B_i_U 04.11.2017 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 (edytowane) Witam Oto aktualizacja: 345 346 347 348 349 350 Szalunek ściany właściwie jest skończony. Jeszcze tylko drobne korekty i wzmocnienia. Z betonowaniem muszę poczekać aż teren nieco wyschnie. Rozpocząłem też szalowanie stropu, a właściwie nadproży, które będą wylane razem ze stropem. W tzw. międzyczasie rozszalowuję na parterze i przenoszę deski na piętro. 351 352 Jak to śpiewają, despacito Pozdrawiam Bartek Edytowane 7 Lutego 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 05.11.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Bartek, ja ciągle pod wrażeniem że ty to wszystko ogarniasz sam i że ci się chce. Ostatnie zdjęcie mistrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 07.11.2017 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Dzięki. Twoja ostatnia robota (ocieplenie ścian) też robi na mnie wrażenie. Kiedyś ocieplałem drobne elementy (garaż od środka, kominy, fundamenty itp.) i wiem, że to wcale nie jest łatwo estetycznie zrobić, zwłaszcza położyć siatkę i klej. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 11.11.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 (edytowane) To znowu ja . W środę na budowę przyjechał beton. B30 (C25/30) w ilości 4m3. 353 354 355 Pompa ma pewną bezwładność. Jak przestaje pompować to jeszcze chwilę leci beton. Na rusztowaniu zrobiła się mała kupka betonu. 356 Wibrator spisuje się wciąż bardzo dobrze ale powoduje, że szalunek musi być dużo lepiej przygotowany. Często dopiero podczas wibrowania wychodzą wszystkie niedociągnięcia. 357 A oto sposób zaczerpnięty od sebcia na wzmocnienie szalunku z boku. 358 Ściski stolarskie znowu w akcji. 359 Na jednej ze ścian attykowych zabrakło mi bloczków silikatowych. Ten wymiar musiałbym dopiero zamawiać i zakupić pełną paletę. Poradziłem sobie jak na poniższym zdjęciu. 361 Pozostały beton został zużyty na kolejną część "chudziaka" drugiego domu. 360 Wszystko co do tej pory zostało zrobione na budowie było zasilane tą przetwornicą (wibrator też). Do nikogo się nie podłączałem nawet na 5 min. 362 Tym razem na budowę przyjechała prawidłowa ilość betonu, tzn. wg zamówienia. Ściana na piętrze myślę, że wyjdzie mi lepiej ale gdybym ponownie wykonywał takie przedsięwzięcie to użyłbym dużo masywniejszych ceowników i koniecznie sześciometrowych, a nie ciętych na pół. Niestety, żeby zrobić to dobrze, to trzeba trochę zainwestować. Pozdrawiam Bartek Edytowane 7 Lutego 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 11.11.2017 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 przyjechał beton. B30 (C25/30) w ilości 4m3. U mnie do 5m3 jeździ GP, z konkurencyjnej firmy (tej ostatniej, polecanej przeze mnie nawet do 9m3 ale to nieoficjalne i nie wiadomo jak długo ...) Ściski stolarskie znowu w akcji. Ratują czy profilaktyka? Domyślam się, że to drugie. Sam bym się ich bał użyć bo jeśli byłby wątpliwej jakości to podczas wibrowania mógłby się poluzować. pozostały beton został zużyty na kolejną część "chudziaka" drugiego domu No ładny ten chudziak B30... było zasilane tą przetwornicą Super, że Ci to się sprawdza, ja chciałem kupić podobną przetwornicę ale szkoda było mi kasy. Całą budowę przehulałem na agregacie 1200W od szwagra Mieści się w bagażniku skody fabii 1 HB z paroma innymi gratami i zapasem paliwa Jedyny minus, trochę waży ale bez przesady no i kopci oraz hałasuje. A Ty podczas używania prądu na więcej niż kilka minut też na pewno kopcisz ale z tłumika samochodu by Ci aku nie wessało prawda? PS. Już jakiś czas temu, jak popatrzyłem na skończone ściany swojego domu z boku to stwierdziłem, że jednak bardziej podobają mi się nowoczesne bryły z płaskim dachem No ale co zrobić skoro już się wbiło łopatę parę tygodniu temu... PS2. Co do postępu prac, może u mnie nie widać ale zamówiłem okna... Mają być ok 20 grudnia ale to czy je będę montował w tym roku zależy tylko od pogody. Nie wiem czy tak mocno przepłacam czy co ale moje okna z roletami + garaż to 41tys ;/ Za tyle to miałem od wbicia łopaty po szalunki stropu Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.11.2017 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Generalnie to w żadnej gruszce nie powinno być więcej niż 7m3 betonu. Mam na myśli cztero-osiowe. W pompo-gruszce, ze względu na masę własną to jeszcze mniej. Chodzi o dopuszczalny nacisk na oś. Ściski jako dodatkowe wzmocnienie, ale mam do nich zaufanie. Nie takie jak do szpilki, ale większe niż do wkręta. Jak mam naładowany akumulator to silnika nie muszę uruchamiać. Przetwornica ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora i wyłącza się odpowiednio wcześniej. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 20.11.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Mozesz zdradzic skad bierzesz beton i po ile, wtedy bym innej betoniarni juz nie szukal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.11.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Generalnie to w żadnej gruszce nie powinno być więcej niż 7m3 betonu. Mam na myśli cztero-osiowe. W pompo-gruszce, ze względu na masę własną to jeszcze mniej. Chodzi o dopuszczalny nacisk na oś. Pozdrawiam Bartek Może i nie powinno ale pompo gruszka przywoziła mi 9m3 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.11.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Może i nie powinno ale pompo gruszka przywoziła mi 9m3 .... wszyscy wożą po 9 m^3, a mi ostatnio przywieźli nawet więcej - chcą oszczędzić na transporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 21.11.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 do mnie ponoć na jednej gruszce przywieźli 13.... ile w tym prawdy nie wiem,..zapłaciłem za 13...Na pewno grucha była sporo przeładowana bo było to widać na drodze gruntowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.11.2017 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Mozesz zdradzic skad bierzesz beton i po ile, wtedy bym innej betoniarni juz nie szukal Wcześniej pytałeś gdzie się zaopatruję. Odpowiedź masz w poście #301 na stronie 16. do mnie ponoć na jednej gruszce przywieźli 13.... ile w tym prawdy nie wiem,..zapłaciłem za 13... Na pewno grucha była sporo przeładowana bo było to widać na drodze gruntowej Kilka lat temu jak pracowałem w laboratorium zajmującym się betonem, to na Śląsku jeździło kilka takich gruszek o pojemności 12m3 (często brały po 13m3). Bywały głównie przy betonowaniu posadzek przemysłowych w wielkich halach liczących niekiedy po 30 000m2. W Polsce są też "gruszki" 15m3, a na świecie jeszcze większe. Niektórzy producenci betonu towarowego mają standardowe "gruszki" 9m3 z dospawanymi wyższymi piórami żeby można było zabrać więcej. Dużo łatwiej też przewieźć nadmierną ilość gdy beton jest gęsty. Jakbyście kiedyś jechali samochodem za "gruszką", to nie podjeżdżajcie za blisko (zwłaszcza jadąc pod górę lub ruszając na światłach) . Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 27.11.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Hej Bartek, wrzucisz jakieś dodatkowe zdjęcia ściany żelbetowej oraz schodów? Myślę że nie tylko ja jestem ciekawy finalnych efektów Pozdrawiam, Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 28.11.2017 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Witam Cię Szymku.Na razie nie mam nic nowego do pokazania. Ściana od stropu w górę jest cały czas w szalunku ponieważ czekam na zalanie górnego stropu. Na parterze pełno stempli i desek. Schody przykryte folią.Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z aktualnych prac. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 28.11.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Podziwiam prawdziwych samorobów Zazdroszczę samozaparcia , uporu i odwagi. Sam coś tam u siebie zrobie ,ale całego domu chyba bym nie postawił. Kibicuję i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 29.11.2017 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Dzięki Trochę przykro, że wszyscy mnie wyprzedzili jak doszli do dachu. Teraz nie mam z kim budować na forum bo wszyscy mają tradycyjne dachy . Z tego co widzę w twoim dzienniku to też się nie opierdzielasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 29.11.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Za to Twój dach będzie najfajniejszy i pewnie tańszy niż taki kopertowy jak u mnie, gdzie 70kzł jest niewystarczające. Do tego masywniejszy, bezpieczniejszy na wypadek kataklizmów itd itd. Pełno plusów ja walczę z deskowaniem, ostro więc nie ma nawet dłuższej chwili na update dziennika. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 29.11.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Bartek a tam wyprzedzili - swoja robota jest bezcenna i wolałbym to robić samemu 2 raz dłużej niż dawać obcemu. Niestety raz ze brak czasu bo praca a dwa ze brak umiejętności. Samemu wiesz ze zrobisz dobrze bo to Twoje, bo Ci zależy - obcy robi maszynowo i ma gdzies co będzie później, czy jest krzywo itp. U mnie na każdym etapie który robił ktoś obcy coś jest spierniczone albo nie mam pełnej wiedzy co i jak - np elektryk zrobił prąd i teraz zastanawiam się po co to gniazdko, po co w tym są podwójne kable itp - mimo ze pewnie samemu mu kazałem je zrobić... Własna robota jest bezcenna i nie ważne ze trwa dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 29.11.2017 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Za to Twój dach będzie najfajniejszy i pewnie tańszy niż taki kopertowy jak u mnie, gdzie 70kzł jest niewystarczające. Do tego masywniejszy, bezpieczniejszy na wypadek kataklizmów itd itd. Pełno plusów ja walczę z deskowaniem, ostro więc nie ma nawet dłuższej chwili na update dziennika. Pozdrawiam Karol Nie wiem jeszcze ile wyjdzie mi mój strop. Założenie jest takie: Beton ~4300PLN (~20m3) Stal ~5700PLN (1800kg) EPDM ~5300PLN Wylewka betonowa jako warstwa dociskowa ~1700PLN Rury spustowe, wpusty dachowe, korytka odwadniające ~3000PLN (tutaj trochę strzelam) Ściana attykowa - 1000PLN Obróbki blacharskie ~ 2500PLN To tak na szybko wychodzi około 23500PLN. Styropianu nie liczę, jeśli mamy porównywać do tradycyjnego dachu. Desek i stempli na szalunek nie liczę bo już mam z dolnego stropu, chociaż jakieś straty zawsze są. Oczywiście dojdą jeszcze różne pierdółki i dużo własnej pracy. Takiego dachu nigdy nie robiłem więc nie mam doświadczenia w tym temacie. A teraz obiecana fotorelacja. Skończyłem wreszcie uziom otokowy 363 Porobiłem trochę belek zbrojeniowych nadproży 364 No i szalunki drugiego stropu/dachu 365 Tym razem nie łączyłem na długości desek podporowych na sztorc. Wolałem podzielić sobie na mniejsze pola co polepszyło znacząco sztywność konstrukcji. 366 367 368 369 370 Pozdrawiam Bartek Edytowane 7 Lutego 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.11.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Skoro przy dachu jesteśmy to napisz ile masz m2 i jak zamierzasz go wykonać(warstwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.11.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Wylewka betonowa jako warstwa dociskowa ~1700PLN a czemu nie żwir np o frakcji 16-32 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts