Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

Witaj.

Sam użytkuje od 02 XII 2017 smarta 12 kw - projekt domu -Magnolia/archdom.Jak coś to podpowiem.

I zadowolony z wyboru? Bo moi znajomi to wszyscy odradzają pellet, bo jak by nie patrzeć to jeszcze mało popularne paliwo. Dominuje ekogroszek. Jakie masz spalanie przy takiej powierzchni?

Dom jest parterowy, a więc komin może być niski. Wentylator wyciągowy Smarta może się przydać. Z drugiej strony może być wystarczający dla kotła 12- 15 kW, a wentylator zawsze można domontować do Delty. Niczym więcej specjalnie się te kotły nie różnią. Delta jest tańsza.

Co do mocy wskazówka powinna być w projekcie domu. Warto zrobić OZC. Na "oko" 12 kW powinno wystarczyć. Ale nie jestem okulistą :-)

pzdr

Komin mam 7 m więc niby z danych technicznych powinien wystarczyć. A ten wentylator to od defro można dokupić czy innej firmy? Informacji na stronie o możliwości dokupienia nie widzę. I Chyba też sterownik w Delcie nie obsługuje tego wentylatora choć mogę się mylić. W Smarcie jest inny sterownik. Jaka jest w ogóle zasada działania tego wentylatora. On chodzi cały czas jak w piecu się pali? Czy załączany jest w jakiś odpowiednich warunkach?

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie wprost: jako że marzec coraz bliżej i dotacja również, który piec waszym zdaniem wybrać: Sigme, Delte czy Bio Slima? Delta wiadomo, wychodzi najtaniej ale nie ma kilku rzeczy. Decyzja jest na Bio Slima, chyba że jest ktoś, kto poda mi powód dla którego powyższe będą bardziej oplacalnym wyborem. Już od razu mówię, że całkowicie akceptuję zasobnik na pellet.

Zadowolony- czyszczę raz w tygodniu /10 min.Kotłownia czysta - czyszczę w rękawiczkach odkurzaczem kominowym.Spalanie na początku wynosiło ok 24-26 kg na dobę .Po zakupie regulatora bezprzewodowego spadło do 19 kg na dobę , przy temp. -10 st w nocy do -3/0 st w ciągu dnia. Pellet kupuję od lokalnego producenta po 650 zł/t- tzw. no name:)Temperatura w domu 21 st. w nocy 20 st.

ps. mam nieogrzewany garaż i ścianę pomiędzy domem i garażem nieocieploną-, brak mebli i drzwi wewnętrznych -dom niezamieszkany /tylko wygrzewam.

Jak coś to pytaj - jestem on-line :)

I zadowolony z wyboru? Bo moi znajomi to wszyscy odradzają pellet, bo jak by nie patrzeć to jeszcze mało popularne paliwo. Dominuje ekogroszek. Jakie masz spalanie przy takiej powierzchni?

Komin mam 7 m więc niby z danych technicznych powinien wystarczyć. A ten wentylator to od defro można dokupić czy innej firmy? Informacji na stronie o możliwości dokupienia nie widzę. I Chyba też sterownik w Delcie nie obsługuje tego wentylatora choć mogę się mylić. W Smarcie jest inny sterownik. Jaka jest w ogóle zasada działania tego wentylatora. On chodzi cały czas jak w piecu się pali? Czy załączany jest w jakiś odpowiednich warunkach?

Edytowane przez ary_zet

Bardziej chodzi o to żeby regulator pokojowy regulował prace pieca, jeżeli w domu jest już odpowiednia temperatura, na przykład przechodził w stan czuwania, a nie pracował 24 na dobę. Co automatycznie powinno zmniejszyć ilość spalanego pelletu. Ja dopiero dzisiaj się zdecydowałem na zakup tego tech st292v2, więc mam nadzieje że tak będzie ;)

hej.

Wszędzie mam podłogówkę.Nastawy pieca - to co pamiętam-

Zadana co 65 st. dochodzi do 70

.Histereza co. 12 st.

Zadana cwu-45 st

Podawanie min- 2 sek/maks-3 sek

Przerwa w podawaniu min-12 sek/max-15 sek

Wentylatory - nie pamiętam( a do domu mam 30 km- będę w weekend :))

A skoro już pytam o wszystko ;) To jakie masz nastawy temperatur?

Zadana na kotle, a jaka na kaloryfery?

Zmieniałeś czasy podawania i przerwy w podawaniu w menu serwisowym?