marioosh2 19.08.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam. Czy ktoś może pomóc jak poskładać profile ud / cd (może jeszcze jakieś inne), żeby uzyskać stabilną konstrukcję do zamaskowania karnisza jak na poniższym obrazku Wymyśliłem na razie, że przykręcam profil ud do sufitu, do niego po bokach płyty i na dole daje też profil ud naprzeciwko tego od sufitu. Uzyskuje takie maskowanie szerokości ok. 5cm. Jedyny minus - to będzie wisieć tylko na tym jednym prfilu ud... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 19.08.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Dobrze myślisz ... zależy też jaka długość tej zabudowy, ja bym może dał podwójcie u3, albo jedno u5? mam wrazenie ze tak pojedynczo to moze pękac przy suficie, choć oczywisćie bokami do scian też U musi byc, może sie kto jeszcze wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioosh2 23.08.2016 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) A czy jest taka opcja, żeby zrobić szerszy "pasek" tego maskowania, użyć do tego profilu CD60 i na sztywno go przykręcić do sufitu na wieszakach ES. Może nawet dać jeszcze drugi profil CD60 wyżej. Czy to ma sens i czy te esy nie są za grube, żeby przeszkadzały w montażu płyty ? Obrazek poniżej. Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez marioosh2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.08.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Będą chyba przszkadzać, bo jeszcze pchełki po bokach, ja expertem w tym nie jestem, ale bym przymocował U3 do sufitu, U3 do ściany, np. 10cm, zależy jaki wysoka ma być ta moskitiera. przykrecił płyte, od spodu znowu U3 - czyli tak jak mówiłeś na początku chyba, a w środek dał cd pocięte na kawałki co jakiś czas zeby to wzmocnić choć przy 10cm co tu wzmacniać lub po co dawać cd jak w srodek tez U3 mozna dać, narożniki i może bedzie, przy suficie musisz sie postarać jak jest krzywy np. pofalowany, ewentualnie poczytaj lub pooglądaj kanał GopsKartonitd na youtube o połączeniu slizgowym i o siatkach do narożników żeby Ci to nie pękało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marioosh2 07.09.2016 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Ostatecznie zrobiłem to w ten sposób. Nie łączyłem profili pchełkami itp. Dwa profile i płyty. Górny profil dałem z grubszej blachy, żeby konstrukcja była sztywniejsza. Dolny profil jest jeszcze przymocowany do ściany za pomocą profili UD. W przekroju konstrukcja ma 8cm szerokości i 10 cm wysokości. Zobaczymy czy się to sprawdzi, ale sprawia wrażenie solidnej. Byle nie pękało przy suficie, bo tego się można obawiać. Edytowane 7 Września 2016 przez marioosh2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 07.09.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 No i bedzie, i tak jak piszesz, byle nie pękało, ewentualnie wejdz na YT na kanał gipskartonitd i tam poszukaj o łaczeniach płyt, może coś wywnioskujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 07.09.2016 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Ja poszedłem po najniższej linii oporu:) profil CD do sufitu na kolkach do k-g, w profilu umieściłem listwe z żabkami, na to płyta k-g,płyte k-g zakończyłem aluminiowym profilem U o szerokości 12mm. nic nie pęka, błędem było to, że kupiłem najtańszą listwe i z oporem zasłony się przesuwają, ale bardzej są do ozdoby niż użytku (mam rolety zewnętrzne) Edytowane 7 Września 2016 przez Damian85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 18.09.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Powyższe rozwiązanie ja zastosowałem, jedynie na suficie mam kątownik stalowy a do niego dokręcony pas sklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts