B_i_U 28.02.2017 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Wczoraj lało jak z cebra a temperatura oscylowała przy 2-3 stopniach. Dziś po południu termometr pokazywał 16 stopni na plusie, wiosna idzie! Widzę że nie marnujesz czasu my jeszcze czekamy. Pozdrowienia dla Uli Dziękuje za pozdrowienia:wave: Cały czas zbieram się do wprowadzenia kobiecego wątku pt. jak planuję wykończyć swojego BIU-Housa, ale czasu ciągle mi brakuje. Praca, małe dzieci, pies, dobrze, że chociaż kota i rybki ogarnia mąż. Ale zbieram inspiracje, prawie wiem jak chcę mieć urządzone wnętrza, będzie biel, szarość, beton, szkło, wystrój parteru będzie raczej zimny, mieszkalne piętro będzie ciepłe, ale w nowoczesnym stylu. U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 04.03.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 (edytowane) Tymczasem na budowie robię kilka rzeczy naraz. Zawsze staram się mieć front robót. Jak czegoś braknie do jednej pracy to biorę się za inną. Nie muszę od razu jeździć na zakupy. Drugi bok opaski przeciw-wysadzinowej 148 Żeby płyty mi nie zjeżdżały musiałem wbijać jakieś kołki 149 150 151 Dokończyłem też termoizolację ze styroduru na ścianach fundamentowych Zx54. Jak widać każdą płytę przecierałem tarnikiem w celu zwiększenia przyczepności. Pomagałem sobie takimi ściskami stolarskimi. Przydają się do różnych prac. 152 Zawaliłem też z niektórymi przepustami pod rury kanalizacyjne. Goniłem przed nadejściem zimy z zabetonowaniem ścian fundamentowych i tak się to skończyło. Nie zabrałem ze sobą projektu i przepusty zrobiłem tylko tam gdzie pamiętałem. No i było troszkę kucia. Jedna taka dziura fi160 to jakieś 1,5 godziny. Przetwornica samochodowa dała radę 153 Będę musiał też zakołkować "burtę" z XPS płyty fundamentowej. W niektórych miejscach szpara dochodzi do 2cm. (to w BiU-House) 154 A tak wygląda działka 155 Na koniec dodam, że musiałem jeszcze domówić dwie wywrotki piasku na zasypanie fundamentów w Zx54. Dzisiaj uzupełniłem braki w rurach kanalizacyjnych i rozpocząłem układanie. Pozdrawiam Bartek Edytowane 25 Stycznia 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 08.03.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Okazało się, że zawaliłem z zamawianiem pustaków. Cena BK Solbet P+W odm.600 z 6,05PLN brutto podskoczyła na 7,00PLN. Mało tego, trzeba prosić żeby w ogóle sprzedali. Dwa dni temu chciałem wpłacić zaliczkę, ale nie przyjęli ponieważ popyt jest tak duży, że muszą sprawdzić czy transakcja jest możliwa. Podobno jest szał. Być może trzeba będzie czekać nawet ponad miesiąc.Dlatego wróciłem się jeszcze spytać o Silikaty, a konkretnie o bloczek N18. Obecna cena to 2,70PLN brutto. Towar dostępny. Miałem zamawiać na dwa partery, ale w związku z zaistniałą sytuacją pewnie zamówię na jeden. Potrzebuję około 152m2 (po odjęciu otworów) x 18,18szt. (N18 ) = 2764szt. x 2,70PLN = 7462PLN brutto przy silikatachCena pustaka połówkowego 1/2NP18 to 1,65PLN brutto 152m2 x 7,06szt. = 1073szt. x 7PLN = 7514PLN Różnica w cenie pomijalna. Za tydzień mógłbym już zacząć murowanie. Wszystko będzie zależało od dostępności. Jakby kogoś interesowało to cena Ytonga to 8,30PLN brutto - odmiana Forte 400. Przypominam, że jest znacznie mniejszy. Dla mnie całkowicie odpada. Nie będę płacił za reklamę. Wszystkie ceny z transportem na terenie miasta i rozładunkiem HDS. UWAGA - bardzo drożeją styropiany. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 09.03.2017 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Wczoraj dostałem odpowiedz, że Solbetu na razie nie mogą mi sprzedać w ogóle. Dopiero po 17 marca można się dowiadywać ale cena będzie jeszcze wyższa. Pogniewałem się więc na Solbet i zamówiłem N18 z Grupy Silikaty . 35 palet po 80szt. = 2800szt. i do tego 1 paleta 1/2NP18 tj. 200szt. Wytargowałem cenę ostateczną na 2,60PLN/szt. brutto Kaucja za palety zwrotne tak jak w przypadku Solbetu 24,60PLN/szt. do 3 miesięcy Do wtorku będę miał więc materiał na parter BiU-Housa. Uważam, że silikaty są lepszym materiałem ściennym ale bardziej pracochłonnym i mimo wszystko droższym. Pracochłonność to nie tylko murowanie, ale i trudności z wbiciem gwoździa dla sznurka, czy szalowanie nadproży i wieńców stropowych (bez udaru ani rusz). O bruzdach na instalacje nie wspomnę. Wyższa cena wynika nie tyle z ceny bloczka, co z dodatkowymi nakładami na ocieplenie. Dodatkowy plus to kilka metrów kwadratowych powierzchni użytkowej więcej (około 4m2 w moim przypadku). Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 09.03.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 No ciekawie to wyszło z tym solbetem... U mnie na budowie zawitało czarnidło a z nim dwa pierwsze pustaki ceramiczne - chciałem między innymi zobaczyć, dotknąć materiału, z którego zamierzam budować swój dom. Lekko sie rozczarowałem, popękane w środku z gory na dół - to normalne? http://obrazki.elektroda.pl/3695141400_1489080483.jpg Poza tym pięknie wyszlifowane to one są tylko na ulotkach... Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 09.03.2017 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jakby nie to pęknięcie z lewej to powiedziałbym, że norma. Na piance Tytana do murowania pisze, że odchyłka wymiarowa nie może być większa niż 0,3mm. Widział ktoś taki materiał ścienny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.03.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Jakby nie to pęknięcie z lewej to powiedziałbym, że norma. Na piance Tytana do murowania pisze, że odchyłka wymiarowa nie może być większa niż 0,3mm. Widział ktoś taki materiał ścienny? Tak YTONG, tam cena odzwierciedla jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 09.03.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Na piance Tytana do murowania pisze, że odchyłka wymiarowa nie może być większa niż 0,3mm. Widział ktoś taki materiał ścienny? Każdy BK odmiany TLMB. Ale u ciebie już chyba temat zamknięty. Może lepiej że wziąłeś silikaty bo patrząc na twoją lokalizację pewnie dostał byś BK z któregoś z tych dwóch zakładów na Lubelszczyźnie. A u nich niestety TLMA albo jeszcze gorzej wiec o piance musiał byś zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 10.03.2017 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 Eee, to co pisze w katalogu to ja wiem. Wiem też jak odbywa się badanie takich materiałów (także wymiarowe) w laboratorium bo sam to robiłem. W betonie komórkowym i ceramice taka odchyłka wymiarowa (0,3mm) jest nierealna. Takie materiały zmieniają wymiary jeszcze po opuszczeniu fabryki. Dużo zależy też od stopnia zużycia piły. Inny wymiar będzie na starcie produkcji, a inny pod koniec. Akurat fabrykę Solbetu mam niedaleko od siebie w Głogówie Młp. (ok.15km) Temat jeszcze nie do końca zamknięty bo to dopiero ćwierć materiałów ściennych. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 12.03.2017 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 (edytowane) Dzisiejsza niedziela to wycieczka całej rodziny na działkę. Będzie familijnie. Oczywiście zdjęcia w scenerii budowy. Kanalizacja Zx54 156 157 158 159 Paweł (starszy) i Wojtek - za 15 lat będą nosić pustaki tacie 160 A oto prawie cała moja rodzina (brakuje kota i malawijskich pyszczaków ). Przedstawiam od lewej: Wojtek, Pako, Ula, Paweł 161 162 I jeszcze Gruntowy Wymiennik Ciepła dla BiU-House 163 164 165 Kołkowanie XPS'a. Muszę jeszcze dorobić zatyczki 166 No i na koniec mój wierny pomocnik 167 Pozdrawiam Bartek Edytowane 26 Stycznia 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.03.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 tez mnie niedługo powinien spotkać podobny etap budowy. Miło rodzinnie spędzony czas, i nawet dzieciaki nie mają się jak upierdzielić na budowie Dwa pytania, ile lat mają Wasze dzieciaki? Też mam Wojtka (i Antka) Rury kupowałeś lokalnie, jeśli nie to poproszę o namiary bo mam spory problem z kupnem Wavina Sn8. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 13.03.2017 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Wojtek 2,5; Paweł 4lata Rury kupowałem w lokalnym sklepie Selbit (jeśli ktoś jest z okolic to polecam). SN8 były na zamówienie. Ja na Twoim miejscu przy tradycyjnym fundamencie nie upierałbym się przy SN8. Nawet SN4 to już są mocne rury. Ja dostałem dobrą cenę więc nie chciało mi się już komplikować zamówienia. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.03.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 No to mamy podobne maluchy, u mnie Wojtek ma w kwietniu 22 cztery latka a Antek w listopadzie skonczył 2. Z tym sn8 praktycznie dam sobie spokój, rozmawialem dziś z facetem z pile life i właśnie proponował by sobie darować sn8 do domu. Sn4 fi 160 rdzen spieniony są zdaje sie u nich po 13 (albo 10) zł netto za mb przy 3metrowych odcinkach. PS. Mam pomalowane fundamenty dysperbitem (dysperbent adw) i po dwóch dniach strasznie białe naloty powychodziły, to normalne? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.03.2017 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) karster, czasem coś takiego widziałem po pierwszym malowaniu ale nie wiem z czego to wynika Tymczasem na budowę dotarły pustaki. Miałem duże obawy czy uda się podjechać pod płytę, ale na szczęście się udało. Silikaty jechały z Leżajska, kierowca zostawiał przyczepę pod kościołem i przyjeżdżał na budowę, po czym wracał, przeładowywał i znowu do mnie. W poniedziałek przyjechała połowa zamówienia, a we wtorek reszta. We wtorek miał wcześniej zadzwonić jak będzie wyjeżdżał, a wyszło jak zawsze. Czy oni nigdy nie mogą dzwonić wcześniej Musiałem szybko skombinować paleciaka, żeby przestawić palety z poniedziałku i zrobić miejsce na następne 168 Najpierw myślałem, że nie uda mi się ruszyć w ogóle z całą paletą. Zaparłem się i nic. Jednak czytałem wcześniej, że inni tak robili. Co ja nie dam rady? Przypomniałem sobie jak kiedyś strongmeni ciągnęli ciężarówkę albo jakiś statek. W radiu usłyszałem muzykę z filmu "Rocky" i...jakoś poszło . Do dzisiaj bolą mnie barki. 169 170 171 172 Było też kilka uszkodzonych bloczków, mniej więcej dwie sztuki na paletę 173 Wolne chwile wypełniałem piankowaniem przepustów kanalizacyjnych 174 oraz wykonaniem GWC i doprowadzeniem powietrza do kominka 175 Przekopałem się też pod ławą fundamentową w celu przeprowadzenia rury do wody 176 Pozdrawiam Bartek Edytowane 27 Stycznia 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 26.03.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 (edytowane) Niech się mury pną do góry. Murowanie pierwszej warstwy bloczków silikatowych. 177 178 Ponieważ w moim projekcie przewidziałem bloczki z betonu komórkowego dającego grubość muru 24cm wystąpiły pewne okoliczności. Ścianę o grubości 18cm musiałem dosunąć do środka, do zewnątrz lub murować w osi. Przy płycie fundamentowej bez dodatkowej warstwy ocieplenia i posadzki wszystkie rurki wodne i kanalizacyjne chciałem wyprowadzić tak aby wychodziły pod ścianami. Zobligowało mnie to do dosunięcia ścian do strony wewnętrznej. Oznacza to też, że będę miał na ścianach aż 35cm styropianu grafitowego . Zresztą przy 30cm jak zakładałem pierwotnie wg moich wyliczeń (http://www.dziennikbudowy.net.pl/pasywny-i-energooszczedny/nf-40-i-nf-15-wymagania/) byłbym na styk z pasywnością. 179 Ponieważ ostatnio ciągle padał deszcz i mokły mi rzuty projektu musiałem zbudować stanowisko dowodzenia. Z stamtąd wydawałem sobie polecenia gdzie murować . Oczywiście parę razy się zagalopowałem i zapomniałem o jakiś drzwiach . Do murowania na początku wykorzystywałem gotową zaprawę M5 z worka, ponieważ myślałem, że będzie lepszej jakości od tej przygotowanej własnoręcznie. Szybko jednak kupiłem cement i wapno (odradzam plastyfikatory). Proporcje to 1:1:6 (cement:wapno:piasek). To zaprawa o klasie wytrzymałości trochę lepszej od M5 (taka powiedzmy uniwersalna murarska). 180 Do dołka z GWC dorzuciłem też bednarkę od uziomu otokowego. 181 Dołek dosyć płytki ale dojdzie tam jeszcze prawie metr nawiezionej ziemi. Podsypałem też rury dokładnie piaskiem. To ważne jeśli wykop nie ma równego dna. 182 Na wierzch rurociągu położyłem odpady styroduru. Dzięki temu myślę, że zasymuluję większą głębokość posadowienia GWC o kilkadziesiąt centymetrów. Nie chciałem kopać głębiej z kilku powodów: 1) lenistwo 2) brak wiary w specjalne zyski z GWC 3) nie chciałem podkopywać za bardzo stóp fundamentowych 183 Pozdrawiam wszystkich czytających Bartek Edytowane 27 Stycznia 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.03.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Mimo styroduru - nie za plytko te rury do GWC? Jakie rury zastosowales 160 czy 200? I ile metrow dajesz? Pytam bo tez mam zamiar to teraz zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 26.03.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 GWC będzie miał około 30m poza budynkiem i jeszcze 5m pod płytą. Dla mnie to głównie funkcja antyzamrożeniowa wymiennika rekuperatora. To co widać to prawie najpłytsze miejsce. Na końcu będzie ok. 1,8m (po dosypaniu ziemi). Jak pisałem wcześniej dojdzie jeszcze ok. 1m ziemi. Rura ma średnicę 160mm. Czym większa średnica tym zyski energetyczne maleją. Powietrze przepływa bardziej środkiem rury. Przy 50mb użyłbym już jednak rury fi200 ze względu na opory. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.03.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 A jaka moc reku przewidujesz do tego GWC? Mialem juz kiedys zapytac - na jaka glebokosc siegaja Twoje stopy ze slupow? Nie mam okreslonego tego w projekcie i wykopalem na okolo 80cm i nie wiem czy to nie za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 27.03.2017 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 Centrala będzie podobna do tej, którą pokazywałem wcześniej. Maksymalny realny (po uwzględnieniu oporów) wydatek powietrza to 680m3/h ale nigdy nie będę tego wykorzystywał. W zimie będzie około 150m3/h, a w lecie 300-400m3/h (na by-passie więc i opory mniejsze). Stopy fundamentowe są posadowione około 35cm niżej niż widać na zdjęciach tj. na poziomie -1,40cm (góra płyty to poziom 0,00). Poziom wynika ze spadku terenu, po tej stronie budynku jest najniżej. Zrób "ustawowy" metr (poniżej strefy zamarzania) i będzie dobrze. PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 02.04.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Ciąg dalszy murowania. Tym razem już na zaprawę w piance. Stan prac jest bardziej zaawansowany ale jeszcze nie mam zgranych zdjęć. 184 185 186 187 188 189 Pozdrawiam Bartek Edytowane 27 Stycznia 2019 przez B_i_U Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts