B_i_U 06.07.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Obiecane zaległe zdjęcia: Zbrojenie stropu. Doszło jeszcze zbrojenie skośne w narożnikach garażu i salonu oraz zagęściłem zbrojenie górne. Niestety zapomniałem już tego udokumentować. 430 Poniżej mała katastrofa. Dwie szpilki puściły (zdarło gwint) i odgięło jedną deskę dołem. Myślałem, że słup jest naprawdę dobrze skręcony więc kierowałem strumień betonu bezpośrednio w sam otwór szalunku. Okazuje się, że pręt gwintowany fi6 na dole szalunku to za mało. Na forum zresztą nie brakuje zdjęć z rozwalonym szalunkiem słupa. Tutaj trzeba się naprawdę przyłożyć i uważać z wibrowaniem. Na szczęście udało mi się naprawić słup ściskami stolarskimi i wprowadzić nową szpilkę. 431 Tutaj strop (i całe piętro) jest wysunięty o 30cm względem ściany parteru. Wysunięcie nieduże, a pracy co niemiara. 432 Schody na taras piętra 433 Schody wewnętrzne 434 Prawie pod każdym stemplem musiałem dać pustaka lub nawet jeszcze połówkę. Stemple były idealne przy stropach BiU-Housa, tutaj były za krótkie. 435 A to już zalany strop. 436 Zdjęć z samego betonowania nie ma ponieważ brakło mi trzeciej ręki. Następnym razem może wezmę statyw. Strop przykryłem plandekami, żeby za szybko nie wysychał. Miałem też szczęście bo padało przez kilka dni. 05-07-2018 Rozpocząłem murowanie ścian piętra Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.07.2018 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Pełen podziw i szacunek Bartek.Super robota.Miło też patrzeć jak powstaje coś co mieliśmy budować...ale nie dostaliśmy zgody na płaski dach...Zapodaj potem fotki ze środka jak ściągniesz szalunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 07.07.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 E tam, Tobie też dobrze idzie ta budowa. A co do projektu to przecież nie musi to być Twój ostateczny dom. Ja po wybudowaniu "Atosa" już po roku od zamieszkania stwierdziłem, że jeszcze bym coś wybudował . Koncepcja zmieniła się diametralnie. A teraz w trakcie budowy chce mi się domu z basenem w środku ale może już raczej w przyszłości dla moich chłopaków. Projekt BiU-House chociaż tworzyliśmy w ciągu miesiąca jest dla mnie mega funkcjonalny i cały czas bardzo nam się podoba. Jest tam wszystko co chcieliśmy przy zachowaniu jak najmniejszej powierzchni. Jedyny minus jaki ja widzę to skomplikowana konstrukcja stropu, która wpłynęła na koszta. Zx54 to też świetny projekt, w którym mógłbym mieszkać. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.07.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Albo mi się wydaje, albo dalej nie pokazałeś betonowej ściany po rozszalowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 11.07.2018 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) Proszę 437 438 439 440 Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 16.07.2018 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Z jakiej betoniarni bierzesz beton? Ma to jakieś znaczenie? Po ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 25.07.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Kiedyś już pytałeś gdzie co kupuję ale chyba przeoczyłeś odpowiedź. Beton biorę z "Zof-Betu". Ja płacę około 210PLN/m3 z pompowaniem ale Ty pewnie będziesz miał trochę drożej . Mają chyba najlepszą cenę, a i wytrzymałość na ściskanie wychodzi z dużym zapasem. Czasami beton klasy C20/25 miał 35MPa. Jedyny minus to komunikacja z właścicielami. P.S. A taki kluczyk do wiązania zbrojenia masz gdzieś na początku dziennika. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 28.07.2018 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 (edytowane) Jak już pisałem, rozpocząłem murowanie piętra w Zx54. Zostało mi sporo bloczków z parteru więc musiałem to wynieść po schodach na górę. Gdy brakło materiału udałem się na zakupy. Okazuje się, że na materiały ścienne są zapisy i czeka się nawet dwa miesiące . I to nie tylko na Solbet ale też na inne. Tak więc o bloczkach na pióro-wpust mogłem zapomnieć. Na szczęście mieli kilka palet na stanie bez pióra, odmiany TLMB (to te dokładniejsze wymiarowo) i gęstości 600. No to zamówiłem ale z uwagi na porę deszczową transport przesuwałem przez dwa tygodnie. Codziennie lało. Jak już przywieźli i wymurowałem wszystkie bloczki to wyliczyłem, że machnąłem się aż o trzy palety. Starałem się wyliczyć co do sztuki ponieważ to końcówka ścian nośnych i nie chciałem żeby mi zostało. Ale żeby pomylić się aż o tyle . Tak mi się jeszcze nie zdarzyło. Więc znowu czekam, a tymczasem działam na drugim froncie. Nadproża 441 442 443 Żeby zabrać się za murowanie jednej ścianki działowej musiałem najpierw wykonać podejście kanalizacyjne do akwarium 444 To ta "dziurka" pod schodami. Widać tam też wypuszczoną rurkę do wody. 445 446 A to postępy w drugim domu 447 448 449 450 451 Tato zrobił mi strzemiona do wieńca stropowego 452 W poniedziałek mają przyjechać pozostałe bloczki (8,5PLN/szt.). Kupiłem też połówki na wszystkie ścianki działowe i attyki. Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 05.08.2018 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) 01-08-2018 - Koniec murowania ścian nośnych piętra Zx54 04-08-2018 - Początek szalowania stropu Pozwoliłem sobie nawet na taki mały żart. Na niektórych zdjęciach widać wiechę. Żona obiecała flaszkę . 453 454 455 456 457 458 459 Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.08.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Nikt nie pisze to i ja wrzucam tylko zdjęcia 460 461 462 463 464 465 Szalowanie skończone, muszę tylko dodać kilkanaście szpilek i trochę stempli. Rozpocząłem też prace zbrojarskie. No i w końcu mam prąd sieciowy. Wprawdzie od sąsiada ale jednak mam. Zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym takie ustrojstwo i i złożyłem to: 466 Aż nie wiem jak korzystać z energii elektrycznej. Zatem kończę erę kamienia i przechodzę do czasów nowożytnych. Mam nadzieję, że woda sodowa nie uderzy mi do głowy . Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 26.08.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 21-08-2018 - Dostawa EPDM 22-08-2018 - Zalałem ostatni (czwarty) strop Poszło w miarę gładko i bez przeszkód. Postaram się napisać coś więcej jak moja domena wróci do porządku (wrzucę jakieś zdjęcia). PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 26.08.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Nikt nie pisze to i ja wrzucam tylko zdjęcia Niestety zdjęcia gdzieś wcięło - za dużo podglądających, wykorzystujących transfer (zaliczam się do tego grona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.08.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Teraz już korzystamy z płatnego serwera, który właśnie jak się okazało zmienił właściciela. Mam nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy bo się załamię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietku 28.08.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Teraz już korzystamy z płatnego serwera, który właśnie jak się okazało zmienił właściciela. Mam nadzieję, że wkrótce wszystko wróci do normy bo się załamię. jesli moge doradzic/polecic (sam korzystam) foty laduje na imgur.com od poczatku dziennika zero problemow i bardzo wygodne w obsludze.... (pomimo ze nie po polsku) PS. gratulacje przyjete - dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 28.08.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 kurcze peszek, mi chwilę temu też wcięło fotki z połowy dziennika, teraz jak mietku korzystam z imgur kibicuję i będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 29.08.2018 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Fotki wróciły. Firmy, która miała to na swoim serwerze już nie ma. Trzeba się było dogadać z nowym właścicielem. Dziękuję za rady odnośnie serwera i pozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 30.08.2018 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Zaległe zdjęcia Kombinacje przy stemplowaniu na klatce schodowej: 467 468 Prawie skończone zbrojenie: 469 470 471 472 No i punkt kulminacyjny - betonowanie: 473 474 Pozdrawiam Bartek Edytowane 8 Lutego 2019 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 30.08.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 W końcu wychodzisz z tego betonu oj sie musisz napracować. Ja działam z dachówką. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 31.08.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Podziwiam Cię za tą robotę! Tyle co zaszalowałeś i nawiązałeś to masakra. Pięknie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.08.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Dobrze widzieć, że nie tylko ja mam strop zbrojony samą dolną siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts