Garażowiec1719514970 31.07.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Cieniasy ci wasi złodzieje .U nas , w sąsiedniej wiosce , przecięli siatkę w całości , wytachali z pomieszczenia gospodarczego kupę narzędzi i traktorek do koszenia trawy , ciągnęli go na zaciągniętym hamulcu , ale że byli samochodem osobowym , nie mieli się jak zapakować . Zostawili to wszystko pod płotem , podjechali na moją posesję , skroili mi z pod okna przyczepkę samochodową , jeszcze bezszczelnie spalili na miejscu po papierosku , podjechali po łupy , spokojnie się zapakowali , podjechali na drugi koniec wioski , obrobili domek letniskowy i odjechali w siną dal .Wszystko pięknie nagrane na różnych kamerach , ale już w dwa tygodnie policja się obrobiła ze zdarzeniem , tzn. dostaliśmy pisma o umorzeniu sprawy z powodu nie wykrycia sprawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 31.07.2017 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Cieniasy ci wasi złodzieje . U nas , w sąsiedniej wiosce , przecięli siatkę w całości , wytachali z pomieszczenia gospodarczego kupę narzędzi i traktorek do koszenia trawy , ciągnęli go na zaciągniętym hamulcu , ale że byli samochodem osobowym , nie mieli się jak zapakować . Zostawili to wszystko pod płotem , podjechali na moją posesję , skroili mi z pod okna przyczepkę samochodową , jeszcze bezszczelnie spalili na miejscu po papierosku , podjechali po łupy , spokojnie się zapakowali , podjechali na drugi koniec wioski , obrobili domek letniskowy i odjechali w siną dal .Wszystko pięknie nagrane na różnych kamerach , ale już w dwa tygodnie policja się obrobiła ze zdarzeniem , tzn. dostaliśmy pisma o umorzeniu sprawy z powodu nie wykrycia sprawcy no to Ci powiem faktycznie zaradne chłopaki - poradzili sobie w kryzysie zobacz. U mnie policja się wykazała - nie widzieli drabiny leżącej ani siatki rozciętej - dopiero brat zobaczył że to moja drabina leży i siatka uszkodzona no i psu w d... ich 2 godz. pracy i musieli biedaki od początku swoją teorię układać. Dobrze że u mnie takie cwaniaki nie byli i nie znaleźli przyczepki czy czegoś bo i drabinę by zawinęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 05.09.2017 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 no to trochę mnie tu nie było - ale na budowie się działo cały sierpień pod znakiem zbrojenia, no i na koniec betonowanie. Z istotnych rzeczy: - przy płycie używałem do wiązania gotowych drucików 1 mm - masakra to to - raz że podczas kręcenia pękały a dwa później lepiej nie było jak się chodziło po tym. Teraz kupiłem 1,2 mm do cięcia wiązałkowy - fakt że skład się to podwójnie więc inaczej ale jest po prostu nieporównywalny nawet pojedynczo. - Dystanse beczki plastikowe o coś takiego dobra rzecz - i wbrew zaleceniom idzie ich znacznie mniej bo nie potrzeba pchać tego dużo żeby było sztywno (oczywiście pewnie kwestia grubości drutu u mnie był 12mm) na razie nie jestem w stanie powiedzieć w 100% ale wstępne oględziny pozwalają sądzić że jest w miarę ok z stosowanym deskowaniem u mnie - wszystko z desek calówek łącznie z rygami(podporami jak kto woli). Jak rozszaluję to potwierdzę czy nie ma wtopy, ale na razie się nie zawalił A więc do tej pory strop to chyba najcięższa robota - kto mi poradził monolit... no nic wiązania co nie miara, wyginania prętów mierzenia itd bo w projekcie to niewiele jest. W sobotę wylewanie - nie bez problemów - bo na początku nie było wibratora - bo zapomnieli wiąć. - "Panie ale teraz nikt nie leje z wibratorem" - jak wytłumaczyłem że w takim razie mogą sobie z betonem wracać to jednak się wibrator dało załatwić - choć musiałem sam zasuwać po niego żeby było szybciej. Początek lania i deszcz, na szczęście szybo przestał i dalej jakoś szło. Pompiarz zaproponował mi dolanie wody do betonu żeby było nam lżej (kolejna dobra rada) ale nie skorzystałem. Pogoda na szczęście dopisała idealnie dopiero w nocy mały deszczyk, i do dzisiaj tak sobie pada, kropi więc podlewania nie mam wcale w wolnej chwili postaram się dorzucić parę zdjęć beton ładniej by wyglądał zatarty - ale raz sił zabrakło, a dwa że i tak przeca będzie styro na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 26.09.2017 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Miał być ładny dziennik, a jest tylko spis treści no nic - może zimą coś nadrobię - obecnie pierwsza ekipa na budowie gdzie ja muszę ich tylko pilnować (niestety tutaj trzeba co chwilę), ale ze względu na brak czasu i już trochę sił to nawet się cieszę, że coś powstaje bez mojego udziału. tak poglądowo po pierwszym dniu pracy. Z spostrzeżeń obecnych: - lokalne firmy nawet jak zaproponują blachę w dobrej cenie to na drobnostkach walą po 300% marży, normalnie pewnie ludzie tego nie zauważają i jest git, ale jak się liczy z każdą zł to wszędzie szukam oszczędności i to są naprawdę spore kwoty. - jak nawet coś jest w dobrej cenie to zapewne produkt byle jakiej jakości - gdzie w tej cenie przez neta można mieć coś z wyższej półki. https://www.dropbox.com/s/myv0jukmm8ivhc4/IMG_20170925_175016.jpg?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 13.10.2017 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Zaczął już się ten czas że roboty nie brakuje a postępów (przynajmniej z zewnątrz) nie widać. Na szczęście doczekałem się już kawałka prawdziwego dachu - tzn z blachą zdjęć jakoś za dużo nie mam, bo przy większej robocie po prostu nie mam czasu i zapominam też. na początek jeszcze strych (a bardziej stryszek bo niski mi wyszedł - choć taki miał być membranę kupiłem marmy (już widziałem na forum kilku zakupujących) i powiem wam że jest ok, przynajmniej tyle co da się zobaczyć gołym okiem, i cena jest naprawdę przystępna, a na poddasze nieużytkowe myślę że nie ma sensu prężyć portfela. http://static.pokazywarka.pl/p/0/y/6124fa13af1173847d0241ed3183163a_orig.jpg rozszalowywanie dość męczące - za bardzo się chyba przyłożyłem do robienia szalunku to teraz mam za swoje http://static.pokazywarka.pl/e/6/7/564e97fb6769b5ed156c3cb0429ed0d0_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/s/9/0/1c09d8c772db7654ddb616cca170102d_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/w/5/l/d4055d48cfb630dccf4d609fb7fca5d0_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/e/h/w/0e7db0644dda0b04d08fbcd0b08c866a_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/9/3/5/51db95af2a8bb2365ff69f9521178061_orig.jpg i daszek po 1 dniu roboty http://static.pokazywarka.pl/v/n/n/8b835fb21d6f758e7931ae8776e3749e_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/e/f/z/e67b47a14d4f0fd201508aea2b1aead0_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 16.10.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Patrząc na ostatnie foto to jakoś krzywo ten dom pobudowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 16.10.2017 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Patrząc na ostatnie foto to jakoś krzywo ten dom pobudowałeś żeś mnie postraszył że aż musiałem na zdjęcia patrzeć co pominąłem - na szczęście to tylko pojazd dekarzy skancerowany wrzucam jeszcze raz bo coś nie działają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.10.2017 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Na tym drugim już się dom wyprostował Myślałem że mnie dogonisz z budową w tym roku, a tu budowlana sielanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 18.10.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Witam się w dzienniku. Co do wentylacji mechanicznej polecam jak nie ma komina to gdy inni palą w piecach lub spalająśmieci na swojej działce to w domu zamknięte okna i rewelacja nic nie czuć, filtry wyłapują wszystko, nawet zapachu nie ma nieprzyjemnego. Najlepsze co mogliśmy w naszym domu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 20.10.2017 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Na tym drugim już się dom wyprostował Myślałem że mnie dogonisz z budową w tym roku, a tu budowlana sielanka no niestety czasu jak na lekarstwo, a do tego źródełko wyschło. Myślałem o kredycie, ale za biedny jestem dla banku (bo różne źródła dochodu) a za bogaty dla wszelkich pomocy gops-ów/mops-ów, dofinansowań czy tym podobnych -przyjazny kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 20.10.2017 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Witam się w dzienniku. Co do wentylacji mechanicznej polecam jak nie ma komina to gdy inni palą w piecach lub spalająśmieci na swojej działce to w domu zamknięte okna i rewelacja nic nie czuć, filtry wyłapują wszystko, nawet zapachu nie ma nieprzyjemnego. Najlepsze co mogliśmy w naszym domu zrobić. Witam Cię, no właśnie m.in. liczę na te trochę oczyszczone powietrze - planuję dać porządną skrzynię na wlocie i tam wepchać trochę filtrów z węglowym także - bo mimo że nienajgorsze te powietrze mam to wieczorami bywa rożnie już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 29.11.2017 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Dużo się nie dzieje więc i nie ma co opisywać. Mam dylemat z oknami - gdzie nie czytam gdzie nie widzę to ciepły montaż (czyt szczelny), parapety xps i te bajery to konieczność. No więc chodzę po okolicznych sprzedawcach i masakra. Jak nawet ktokolwiek wie o czym do niego mówię to się wzbrania przed tym albo liczą sobie z 2 tys za taki lepszy wymysł.Już sam zacząłem wątpić w sens, chyba trzeba będzie podejść do montażu we własnym zakresie. Wybór na razie jest między firmą Viking (profil aluplast) lub Plastimet.Podobną cenowo ofertę mam też z Abakus (ale jakoś mieszane uczucia mam do tej firmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soczek1212 29.11.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 marcko Z oknami miałem dokładnie to samo. A jeszcze jak wspomniałem o montażu poza murem na kotwach to miałem wrażenie że patrzą na mnie jak na kosmitę Ciepły montaż zawsze można zrobić samodzielnie. Trochę z tym więcej zabawy na pewno ale i dokładniej będzie. Co do montażystów to szukaj dalej, może będziesz miał szczęście i trafisz w końcu na kogoś zorientowanego w temacie. Ja tak miałem, już straciłem nadzieje i ostatecznie trafiłem na człowieka który sie nie krzywił na hasła o ciepłym montażu i kotwach tylko podjął dyskusję. Okna wybrałem właśnie Abakus ale raczej nie ze względu na same okna, a raczej na instalatora. Montaż na wiosnę to się okaże czy dobrze wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 29.11.2017 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 marcko Z oknami miałem dokładnie to samo. A jeszcze jak wspomniałem o montażu poza murem na kotwach to miałem wrażenie że patrzą na mnie jak na kosmitę Ciepły montaż zawsze można zrobić samodzielnie. Trochę z tym więcej zabawy na pewno ale i dokładniej będzie. Co do montażystów to szukaj dalej, może będziesz miał szczęście i trafisz w końcu na kogoś zorientowanego w temacie. Ja tak miałem, już straciłem nadzieje i ostatecznie trafiłem na człowieka który sie nie krzywił na hasła o ciepłym montażu i kotwach tylko podjął dyskusję. Okna wybrałem właśnie Abakus ale raczej nie ze względu na same okna, a raczej na instalatora. Montaż na wiosnę to się okaże czy dobrze wybrałem. dzięki za radę no właśnie ja za bardzo się skupiłem na początku na produkcie. A teraz szukam konkretnych montażystów, bo co mi z dobrych okien jak montaż będzie do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 13.12.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 a nad jakimi profilami tych firm się zastanawiasz i jakie miałeś kryteria wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 14.12.2017 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 a nad jakimi profilami tych firm się zastanawiasz i jakie miałeś kryteria wyboru? w zasadzie mam 3 opcje profil aluplast , veka, i producent plastimet (nie wiem czy to jakiś markowy profil nawet) ale tutaj już bardzie problem w montażu, bo żadna firma nie jest w stanie zrobić tego porządnie.A nawet jak cenę walną z kosmosu to w gadce wychodzi że nie mają o tym pojęcia dlatego taka cena żeby odstraszyć od ciężkiego dla nich tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 04.01.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mieszkasz w tym samym rejonie co Soczek1212 więc weź też tą samą ekipę i zrób sobie ten ciepły montaż czy co tam jeszcze. Ja mam okna z Abakusa i na okuciach roto, a te są najlepsze, więc też polecam ja mam Energy, ale są też jeszcze cieplejsze ramki. Ja stwierdziłąm, że takie mi wystarczą. Większość okien mam Fix-y więc tych otwieranych jest mniej. Na mnie też patrzeli jak chciałam na wysuniętych kotwach, ale mąż nie bardzo to widział przy takich dużych oknach i daliśmy sobie spokój. Może zaoszczędzilibysmy na ogrzewaniu trochę ale ile: 100-200zł rocznie więc czy to warte zachodu? A stres czy dobrze zamontowane czy nie siądą te dolne kotwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian_487 04.01.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Gratulacje jestem pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 04.01.2018 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mieszkasz w tym samym rejonie co Soczek1212 więc weź też tą samą ekipę i zrób sobie ten ciepły montaż czy co tam jeszcze. Ja mam okna z Abakusa i na okuciach roto, a te są najlepsze, więc też polecam ja mam Energy, ale są też jeszcze cieplejsze ramki. Ja stwierdziłąm, że takie mi wystarczą. Większość okien mam Fix-y więc tych otwieranych jest mniej. Na mnie też patrzeli jak chciałam na wysuniętych kotwach, ale mąż nie bardzo to widział przy takich dużych oknach i daliśmy sobie spokój. Może zaoszczędzilibysmy na ogrzewaniu trochę ale ile: 100-200zł rocznie więc czy to warte zachodu? A stres czy dobrze zamontowane czy nie siądą te dolne kotwy. niestety to jakieś 150 km już patrzyłem na firmy oddalone ode mnie - ale w razie jakiejś reklamacji czekasz ruski miesiąc Okna będę plastimet, też mają okucia roto. Na pewno na xps, a z taśmami jeszcze zobaczę, jak mają spierniczyć byle jak załozyć to tak jakby ich nie bylo i parę stów w kieszeni. Chyba że uda się to rozsądnie zrobić po zamontowaniu jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 04.01.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Gratulacje jestem pełen podziwu dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts