Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić maskowanie karnisza z płyt gk?

marioosh2

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś może pomóc jak poskładać profile ud / cd (może jeszcze jakieś inne), żeby uzyskać stabilną konstrukcję do zamaskowania karnisza jak na poniższym obrazku

skandynawska-jadalnia,main.jpg

Wymyśliłem na razie, że przykręcam profil ud do sufitu, do niego po bokach płyty i na dole daje też profil ud naprzeciwko tego od sufitu. Uzyskuje takie maskowanie szerokości ok. 5cm. Jedyny minus - to będzie wisieć tylko na tym jednym prfilu ud...

A czy jest taka opcja, żeby zrobić szerszy "pasek" tego maskowania, użyć do tego profilu CD60 i na sztywno go przykręcić do sufitu na wieszakach ES. Może nawet dać jeszcze drugi profil CD60 wyżej. Czy to ma sens i czy te esy nie są za grube, żeby przeszkadzały w montażu płyty ? Obrazek poniżej.

esy.jpg

Edytowane przez marioosh2

Będą chyba przszkadzać, bo jeszcze pchełki po bokach, ja expertem w tym nie jestem, ale bym przymocował U3 do sufitu, U3 do ściany, np. 10cm, zależy jaki wysoka ma być ta moskitiera. przykrecił płyte, od spodu znowu U3 - czyli tak jak mówiłeś na początku chyba, a w środek dał cd pocięte na kawałki co jakiś czas zeby to wzmocnić choć przy 10cm co tu wzmacniać lub po co dawać cd jak w srodek tez U3 mozna dać, narożniki i może bedzie, przy suficie musisz sie postarać jak jest krzywy np. pofalowany, ewentualnie poczytaj lub pooglądaj kanał GopsKartonitd na youtube o połączeniu slizgowym i o siatkach do narożników żeby Ci to nie pękało

• 2 weeks później...

Ostatecznie zrobiłem to w ten sposób. Nie łączyłem profili pchełkami itp. Dwa profile i płyty. Górny profil dałem z grubszej blachy, żeby konstrukcja była sztywniejsza. Dolny profil jest jeszcze przymocowany do ściany za pomocą profili UD. W przekroju konstrukcja ma 8cm szerokości i 10 cm wysokości. Zobaczymy czy się to sprawdzi, ale sprawia wrażenie solidnej. Byle nie pękało przy suficie, bo tego się można obawiać.

Drawing.jpg

Edytowane przez marioosh2

ka.jpgkar.jpg

Ja poszedłem po najniższej linii oporu:) profil CD do sufitu na kolkach do k-g, w profilu umieściłem listwe z żabkami, na to płyta k-g,płyte k-g zakończyłem aluminiowym profilem U o szerokości 12mm. nic nie pęka, błędem było to, że kupiłem najtańszą listwe i z oporem zasłony się przesuwają, ale bardzej są do ozdoby niż użytku (mam rolety zewnętrzne)

Edytowane przez Damian85

• 2 weeks później...