Daniellos_ 06.01.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Historie z montażem poza licem muru identyczne jak u mnie. Finalnie mam Veke Softline 82 na kotwach Knelsen. Sam kupiłem kilka sztuk (nie są takie drogie), żeby pojechać do tych okniarzy, których uznałem za najrozsądniejszych i pokazałem im, że nie taki diabeł straszny... i przystępny cenowo. Zgodzili się zamontować bez dopłat jak im dostarczę kotwy. Więcej u mnie w dzienniku - na pierwszej stronie znajdziesz link do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 08.01.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Historie z montażem poza licem muru identyczne jak u mnie. Finalnie mam Veke Softline 82 na kotwach Knelsen. Sam kupiłem kilka sztuk (nie są takie drogie), żeby pojechać do tych okniarzy, których uznałem za najrozsądniejszych i pokazałem im, że nie taki diabeł straszny... i przystępny cenowo. Zgodzili się zamontować bez dopłat jak im dostarczę kotwy. Więcej u mnie w dzienniku - na pierwszej stronie znajdziesz link do okien. dzięki, patrzyłem już u Ciebie na to rozwiązanie, ale ostatecznie boję się że to nie da rady u mnie. Mam BK i to bardzo "miękkiej" odmiany więc mocowanie może być kłopotliwe no i później też gwarancji nie ma że nie siądzie okno. Stanąłem puki co na montażu w murze - może z wysunięciem 1-2 cm poza lico. Na pewno xps pod i na boki (jak annatulipanna miała u siebie) co do taśm to na razie nadal nie wiem. Firma tego nie zamontuje, a jak nawet to i tak spierniczą bo z 1 czy 2 razy to widzieli, więc albo mi się uda w międzyczasie samemu lepić przy nich, albo coś będę próbował wyrzeźbić po zamontowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 08.01.2018 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Te okna też mnie przerażają, ale na szczęście na razie martwię się murami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 09.01.2018 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Te okna też mnie przerażają, ale na szczęście na razie martwię się murami i tak trzymaj, koniecznie trzeba małymi etapami brać budowę, bo jak się chce za dużo tematów na raz to człowiek głupieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 09.01.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 No u mnie prawie wszystkie długie okna to dolne kotwy montowane do płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 10.01.2018 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 No u mnie prawie wszystkie długie okna to dolne kotwy montowane do płyty. i tutaj zaleta płyty bez wylewki dodatkowej i styro na płycie. Mógłbym niby wylać "próg" z betonu ,ale to kosmiczny mostek którego nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 06.03.2018 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Mam problem, i sam nie wiem jak poważny. zauważyłem obecnie (zimą musiało to się pojawić) że na 3 rogach domu mam pęknięcia bloczków. Rysy są przez całą szerokość bk, a w jednym rogu to widoczne jest że dół ściany jakby opadł, bo powstała ok 1-2 mm szczelina w poziomej fudze między warstwami. Wyglądałoby to jakby siadała płyta na rogach - masakra, nie wiem co z tym robić. Miał ktoś z was coś takiego najgorszy róg: [ATTACH=CONFIG]408679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408680[/ATTACH] Edytowane 6 Marca 2018 przez marcko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ufbufkruf 06.03.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Musisz poprawić zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.03.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Kierownika budowy wzywaj. I tak musi zatwierdzić ewentualne naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 06.03.2018 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Oczywiście wezwany. a w między czasie mam już swoją teorię. Ze względu na to że jak się przyjrzałem to w górnej cześci są te rysy to wgląda na to że od stropu coś. Nawet w między czasie słyszałem o tym ale nie uwierzyłem. Strop nad ścianami ma tylko niewielkie obciążenie z dachu (bo cały ciężar jest przeniesiony przez podciągi na środek stropu i ściany nośne wewnętrzne), nie ma ściany kolankowej. Przez to jak osiadł na środku to same rogi delikatnie się musiały unieść (zastanawiam się czy drewniana murłata w przypadku skręcania nie wspomogła tego procesu) i to spowodowało rysy w najsłabszych miejscach. Zobaczymy czy kierownik potwierdzi. I tak wydaje mi się to najlepszym możliwym wyjściem. Gdyby osiadała płyta - dziwnie bo na 4 rogach okazuje się - to raczej w dolnych warstwach powinno być pęknięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts