karster 21.11.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Bartek taki epdm nadaje sie zamiast papy na hydroizolację/ izolację przeciwwilgociową czy tam paroizolacje tarasu nad grzanym pomieszczeniem? Ciąglę analizuję co zrobić by zrobic to raz i zapomnieć przy czym nie wydać tysięcy złotych. Myślałem też o sikabond t8 a teraz o tej membranie epdm. Wcale drogo to ona by nie wyszła. Nada się doskonale? Jesli tak to jaką grubość kupić? A może zostały Ci jakieś paski? U mnie nie wiele potrzeba. Raptem ok 1,2-1,4 metra szerokość razem z wywinięciem no i jakieś 3,5m dlugo. PS. Jak szukać informacji na temat mocowania balustrady do tarasu który jest ocieplony od spodu i od czoła 20stoma centymetrami styropianu? Jakoś google mi nie pomogło. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 22.11.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) też mam od 30 do 60 cm styro na dachu. Do tego pustaki styropianowe Teriva gr 45 cm. Witam. Więc ze mną chyba wszystko w porządku . Szkoda, że w Twoim dzienniku nie wszystkie zdjęcia się wyświetlają. Dziennik dużo na tym traci. Bartek taki epdm nadaje sie zamiast papy na hydroizolację/ izolację przeciwwilgociową czy tam paroizolacje tarasu nad grzanym pomieszczeniem? Ciąglę analizuję co zrobić by zrobic to raz i zapomnieć przy czym nie wydać tysięcy złotych. Myślałem też o sikabond t8 a teraz o tej membranie epdm. Wcale drogo to ona by nie wyszła. Nada się doskonale? Jesli tak to jaką grubość kupić? A może zostały Ci jakieś paski? U mnie nie wiele potrzeba. Raptem ok 1,2-1,4 metra szerokość razem z wywinięciem no i jakieś 3,5m dlugo. PS. Jak szukać informacji na temat mocowania balustrady do tarasu który jest ocieplony od spodu i od czoła 20stoma centymetrami styropianu? Jakoś google mi nie pomogło. Pozdrawiam Karol Na paroizolację nadaje się zarówno folia, papa jak i EPDM. Papa ma wg mnie uzasadnienie tam gdzie się ją zgrzewa, a na styropianie jest to problematyczne. Największą przewagą EPDM'u są jego wymiary, można położyć go w jednym kawałku. Najpopularniejsza grubość to 1,1mm (czasami piszą 1,14mm). Wszystko zależy od eksploatacji. Na znanym portalu aukcyjnym powinieneś znaleźć potrzebne Ci szerokości. Ja będę wiedział jak z odpadami dopiero jak wszystko skończę. Ja bym balustradę zrobił tak, że słupki pionowe byłyby w kształcie litery "L". Poziomy element miałby 25cm i byłby mocowany do czoła stropu. Drugi wariant to element poziomy miałby ok. 70cm i leżał na stropie. Byłby przykręcony od góry do stropu. Pozdrawiam Bartek Edytowane 22 Listopada 2018 przez B_i_U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 22.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ten drugi wariant balustrady jest ciekawy, o tym samym myslałem ale to dziurawi paroizolacje. Moze do czoła stropu i dodatkowo po skosie do góry? Ze stali teraz cuda można zdziałać, lasery, giętarki, tigi Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.11.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Dzięki Bartek za szczegółowe wyjaśnienie. Kurcze ciągle jakoś nie potrafię się przełamać, żeby dawać na tarasie EPDM na XPS i na to dawać finalną warstwę wykończeniową w stylu deska kompozytowa na legarach (np. legar z deski kompozytowej przeciętej na pół), czy płyt gresowych na podstawkach. Mam obawy, że XPS się powgniata od obciążeń tarasu. Masz może na podorędziu jakiś link do artykułów pokazujących więcej detali od strony wykonawczej (szczegółowy układ warstwa, rodzaje podkładek / dystansów stosowanych pod legary, itp.)?Korci mnie strasznie wylanie zazbrojonej wylewki ze spadkiem i dopiero na to EPDM, ale w świetle nowych technologii wydaje się to być herezją ... poza tym pojawia się kwestia dylatacji takiej wylewki 4,5x8,2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.11.2018 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Niestety nie mam żadnych szczegółowych danych. Wszędzie tylko ogólne zdjęcia i filmy bez szczegółów. Też bym poprosił o jakieś linki.EPDM na wylewce nie jest żadnym dziwnym rozwiązaniem. Tak też się robi, a dylatacją się nie przejmuj gdyż EPDM jest tak rozciągliwy, że to mu nie straszne. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 01.12.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Od jednego wykonawcy dostałem ciekawą propozycję układu warstw. Mianowicie nie tak jak Bartek dał XPS pod epdm, a na epdm. Na to geowłóknina i folia kubełkowa. W takim wypadku xps stoi ''w wodzie''. W ten sposób epdm jest dodatkowo chroniony przeciw przebiciu oraz niema tam takich temperatur jakie byłyby bez xpsa. Co o tym myślicie? Druga sprawa, czy ta folia pe nie będzie utrudniała znalezienie miejsca przecieku membrany? Edytowane 1 Grudnia 2018 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 02.12.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Od jednego wykonawcy dostałem ciekawą propozycję układu warstw. Mianowicie nie tak jak Bartek dał XPS pod epdm, a na epdm. Na to geowłóknina i folia kubełkowa. W takim wypadku xps stoi ''w wodzie''. W ten sposób epdm jest dodatkowo chroniony przeciw przebiciu oraz niema tam takich temperatur jakie byłyby bez xpsa. Co o tym myślicie? To co opisujesz to jest po prostu taras odwrócony. Ja mam tak zrobione, z tym, że na geowłókninie dałem od razu żwir (tam gdzie taras nieużytkowy) - bardzo cienką warstwę. W przypadku tarasu użytkowego planuję na geowłókninie położyć albo gres tarasowy na podkładkach albo ułożyć podesty kompozytowe. Wadą tego rozwiązania, w porównaniu do rozwiązania Bartka, jest brak możliwości zastosowania zwykłego styropianu - tylko XPS, co w przypadku dachu/tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym może sporo podwyższyć koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 02.12.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 To co opisujesz to jest po prostu taras odwrócony. Ja mam tak zrobione, z tym, że na geowłókninie dałem od razu żwir (tam gdzie taras nieużytkowy) - bardzo cienką warstwę. W przypadku tarasu użytkowego planuję na geowłókninie położyć albo gres tarasowy na podkładkach albo ułożyć podesty kompozytowe. Wadą tego rozwiązania, w porównaniu do rozwiązania Bartka, jest brak możliwości zastosowania zwykłego styropianu - tylko XPS, co w przypadku dachu/tarasu nad pomieszczeniem ogrzewanym może sporo podwyższyć koszt. Brak możliwości zastosowania zwykłego styropianu? Brzecież on planuję identycznie. Tylko z tym xps się zastanawiam, pod czy nad epdm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 02.12.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Brak możliwości zastosowania zwykłego styropianu? Brzecież on planuję identycznie. Tylko z tym xps się zastanawiam, pod czy nad epdm. Chcesz, żeby styropian pływał w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.12.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dokładniej xps na epdm. Dziwi mnie takie rozwiązanie, zaproponowane przez wykonawcę ale wtedy xps bardziej zabezpieczony przeciw wciskaniu kamykow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 03.12.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dokładniej xps na epdm. Dziwi mnie takie rozwiązanie, zaproponowane przez wykonawcę ale wtedy xps bardziej zabezpieczony przeciw wciskaniu kamykow. No właśnie o tym mówię: XPS na EPDM tak, styropian nie, bo po EPDM będzie woda wspływała. I to nie jest nic dziwnego, tak się właśnie robi taras odwócony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.12.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 No właśnie o tym mówię: XPS na EPDM tak, styropian nie, bo po EPDM będzie woda wspływała. I to nie jest nic dziwnego, tak się właśnie robi taras odwócony. Ok czyli to jak najbardziej poprawne rozwiazanie. Tylko XPS bralem pod uwage. Tylko zastanawiam sie czemu bartek daje XPS pod epdm. Ja chyba dam na epdm ale zeby nie byl XPs w wodzie to dalbym folie kubelkowa i bedzie wtedy epdm oraz XPS suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 03.12.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Chyba się trochę nie rozumiecie. Nie chodzi dzinks0'owi, żeby wszystkie warstwy odwracać, tylko zastosować 2 cm XPS nad EPDM w celu ochrony mechanicznej. Czyli strop > paroizolacja > EPS > EPDM > XPS 2-3cm (wersja dzinks0'a). Ja od góry myślę chronić EPDM geowłókniną i folią kubełkową. XPS trzeba by kleić na całej powierzchni do EPDM (pewnie klejem do EPDM, a ten nie jest taki tani). Tak między nami to też cały czas kombinuję Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 04.12.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Panowie nie wiem czemu tak kombinujecie. Jeżeli chcecie dać na taki dach taras drewniany lub kompozytowy to użyjcie pod legary jakiś większych podkładek np okrągłych o nieostrych krawędziach i połóżcie na geowłókninę (porządną). Takie zestaw geowłóknina + EPDM to naprawdę mocna rzecz - nie wiem czym by to bylo łożna przedziurawić. Ja ostatnio miałem z tym styczność i jestem na bieżąco. Było tak. Jak będę miał chwilę i nie zapomnę to zrobię test dziurawienia takich warstw nożem Wszystko przysypane żwirem 16-32. Nie ma bata żeby to się przediurawiło. Możliwe, że na wiosne będzie wstawiane wyjściowe okno dachowe i będzie tam robiony taras drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.12.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Seba budowlaniec! Szkoda, że tacy jak Ty nie mają za wiele czasu na forum ;p no bo pracują PS. Ja do tej pory nie podjąłem decyzji co mam zrobić ze swoim nieszczęsnym tarasikiem. Szukałem EPDM na allegro i bez szału, coś tam 1,0 mm znalazłem, jakiś polski producent docinane niby na wymiar. Może dam sobie spokój z tym epdm. Pomaluję izoplastem RW/BW ze 2 razy. Potem położę ze dwie warstwy folii budowlanej 0,2mm (chyba, że mi zostało gdzieś 0,3mm ale pewnie już wywalone). Folię wywinę aż pod ramę okna. Na to położę kilka różnych warstw EPS. Na początek miękki grafit EPS80 031 4cm (bo miękki i ciepły) a dalej to już co w rękę wpadnie. Może i nawet tego etixxa z elewacji kawałek? Co by mu się stało, na nim raptem 4cm nadlewki + jakaś okładzina. PS2. Może ktoś tak jak krowie na rowie napisać jak to się robi z paroizolacją na tarasie nad pomieszczeniem ogrzewanym? Wyobraźcie sobie prostopadłościan wysunięty poza obrys domu (prostokątny wykusz jadalni). Ściany ocieplone 20cm do poziomu stropu. Co dalej, paroizolacja jest o wymiarach stropu czy nachodzi na styropian (+20cm na każdą stronę - to było by dziwne ale tak wynika z projektu). PS3. Przepraszam Bartek, że u Ciebie, tu wyczuwam większe zagęszczenie mądrych głów na metr kwadratowy tzn wiecie, ludzi z doświadczeniem i wiedzą/ podobnymi problemami Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 A po co Ci ten Etixx tam? W projekcie masz EPS100. Ten etixx ma chociaż 50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 04.12.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 A po co Ci ten Etixx tam? W projekcie masz EPS100. Ten etixx ma chociaż 50? Wiesz, że nie wiem. Tu jest podany parametr:Poziom wytrzymałości na zginanie (kPa) https://www.knauf-industries.pl/products,product,204,etixx-fasada--31.html a nie np: Wytrzymałość na ściskanie Gdyby jednak było to to samo to "Twardy styropian na podłogę Austrotherm EPS 100 036" oraz wspomniany knauf etixx mają oba >=100 kPa Odpowiadając po co mi on tam: - jest "ciepły" - mam go za dużo - nie mam nigdzie w pobliżu do kupienia PIR (ZK - to była by najlepsza termoizolacja, prawda?) Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.12.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Wytrzymałość na zginanie to inny parametr. Masz go np. tutaj https://www.knauf-industries.pl/products,product,192,knauf-therm-pro-fasadadachpodloga-eps-70--38.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.12.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 sebcioc55, jakiej gramatury masz tą geowłókninę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.12.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Chyba się trochę nie rozumiecie. Nie chodzi dzinks0'owi, żeby wszystkie warstwy odwracać, tylko zastosować 2 cm XPS nad EPDM w celu ochrony mechanicznej. Czyli strop > paroizolacja > EPS > EPDM > XPS 2-3cm (wersja dzinks0'a). Ja od góry myślę chronić EPDM geowłókniną i folią kubełkową. XPS trzeba by kleić na całej powierzchni do EPDM (pewnie klejem do EPDM, a ten nie jest taki tani). Tak między nami to też cały czas kombinuję Pozdrawiam Bartek Dokładnie tak jak piszesz. Znalazłem na stronie Austrotherm ale po niemiecku, po polsku praktycznie nic nie wstawili. 1 Żwir 2 Geowłóknina 3 XPS 4 Warstwa szczelna np.epdm 5 EPS spadki 6 PIR (u mnie byłby EPS) 7 Warstwa paroizolacyjna 8 Strop Nazywaja to Plusdach/Duodach I taki układ coraz bardziej do mnie przemawia. Do tego dałbym jeszcze folie kubełkową. Bartek, ale z tego co mi wiadomo w dachu odwróconym balastowym, nie kleją razem płyt, by woda przenikała. Ty tą folię z EPSem kleiłeś jakoś, bo chyba nie? EPDM też kleiłeś? Napisz proszę czemu dałeśXPS pod EPDM. Z tą temperaturą tam, chochiło Ci o zamarzanie skroplin? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts