Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

A jaką masz temp. zadaną na piecu?Piec chodzi pod regulatorem pokojowym czy widzi misię histerezy pieca?

Piec mam ustawiony na 65 st. (histereza 5 st.) mam też sterownik pokojowy z histerezą 0,5 st.. Zwiększałem temp. do 70 st. ale nie robi to różnicy, zwiększa się tylko wysokość temp. powrotu

.

Edytowane przez AdamPP

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piec mam ustawiony na 65 st. (histereza 5 st.) mam też sterownik pokojowy z histerezą 0,5 st.. Zwiększałem temp. do 70 st. ale nie robi to różnicy, zwiększa się tylko wysokość temp. powrotu

.

No chyba o to chodzi aby była wyższa temp. powrotu.Nie wiem czy masz w trybach pracy przełączone na ogrzewanie podłogowe które przecież reaguje wolniej od grzejnikowego.Podnieś temp.pieca na 70 i obniż histerezę na 12-15 powinno to wydłużyć czas pomiędzy rozpaleniami i zmniejsz histerezę na regulatorze tylko nie wiem co ile masz stopniowane.U mnie stopniowanie co 0.2 a zadaną mam 0.4 przy grzejnikowym grzaniu domu które przecież szybko reaguje na zmiany temp..Napisz jakie masz min. otwarcie zaworu 4d i temperaturę zadaną na zawór.Ten piec przy takiej histerezie będzie się non stop rozpalał.

No chyba o to chodzi aby była wyższa temp. powrotu.Nie wiem czy masz w trybach pracy przełączone na ogrzewanie podłogowe które przecież reaguje wolniej od grzejnikowego.Podnieś temp.pieca na 70 i obniż histerezę na 12-15 powinno to wydłużyć czas pomiędzy rozpaleniami i zmniejsz histerezę na regulatorze tylko nie wiem co ile masz stopniowane.U mnie stopniowanie co 0.2 a zadaną mam 0.4 przy grzejnikowym grzaniu domu które przecież szybko reaguje na zmiany temp..Napisz jakie masz min. otwarcie zaworu 4d i temperaturę zadaną na zawór.Ten piec przy takiej histerezie będzie się non stop rozpalał.

W trybach ustawione mam pompy równoległe + ogrzewanie podłogowe.Przy zadanej temp. domu na 22,5 st nagrzewał dom do 23 st. Po spadku temp do 22 st włącza się piec ponownie dogrzewa. Na ten jeden stopień potrzebuje 6-8 godzin pracy (z dogrzaniem CWU). Przy tych moich ustawieniach piec chodził bez przerw,przez te kilka godzin z wykresu widać jedno wyłącznie, bądź wcale. Temperatura zaworu na grzejniki to 55 st, na podłogę 40. Przy ustawionym powrocie 55 st nie osiąga nigdy tych wartości. Zejście z temp. powrotu do 40 st powoduje uzyskanie tych temperatur.

Podniosłem temp pieca do 70 st i obniżyłem histerezę na 12. Na sterowniku pokojowym pozostawiłem histerezę 0,5 st. Nie wiem czy to się sprawdzi :( Piec nagrzał się do temp. 68st i od jakiegoś czasu stopniowo opada .Powrót utrzymuje 55 st,.na zaworze grzejnikowym ustawionym na 55 st jest tylko 34 st a na podłodze 30. Minimalne otwarcie jest na 5 %, steruje nim siłownik.

Edytowane przez AdamPP

Podnieś histerezę jeszcze do 15 i zrób minimalne otwarcie zaworu 4d na 15% niech nie trzyma tego ciepła kociołek tylko dla siebie:) Ja u siebie mam na 18% histereza pieca 15, na piecu zadana 70 na zaworze zadana 50 ,na regulatorze 22 na noc zadana 21,8 z histerezą 0,4 w pomieszczeniu dobija do 22,5.Chata żadna pasywna zapotrzebowanie 65 wat na metr i przy mrozach takie jak teraz czyli -7 dzień i - 12-14 w nocy pali ok.10kg z częściowym grzaniem wody kiedy zabraknie w baniaku 140l bo tak to grzeje prądem.No instalację mam na grzejnikach więc trochę inaczej się zachowuje.Jeśli dalej będzie wpierdzielał zadzwoń do serwisu ja już się poddaję:wtf:

W trybach ustawione mam pompy równoległe + ogrzewanie podłogowe.Przy zadanej temp. domu na 22,5 st nagrzewał dom do 23 st. Po spadku temp do 22 st włącza się piec ponownie dogrzewa. Na ten jeden stopień potrzebuje 6-8 godzin pracy (z dogrzaniem CWU). Przy tych moich ustawieniach piec chodził bez przerw,przez te kilka godzin z wykresu widać jedno wyłącznie, bądź wcale. Temperatura zaworu na grzejniki to 55 st, na podłogę 40. Przy ustawionym powrocie 55 st nie osiąga nigdy tych wartości. Zejście z temp. powrotu do 40 st powoduje uzyskanie tych temperatur.

Podniosłem temp pieca do 70 st i obniżyłem histerezę na 12. Na sterowniku pokojowym pozostawiłem histerezę 0,5 st. Nie wiem czy to się sprawdzi :( Piec nagrzał się do temp. 68st i od jakiegoś czasu stopniowo opada .Powrót utrzymuje 55 st,.na zaworze grzejnikowym ustawionym na 55 st jest tylko 34 st a na podłodze 30. Minimalne otwarcie jest na 5 %, steruje nim siłownik.

Nic nie rozumiem. Piszesz, że jest zimno w domu. Temperaturę ochrony powrotu kotła ustawiasz na 55 st. Temperaturę zadaną na grzejniki też 55 st. To jak ten kocioł na zagrzać te grzejniki ? Podwyższenie temperatury zadanej wygrzeje bardziej tylko kocioł - wzrośnie ci tylko temperatura powrotu. Duża histereza wychłodzi ci bardzie instalację. Daj szansę grzejnikom. Rozkręć ten mieszacz na obieg grzejnikowy na temperaturę taką jaką masz zadaną na kotle. Zobacz czy będzie różnica.Moim zdaniem kocioł dużo pali, bo cały czas grzeje dom na mocy minimalnej - długo i ze stratami paliwa. Ale mogę się mylić....

Pzdr

Jak masz kolego AdamPP zadaną 70 z histerezą 15 i zadaną powrotu 55 ( a do tego sporo podłogówki ze z natury zimnym powrotem ), to praktycznie każde odstawienie się kotła i spadek temperatury już w okolice 60 stopni w praktyce zamknie Ci grzanie domu. Zwiększenie minimalnego otwarcia 4D do 15 czy 20% zapewne spowoduje spadek powrotu poniżej tych 55 stopni nawet kiedy kocioł osiągnie zadaną. Rozumiem że zależy Ci na temperaturze powrotu ze względu na gwarancję i trwałość kotła. Spróbuj ( jak masz jeszcze z czego ) zwiększyć bieg pomp CO i podłogówki. To powinno spowodować wzrost temperatury na powrocie z grzejników i podniesienie ogólnej temperatury powrotu i może zacznie grzać. Histerezę daj max 5 stopni, żeby z kotła na krótki obieg 4D szła zawsze woda dużo cieplejsza od zadanej powrotu. Ten 4D zresztą wygląda na zbyt mały, jaką on ma średnicę i KVS? Za mały 4D nie da odpowiednio dużo gorącej wody z kotła na krótki obieg, ja w takiej instalacji nie dałbym mniejszego niż 5/4. Jeżeli Ci to nie pomoże to zostaje Ci zrobić jakiś bypass. Najprościej puścić na stałe pompę CWU. Jak się boisz poparzenia na punktach poboru wody, dokładasz zawór trzydrogowy termostatyczny ( tzw. przeciwoparzeniowy ) do CWU i ustawiasz na nim temperaturę wody podawanej z bojlera na punkty poboru ( miesza Ci wodę z bojlera z sieciową i zmieszaną podaje na krany ).

Nic nie rozumiem. Piszesz, że jest zimno w domu. Temperaturę ochrony powrotu kotła ustawiasz na 55 st. Temperaturę zadaną na grzejniki też 55 st. To jak ten kocioł na zagrzać te grzejniki ? Podwyższenie temperatury zadanej wygrzeje bardziej tylko kocioł - wzrośnie ci tylko temperatura powrotu. Duża histereza wychłodzi ci bardzie instalację. Daj szansę grzejnikom. Rozkręć ten mieszacz na obieg grzejnikowy na temperaturę taką jaką masz zadaną na kotle. Zobacz czy będzie różnica.Moim zdaniem kocioł dużo pali, bo cały czas grzeje dom na mocy minimalnej - długo i ze stratami paliwa. Ale mogę się mylić....

Pzdr

Może nie zbyt jasno to przedstawiłem, ponieważ mało miałem wcześniej do czynienia z tego typu tematem:). Problem z dogrzaniem domu powstaje wyłącznie w momencie ustawienia temperatury powrotu jaką zaleca producent pieca ,czyli 55 st. W momencie wyłączenia ochrony powrotu temperatury, piec dogrzewa oczywiście dom ale powrót pracuje między 30 a 40 st. W domu mam dwa grzejniki łazienkowe i jeden duży w garażu, który włącza się przy dużych spadkach temp. Piec mam ustawiony na 68 - 70 st. zawór 4 drogowy (grzejnikowy) na 55-58 st. a podłogówkę na 38.

Jak masz kolego AdamPP zadaną 70 z histerezą 15 i zadaną powrotu 55 ( a do tego sporo podłogówki ze z natury zimnym powrotem ), to praktycznie każde odstawienie się kotła i spadek temperatury już w okolice 60 stopni w praktyce zamknie Ci grzanie domu. Zwiększenie minimalnego otwarcia 4D do 15 czy 20% zapewne spowoduje spadek powrotu poniżej tych 55 stopni nawet kiedy kocioł osiągnie zadaną. Rozumiem że zależy Ci na temperaturze powrotu ze względu na gwarancję i trwałość kotła. Spróbuj ( jak masz jeszcze z czego ) zwiększyć bieg pomp CO i podłogówki. To powinno spowodować wzrost temperatury na powrocie z grzejników i podniesienie ogólnej temperatury powrotu i może zacznie grzać. Histerezę daj max 5 stopni, żeby z kotła na krótki obieg 4D szła zawsze woda dużo cieplejsza od zadanej powrotu. Ten 4D zresztą wygląda na zbyt mały, jaką on ma średnicę i KVS? Za mały 4D nie da odpowiednio dużo gorącej wody z kotła na krótki obieg, ja w takiej instalacji nie dałbym mniejszego niż 5/4. Jeżeli Ci to nie pomoże to zostaje Ci zrobić jakiś bypass. Najprościej puścić na stałe pompę CWU. Jak się boisz poparzenia na punktach poboru wody, dokładasz zawór trzydrogowy termostatyczny ( tzw. przeciwoparzeniowy ) do CWU i ustawiasz na nim temperaturę wody podawanej z bojlera na punkty poboru ( miesza Ci wodę z bojlera z sieciową i zmieszaną podaje na krany ).

Dokładnie o to mi chodzi!!:) Próbowałem zwiększyć obieg na pompkach ale to nie przyniosło efektu. Średnica rur przy zaworze to 1 1/4cala, Zawór 4 drogowy DN 32, na powrót idzie już miedziana 25mm. Dzisiaj otrzymałem odpowiedz z Defro, mam wyłączyć na pewien czas ochronę i dogrzać instalację. Jeśli to nie pomoże , to czeka mnie zamontowanie pompy na powrocie. Sterownik widziałem, że powiada funkcję sterowania pompą ochrony powrotu w wyjściach dodatkowych.

Właśnie ta rura z 4D na powrót jest w tym najważniejsza i powinna mieć dużą średnicę, bo tylko wtedy zadziała prawidłowo krótki obieg 4D. No ale możesz jeszcze spróbować załączyć na stałe pompę CWU. Uprzedź rodzinę że woda będzie gorąca i załącz tą pompę na stałe na najniższy bieg. O ile powrót z CWU jest prawidłowo wpięty ( poniżej 4D, między zaworem a powrotem do kotła ) i czujnik powrotu masz umieszczony tak że " widzi " powrót po zmieszaniu CO z CWU to efekt w postaci coraz cieplejszego powrotu i mieszacza dającego coraz więcej na instalację powinno być widać po jakichś 2 - 3 godzinach.

Witam!

Swoją sigmą ekopell palę już od 31 pażdziernika, więc trochę czasu mineło.

Pierwszy miesiąc paliłem bez regulatora pokojowego. Miałem tylko ustawione godziny pracy kotła. O ile dobrze pamietam to bylo to od 5 rano do 10:30 i potem od 16:00 do 22;30. Nawet całkiem nieźle się to sprawdzało tylko że momentami było za ciepło:)

Odkąd założyłem regulator pokojowy w domu mam ustawione 22,5 stopnia w godzinach od 5:00 do 15:00, a od 15:00 do 23:00 mam 23stopnie.

Zadana pieca 67stopni, histereza 15 st

Zadana bojlera 52, hitereza 20 st

mam tylko kaloryfery w domu więc na zaworze mam ustawioną zadaną 60 st

Mój piec to Sigma Ekopell 16kW

dom około 150 m do grzania.

dom połowa drewniany (wiec jakby ocieplony) i połowa murowany ocieplony.

195 kg pelletu(pełny zasobnik) starcza mi na 7 dni przy temperaturach od -5 do 5 na zewnątrz. Przy ostatnich mrozach -18 w nocy pelletu starczyło mi zaledwie na 4,5 dnia. Czyli około 44 kg na dobę :/

Czy Wy którzy użytkujecie peleciaki już trochę dłużej możecie ocenić moje spalanie ?? czy to jest w miarę dobry osiąg czy powinienem próbować jeszcze coś zmieniać w ustawieniach ?

wydaje mi się że powinienem spalać trochę mniej. Wydaje mi się też że kiedy nie miałem tego sterownika pokojowego to spalałem nawet trochę mniej pelletu.

Jedno co jest jeszcze wkurzające to to co ktoś już wyżej opisał, czyli że bojler nie grzeje się przy okazji dogrzewania domu. bywa nie raz taka sytuacja że piec po dogrzaniu pomieszczen wyłącza się, ale 5 min po jego wygasnieciu bojler wymaga już dogrzania, więc piec ponownie się załącza. Niestety nie ma opcji w sterowniku takiej która wykorzystała by grzanie domu żeby jednoczenie w tym czasie włączyć pompkę na bojler chociaż ten tego jeszcze nie wymaga.

Bardzo Was proszę o jakieś rady

Nic się nie dzieje ? :) Kociołek idzie grzecznie spać no chyba że sobie zafundujesz taki multi na ekogroch-pelet to wtedy będzie dalej utylizował niepotrzebnie ten pelet.

Oj chyba nie idzie spać ...przynajmniej jesli chodzi o sterownik HT tronic 900 stosowany w kotłach pelletowych ...sygnał wyłaczenia z termostatu podpina się pod sterownik ,który w zaleznosci od tego co sobie wybierzemy ,albo rozłacza pompę tloczacą czynnik na instalację, albo obniża temp na zaworze czterodrogowym .Dla mnie kompletny nonsens bo kocioł nadal pracuje i spala paliwo ,mimo ze odbioru już nie ma .A takiego odbioru może nie być i ładnych kilka godzin jak dom dobrze trzyma ciepło ....a kocioł cały czas w tym czasie pracuje ,na minimum ale pracuje i konsumuje pellet .Dlaczego się po prostu nie wyłaczy na te kilka godzin ? Wiem ze dla trwałości takiego kotła lepiej zeby nie stygł ,ale bez przesady ...jak ostygnie i za kilka godzin się odpali to chyba nie zgnije przed upływem gwarancji .Gdyby sie wyłączał na kilka godzin współpracujac z termostatem pokojowy ,skończyło by się ciągłe narzekanie że "za dużo pali "....bo grzejąc sam siebie nie może spalić mało

Edytowane przez marekrokit

Bo sterownik robią firmy które mają doświadczenie w kotłach sazypowych i kotłach na eko-groszek na zamówienie firm które takie kotły produkowały a teraz próbują robić kotły na pellet i stąd takie cudeńka i dla tego tyle parametrów do zmiany itd w groszku to tak było kocioł się musiał palić tak czy inaczej więc wyłączenie pompy czy też zamknięcie mieszacza wystarczało. A w dobrych pelleciakach realizuje się to trochę inaczej.

Oj chyba nie idzie spać ...przynajmniej jesli chodzi o sterownik HT tronic 900 stosowany w kotłach pelletowych ...sygnał wyłaczenia z termostatu podpina się pod sterownik ,który w zaleznosci od tego co sobie wybierzemy ,albo rozłacza pompę tloczacą czynnik na instalację, albo obniża temp na zaworze czterodrogowym .Dla mnie kompletny nonsens bo kocioł nadal pracuje i spala paliwo ,mimo ze odbioru już nie ma .A takiego odbioru może nie być i ładnych kilka godzin jak dom dobrze trzyma ciepło ....a kocioł cały czas w tym czasie pracuje ,na minimum ale pracuje i konsumuje pellet .Dlaczego się po prostu nie wyłaczy ,co było by logiczne ?

Wejdź w menu ustawień dalej kliknij regulator pokojowy wyskoczą 4 ikony i teraz napisz co masz włączone? O kurde teraz tak patrzę toż to hajztechnik. Więc dalej napiszę i potwierdzam że kocioł Defro po nagrzaniu pomieszczenia idzie spać.Taki ht daspell lux GL w katalogu 16tyś medal MTP w 2016 patrzę na przekrój kotła i pytam się za CO?

Edytowane przez Barliniak

Wejdź w menu ustawień dalej kliknij regulator pokojowy wyskoczą 4 ikony i teraz napisz co masz włączone?
Zapomniałem napisac ze nie jest to kocioł ani sterownik z tego tematu i że bedę maial go montowanego za ok 2 tygodnie.Ale teoretycznie wiem już wszystko jak dziala ten sterownik HT TRONIC 900 . Pytajac o to czy sterownik z kotła w tym temacie, wyłacza kocioł po

rozwarciu styków termostatu pokojowego ,chciałem się dowiedzieć czy wszystkie sterownik w kotłach pelletowych realizują wyłaczenie w ten sam sposób ...bo wyglada na to ze nie.To że ten sterownik wspólpracujac z termostatem pokojowym nie wyłacza kotła ,można się dowiedzieć od serwisanta na stronie producenta kotła heiztechnik z tym sterownikiem

Edytowane przez marekrokit

Witam!

Swoją sigmą ekopell palę już od 31 pażdziernika, więc trochę czasu mineło.

Pierwszy miesiąc paliłem bez regulatora pokojowego. Miałem tylko ustawione godziny pracy kotła. O ile dobrze pamietam to bylo to od 5 rano do 10:30 i potem od 16:00 do 22;30. Nawet całkiem nieźle się to sprawdzało tylko że momentami było za ciepło:)

Odkąd założyłem regulator pokojowy w domu mam ustawione 22,5 stopnia w godzinach od 5:00 do 15:00, a od 15:00 do 23:00 mam 23stopnie.

Zadana pieca 67stopni, histereza 15 st

Zadana bojlera 52, hitereza 20 st

mam tylko kaloryfery w domu więc na zaworze mam ustawioną zadaną 60 st

Mój piec to Sigma Ekopell 16kW

dom około 150 m do grzania.

dom połowa drewniany (wiec jakby ocieplony) i połowa murowany ocieplony.

195 kg pelletu(pełny zasobnik) starcza mi na 7 dni przy temperaturach od -5 do 5 na zewnątrz. Przy ostatnich mrozach -18 w nocy pelletu starczyło mi zaledwie na 4,5 dnia. Czyli około 44 kg na dobę :/

Czy Wy którzy użytkujecie peleciaki już trochę dłużej możecie ocenić moje spalanie ?? czy to jest w miarę dobry osiąg czy powinienem próbować jeszcze coś zmieniać w ustawieniach ?

wydaje mi się że powinienem spalać trochę mniej. Wydaje mi się też że kiedy nie miałem tego sterownika pokojowego to spalałem nawet trochę mniej pelletu.

Jedno co jest jeszcze wkurzające to to co ktoś już wyżej opisał, czyli że bojler nie grzeje się przy okazji dogrzewania domu. bywa nie raz taka sytuacja że piec po dogrzaniu pomieszczen wyłącza się, ale 5 min po jego wygasnieciu bojler wymaga już dogrzania, więc piec ponownie się załącza. Niestety nie ma opcji w sterowniku takiej która wykorzystała by grzanie domu żeby jednoczenie w tym czasie włączyć pompkę na bojler chociaż ten tego jeszcze nie wymaga.

Bardzo Was proszę o jakieś rady

Spalanie masz w normie. Może i można coś zaoszczędzić, ale nie jest źle moim zdaniem.

Bojler się nie grzeje przy okazji dogrzewania domu bo pewnie uznał że tego nie chcesz. Skoro ustawiłeś temp zadaną 52 stopnie i histerezę 20 st, to pompa ruszy jak temperatura wody w bojlerze spadnie do 31 stopni. Czyli przypuszczam dopiero po mocnym zużyciu porannym lub wieczornym. Trochę słabo, bo jak rano nie spadnie do 31 stopni to może być kłopot z wodą wieczorem. Nie wiem czemu tak to ustawiłeś. Bojler jest izolowany, temperatura po jego nagrzaniu sama nie spadnie. Zmniejsz histerezę do 5 stopni, nie więcej.

pzdr

W normalnym kotle pelletowym tak bo przecież paliwo jest mniej kaloryczne i właśnie na tym polega ten bajer aby rozpalić/napalić/wygasić/poczekać i tak w kółko.Piece na ekogroch z możliwością palenia peletu nie posiadają zapalarki więc będą tylko go utylizować czyli spalać w dużej ilości.