Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BiU-House i Zx54 - dwa domy z płaskim dachem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 758
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wypadałoby sobie na nowo przeliczyć, czy taki Izodom 2000 nie jest dziś atrakcyjniejszy cenowo, bo w kilka dni urlopu można zaoszczędzić grubsze kwoty. Jeśli materiał na ściany to 70 zł/m2, a robocizna prawie 200 zł, to mamy m2 za 250 zł średnio, do tego izolacja na gotowo w okolicy 120 zł, mamy łacznie znacznie ponad 350 zł/m2 ściany.
Nasze wstępne i raczej pesymistyczne szacunki twierdzą, że przy ok 250 mkw zabudowy Izodom wypada o ok 10-15k zł drożej niż budowa u sprawdzonej ekipy z okolicy. Na razie nie mamy nawet zwymiarowanych ścian ani ostatecznej liczby i powierzchni przeszkleń, więc i te szacunki są mocno na oko. Z drugiej strony, sama oszczędność czasu (i nerwów) daje do myślenia, a przecież ceny katalogowe można ponegocjować... ;)

Nasze wstępne i raczej pesymistyczne szacunki twierdzą, że przy ok 250 mkw zabudowy Izodom wypada o ok 10-15k zł drożej niż budowa u sprawdzonej ekipy z okolicy. Na razie nie mamy nawet zwymiarowanych ścian ani ostatecznej liczby i powierzchni przeszkleń, więc i te szacunki są mocno na oko. Z drugiej strony, sama oszczędność czasu (i nerwów) daje do myślenia, a przecież ceny katalogowe można ponegocjować... ;)

U sprawdzonej ekipy czy u sprawdzonych ekip? Bo tu masz izolacje z murowaniem w cenie.

E tam, dziennik w czystej postaci prowadzę w oddzielnym miejscu (link w stopce).

Co do ułatwiania sobie życia systemowymi wynalazkami to jestem sceptyczny. Jeśli chodzi o murowanie ścian to kondygnację średniego domu z betonu komórkowego na piance byłbym w stanie wybudować w 10 dni (pracując po 10 godzin). Z kształtek styropianowych myślę, że zajęłoby mi to 2-3 dni. Trochę czasu schodzi z odmierzaniem otworów itp. Przy kształtkach trzeba też wrzucić jakieś zbrojenie, zorganizować podpory montażowe lub betonować na raty. O każdorazowym pozwoleniu na dojazd betonowozu nie wspomnę. Na to wszystko trochę czasu schodzi. Owszem robota lżejsza i mamy od razu izolację zewnętrzną ale też nieco kłopotliwą izolację wewnętrzną.

Dla mnie gra zupełnie nie warta świeczki.

Ciekawą opcją jest dla mnie jednak wykonanie ściany fundamentowej z takich kształtek.

E tam, dziennik w czystej postaci prowadzę w oddzielnym miejscu (link w stopce).

Co do ułatwiania sobie życia systemowymi wynalazkami to jestem sceptyczny. Jeśli chodzi o murowanie ścian to kondygnację średniego domu z betonu komórkowego na piance byłbym w stanie wybudować w 10 dni (pracując po 10 godzin). Z kształtek styropianowych myślę, że zajęłoby mi to 2-3 dni. Trochę czasu schodzi z odmierzaniem otworów itp. Przy kształtkach trzeba też wrzucić jakieś zbrojenie, zorganizować podpory montażowe lub betonować na raty. O każdorazowym pozwoleniu na dojazd betonowozu nie wspomnę. Na to wszystko trochę czasu schodzi. Owszem robota lżejsza i mamy od razu izolację zewnętrzną ale też nieco kłopotliwą izolację wewnętrzną.

Dla mnie gra zupełnie nie warta świeczki.

Ciekawą opcją jest dla mnie jednak wykonanie ściany fundamentowej z takich kształtek.

No wiesz, mógłbyś być chociaż trochę obiektywny :p

Nie mów, że nie widzisz różnicy w wykonywaniu w pojedynkę stropu żelbetowego w porównaniu z gotowcem, który dźwig ułoży w 2-3 godziny.

Co do ławy z kształtek to mam taką, sama stopa lana do gruntu w folii, rozłożenie styro pod ławy włącznie z dołożeniem zbrojenia to było 3 godziny w 2 osoby.

Duży plus także dlatego, że nie trzeba szalować wieńca, przynajmniej jeśli ściany potem z tego samego, nie wiem czy dla normalnie murowanej nie wypadałoby mieć rdzenia 25 cm.

No wiesz, mógłbyś być chociaż trochę obiektywny :p

Nie mów, że nie widzisz różnicy w wykonywaniu w pojedynkę stropu żelbetowego w porównaniu z gotowcem, który dźwig ułoży w 2-3 godziny.

Czyżby? Dolicz jeszcze ze dwa tygodnie Twojej pracy na szalunek po obwodzie (obramówka), schody, balkony, nadproża (ja robię razem ze stropem) itp. Nie wiem czy przy betonie komórkowym nie trzeba by było wykonać tzw. "poduszkę" betonową na ścianach.

Widzę, że bardzo forsujesz ideę stropów prefabrykowanych. Na pewno jest to szybsze, ale cudów nie ma. Często taki strop jest wykonany błyskawicznie ale na budowie jest spora własna ekipa. Mi strop monolityczny kiedyś zrobili w pięć dni. Obecnie to się tak ciągnie po prostu dlatego, że robię wszystko sam.

• 2 weeks później...

Strona była niedostępna przez jakiś czas z powodów serwisowych niezależnych ode mnie. Przepraszamy za usterki :).

Kilka zdjęć z budowy. Może nie super aktualne, ale jak to mówią: "lepszy rydz, niż nic".

418

attachment.php?attachmentid=426542&d=1549647715

419

attachment.php?attachmentid=426544&d=1549648760

420

attachment.php?attachmentid=426545&d=1549648774

421

attachment.php?attachmentid=426546&d=1549648798

422

attachment.php?attachmentid=426547&d=1549648846

Jak jest zła pogoda albo bardzo mi się nudzi to sprzątam w drugim domu albo muruję ścianki działowe.

423

attachment.php?attachmentid=426548&d=1549648861

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U

423

http://www.dziennikbudowy.net.pl/wp-content/uploads/2018/05/423-Ścianki-działowe-BiU-Housa.jpg

Bartek

Chciałbym "pożyczyć" powyższe rozwiązanie do ścian działowych na poddaszu.

Czy do mocowania szpilek do silki używasz jakichś specjalistycznych zapraw lub rzadkiego cementu? Jaka średnica?

Cześć.

Tak naprawdę to do "wiązania" działówek używam tego co mam pod ręką. Tutaj chodzi o zablokowanie ścianki przed ruchami na boki. Pręt nie musi być zabezpieczony przed siłą wyrywającą wzdłużnie.

Najlepiej użyć grubego kołka rozporowego (np. 8/12 dł. 200mm), skrócić koszulkę nylonową o około połowę; włożyć w otwór część rozporową; następnie wkręcić trzpień metalowy żeby wystawał na 10cm ze ściany.

Można też użyć tzw. kołków ościeżnicowych.

Pierwsze trzy warstwy ściany można sobie darować. Czym wyżej, tym przewiązywanie jest ważniejsze.

• 2 weeks później...

Zamieszczam trochę nieaktualne już zdjęcia ale porządek musi być ;)

424

attachment.php?attachmentid=426549&d=1549648879

425

attachment.php?attachmentid=426550&d=1549648897

426

attachment.php?attachmentid=426551&d=1549648912

427

attachment.php?attachmentid=426552&d=1549648926

428

attachment.php?attachmentid=426553&d=1549648945

429

attachment.php?attachmentid=426554&d=1549648964

Strop jest już prawie przygotowany do zalania. Przybyło też nieco ścian działowych w drugim domu.

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U

• 2 weeks później...

426

http://www.dziennikbudowy.net.pl/wp-content/uploads/2018/06/426-Zbrojenie-Zx54.jpg

Dość rzadko widuję tutaj stropy zbrojone w jednym kierunku. Czy tak było w bazowym projekcie czy Ty to przeprojektowałeś? Jeśli tak to jakie szacunkowe oszczędności uzyskałeś? Jaka będzie grubość tego stropu i największa jego rozpiętość?

Widzę, że stosujesz folię na deskach - czy to nie utrudnia tynkowania (nie pamiętam czy planujesz sufity podwieszane)?

Ja miałem folię na deskach (folię 0.2mm, nie typ 200 wiec nawet się nie podarła, o milionie małych dziurek nie wspominam). Od kwietnia wisi na sufitach tynk gipsowy utwardzany. Tynkarzom nic nie przeszkadzał głatki, połyskujący sufit. Zagruntowali takim pomarańczowo-czerwonym gruntem z doliny nidy (a na porotherm jakimś zielonym) i po sprawie.

Pozdrawiam

Karol