Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza własna indywidualna parterówka na płycie

Recommended Posts

Historie z montażem poza licem muru identyczne jak u mnie. Finalnie mam Veke Softline 82 na kotwach Knelsen. Sam kupiłem kilka sztuk (nie są takie drogie), żeby pojechać do tych okniarzy, których uznałem za najrozsądniejszych i pokazałem im, że nie taki diabeł straszny... i przystępny cenowo. Zgodzili się zamontować bez dopłat jak im dostarczę kotwy. Więcej u mnie w dzienniku - na pierwszej stronie znajdziesz link do okien.

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Historie z montażem poza licem muru identyczne jak u mnie. Finalnie mam Veke Softline 82 na kotwach Knelsen. Sam kupiłem kilka sztuk (nie są takie drogie), żeby pojechać do tych okniarzy, których uznałem za najrozsądniejszych i pokazałem im, że nie taki diabeł straszny... i przystępny cenowo. Zgodzili się zamontować bez dopłat jak im dostarczę kotwy. Więcej u mnie w dzienniku - na pierwszej stronie znajdziesz link do okien.

dzięki,

patrzyłem już u Ciebie na to rozwiązanie, ale ostatecznie boję się że to nie da rady u mnie. Mam BK i to bardzo "miękkiej" odmiany więc mocowanie może być kłopotliwe no i później też gwarancji nie ma że nie siądzie okno.

Stanąłem puki co na montażu w murze - może z wysunięciem 1-2 cm poza lico. Na pewno xps pod i na boki (jak annatulipanna miała u siebie) co do taśm to na razie nadal nie wiem. Firma tego nie zamontuje, a jak nawet to i tak spierniczą bo z 1 czy 2 razy to widzieli, więc albo mi się uda w międzyczasie samemu lepić przy nich, albo coś będę próbował wyrzeźbić po zamontowaniu.

• 1 month później...

Mam problem, i sam nie wiem jak poważny.

zauważyłem obecnie (zimą musiało to się pojawić) że na 3 rogach domu mam pęknięcia bloczków. Rysy są przez całą szerokość bk, a w jednym rogu to widoczne jest że dół ściany jakby opadł, bo powstała ok 1-2 mm szczelina w poziomej fudze między warstwami. Wyglądałoby to jakby siadała płyta na rogach - masakra, nie wiem co z tym robić. Miał ktoś z was coś takiego

najgorszy róg:

[ATTACH=CONFIG]408679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408680[/ATTACH]

IMG_20180306_082206.jpgIMG_20180306_082213.jpg

Edytowane przez marcko

Oczywiście wezwany.

a w między czasie mam już swoją teorię. Ze względu na to że jak się przyjrzałem to w górnej cześci są te rysy to wgląda na to że od stropu coś.

Nawet w między czasie słyszałem o tym ale nie uwierzyłem. Strop nad ścianami ma tylko niewielkie obciążenie z dachu (bo cały ciężar jest przeniesiony przez podciągi na środek stropu i ściany nośne wewnętrzne), nie ma ściany kolankowej. Przez to jak osiadł na środku to same rogi delikatnie się musiały unieść (zastanawiam się czy drewniana murłata w przypadku skręcania nie wspomogła tego procesu) i to spowodowało rysy w najsłabszych miejscach. Zobaczymy czy kierownik potwierdzi. I tak wydaje mi się to najlepszym możliwym wyjściem. Gdyby osiadała płyta - dziwnie bo na 4 rogach okazuje się - to raczej w dolnych warstwach powinno być pęknięcie.

rysy.jpg