karster 10.05.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Robiłem wycenę z izodom2000 i bylo to ok 200zl/mkw. Do tego tynk zewnętrzny...Czyli faktycznie, cena fachoFców! PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 10.05.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Wypadałoby sobie na nowo przeliczyć, czy taki Izodom 2000 nie jest dziś atrakcyjniejszy cenowo, bo w kilka dni urlopu można zaoszczędzić grubsze kwoty. Jeśli materiał na ściany to 70 zł/m2, a robocizna prawie 200 zł, to mamy m2 za 250 zł średnio, do tego izolacja na gotowo w okolicy 120 zł, mamy łacznie znacznie ponad 350 zł/m2 ściany.Nasze wstępne i raczej pesymistyczne szacunki twierdzą, że przy ok 250 mkw zabudowy Izodom wypada o ok 10-15k zł drożej niż budowa u sprawdzonej ekipy z okolicy. Na razie nie mamy nawet zwymiarowanych ścian ani ostatecznej liczby i powierzchni przeszkleń, więc i te szacunki są mocno na oko. Z drugiej strony, sama oszczędność czasu (i nerwów) daje do myślenia, a przecież ceny katalogowe można ponegocjować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.05.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Nasze wstępne i raczej pesymistyczne szacunki twierdzą, że przy ok 250 mkw zabudowy Izodom wypada o ok 10-15k zł drożej niż budowa u sprawdzonej ekipy z okolicy. Na razie nie mamy nawet zwymiarowanych ścian ani ostatecznej liczby i powierzchni przeszkleń, więc i te szacunki są mocno na oko. Z drugiej strony, sama oszczędność czasu (i nerwów) daje do myślenia, a przecież ceny katalogowe można ponegocjować... U sprawdzonej ekipy czy u sprawdzonych ekip? Bo tu masz izolacje z murowaniem w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 10.05.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Akurat w tym konkretnym wypadku jedna ekipa i muruje i robi ocieplenie. Mieli stawiać nam dwór (nie wyszło), ale kontakt został i ostatnio go odświeżyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.05.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Akurat w tym konkretnym wypadku jedna ekipa i muruje i robi ocieplenie. Mieli stawiać nam dwór (nie wyszło), ale kontakt został i ostatnio go odświeżyliśmy To jaką masz cenę na murowanie i ocieplanie? Czy może nie da się wyliczyć bo cena jedna za całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 11.05.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Wybacz, ale dopóki to mniej lub bardziej przybliżone szacunki, nie chcę rzucać konkretnymi kwotami. Konkretne dane będę miał, jak skończymy projekt, czyli pewnie w lipcu-sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.05.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Ale robicie bałagan Bartkowi w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 11.05.2018 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 E tam, dziennik w czystej postaci prowadzę w oddzielnym miejscu (link w stopce). Co do ułatwiania sobie życia systemowymi wynalazkami to jestem sceptyczny. Jeśli chodzi o murowanie ścian to kondygnację średniego domu z betonu komórkowego na piance byłbym w stanie wybudować w 10 dni (pracując po 10 godzin). Z kształtek styropianowych myślę, że zajęłoby mi to 2-3 dni. Trochę czasu schodzi z odmierzaniem otworów itp. Przy kształtkach trzeba też wrzucić jakieś zbrojenie, zorganizować podpory montażowe lub betonować na raty. O każdorazowym pozwoleniu na dojazd betonowozu nie wspomnę. Na to wszystko trochę czasu schodzi. Owszem robota lżejsza i mamy od razu izolację zewnętrzną ale też nieco kłopotliwą izolację wewnętrzną.Dla mnie gra zupełnie nie warta świeczki.Ciekawą opcją jest dla mnie jednak wykonanie ściany fundamentowej z takich kształtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.05.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 E tam, dziennik w czystej postaci prowadzę w oddzielnym miejscu (link w stopce). Co do ułatwiania sobie życia systemowymi wynalazkami to jestem sceptyczny. Jeśli chodzi o murowanie ścian to kondygnację średniego domu z betonu komórkowego na piance byłbym w stanie wybudować w 10 dni (pracując po 10 godzin). Z kształtek styropianowych myślę, że zajęłoby mi to 2-3 dni. Trochę czasu schodzi z odmierzaniem otworów itp. Przy kształtkach trzeba też wrzucić jakieś zbrojenie, zorganizować podpory montażowe lub betonować na raty. O każdorazowym pozwoleniu na dojazd betonowozu nie wspomnę. Na to wszystko trochę czasu schodzi. Owszem robota lżejsza i mamy od razu izolację zewnętrzną ale też nieco kłopotliwą izolację wewnętrzną. Dla mnie gra zupełnie nie warta świeczki. Ciekawą opcją jest dla mnie jednak wykonanie ściany fundamentowej z takich kształtek. No wiesz, mógłbyś być chociaż trochę obiektywny Nie mów, że nie widzisz różnicy w wykonywaniu w pojedynkę stropu żelbetowego w porównaniu z gotowcem, który dźwig ułoży w 2-3 godziny. Co do ławy z kształtek to mam taką, sama stopa lana do gruntu w folii, rozłożenie styro pod ławy włącznie z dołożeniem zbrojenia to było 3 godziny w 2 osoby. Duży plus także dlatego, że nie trzeba szalować wieńca, przynajmniej jeśli ściany potem z tego samego, nie wiem czy dla normalnie murowanej nie wypadałoby mieć rdzenia 25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 12.05.2018 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 No wiesz, mógłbyś być chociaż trochę obiektywny Nie mów, że nie widzisz różnicy w wykonywaniu w pojedynkę stropu żelbetowego w porównaniu z gotowcem, który dźwig ułoży w 2-3 godziny. Czyżby? Dolicz jeszcze ze dwa tygodnie Twojej pracy na szalunek po obwodzie (obramówka), schody, balkony, nadproża (ja robię razem ze stropem) itp. Nie wiem czy przy betonie komórkowym nie trzeba by było wykonać tzw. "poduszkę" betonową na ścianach. Widzę, że bardzo forsujesz ideę stropów prefabrykowanych. Na pewno jest to szybsze, ale cudów nie ma. Często taki strop jest wykonany błyskawicznie ale na budowie jest spora własna ekipa. Mi strop monolityczny kiedyś zrobili w pięć dni. Obecnie to się tak ciągnie po prostu dlatego, że robię wszystko sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.05.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Oj potrafi się ciągnąć... ja np wczoraj od ok 10 do 23+ byłem na budowie. Alarm zakładałem + troche innych tematów (np anemostaty do wm na parterze i inne rzeczy do wm). No ale ten alarm (albo dziś elektryka w rozdzielnicy i w puszkach) = nie widać a dzień zleciał. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boltzman 17.05.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 B_i_U masz zablokowane wiadmosści prywatne, więc napiszę tutaj: Twoja strona (http://www.dziennikbudowy.net.pl/) jest od jakiegoś czasu niedostępna. Mam nadzieję, że nie porzuciłeś jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 28.05.2018 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Strona była niedostępna przez jakiś czas z powodów serwisowych niezależnych ode mnie. Przepraszamy za usterki . Kilka zdjęć z budowy. Może nie super aktualne, ale jak to mówią: "lepszy rydz, niż nic". 418 419 420 421 422 Jak jest zła pogoda albo bardzo mi się nudzi to sprzątam w drugim domu albo muruję ścianki działowe. 423 Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.05.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 423 http://www.dziennikbudowy.net.pl/wp-content/uploads/2018/05/423-Ścianki-działowe-BiU-Housa.jpg Bartek Chciałbym "pożyczyć" powyższe rozwiązanie do ścian działowych na poddaszu. Czy do mocowania szpilek do silki używasz jakichś specjalistycznych zapraw lub rzadkiego cementu? Jaka średnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 31.05.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Cześć.Tak naprawdę to do "wiązania" działówek używam tego co mam pod ręką. Tutaj chodzi o zablokowanie ścianki przed ruchami na boki. Pręt nie musi być zabezpieczony przed siłą wyrywającą wzdłużnie.Najlepiej użyć grubego kołka rozporowego (np. 8/12 dł. 200mm), skrócić koszulkę nylonową o około połowę; włożyć w otwór część rozporową; następnie wkręcić trzpień metalowy żeby wystawał na 10cm ze ściany.Można też użyć tzw. kołków ościeżnicowych.Pierwsze trzy warstwy ściany można sobie darować. Czym wyżej, tym przewiązywanie jest ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 12.06.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Zamieszczam trochę nieaktualne już zdjęcia ale porządek musi być 424 425 426 427 428 429 Strop jest już prawie przygotowany do zalania. Przybyło też nieco ścian działowych w drugim domu. Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 21.06.2018 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 18.06.2018r - Betonowanie pierwszego stropu Zx54 Zdjęcia dopiero za dwa tygodnie ponieważ nie zdążę już zamieścić przed wyjazdem. Teraz wyjazd na Pag. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boltzman 25.06.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 426 http://www.dziennikbudowy.net.pl/wp-content/uploads/2018/06/426-Zbrojenie-Zx54.jpg Dość rzadko widuję tutaj stropy zbrojone w jednym kierunku. Czy tak było w bazowym projekcie czy Ty to przeprojektowałeś? Jeśli tak to jakie szacunkowe oszczędności uzyskałeś? Jaka będzie grubość tego stropu i największa jego rozpiętość? Widzę, że stosujesz folię na deskach - czy to nie utrudnia tynkowania (nie pamiętam czy planujesz sufity podwieszane)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 25.06.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Ja miałem folię na deskach (folię 0.2mm, nie typ 200 wiec nawet się nie podarła, o milionie małych dziurek nie wspominam). Od kwietnia wisi na sufitach tynk gipsowy utwardzany. Tynkarzom nic nie przeszkadzał głatki, połyskujący sufit. Zagruntowali takim pomarańczowo-czerwonym gruntem z doliny nidy (a na porotherm jakimś zielonym) i po sprawie. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 26.06.2018 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Zazbrojone jest krzyżowo. Na tych zdjęciach jest nieskończone.Strop ma 16cm; największa rozpiętość około 6m.Gładkość sufitu przeszkadza nieco przy tynkach cem-wap. Przy gipsowych nie ma znaczenia. Pozdrawiamy z Pag'uUla i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts