Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BiU-House i Zx54 - dwa domy z płaskim dachem

Recommended Posts

Dzięki Sebastian. Generalnie przyświeca mi mniej więcej taka wizja:

http://i346.photobucket.com/albums/p417/B_i_U/Dziennik%20Budowy%20Murator/247%20-%20Inspiracja%20schodoacutew_zps6he5cno6.jpg

Pozdrawiam

Bartek

Byłem niedawno z kumplem (stolarz) na budowie domu ,gdzie własnie dywagowano na temat dokładnie takich schodów.Tylko nie skrzynkowe a dywanowe.

A co , a jak, z dylatacją od sciany czy nie itd. Pojawił się temat tej szyby przy schodach. Padła tam kwota (za tą szybę) około 45 tyś . Może to być prawda?

• Odpowiedzi 758
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem niedawno z kumplem (stolarz) na budowie domu ,gdzie własnie dywagowano na temat dokładnie takich schodów.Tylko nie skrzynkowe a dywanowe.

A co , a jak, z dylatacją od sciany czy nie itd. Pojawił się temat tej szyby przy schodach. Padła tam kwota (za tą szybę) około 45 tyś . Może to być prawda?

Na moje oko to jednak kwota przesadzona. Nie wiem ile tej szyby musiałoby być, ale 45 tyś. to dużo i to bardzo. Chociaż montaż trochę też by kosztował.

Na moje oko to jednak kwota przesadzona. Nie wiem ile tej szyby musiałoby być, ale 45 tyś. to dużo i to bardzo. Chociaż montaż trochę też by kosztował.

Projektant kóry tam był o takiej kwocie mówił. Dla mnie takie kwoty za detal w chałupie są abstrakcją . Może szukali jelenia? Chałupa w stanie SSZ bez drzwi wejściowych , jak na razie 2,5 mln :D:D:D:D

Mam zdjęcia frontu . Tylko tym przeszkleniem nie jeden by sobie cały dom "okręcił"

Chałupa dla 2 osób na jesień życia :rotfl:

U nas niestety nigdy w dzienniku nie znajdziecie tak drogich detali. Będę robił wszystko żeby było nowocześnie i stylowo ale nie za taką cenę. Bardzo nie lubię snobstwa i nigdy nie zależało mi na samej "metce". Wszystko musi mieć odpowiedni stosunek do ceny. Rzeczy, które są za drogie, a które chciałbym mieć postaram się zrobić samodzielnie.

P.S. Ja taką szybę wyceniam na około 6000PLN z łącznikami i transportem (szyba hartowana lub bezpieczna około 300PLN/m2. Jest tam tego około 15m2).

Pozdrawiam

Bartek

Bartek

W Twoim dzienniku poruszę prywatę, ale bedzie to sprawa budowlana więc sądzę że zostanie mi to wybaczone.

Zwracam się do ciebie jako budowlańca konstruktora.

Planuję wybudować pergolę nad tarasem i mam dylemat z jakiego materiału mają być słupy o wysokości ok. 2,80 - 3,00 m.. Odpadają słupy drewniane.

Myślałem o : cegle 2 x 2 - trochę patyczkowate przy wysokości 3 m; pozostaje cegła - 4 na warstwę; ale ostatnio chodzi za mną wykonanie czterech narożników jako słupów np. z suporeksu 50 x 24 lub z cegły.

Bloczki zalewowe 35 x 35 odpadają.

Rozstaw słupów 5 m x 5 m i po obwodzie chcę położyć belki o przekroju 20 x 20 cm.

Moje pytanie dotyczy wytrzymałości słupów zwłaszcza tych narożnikowych , czy się nie gibną od ciężaru lub wiatru. A może masz jakiś inny pomysł .

Tomek

Bartek

W Twoim dzienniku poruszę prywatę, ale bedzie to sprawa budowlana więc sądzę że zostanie mi to wybaczone.

Zwracam się do ciebie jako budowlańca konstruktora.

Planuję wybudować pergolę nad tarasem i mam dylemat z jakiego materiału mają być słupy o wysokości ok. 2,80 - 3,00 m.. Odpadają słupy drewniane.

Myślałem o : cegle 2 x 2 - trochę patyczkowate przy wysokości 3 m; pozostaje cegła - 4 na warstwę; ale ostatnio chodzi za mną wykonanie czterech narożników jako słupów np. z suporeksu 50 x 24 lub z cegły.

Bloczki zalewowe 35 x 35 odpadają.

Rozstaw słupów 5 m x 5 m i po obwodzie chcę położyć belki o przekroju 20 x 20 cm.

Moje pytanie dotyczy wytrzymałości słupów zwłaszcza tych narożnikowych , czy się nie gibną od ciężaru lub wiatru. A może masz jakiś inny pomysł .

Tomek

Możesz zastosować każdy materiał ścienny tzn. cegłę, bloczki itp. pod warunkiem, że w środku będzie rdzeń żelbetowy. Jeśli nie będzie to obciążone niczym konkretnym to wystarczy nawet jeden pręt fi10, chociaż zazwyczaj daje się cztery (strzemiona można sobie darować). Słup z samej cegły lub bloczków o tej wysokości można spokojnie przewrócić. Skoro bloczki zalewowe odpadają to pozostaje zrobić szalunek z desek i zalać betonem lub zrobić coś jak komin z cegły i środek wypełnić betonem, ale jakiś pręt/pręty muszą być zakotwione do fundamentu.

Bartek jak masz zamiar zaizolować i ocieplić słupy?

Przeszkadzają mi trochę dziury koło moich i kombinuje by je zakopać:-)

Wpierw jednak chce je zaizolować - myślałem o lepiku/dysperbicie na górę stopy + słup do wysokości gruntu i na ty styropian - dobry pomysł?

Słupy muszę trochę odkopać i od poziomu stopy (tzn. ok. 1m pod ziemią) dam styropian ok. 20cm grubości, który pójdzie już do samego stropu. Dysperbitem odciąłem mniej więcej na poziomie zero (izolacja pozioma). Najlepiej zrobić blokadę podciągania kapilarnego już powyżej gruntu.

1) wszystkie deski to 32mm poza może jakimiś łącznikami lub usztywnieniami.

2) od ściany odsuwam się na jakieś 25cm i później co ok. 75cm. Będę miał dość gruby strop (18cm) ze sporą ilością zbrojenia.

3) stemple daję też co około 75cm lub gęściej.

4) tnę paliki / kontrłaty na odcinki około 15cm i przykręcam je do deskowania wieńca dwoma wkrętami 70mm gr. 4mm (bit do wkrętarki PZ2), następnie tzw. "pas" przykręcam do tego dwoma wkrętami 50mm gr. 3,5mm. Wcześniej używałem tych czarnych wkrętów ale obecnie używam typowych złotych do drewna. Najlepiej jeśli mają kawałek bez gwintu, to pozwala lepiej dociągać deskę do deski.

Bartek, czy mogę podpytać dlaczego wszystkie deski 32 mm? Czy Twoim zdaniem calówki mogą się ugiąć przy takim zagęszczeniu stempli?

Pytam bo planuję u siebie deskowanie z calówek (strop troszkę chudszy niż u Ciebie - 15 cm).

Miałem w planach podparcie na kantówkach 7x14 ustawionych na sztorc, ale widzę, że u ciebie są deski 32 mm na sztorc. Kusi mnie, żeby skopiować to rozwiązanie (oszczędność $$), ale boję się, że może nie wytrzymać. Czy to jest powszechnie stosowana metoda, albo masz to w jakiś sposób przeliczone?

O kurka, pomyliłem się w obliczeniach bo liczyłem 30 a nie 32mm. Generalnie mogę kupić osb 22 normalnie ze składu budowlanego po 71zł sztuka, 2,5x1,25 m. Deski z tartaku powyżej grubości 25mm są w cenie z tego co pamiętam po 710zł. Wychodzi więc (przy liczeniu desek 30mm bo jak wspomniałem, pomyliłem się) dla ok 140mkw stropu 3100za osb i 2900 za deski. Korygując o te 2mm (32/30x3100) wychodzi 3300za deski czyli osb 22 wychodzi taniej. Kusi mnie to osb ale się boję. Chciałbym czy to na deski czy na osb polożyć cienką folię 0,2 aby je ochronić przed nadmiarem wody/ brudem betonu i dzwoniłem już do jakiegoś okolicznego tynkarza - nie widzi ryzyka gładkiej powierzchni (chcę tynki na 90% gipsowe o podwyższonej twardości).

Zarówno czyste deski jak i osb mogą poźniej iść na dach/ podłogę strychu. Tylko czy,na deskowanie dachu te dechy 32mm nie za grube? Spokojnie calowe by wystarczyły. Poza tym owe deskowanie dachu+papa jakoby wcale już nie jest takie popularne/fajne etc. Zwłaszcza w dobie pianek - ja na piankę patrzę nieco sceptycznie.

Jutro muszę podjąć decyzję i zamówić towar bo stoję z robotą. Doradzicie coś panowie-koledzy?

PS. Bartek, sorki jeśli poczujesz, że robię Ci śmietnik w db, liczę rownież na Twoją dobrą radę. A mój strop nad domem ma niby mniej, 15 cm ale nad garażem już mam 20cm bo ma wymiary 6,25x8 m.

Pozdrawiam

Karol

Schody

Tego typu schody są świetne, ale z wyglądu.

Na kilku budowach widziałem już schody samonośne w różnych konstrukcjach. Jednak po kilku latach dają o sobie znać efekty uboczne braku podparcia.

Jakie te efekty uboczne? Przecież taki schodek niczym się nie różni od balkonu.

Bartek, czy mogę podpytać dlaczego wszystkie deski 32 mm? Czy Twoim zdaniem calówki mogą się ugiąć przy takim zagęszczeniu stempli?

Pytam bo planuję u siebie deskowanie z calówek (strop troszkę chudszy niż u Ciebie - 15 cm).

Miałem w planach podparcie na kantówkach 7x14 ustawionych na sztorc, ale widzę, że u ciebie są deski 32 mm na sztorc. Kusi mnie, żeby skopiować to rozwiązanie (oszczędność $$), ale boję się, że może nie wytrzymać. Czy to jest powszechnie stosowana metoda, albo masz to w jakiś sposób przeliczone?

Każda deska zawsze się ugnie pomiędzy podporami. Pytanie o ile i jakie wartości akceptujesz. Przypuszczam, że calówka ugnie się o jakieś 5mm przy rozstawie "pasów" (deska na sztorc) co 75cm. Dla mnie byłoby to akceptowalne. Jednak deska 32mm daje nam większą pewność, że jeśli któryś stempel lub "pas" zawiedzie to wszystko nie runie w dół (ciężar rozłoży się na większą powierzchnię.

Taka kantówka 7x14 na pewno byłaby lepsza jednak u mnie praktykuje się dawanie desek. Taka deska na pewno wytrzyma jeśli jest ustabilizowana w pionie. Oczywiście jeśli nie ma wady np. w postaci dużego sęka. Sam już taką metodę przerabiałem i nie było problemów.

O kurka, pomyliłem się w obliczeniach bo liczyłem 30 a nie 32mm. Generalnie mogę kupić osb 22 normalnie ze składu budowlanego po 71zł sztuka, 2,5x1,25 m. Deski z tartaku powyżej grubości 25mm są w cenie z tego co pamiętam po 710zł. Wychodzi więc (przy liczeniu desek 30mm bo jak wspomniałem, pomyliłem się) dla ok 140mkw stropu 3100za osb i 2900 za deski. Korygując o te 2mm (32/30x3100) wychodzi 3300za deski czyli osb 22 wychodzi taniej. Kusi mnie to osb ale się boję. Chciałbym czy to na deski czy na osb polożyć cienką folię 0,2 aby je ochronić przed nadmiarem wody/ brudem betonu i dzwoniłem już do jakiegoś okolicznego tynkarza - nie widzi ryzyka gładkiej powierzchni (chcę tynki na 90% gipsowe o podwyższonej twardości).

Zarówno czyste deski jak i osb mogą poźniej iść na dach/ podłogę strychu. Tylko czy,na deskowanie dachu te dechy 32mm nie za grube? Spokojnie calowe by wystarczyły. Poza tym owe deskowanie dachu+papa jakoby wcale już nie jest takie popularne/fajne etc. Zwłaszcza w dobie pianek - ja na piankę patrzę nieco sceptycznie.

Jutro muszę podjąć decyzję i zamówić towar bo stoję z robotą. Doradzicie coś panowie-koledzy?

PS. Bartek, sorki jeśli poczujesz, że robię Ci śmietnik w db, liczę rownież na Twoją dobrą radę. A mój strop nad domem ma niby mniej, 15 cm ale nad garażem już mam 20cm bo ma wymiary 6,25x8 m.

Pozdrawiam

Karol

Jeśli przeliczysz swoją OSB po 71PLN/szt na metry sześcienny to otrzymasz 1032,624PLN/m3. Więc wg mnie deski tańsze.

Nad cienką folią chroniącą deskowanie też się zastanawiałem ale zrezygnuję ze względu na możliwość pofałdowania, a tym samym utworzeniem niechcianych dylatacji. Boję się, że jak beton popłynie to będzie wszystko w strzępach. Dawanie porządnej folii to już koszty.

Deski, które mi przywożą mają max. 40cm szerokości (średnio ok. 23cm). Jeśli potrzeba Ci więcej kup OSB, jeśli nie to deski.

Lubię te Twoje dywagacje więc nie krępuj się z tym śmietnikiem.

Pozdrawiam wszystkich

Bartek

:) dziękuję za odpowiedź. Liczyłem cenę m3 osb i fakt jest wyższa ale i o ok 1/3 mniej tych m3 z osb jest do zużycia niż desek 32mm więc osb wychodzi taniej. Dla mnie już te dylematy są nieaktualne, zamówiłem deski ale za namową faceta z tartaku (duży tartak, Izbica) deski 25 plus dodatkowo na wieniec i podpory/legary deski 32mm x16cm. Na zewnętrzny wieniec będzie osb. Deski 25 kupiłem po 460zł a 32mm po 750 (ceny netto, +vat). Facet mówił, że wszyscy u nich kupują na strop deski 25, sam też takie miał a jakby miał kupić 32mm to faktycznie osb jest bardziej korzystne.

Dziś robiłem pierwsze szalunki nadproży okna i drzwi. Deski stare i krzywe więc się napracowałem ale efek dla mnie super. Szerokość 100cm, dołem 3 deski, do tego na sztorc po dwie z karzdej strony. Deski 25mm*10cm, bez stępli po środku, wieszałem sie na tym i ani drgnęło. Ważę 80+.

Pozdrawiam

Karol

ciąg dalszy szczególnie dla karstera

Akcesoria montażowe i narzędzia jakich używam

248

attachment.php?attachmentid=426240&d=1549383875

249

attachment.php?attachmentid=426241&d=1549383908

Szalunek nadproża

250

attachment.php?attachmentid=426242&d=1549383953

Szalunki stropu

251

attachment.php?attachmentid=426271&d=1549386639

252

attachment.php?attachmentid=426243&d=1549383990

253

attachment.php?attachmentid=426244&d=1549384013

254

attachment.php?attachmentid=426245&d=1549384034

Przez działki przeciągnięto nam kabel elektryczny prowadzony do dalszego sąsiada. Ja na prąd pewnie zdecyduję się dopiero na następną wiosnę.

255

attachment.php?attachmentid=426246&d=1549384055

256

attachment.php?attachmentid=426237&d=1549383804

257

attachment.php?attachmentid=426247&d=1549384082

Wcześniej kilka razy przychodził do nas pan projektant za każdym razem z innym projektem przebiegu kabla. Miało to być robione pół roku temu. Oczywiście wcześniej miałem być powiadomiony ale cóż. Miałem jednak farta i trzeba było przenieść tylko kilka desek i drut fi6 :).

Przywieźli mi też kolejne 3m3 desek. To już razem 9m3 + 43 szt. OSB. Na oko to zabraknie mi jeszcze ze 2m3. Kasiorka leci :bash:.

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U
Zdjęcia

Tak, tymi deskami oblecę na pewno wszystkie cztery stropy w tych dwóch domach, a i kiedyś może coś jeszcze wybuduję. Ten strop jest największy więc na każdy kolejny wystarczy pomimo strat na docinki. Bawię się też czasem w stolarstwo więc na końcu część skończy jako meble, a tego czego nie da się uratować wyląduje w kominku.

Gdybym miał wybudować jeden dom z jednym stropem, tak jak większość ludzi to zastanowiłbym się nad innym rozwiązaniem.

Sklejka szalunkowa jest ponad dwa razy droższa od desek więc podziękuję.

Pozdrawiam

Bartek

No ale mnie uraczyłeś tymi zdjęciami :) dziękuję, nawet pięknie poukładałeś narzędzia, wkręty itd do zdjęcia.

Ilość drewna, którą zużywasz jest powalająca. Ja dziś otrzymałem 4m3 calówek oraz 1,5m3 32mm. Auto bez hds, musiałem ręcznie z tatą to rozładować, masakra. Gdy to rozładowywałem to cieszyłem się, że nie kupiłem desek 32na cały strop :)) dowiedziałem się, że mam robić strop na raty, część garażowa ma jest niżej i mam ją zrobić osobno. Kurde, nie podoba mi się to, różnica w wysokościach to ok 30 albo 50cm (wyleciało mi z głowy ale raczej to drugie).

Pozdrawiam

Karol

Bartek masz jakieś przemyślenia, rady, sugestie, uwagi odnośnie murowania silikatów na pianę?

Załóżmy, że pierwsza warstwa została dobrze wypoziomowana, jak szło z następnymi warstwami?

Bloczki były na tyle równe, że trzymały pion i poziom? Dało się coś wyrównać na piance? Są jakieś możliwości ustawienia na piance? Przesuwania?

Z góry dzięki, pzdr