Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rdza na rurze gazowej?

rkl

Recommended Posts

Drodzy,

zwracam sie do Was z prośbą o podpowiedź, otóż dziś w pogoni za komarem zajrzałem nad zabudowę k-g, która osłania w łaziencę rurę doprowadzającą gaz do pieca. Wychodzi na to, że rura łuszczy się i jest całkiem spory rdzy. Cała instalacja nie ma nawet 4 lat.

Moje pytanie co można z tym zrobić - papier ścierny i coś a'la hammerite czy coś innego? Szkopuł w tym, że trzeba będzie większą część k-g rozbierać :(

Spotkałem się też z opiniami że skoro estetcznie nie przeszkadza (a nie przeszkadza, po to jest częściowo zaslonięte k-g) to można tak zostawić, ale czy w końcu nie zacznie się ulatniać gaz?

Poniżej załączam fotkę jak to wygląda.

http://i68.tinypic.com/2w7l1mr.jpg

Z góry dzięki za wszelkie sugestie

Co wy macie do tej rury... Normalny proces korozji, gdzie rura jest, źle zabezpieczona. Panikujecie jakby tam było z 50 bar. Jakiś czas temu instalacje były skręcane, a nie spawane i ludzie nie panikują. Jakby miało na czymś zacząć lecieć to na spoinie, ale nie z powodu że jest nalot rdzy, a że jest źle pospawana.

Farb masz pełno do wyboru. Najprościej będzie zabezpieczyć czymś typu hammerite.

Dla świętego spokoju może zaprosić kogoś na przegląd instalacji gazowej, ba nawet możesz dokonać pomiaru grubości ścianki rury :)