Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BiU-House i Zx54 - dwa domy z płaskim dachem

Recommended Posts

Zgłaszam się na Forum jako stały czytelnik ale okazjonalny komentator.

Wtrącę swoje trzy grosze poparcia dla ogrzewania domu prądem.

Podam swój przykład . Omawiany dom zamieszkuję od 21 lat, a więc jakość i warstwa ocieplenia jest z tego okresu ( ściana suporeks , styro 12 cm, podłoga na gruncie styro 6 , dach wełna 20 cm ). Zabudowa szeregowa, powierzchnia 100 m2 , parter i piętro, zamieszkują trzy osoby ( żona , córka i ja ).

Na pąd jest wszystko - gotowanie , pranie, zmywarka i ogrzewanie i oświetlenie na dokładkę.

Po takim wstępie podam koszty eksploatacji : 5400 zł / rok czyli 450 na miesiąc ( zapłacone za rok 2016 styczeń - 2017 styczeń )

Na koniec smaczek . Posiadam jedną taryfę i zwykłe farelki Dimplexu ( żadnych kumulacyjnych tak się złożyło).

Planuję budowę nowego domu i TYLKO NA PRĄD ! Jak pisze BiU analizując koszty inwestycji, eksploatacji i WYGODY prąd nie ma konkurencji .

Takie jest moje zdanie.

Życzę powodzenia i zdrowia na budowie !

• Odpowiedzi 758
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Cię Tomku.

Akurat tutaj na forum idei grzania prądem nie trzeba tak bardzo propagować. Zwykle są tu bardziej świadomi inwestorzy. Gorzej w życiu realnym.

Oczywiście nie można też uogólniać, że to zawsze najlepsze wyjście. Ale jeśli wybierzemy odpowiedni projekt i dostosujemy go do grzania prądem to jest po prostu najtańsze rozwiązanie.

Telewizor nie musi się zwracać,

samochód nie musi się zwracać,

żona nie musi się zwracać ;),

ale coś co stoi w kotłowni lub jest pod podłogą ma służyć tylko do grzania i musi mieć jakiś realny czas zwrotu poniesionych nakładów inwestycyjnych.

Pozdrawiam

Bartek

Ze względu na duże zainteresowanie systemami wentylacji z odzyskiem ciepła obiecałem zamieścić zdjęcia centrali jaką dotychczas wykonywałem. Podobna wersja oparta na tych samych wentylatorach i wymienniku zostanie podłączona w naszym przyszłym domu. Na początek dwa zdjęcia.

132

attachment.php?attachmentid=425480&d=1548413686

133

attachment.php?attachmentid=425481&d=1548413715

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U
Zdjęcia

Wydatek powietrza maksymalny - 750m3/h

Wydatek powietrza przy oporze 150 Pa - 680m3/h

Wymiennik Klingenburg przeciwprądowy o wymiarach: 537mm (dł.) x 312mm x 450mm.

Automatyczny By-pass,

możliwość automatycznego GWC,

możliwość podpięcia czujnika czadu ale nigdy nie podłączałem

Zgadzam się z Tobą , że świadomość forumowiczów i budujących jest wysoka w dziedzinie nowych technologii.

Swoje pięć groszy dołożyłem tylko dlatego, że w wielu budujących stara się tworzyć zabezpieczenia typu grzeję prądem ale wybuduję kotłownię na węgiel w razie wojny. Trochę przejaskrawiam ale chcę pokazać , że niepotrzebne dublowanie systemów to podnoszenie kosztów budowy i tak naprawdę budowa nigdy nie się kończy , bo co chwilę na rynku pokazują się jakieś nowości, które "warto" zamontować.

Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań w budowie i użytkowaniu.

Śniegi i mrozy puszczają a więc budowy i dzienniki ruszą z kopyta.

Powodzenia

Oto charakterystyki wentylatorów:

134

attachment.php?attachmentid=425482&d=1548413733

A to przykładowe punkty pracy na podstawie wykresu:

135

attachment.php?attachmentid=425483&d=1548413749

Nigdzie nie znalazłem oszczędniejszych wentylatorów w dostępnych centralach. Ich jedyny minus to utrudniony montaż.

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U
Zdjęcia

Ze względu na duże zainteresowanie systemami wentylacji z odzyskiem ciepła obiecałem zamieścić zdjęcia centrali jaką dotychczas wykonywałem. Podobna wersja oparta na tych samych wentylatorach i wymienniku zostanie podłączona w naszym przyszłym domu. Na początek dwa zdjęcia.

http://i346.photobucket.com/albums/p417/B_i_U/Dziennik%20Budowy%20Murator/132%20-%20Delta%20R680%201%20-%20zamknity_zps91satcd3.jpg

http://i346.photobucket.com/albums/p417/B_i_U/Dziennik%20Budowy%20Murator/133%20-%20Delta%20R680%202%20-%20otwarty_zpsbdpj9iuy.jpg

Pozdrawiam

Bartek

Dobrze rozumiem, że jesteś stwórcą tych urządzeń ?

Tymczasem na budowie zima odpuściła, zrobiło się masakryczne błoto. Trzeba bardzo szybko chodzić, żeby gumiak się nie zdążył przyssać do podłoża :D. Dokończyłem hydroizolację dysperbitem i zacząłem izolację cieplną fundamentów. Na razie kleję płyty wewnątrz fundamentu. Wrzuciłem też kilka łopat piasku i stwierdziłem, że za długo mi z tym zejdzie. Przerzucić 96m3 mokrego piasku to nie takie "hop siup". 1m3 mokrego piasku to prawie dwie tony, czyli razem około 190 ton. Niestety koparka ma możliwość dojazdu tylko z dwóch stron ale zawsze to coś. Przeszkadzają też ławice geodezyjne. Chyba się ich pozbędę w strategicznych miejscach.

Pozdrawiam

Bartek

Mamy te same problemy Bartek :-) ... błoto

U siebie zdążyłem kupić i komfortowo rozładować brakujące 8 palet bloczków oraz jeden dzień murować fundament (wcześniej kilka godzin go palnikiem odmrażałem i dobrze bo bym poźniej juz nie dojechał na działkę autem) wymurowałem kolejne niespełna 70 bloczków dlatego w poniedziałek ma przyjechać majster i wymurować mi ok 700 sztuk.

Pozdrawiam

Karol

Dzisiaj znowu sobie trochę popracowałem. Przez zimę robiłem masę, teraz czas na rzeźbę ;)

Obkleiłem styropianem wszystkie ściany fundamentowe, także te wewnętrzne. Od zewnątrz poszedł styrodur. Z nim idzie trochę wolniej ponieważ każdą klejoną powierzchnię przecieram tarką w celu mocniejszego związania kleju. Oprócz tego jest sztywniejszy i trzeba go lepiej podpierać. Wszystko poszłoby dwa razy szybciej gdyby nie wiatr i błoto. Używam kleju w puszce Insta Stik. Nie wiem czy spada wydajność kleju przy niższych temperaturach, ale od połowy puszki klej wylatuje dużo wolniej i chwilę trwa aplikacja.

Mój pan koparkowy nie odpowiada na telefony więc znalazłem sobie innego. Ma większą koparkę więc może uda mu się dalej sypnąć piaskiem do fundamentu. Ma skasować 90PLN/godz.. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.

Pozdrawiam

Bartek

Dzisiaj była u mnie piękna wiosenna pogoda, aż się nie chciało wracać do domu.

Na działkę przybył jednak pan Józek ze swoją koparką JCB. No i zasypywał fundamenty...

138

attachment.php?attachmentid=425486&d=1548413805

139

attachment.php?attachmentid=425487&d=1548413822

...ale zabrakło trochę piasku więc jutro dokończenie dzieła.

Jak już była koparka to niech trochę wyrówna przywiezioną dawno temu ziemię...

140

attachment.php?attachmentid=425488&d=1548413840

141

attachment.php?attachmentid=425489&d=1548413867

142

attachment.php?attachmentid=425490&d=1548413884

...no i zacząłem uziom otokowy z bednarki ocynkowanej 4x25mm. Im większa grubość tym dużej wytrzyma, szerokość jest drugorzędna.

143

attachment.php?attachmentid=425491&d=1548413915

Z tej strony brakowało mi trochę miejsca. Z pozostałych stron będzie bardziej normowo.

144

attachment.php?attachmentid=425492&d=1548413964

145

attachment.php?attachmentid=425493&d=1548413992

146

attachment.php?attachmentid=425494&d=1548414018

No i wreszcie zabrałem się za opaskę przeciw-wysadzinową

147

attachment.php?attachmentid=425495&d=1548414043

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez B_i_U
Zdjęcia

Dzisiaj była u mnie piękna wiosenna pogoda, aż się nie chciało wracać do domu.

:D

Wczoraj lało jak z cebra a temperatura oscylowała przy 2-3 stopniach.

Dziś po południu termometr pokazywał 16 stopni na plusie, wiosna idzie! :lol2:

Widzę że nie marnujesz czasu :) my jeszcze czekamy.

Pozdrowienia dla Uli :)

No pogoda i u mnie w końcu się pokazała, też chwilę dziś pracowałem. Było grubo powyżej 10'C a teraz o 23:00 jest prawie 8:) Dzień byłby udany gdybym nie utopił swojej małej skody fabii w błocie - jakbyś był zainteresowany szczegółami to odsyłam do swojego dziennika by Ci nie smrodzić pierdołami. Mam natomiast oczywiście pytanie o bednarkę. O ile dobrze pamiętam nie będziesz miał odgromówki na razie ale może później (PV)?

Jak masz doprowadzoną bednarkę do domu? Ten element (jeśli będzie z bednarki a nie wyprowadzonego przewodu np CU 16mm) będzie również korodował a już go się nie wymieni po tych 10-15 latach jak bednarka zgnije. Planuję u siebie dać ten odcinek z płaskownika z kwasówki (ok 7mb). Prawdę mówiąc taki odcinek będzie już sam w sobie wystarczający dla zerowania ale i tak dalej wbiję pewnie ze 2 szpilki po 3mb z kwasówki :)

PS. Chciałbym mieć szanse Cię dogonić z tymi fundamentami :p Ale to by oznaczało, że musiał bym dostać mega speeda albo Tobie musiało by coś pokrzyżować plany czego oczywiście Ci nie życzę :)

Pozdrawiam

Karol

:D

Wczoraj lało jak z cebra a temperatura oscylowała przy 2-3 stopniach.

Dziś po południu termometr pokazywał 16 stopni na plusie, wiosna idzie! :lol2:

Widzę że nie marnujesz czasu :) my jeszcze czekamy.

Pozdrowienia dla Uli :)

Dzięki, przekazałem.

No pogoda i u mnie w końcu się pokazała, też chwilę dziś pracowałem. Było grubo powyżej 10'C a teraz o 23:00 jest prawie 8:) Dzień byłby udany gdybym nie utopił swojej małej skody fabii w błocie - jakbyś był zainteresowany szczegółami to odsyłam do swojego dziennika by Ci nie smrodzić pierdołami. Mam natomiast oczywiście pytanie o bednarkę. O ile dobrze pamiętam nie będziesz miał odgromówki na razie ale może później (PV)?

Jak masz doprowadzoną bednarkę do domu? Ten element (jeśli będzie z bednarki a nie wyprowadzonego przewodu np CU 16mm) będzie również korodował a już go się nie wymieni po tych 10-15 latach jak bednarka zgnije. Planuję u siebie dać ten odcinek z płaskownika z kwasówki (ok 7mb). Prawdę mówiąc taki odcinek będzie już sam w sobie wystarczający dla zerowania ale i tak dalej wbiję pewnie ze 2 szpilki po 3mb z kwasówki :)

PS. Chciałbym mieć szanse Cię dogonić z tymi fundamentami :p Ale to by oznaczało, że musiał bym dostać mega speeda albo Tobie musiało by coś pokrzyżować plany czego oczywiście Ci nie życzę :)

Pozdrawiam

Karol

Mam wyprowadzoną bednarkę z płyty fundamentowej w 5 miejscach (cztery naroża i w miejscu rozdzielni elektrycznej z bezpiecznikami w garażu). Wokół domu prowadzę bednarkę (uziom otokowy), do której podłączę 4 przewody odprowadzające na dach też z tej samej bednarki pod styropianem. Dlaczego z bednarki? Dlatego, że ma tak duże pole przekroju, że nie potrzeba już żadnego peszla. Na dachu do bednarki podłączę zwody pionowe (takie antenki) posługując się metodą toczącej się kuli czy cóś.

Rozdzielnię elektryczną myślę podpiąć do zbrojenia płyty. Pozostaje pytanie czy uziom otokowy łączyć z zbrojeniem płyty, czy od razu wyprowadzić na dach?

Widzę, że przejąłeś się naszym wyścigiem ;). Mi chodziło tylko o jakąś wspólną motywację.

Już śpieszę odwiedzić Twój dziennik.