jak było czy coś kombinowałeś? niby pod stropem i tak będę uzupełniał jakieś 2 cm czymś elastycznym to różnica aż tak istotna nie jest, ale zawsze 1 cm to już mnie kole w oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.06.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 u mnie silikaty z grupy Silikaty też nie były idealne.... - popękanych sporo - jakieś patyki w pustakach - nie trzymanie wymiaru Najgorsze było to ostatnie- Miałem pustaki położone koło siebie i była różnica 2mm. Poza tym u mnie prawie wszystkie były wybrzuszone na środku co tez nie ułatwiało murowania. Murowałem na cienką warstw - i musiałem podkładać (albo kliny do płytek, albo troche piasku z klejem...) Na piankę sobie nie wyobrażam. Następnym razem bym murował na tradycyjnej zaprawie... Poza tym gratuluje postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.06.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Pocieszające jest tylko to, że słyszałem równie "dobre" opinie o konkurencji że mają bum i wszyscy lecą na ilość więc reklamacji pełno. ja też teraz muruję z silki i z tym bumem to prawda, lecą masówkę wszyscy równo, bez względu na producenta i co to za materiał. Niestety silka pozostawia dużo do zyczenia, nie dosyć że droga to jeszcze te wymiary... miałem nawet kilka bloczków które w przekroju były trapezem do tej pory wg mnie najlepszy materiał do budowania to BK, szybko, przy niskich gęstościach też lekko. Tylko że teraz z dostępnością kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 27.06.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2017 Potwierdzam, że silikaty nie są idealne (u siebie mam Sil-Pro). Póki co zdarzyło się kilka bloczków wyższych o około 3-5 mm (najgorsze, że widać to dopiero jak się położy na ścianie). Bum u siebie też zauważyłem - dystrybutor nie dostarczył mi bloczków połówkowych, bo podobno producent nie wyrabia ze standardową produkcją (miałem przez to trochę cięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts