Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BiU-House i Zx54 - dwa domy z płaskim dachem

Recommended Posts

W końcu wychodzisz z tego betonu ;) oj sie musisz napracować.

Ja działam z dachówką.

Pozdrawiam

Karol

No właśnie coś tam ucichło u Ciebie :rolleyes:

Podziwiam Cię za tą robotę! Tyle co zaszalowałeś i nawiązałeś to masakra. Pięknie to wygląda :)

Dzięki. Ty taż się napracowałeś i jeszcze napracujesz. Mi to daje dużą satysfakcję.

Dobrze widzieć, że nie tylko ja mam strop zbrojony samą dolną siatką :)

Jak to? Przecież stropy od zawsze zbroiło się głównie dołem. Górna siatka to płyta fundamentowa, a nie strop. W starszych projektach nie znajdziesz czegoś takiego jak siatka górna.

To jak w drewnianej desce podpartej na końcach - dolne włókna są rozciągane, a górne ściskane. Beton świetnie radzi sobie ze ściskaniem. W stropach budownictwa jednorodzinnego zwykle ma bardzo duży zapas. Słabo natomiast radzi sobie z rozciąganiem i tutaj trzeba mu pomóc prętem zbrojeniowym.

475

attachment.php?attachmentid=426600&d=1549652176

477

attachment.php?attachmentid=426601&d=1549652190

Interesuje nas wykres momentów zginających. Na poniższym wykresie widać gdzie rozciąganie ma największą wartość.

479

attachment.php?attachmentid=426603&d=1549652218

Inna sytuacja występuje np. w przypadku balkonu. Tutaj strefa rozciągana jest na górze.

476

attachment.php?attachmentid=426605&d=1549654648

Zbrojenie górne potrzebne jest dodatkowo nad podporami gdzie strefa rozciągana przechodzi na górę. Strefa ta jest jednak dużo krótsza i zbroi się ją na odcinku 1/5L (L-rozpiętość stropu między podporami). Oznacza to, że wystarczą nad podporami na górze pręty o długości 2-2,5m. Gdy mamy obok siebie dwa pomieszczenia o rozpiętości 5m to dajemy taki pręt dwu metrowy po jednym metrze od wieńca w prawo i lewo.

478

attachment.php?attachmentid=426602&d=1549652205

Z tymi dodatkowymi prętami to jest takie ułatwienie dla nas. W projektach przedstawione jest to w poniższy sposób:

480

attachment.php?attachmentid=426604&d=1549652236

Jest to najbardziej ekonomiczny sposób, gdzie co drugi pręt główny jest odgięty nad podporą i biegnie w górnej strefie rozciąganej.

Dawanie siatki górnej w większości przypadków nie ma sensu.

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U

• Odpowiedzi 758
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W gotowcach możesz jednak znaleźć dwie siatki. Bo mój przypadek to jakieś kuriozum.

14 ton stali zbrojeniowej w jednym domu jednorodzinnym trudno mi sobie wyobrazić. Przy użyciu prętów fi12 chyba trudne do wykonania. Pewnie było to oparte głównie na fi16-20.

Dawniej w projektach były pełne obliczenia statyczne, obecnie najczęściej jeden rysunek zbrojenia nie wiadomo czy wg jakichś obliczeń, czy "na pałę" z dużym zapasem dla pewności. Tak naprawdę dając dwie i pół tony stali w typowy strop nie trzeba kompletnie nic umieć liczyć.

Hej, przeczytałem pierwsze 16 stron Twojego dziennika. Podziwiam Cię za samozaparcie, szczególnie, że mowa o dwóch domach. Widać, że wiesz o co chodzi i jesteś fachowiec. Oby tak dalej, bo bardzo przyjemnie się czyta :)

Witam i dziękuję. Mówią mi niby, że mam gadane ale jakoś specjalnego polotu w swoich wywodach nie widzę. Kieruję się raczej zasadą, że jeden obraz znaczy tyle co 1000 słów. Kardaś (ten z Domu Wariatów) - ten to umie pisać.

A słowo "fachowiec" nam inwestorom często nie najlepiej się kojarzy ;).

Pozdrawiam

Bartek

14 ton stali zbrojeniowej w jednym domu jednorodzinnym trudno mi sobie wyobrazić. Przy użyciu prętów fi12 chyba trudne do wykonania. Pewnie było to oparte głównie na fi16-20.

Dawniej w projektach były pełne obliczenia statyczne, obecnie najczęściej jeden rysunek zbrojenia nie wiadomo czy wg jakichś obliczeń, czy "na pałę" z dużym zapasem dla pewności. Tak naprawdę dając dwie i pół tony stali w typowy strop nie trzeba kompletnie nic umieć liczyć.

Eee... tutaj ta sama pracownia dała 30 ton :sick:

U mnie fi20 nie było, a fi16 tylko tona. Ale w nadciąg potrafili dać 18 prętów fi16, tak że nie było nawet jak tego elementu zawibrować.

• 3 weeks później...

Nowa paczka zdjęć!

W Zx54 powstają ścianki działowe chociaż w BiU-Housie jeszcze nie są wszystkie skończone :)

481

attachment.php?attachmentid=426606&d=1549654682

Wieczorami rozsypuję 8 aut ziemi po 8m3 = 64m3. Ziemia bardzo ładna (humus już prawie przegniły). Płaciłem 140PLN za auto. Jak widać mam kilku pomocników więc już prawie skończyliśmy.

482

attachment.php?attachmentid=426607&d=1549654712

483

attachment.php?attachmentid=426608&d=1549654734

484

attachment.php?attachmentid=426609&d=1549654752

Jak już wspomniałem wcześniej zakupiłem EPDM na oba dachy i tarasy. Na BiU-Housie zdecydowałem się na spadek tylko w jedną stronę więc i EPDM jest w jednym kawałku. Pozostałe tarasy/dachy również będą w całych (nieklejonych) kawałkach. Na oba domy potrzebuję łącznie 5 kawałków (2 dachy i 3 tarasy). EPDM przyjechał w 3 rolkach o nieznanych wymiarach i miałem nie lada problem z zorientowaniem się gdzie co ma iść. Dwie rolki musiałem rozwinąć na dole i zorientować się w temacie. Jeden kawałek od razu podzieliłem ponieważ był na różne domy. Rozwinięcie takiej rolki to dla jednej osoby duże wyzwanie no chyba, że jest ciasno zwinięta. Na to wszystko straciłem pół dnia. Największe kawałki ważą ponad 200kg. Zastanawiałem się nad dźwigiem ale udało mi się namówić przejeżdżające auto z HDS'em na małą fuchę. Trafiłem akurat na HDS o wysięgu 11m (w Rzeszowie podobno nie ma większych), a nasze domy mają niecałe 8m. Cała akcja trwała pewnie pół godziny. Kierowca początkowo niechętny (że niby nie może) za 100PLN stał się chętny :)

485

attachment.php?attachmentid=426610&d=1549654766

Ostatnio zajmowałem się głównie szalunkami i zbrojeniem wieńców ścianek attykowych dachów i tarasów na obu domach.

486

attachment.php?attachmentid=426611&d=1549654780

Jak już wszystko zazbroiłem przyjechała gruszko-pompa z betonem B20. Zamówiłem trochę więcej mając przygotowane miejsce na nadwyżki tzn. dno mojego zbiornika na deszczówkę oraz dwie ścianki fundamentowe (na jedną już zabrakło betonu). Pompo-gruszka o wysięgu 28m zalała wszystko bez przestawiania się na styk. Za 3m3 zapłaciłem 750PLN.

487

attachment.php?attachmentid=426612&d=1549655382

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U

Mógłbyś zdradzić ile kosztuje m2 membrany EPDM? Właśnie się przymierzam do tarasu ze ściankami attykowymi i szukam odpowiedniej technologi (w projekcie nie mam nawet papy a tylko klej hydroizolujący pod terakotę jako jedyna warstwa hydroizolacji) i membrana EPDM wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat warstw izolacji i odprowadzenia deszczówki z tarasu? Masz odwrócony układ warstw jak na tarasach / dachach zielonych, czy tradycyjny?

Ja płaciłem za Firestona 31PLN/m2 ale nie jest to oficjalna cena. Żona załatwiała przez firmę, w której pracuje. Uprzedzając pytania niektórych, to nie pośredniczy w sprzedaży. Oprócz EPDM zakupiliśmy:

-preparat odtłuszczający – QuickPrime Plus (dla kołnierzy)

-kołnierz rurowy QuickSeam Pipe Flashing (dla pionów kanalizacyjnych)

-uszczelniacz Water Block Seal

-uszczelniacz Lap Sealant HS

Układ warstw dachu patrząc od góry jaki zastosuję:

-żwir

-folia kubełkowa szeroka (prawdopodobnie)

-geowłóknina

-EPDM

-styropian grafitowy 35-60cm co da mi spadek około 2% (spadek w jedną stronę)

-strop

Na tarasach:

-deski tarasowe z egzotyka lub deska kompozytowa

-legary (prawdopodobnie szeroka deska kompozytowa jako legar)

-między legarami pewnie dam żwir

-EPDM

-styropian grafitowy, a na górze pewnie cienki XPS żeby legary nie właziły w styropian (grubość w zależności od tarasu)

-strop

Co do wpustów dachowych to jeszcze ostatecznie nie zdecydowałem. Woda z dachu będzie odprowadzana rurami kanalizacyjnymi pomarańczowymi fi110 (3szt. na największy dach ok.125m2). Pewnie zrobię też jakieś rzygacze.

Pozdrawiam

Bartek

Witam. Chyba coraz mniej Ciebie na forum. Coś byś jeszcze pobudował ;). Chociaż masz jakieś tajemnice więc kto wie?

Geowłóknina jest tylko dla ochrony. Tak zaleca Firestone. Podobnie z folią kubełkową, choć tą zalecają przy dachach zielonych dla lepszego odprowadzania wody.

Na razie oczekuję na styropian w okazyjnej cenie. Kupię tego ponad 250m3 więc warto poczekać. Mam nadzieję, że mnie nie wych*****. Więc na razie wszystko cieknie co już zaczyna mnie irytować.

Okazało się też, że muszę przesunąć dwa otwory drzwiowe na skutek kolejnego błędu w projekcie Zx54 :mad:

Pozdrawiam

Bartek

Okazało się też, że muszę przesunąć dwa otwory drzwiowe na skutek kolejnego błędu w projekcie Zx54 :mad:

Nie wiem Bartku czy to Cię pocieszy, myślę że raczej nie ale my na żywo ustalaliśmy pozycję okien w sypialni, tak aby była ona funkcjonalna a okna sensownie wyglądały na elewacji.

Projekt widziało dwóch architektów, konstruktor, kierbud, dwie ekipy, projektantka wnętrz i my.

Nikomu nie przyszło do głowy że ściana nośna na piętrze idealnie zgrywa się z oknem.

Na projekcie wymiar był skopany a architekt po prostu przelał na papier dwie różne koncepcje, schowane w rzutach. Wyszło w czasie budowy.

Ech, szkoda gadać... :D

:mad:

Układ warstw dachu patrząc od góry jaki zastosuję:

-żwir

-folia kubełkowa szeroka (prawdopodobnie)

-geowłóknina

-EPDM

-styropian grafitowy 35-60cm co da mi spadek około 2% (spadek w jedną stronę)

-strop

Na tarasach:

-deski tarasowe z egzotyka lub deska kompozytowa

-legary (prawdopodobnie szeroka deska kompozytowa jako legar)

-między legarami pewnie dam żwir

-EPDM

-styropian grafitowy, a na górze pewnie cienki XPS żeby legary nie właziły w styropian (grubość w zależności od tarasu)

-strop

Żadnej paroizolacji nie dajesz między strop a styropian? Dużo grubych plastików będzie leżeć na styropianie i obawiałbym się kondensację pary wodnej. Chyba, że liczyłeś te warstwy albo ktoś to już liczył za Ciebie :)

Nie wiem Bartku czy to Cię pocieszy, myślę że raczej nie ale my na żywo ustalaliśmy pozycję okien w sypialni, tak aby była ona funkcjonalna a okna sensownie wyglądały na elewacji.

Projekt widziało dwóch architektów, konstruktor, kierbud, dwie ekipy, projektantka wnętrz i my.

Nikomu nie przyszło do głowy że ściana nośna na piętrze idealnie zgrywa się z oknem.

Na projekcie wymiar był skopany a architekt po prostu przelał na papier dwie różne koncepcje, schowane w rzutach. Wyszło w czasie budowy.

Ech, szkoda gadać... :D

:mad:

Zawsze cudze nieszczęście mnie pociesza ;). A tak poważnie to nigdy w żadnym projekcie nie miałem tyle błędów. Rozumiem, że komuś wetnie jakąś linię wymiarową ale u mnie pojawiają się kominy w różnych miejscach, różne grubości izolacji na rzucie, a inne na przekroju itp.

Żadnej paroizolacji nie dajesz między strop a styropian? Dużo grubych plastików będzie leżeć na styropianie i obawiałbym się kondensację pary wodnej. Chyba, że liczyłeś te warstwy albo ktoś to już liczył za Ciebie :)

Przy takiej grubości styropianu to te "plastiki" są już nieistotne dla pary, ale faktycznie dam jeszcze jakąś cienką folię pod styro.

Chciałem zrobić podłączenie wody i kanalizacji do budynków ale "mój" instalator ma wolne terminy dopiero w 2020r. :jawdrop: Ktoś może korzystał z usług bezpośrednio MPWiK'u? Nie chodzi mi o wodomierz i takie sprawy, tylko o całość z pracami ziemnymi.

Pozdrawiam

Bartek

Hej Bartek

Ty jako osoba znająca temat najszybciej dasz mi odpowiedź na pytanie czy to problem że odległość czerpni od reku to tylko 90cm (reku zaraz za ścianą w domu żadnych załamań prosta linia 90cm)? Tak mi najbardziej pasuje. Czy tak krótki odcinek nie stwarza jakiś problemów dla instalacji?

Pozdrawiam

Ps. Jak będziesz brał chłopaków z MPWiK zapytaj jak wygląda sprawa materiałów. U mnie biorą z najbliższego sklepu i dokładają 10% bo faktura itp. Sami zasugerowali żebym załatwił materiały.