Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam

Jako że jest to najlepszy i najbardziej rozwinięty temat jeżeli chodzi o piec Defro Sigma Ekopell to liczę, że pomożecie wyjaśnić mi pewną sprawę.

Posiadam piec 12kW, zamontowany przed zimą, około 100m2, bez podłogówki, temp. pieca 65st.. Przeszedłem ostatnio na tryb letni.

Problem: Dzisiaj piec zaczął "strzelać" a w kotłowni pojawiło się pełno dymu, dodatkowo w komorze zaczęły robić się spieki i to całkiem duże a pellet i parapetry wciąż te same. Po wyczyszczeniu dodatkowo zauważyłem że ze ścianek zaczyna odchodzić czarna farba i pojawia się rdza.

Czy po przejściu na tryb letni powinienem pozmieniać jakieś parametry?

• 5 months później...

Witam.

Od razu zaznaczę, że jestem kompletnie zielona w tym temacie i trzeba wytłumaczyć jak głupkowi;)

Otóż mam problem i tak na prawdę nie wiem z czym. Piec na pellet defro smart 5, w domu czujnik pokojowy st290 v3. Na czujniku temp. Zadana to 21.8', natomiast piec osiąga temp. nawet 25' i ciagle chochluje na grzejniki. W poprzednim sezonie po osiągnięciu temp. zadanej piec przechodził w czuwanie i było okej. Pan z defro nie umiał pomóc, a my zalamujemy ręce!

Witam , dziś zacząłem współpracę z defro sigma ekopell 15 . Jestem zielonony w obsłudze tego typu kotła.Mam kilka pytan Pierwsze pytanie

1 Jak sprawdzić temperature spalin ? I jaka powinna być optymalna.

2 Jak sprawdzić ilość rozpalen kotła w ciągu doby .

3 Posiadam regulator pokojowy i po spadku temperatury o 1 stopień muszę czekać ok godziny zanim grzejniki się zrobią ciepłe czy to normalne?

1.Na wyświetlaczu u góry będziesz miał podaną temp.spalin .U mnie oscyluje 86-98. 2.Przewijaj strzałki na wyświetlaczu aż dojdziesz do wykresu ( takie górki i doliny):) na którym zobaczysz o której piec zaczął się rozpalać i wygaszać. 3.Tak to jest normalne i zależy od strat budynku oraz ilości wody w układzie.Jeśli chcesz szybciej zmniejsz histerezę na regulatorze na najpierw na 0.8 jeśli za długo to0.6 lub 0.4 bo jak dojdą chłodniejsze dni to będziesz czekał jeszcze dłużej. 4. W KOŃCU ZAJRZYJ DO INSTRUKCJI I JĄ PRZZECZYTAJ ABY UNIKNĄĆ BŁEDÓW W EKSPLOATACJI!!!!!!!! (jakże niewielu to robi) :bash:

3 Posiadam regulator pokojowy i po spadku temperatury o 1 stopień muszę czekać ok godziny zanim grzejniki się zrobią ciepłe czy to normalne?

Jak mam zimny kocioł, grube rury, 110 żeber alu + 2 stalówki i 2 drabinki to normalne że po godzinie robi się ciepło. Kocioł najpierw się czyści, co u mnie dobrą chwilę trwa, potem odpala pellet i zanim kocioł się wygrzeje i zawór puści to wszystko na układ to trochę trwa. Inny kocioł, ale zasada podobna.

Gaśnie zielona dioda, czerwona świeci cały czas. Baterie wymienione, wtyczka odlaczana po pojawieniu się problemów. Zauważyłam też, że po zmianie pracy z pomp równoległych na priorytet boilera nadal wali na grzejniki. W nocy temp w domu spadła poniżej zadanej, a piec rozpalil się dopiero po spadku temperatury cwu.

Gaśnie zielona dioda, czerwona świeci cały czas. Baterie wymienione, wtyczka odlaczana po pojawieniu się problemów. Zauważyłam też, że po zmianie pracy z pomp równoległych na priorytet boilera nadal wali na grzejniki. W nocy temp w domu spadła poniżej zadanej, a piec rozpalil się dopiero po spadku temperatury cwu.
Zgadza się, czyli komunikacja pomiędzy piecem a regulatorem teoretycznie jest.Czerwona powinna się świecić a gaśnie zielona po dogrzaniu pomieszczenia tylko nie byłem pewien we wcześniejszym poście co do koloru diody.U mnie wystąpił ten sam problem co u Ciebie w tym roku, ale chyba dlatego ,że wyciągnąłem wtyczkę na cały sezon letni.Później załączam a tu klops nie działa.Piec ruszył spod palca i dopiero później widział regulator.Co do priorytetu bojlera to tak działa bo jak sama nazwa wskazuje CWU jest na pierwszym miejscu.Wodę grzeję prądem na drugiej taryfie a jak się schłodzi bardziej to przełączę wtedy na priorytet. Na CWU mam zadaną 40 z hist.7-8 .W moim układzie pierwsze skrzypce gra grzałka.

Właśnie problem jest taki, że piec na codzień ustawiony jest na pompy równoległe. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz temp. w domu spadła o 2 stopnie poniżej zadanej na regulatorze pokojowym, a piec się nie rozpalil. Żeby zalaczylo się ogrzewanie czyli pompa CO muszę "spuscic" wodę z bojlera czyli obniżyć temp. wody i dopiero wtedy piec się rozpala i grzejąc wodę zaczyna grzać dom. Jeśli w domu ciepło, a woda w boilerze zimna to i tak chodzą grzejniki. Tak jakby regulator pokojowy nie łączył się z piecem albo piec nie zatrybil że załączone są pompy równoległe, a nie priorytet bojlera?

Zrezygnowałem u siebie z trybu równoległego ze względu na małą moc kotła aby grzać dom i wodę w tym samym czasie.Dobra a teraz tak aby się upewnić co do regulatora czy go piec widzi czy też nie przełącz tylko na ogrzewanie oraz tryb zimowy i obserwuj. Nie wiem jaką też masz histerezę na regulatorze oraz na piecu.

Zrezygnowałem również z histerezy 0,2 na regulatorze.Dlatego ,że jest to zbyt mała tolerancja.Były np. takie sytuacje ,że piec rozpala się zaczyna pracować 10-20min. a tu nagle żona zaczyna robić obiad albo ktoś przychodzi i wtedy temperatura się podnosi na regulatorze i wyłącza piec.Całe to rozpalenie idzie wtedy na marne.Regulator techa jest bardzo czuły na zmiany wystarczy wziąć w ręce na kilkanaście sekund aby podnieść o 0,2stopnia i tym sposobem oszukać czujnik :) Więc uważam minimalną histerezę 0,4 za najbardziej rozsądną.Sprawdź też czy jest przełączone w tryb zimowy oraz na regulator dwustanowy o ile dobrze pamiętam.

Dziękuję serdecznie za pomoc! Po wielu dniach prób i wielu godzinach oczekiwania udało nam się dodzwonić do techa i trafić na zorientowanego Pana, który uświadomił nam, że kostka (przekaznik) od regulatora pokojowego jest zepsuta. Jutro wysyłamy na serwis ;) Jeszcze raz Dziękuję! Dobrze wiedzieć, że można się do was zwrócić o pomoc. Pozdrawiam ;)