Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

Ogólnie jaki pellet polecacie?? Z jakiego rodzaju trocin?? Dąb?? A może coś iglastego?? Żeby się ladnie spalal i nie bylo spieków...

Nie ma specjalnego znaczenia czy pellet jest z drewna iglastego, czy liściastego. Aby się ładnie spalał i nie było spieków powinien być z drewna - tylko drewna, a nie z dodatkiem kurzu, piasku, chemii itp. dodatków. No i spalany w wyregulowanym palniku/kotle.

pzdr

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma specjalnego znaczenia czy pellet jest z drewna iglastego, czy liściastego. Aby się ładnie spalał i nie było spieków powinien być z drewna - tylko drewna, a nie z dodatkiem kurzu, piasku, chemii itp. dodatków. No i spalany w wyregulowanym palniku/kotle.

pzdr

Pello powiedz jaki ty pellet kupujesz.?? Jedni piszą ze tylko firmowy bo dobrze sie spalal..

Inni ze nie warto przeplacac tylko kupic od producenta z lokalnego rynku bo nie ma różnicy tylko ustawic piec odpowiednio

Pello powiedz jaki ty pellet kupujesz.?? Jedni piszą ze tylko firmowy bo dobrze sie spalal..

Inni ze nie warto przeplacac tylko kupic od producenta z lokalnego rynku bo nie ma różnicy tylko ustawic piec odpowiednio

Siedem lat temu, jak zainstalowałem u siebie w domu kocioł na pellety kupiłem pellet z Barlinka. W kolejnym roku eksperymentowałem z różnymi producentami. Przez ostatnie lata kupowałem od lokalnego (koło Radomia) producenta parkietu, który pelletował swoją trocinę. Czasami kupowałem trochę "firmowych" pelletów jak zabrakło normalnego. Szczerze mówiąc nigdy nie zauważyłem różnicy w ilości spalanego pelletu.

Z lokalnym może być różnie, dlatego warto kupić najpierw kilka worków i przetestować co wychodzi po spaleniu (czy nie ma spieków). A dobre ustawienie palnika kotła to podstawa.

pzdr

Siedem lat temu, jak zainstalowałem u siebie w domu kocioł na pellety kupiłem pellet z Barlinka. W kolejnym roku eksperymentowałem z różnymi producentami. Przez ostatnie lata kupowałem od lokalnego (koło Radomia) producenta parkietu, który pelletował swoją trocinę. Czasami kupowałem trochę "firmowych" pelletów jak zabrakło normalnego. Szczerze mówiąc nigdy nie zauważyłem różnicy w ilości spalanego pelletu.

Z lokalnym może być różnie, dlatego warto kupić najpierw kilka worków i przetestować co wychodzi po spaleniu (czy nie ma spieków). A dobre ustawienie palnika kotła to podstawa.

pzdr

Po ile u was pellet od lokalnych producentów?? Ja jestem z Bełchatowa i mam namiar na tartak ...z tego co znajoma mowila mozna u nich kupic pelet po 600/t

Próbował ktoś z Was przeliczyć czy nie taniej wychodzi jednak grzanie bojlera cwu prądem (lub w ogóle tylko przepływowy jeden elektroniczny podgrzewacz) niż peleciakiem? Obserwuję tak właśnie swoją sigmę ekopell i przy aktualnych 6 stopniach na zewnątrz piec rozpalałby się max 3-4 razy na dobę a przez wodę musi ze 3-4 razy dodatkowo to robić. Zastanawiam się czy te trochę więcej prądu nie jest jednak tańsze niż ten dodatkowy pellet?

Próbował ktoś z Was przeliczyć czy nie taniej wychodzi jednak grzanie bojlera cwu prądem (lub w ogóle tylko przepływowy jeden elektroniczny podgrzewacz) niż peleciakiem? Obserwuję tak właśnie swoją sigmę ekopell i przy aktualnych 6 stopniach na zewnątrz piec rozpalałby się max 3-4 razy na dobę a przez wodę musi ze 3-4 razy dodatkowo to robić. Zastanawiam się czy te trochę więcej prądu nie jest jednak tańsze niż ten dodatkowy pellet?

Ustaw większą histerezę cwu. Jeżeli masz pompę cyrkulacji cwu to używaj programatora czasowego.

U mnie na cwu schodził jeden worek 15 kg na ok. 4 dni. Pellet "lokalny: 630 zł. za tonę, Czyli miesięcznie podgrzanie wody kosztowało ok. 70 zł.

Równowartość energetyczna 7,5 worków pelletu:

112 kg pelletu = ok. 570 kWh

1 kWh kosztuje ok. 0,57 zł x 570 = 324 zł. w tym oczywiście są koszty stałe itd. które i tak się ponosi. Ale nie sądzę, że prądem - z grzałki elektrycznej byłoby taniej.

Niech się wypowie ktoś, kto dokładnie to policzył i porównał.

Pzdr

Powiedz mi jaka moc tej sigmy ecopell masz i jaka powierzchnię ogrzewasz? Podlogowka czy grzejniki? Jak dom ocoieplony?? Jak ogolnie ten piec ci sie spisuje?

Powiedz mi jaka moc tej sigmy ecopell masz i jaka powierzchnię ogrzewasz? Podlogowka czy grzejniki? Jak dom ocoieplony?? Jak ogolnie ten piec ci sie spisuje?

Moc 20 kW ogrzewam 170m grzejnikami, Moc moim zdaniem za duża ale monter upierał się że zapas musi być, Dom nieocieplony tylko poddasze 20 cm wełny, Piec spisuje się aktualnie dobrze. Mam go od października i trochę czasu trzeba było poświęcić na ustawienia i przede wszystkim reg. pokojowy dopiero poradził sobie z bezsensownym zużyciem opału.Aktualnie przy temp. od 0 do 6 stopni bierze 26 kg na dobę (moc ustawiona na 75%). Palę miejscowym pelletem 700/t i nie ma problemów żadnych ze spiekami itp. Jutro wrzucam wkład do komina bo niestety moczy się jak niemowlę z powodu niskiej temp. spalin. Producent zaleca wkład a powinien wymagać,

Z grzaniem wody tylko się zastanawiam bo mam niedawno zamontowany przepływowy elektronik 21kW który świetnie i szybko grzał wodę a prąd zużywał tylko przez te kilkanaście minut pracy dzienne i to nie zawsze 21kW bo sam dobiera moc do zadanej temp, i przepływu wody, Dałem się namówić na bojler przy wymianie pieca i nie wiem czy to nie była bezsensowna decyzja. Cyrkulację od razu wyłączyłem. Tygodniówka też jest odpowiednio dobrana ale i tak widzę że trochę tego pelletu znika niepotrzebnie na podtrzymywanie temp.

Dla przykładu wstawiam statystyki ostatniej doby[ATTACH=CONFIG]380137[/ATTACH]

Jak widać około 19.00 temperatura w pokoju wzrasta bo rozpaliłem kominek piec od 21.00 zaczyna oscylować. W kominku zgasło około 23.00 temperatura spadła w domu i piec wraca do prawidłowej pracy.

tak pracuje u ciebie piec przy włączonym PIDzie?

Witam. Stoję nad wyborem pieca do swojego domu i chciałem kupić właśnie firmy Defro na pellet. Zastanawiam się nad piecem Smart EkoPell albo Delta Ekopell. Tylko mam już mętlik jakiej mocy dobrać piec. Każdy sprzedawca mówi co innego. Dom parterowy z cegły ceramicznej 25 cm, ocieplenie ściany 15 cm styropian, strop 15 cm styropian, podłoga niestety tak wyszło że tylko 10 cm styropian,. Powierzchnia 145 m2 użytkowe z czego 70 m2 podłogówka reszta grzejniki. Garaż w bryle budynku ok. 43 m2 gdzie też będzie grzejnik. Grzejniki będą z zaworami termostatycznymi. Piec ma przygotować wodę C.w.u zbiornik 150 litrów. Delta ekopell początkowo miała być 15 kw, później sprzedawca proponował jednak 20Kw. Tak samo Smart najpierw miał być 16kw, później 20 kw. Poradzicie coś?

Czy lepiej brać tego Smarta bo ma wentylator wyciągowy?

Edytowane przez MarcinLow

Dom jest parterowy, a więc komin może być niski. Wentylator wyciągowy Smarta może się przydać. Z drugiej strony może być wystarczający dla kotła 12- 15 kW, a wentylator zawsze można domontować do Delty. Niczym więcej specjalnie się te kotły nie różnią. Delta jest tańsza.

Co do mocy wskazówka powinna być w projekcie domu. Warto zrobić OZC. Na "oko" 12 kW powinno wystarczyć. Ale nie jestem okulistą :-)

pzdr