Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

W normalnym kotle pelletowym tak bo przecież paliwo jest mniej kaloryczne i właśnie na tym polega ten bajer aby rozpalić/napalić/wygasić/poczekać i tak w kółko.Piece na ekogroch z możliwością palenia peletu nie posiadają zapalarki więc będą tylko go utylizować czyli spalać w dużej ilości.

Piece z " Metal Fachu" na ekogroch mają zapalarkę, więc są podobnie wygodnie jak na palet, niestety bardziej brudzą kotłownie.

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Swoją sigmą ekopell palę już od 31 pażdziernika, więc trochę czasu mineło.

Pierwszy miesiąc paliłem bez regulatora pokojowego. Miałem tylko ustawione godziny pracy kotła. O ile dobrze pamietam to bylo to od 5 rano do 10:30 i potem od 16:00 do 22;30. Nawet całkiem nieźle się to sprawdzało tylko że momentami było za ciepło:)

Odkąd założyłem regulator pokojowy w domu mam ustawione 22,5 stopnia w godzinach od 5:00 do 15:00, a od 15:00 do 23:00 mam 23stopnie.

Zadana pieca 67stopni, histereza 15 st

Zadana bojlera 52, hitereza 20 st

mam tylko kaloryfery w domu więc na zaworze mam ustawioną zadaną 60 st

Mój piec to Sigma Ekopell 16kW

dom około 150 m do grzania.

dom połowa drewniany (wiec jakby ocieplony) i połowa murowany ocieplony.

195 kg pelletu(pełny zasobnik) starcza mi na 7 dni przy temperaturach od -5 do 5 na zewnątrz. Przy ostatnich mrozach -18 w nocy pelletu starczyło mi zaledwie na 4,5 dnia. Czyli około 44 kg na dobę :/

Czy Wy którzy użytkujecie peleciaki już trochę dłużej możecie ocenić moje spalanie ?? czy to jest w miarę dobry osiąg czy powinienem próbować jeszcze coś zmieniać w ustawieniach ?

wydaje mi się że powinienem spalać trochę mniej. Wydaje mi się też że kiedy nie miałem tego sterownika pokojowego to spalałem nawet trochę mniej pelletu.

Jedno co jest jeszcze wkurzające to to co ktoś już wyżej opisał, czyli że bojler nie grzeje się przy okazji dogrzewania domu. bywa nie raz taka sytuacja że piec po dogrzaniu pomieszczen wyłącza się, ale 5 min po jego wygasnieciu bojler wymaga już dogrzania, więc piec ponownie się załącza. Niestety nie ma opcji w sterowniku takiej która wykorzystała by grzanie domu żeby jednoczenie w tym czasie włączyć pompkę na bojler chociaż ten tego jeszcze nie wymaga.

Bardzo Was proszę o jakieś rady

Spalanie masz w normie. Może i można coś zaoszczędzić, ale nie jest źle moim zdaniem.

Bojler się nie grzeje przy okazji dogrzewania domu bo pewnie uznał że tego nie chcesz. Skoro ustawiłeś temp zadaną 52 stopnie i histerezę 20 st, to pompa ruszy jak temperatura wody w bojlerze spadnie do 31 stopni. Czyli przypuszczam dopiero po mocnym zużyciu porannym lub wieczornym. Trochę słabo, bo jak rano nie spadnie do 31 stopni to może być kłopot z wodą wieczorem. Nie wiem czemu tak to ustawiłeś. Bojler jest izolowany, temperatura po jego nagrzaniu sama nie spadnie. Zmniejsz histerezę do 5 stopni, nie więcej.

pzdr

Może dla tego kotła to i nie jest źle , ale mój granpal przy podobnej powierzchni spala po 20 kilo mniej grzeję też Cwu , dom nie ma 20cm styropian na ścianach , a fundament jeszcze nieocieplony , gdy to zrobię liczę na spadek zużycia . Dodam , że chodzę w krótkim rękawie

Po 20 mniej. Zwykle w temperaturze około zero wciąga około 17-18 kg , teraz gdy jest po - 10/-12 (tyle bywało teraz w nocy) wciąga około 24 kg, nigdy mi nie spalił więcej nawet przy poniżej -15/-16/-18 niż 30kg/doba .

U autora jest obecnie zimniej niż u mnie , ale to i tak spora różnica

W chwili obecnej spalam 150kg na tydzień(przy obecnych temperaturach tzn do 2st w dzień i do -10st w nocy). Jeśli chodzi o te parametry które zmieniłem to miały one znaczący wpływ na pracę kotła. Piec wygasza mi się maksymalnie 2 razy na dobę, częściej tylko jeśli rozpalę w kominku i temperatura w domu wzrośnie.

Do avionic:

Jaką masz temperature spalin ustawioną a jaką ci osiąga maksymalnie?

Jaką masz ustawioną temperaturę załącznia pomp?

Może dla tego kotła to i nie jest źle , ale mój granpal przy podobnej powierzchni spala po 20 kilo mniej

Po 20 kilo mniej niż mój czyli jak jest od -5 do 5 st na dworze to pali Ci 7 kg na dobę rozumiem?

Mój normalnie pali 27 na dobę a tylko w ostatnim tygodniu kiedy u mnie w nocy bywało od -15 do -20 spalał ok 44 kg

Spalanie masz w normie. Może i można coś zaoszczędzić, ale nie jest źle moim zdaniem.

Bojler się nie grzeje przy okazji dogrzewania domu bo pewnie uznał że tego nie chcesz. Skoro ustawiłeś temp zadaną 52 stopnie i histerezę 20 st, to pompa ruszy jak temperatura wody w bojlerze spadnie do 31 stopni. Czyli przypuszczam dopiero po mocnym zużyciu porannym lub wieczornym. Trochę słabo, bo jak rano nie spadnie do 31 stopni to może być kłopot z wodą wieczorem. Nie wiem czemu tak to ustawiłeś. Bojler jest izolowany, temperatura po jego nagrzaniu sama nie spadnie. Zmniejsz histerezę do 5 stopni, nie więcej.

pzdr

Tylko że jak ustawie histereze na 5 st

To bojler będzie jeszcze częściej dojrzewany. Może nie zajmie to tyle czasu ile.musi poświęcić żeby dogrzac go o 20 st, ale będzie to napewno robił częściej więc wyjdzie na to samo prawdopodobnie..

Może się mylę, niewiem tak to rozumuje.

Tylko że jak ustawie histereze na 5 st

To bojler będzie jeszcze częściej dojrzewany. Może nie zajmie to tyle czasu ile.musi poświęcić żeby dogrzac go o 20 st, ale będzie to napewno robił częściej więc wyjdzie na to samo prawdopodobnie..

Może się mylę, niewiem tak to rozumuje.

Jeżeli bojler musi być często dogrzewany, to albo masz bardzo mały bojler, duże zużycie ciepłej wody użytkowej, lub masz pompkę cyrkulacyjną, która ciągle chodzi. Jeżeli masz taką pompę, to wyłącz ją. A jeżeli musi być, to podłącz ją przez sterownik czasowy.

pzdr

Dziwne. Zakładając że domownicy ciągle nie zużywają ciepłej wody, coś to ciepło wyciąga. Masz zawór zwrotny za pompą ładującą bojler ? Może powrót schładza bojler, gdy pompa cwu stoi ? Zrób eksperyment. Po nagrzaniu bojlera do temp zadanej wyłącz pompę cwu na sterowniku kotła, zamknij zawór odcinający przy pompie cwu. i powiedz rodzinie, żeby nie korzystała z ciepłej wody. Zobacz, czy po kilku godzinach masz spadek temperatury wody w bojlerze.

pzdr

Po 20 kilo mniej niż mój czyli jak jest od -5 do 5 st na dworze to pali Ci 7 kg na dobę rozumiem?

Mój normalnie pali 27 na dobę a tylko w ostatnim tygodniu kiedy u mnie w nocy bywało od -15 do -20 spalał ok 44 kg

poszedłem chyba zbyt dużym skrótem myślowym , ale w poscie 186 jest wyjaśnienie .

Dziwne. Zakładając że domownicy ciągle nie zużywają ciepłej wody, coś to ciepło wyciąga. Masz zawór zwrotny za pompą ładującą bojler ? Może powrót schładza bojler, gdy pompa cwu stoi ? Zrób eksperyment. Po nagrzaniu bojlera do temp zadanej wyłącz pompę cwu na sterowniku kotła, zamknij zawór odcinający przy pompie cwu. i powiedz rodzinie, żeby nie korzystała z ciepłej wody. Zobacz, czy po kilku godzinach masz spadek temperatury wody w bojlerze.

pzdr

tak nawiasem mówiąc to poszliśmy złym tropem. Ja wcale się nie żalę że temperatura w bojlerze mi szybko spada. Zakładając temat nie miałem na celu wyjaśnienia wątku z szybko spadającą temperaturą wody w bojlerze. Napomknąłem o bojlerze tylko w tej kwestii że nie da się ustawić sterownika tak żeby grzejąc dom jednocześnie włączał tez pompę na bojler (chociaż bojler akurat jeszcze tego nie wymaga).

Głownie chodziło mi o przykład ustawień które pomogą zmiejszyc mi jeszcze troche spalanie.

Bo z teg oco czytam to niektórzy tutaj mają spalanie wahające się w przedziale od 20-25 kg.

Ja mam od 26 do trzydziesci pare..

Ależ o niczym innym nie myślę. Jeżeli masz niezamierzony spadek temperatury w bojlerze, to kocioł naturalnie będzie chciał ją podnieść. A więc będzie się często załączał i pracował na niskiej mocy - a to będzie generowało straty paliwa.

Na sterowniku kotła takiej pracy nie ustawisz, pompy co i cwu mają inne zadania. Co nie oznacza, że nie można podłączyć pomp aby w ten sposób działały jak chcesz. Czy twoja pompa co wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej na kotle ? czy cały czas pracuje ? Czy może jest podpięta pod sterownik pokojowy ?

Ależ o niczym innym nie myślę. Jeżeli masz niezamierzony spadek temperatury w bojlerze, to kocioł naturalnie będzie chciał ją podnieść. A więc będzie się często załączał i pracował na niskiej mocy - a to będzie generowało straty paliwa.

Na sterowniku kotła takiej pracy nie ustawisz, pompy co i cwu mają inne zadania. Co nie oznacza, że nie można podłączyć pomp aby w ten sposób działały jak chcesz. Czy twoja pompa co wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej na kotle ? czy cały czas pracuje ? Czy może jest podpięta pod sterownik pokojowy ?

Wszystko działa w oparciu o regulator pokojowy, więc pompa po dogrzaniu pomieszczeń nie wyłącza się, ale zawór mieszający przymyka się stopniowo..

Czyli jeżeli temp pomieszczenia przekroczy zadaną o np 0,1 stopnia to zawór mieszający przymknie się o tyle żeby temperatura zaworu spadła o 2 stopnie, jak przekroczy o 0,5 stopnia to zawór się tak ustawi żeby jego temp spadła o 10st i tak dalej.

• 3 weeks później...

Uzytkuje moj sigma ekopell blisko 3 tgodnie ... Narazie chodzi na zaworze 4 droznym, calosc podlogowka na 150m. Bez drzwi z czesci mieszkalnej do garazu, mam mala szczeline na bramie i odczuwalna jest mniejsza temperatura w czesci garazowej...i tak

Temperatura zadana kotla 55 stopni

Moc kotla 110

Temperatura zalaczania sie pomp 40 stopni

Histereza 12

Temperatura spalin dochodzi maksymalnie do 120 stopni

Na samym poczatku strzelilem sobie w kolano kupujac pellet no name , nie dosc ze zapychala sie rura zrzutowa pelletu na palenisko to ciagle pojawial sie komunikat " zanik ognia w piecu". Totalny syf a nie pellet. Obecnie pale olczykiem i wirexem...nie ma problemu spala sie na pył, palenisko czyste, piec chodzi ladnie. Rozpala sie i wygasza od 10 do 16 razy na dobe w zaleznosci od ustawien na zaworze czworodroznym.

W 18 dni spalilem ok 450kg pelletu, wliczajac rozpalenie i dogrzanie budynku...w tym ponad tydzien duzych mrozow...

Zastanawia mnie czy nie powinienem zmniejszyc mocy kotla?? Macie jakies spostrzezenia co do optymalnego ustawienia pieca??