Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne wykończenie garażu - kolejność

kokoszno

Recommended Posts

Postanowiłem sam wykończyć garaż. Na wylewkę chcę dać farbę na beton + kafelki na 3/4 ściany + szpachlowana i malowana reszta ściany i sufit.

Zanim zrobię coś nie tak, chciałbym się upewnić czy wybrałem dobrą kolejność prac :)

1. oczyszczenie wylewki w garażu (wylewka nowa, robiona pół roku temu, równiutka)

2. gruntowanie betonu - pytanie czy potrzebne (?)

3. malowanie wylewki farbą do betonu

4. montaż wewnętrznej części gniazdek w puszkach

5. układanie kafelek do 3/4 wysokości ściany + otwory na gniazdka

6. szpachlowanie, szlifowanie i malowanie na biało pozostałej 1/4 ściany i sufitu

7. nakładanie fug pomiędzy płytki

8. montaż zewnętrznej części gniazdek na kafelkach

Głównie zastanawiam się nad kolejnością - malowanie podłoża / kafelkowanie / szpachlowanie i malowanie sufitu - jak to najlepiej rozłożyć, żeby później nie było płaczu :)

Ja bym przykrył wylewkę żeby to co spadnie z pacy tj. szpachla nie przykleiła się do wylewki i nie trzeba było później skrobać, więc gips szpachlowy i gładz, żyrafą przetrzec, zagruntować, flizy, fugowanie, malowanie, na końcu gruntowanie wylewki i malowanie, aha ... wcześniej trzeba wymierzyć dokąd płytki żeby mniej więcej z tego miejsca wyszpachlować