Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na Pelet Defro Sigma EkoPell- spostrzeżenia i uwagi użytkowników

Anioł13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 278
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Zastanawiam sie nad zakupem tego pieca.

Właściwie to zastanawiam sie pomiedzy

Defro sigma ekopel 16 kw , a

HT dasspell 15 kw.

Pytanie bo jestem zielony, na co zwrócić uwagę, co porównać ewentualnie jak go skonfigurować.

Chciałbym aby piec działał na zasadzie włączam guzikiem grzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniu. Ewentualnie cały czas ale na noc obniżona temperatura.

Pozdrawiam i czekam na jakies porady wewntualnie uwagi.

W jakim sensie ciężko Ci ustawić temperaturę? Wentylatorem się nie bawiłem ustawiony jest fabrycznie-jesli masz ustawioną pracę zPID to algorytm steruje pracą wentylatora. Natomiast pracowałem troche nad krzywą grzewczą dla podłogówki i grzejników (mam podłączoną pogodówkę). Udało mi się w końcu dostosować temperaturę na zaworach za pomocą krzywych grzewczych tak że w domu utrzymuje się stała temperatura z tolerancją +-1st.C..

Pracuje z pid. Zawór 4 drożny sterowany narazie ręcznie gdyż czujniki nie są podłączone narazie ogrzewamy przez zimę ze by wszystko schlo w domu także pewnie dopiero kolejnej zimy będę miał już o nim jakieś pojęcie. Jak mial em ustawienia fabryczne to mu ciężko 40 stopni było przekroczyć teraz jest lepiej dobija do 60 ale czasami po wygaśnięciu i ponownym rozpaleniu nie może dobić do 60 zdaza się też że w trakcie pracy wylancza się a żądaną temperatura nie jest osiągnięta

Witam, podłączałeś kocioł sam? Może musisz pogrzebać w ustawieniach, lub w związku z brakiem odczytu z jakiegoś czujnika kocioł "głupieje". Skonsultuj się z serwisem zawsze Ci coś doradzą. W zwiąku z tym że sigma ma dość rozbudowany sterownik trzeba umieć go odpowiednio skonfigurować. Mój instalator przy pierwszym uruchomieniu poprostu rozpalił piec jak tylko osiągnął temperaturę zadaną zostawił mnie samego z instrukcją. Potem metodą prób i błędów po wykonaniu paru telefonów do serwisu i przeczytaniu kilkukrotnym instrukcji obsługi sterownika opanowałem sytuację. Edytowane przez avionics

Sprawdzałem temperaturę spalin, maksymalna wartość to 83st., komin był maksymalnie otwarty więc przymknąłem do połowy. Moc kotła było 100% przestawiłem na 90%-zobaczę czy uciągnie jeśli tak to zmniejszę jeszcze trochę. Serwis powiedział mi też że popiół może zalegać ponieważ palę LAVĄ ze stelmetu który charakteryzuję się tym że popiół jest dość dzieżki(ze względu na zawartość kory).

do Grzess123

Napisz dokładnie jaką powierzchnie ogrzewasz tym kociołkiem bo trudno rozważać temat jeśli nie wiadomo nic o odbiornikach ciepła. Uruchamiałem swój piec we wrześniu ubiegłego roku jest to mój pierwszy sezon grzewczy i za pierwszym razem piec stabilizował się prawie cały dzień. Teraz jeśli wyłączę piec na 3-4h a temperatura na piecu spadnie do 30st. to po właczeniu potrzebuje tyle samo czasu żeby piec wrócił do temperatury zadanej, przypomnę że ogrzewam 146m2 dom gdzie mam 100m2 podłogówki oraz 5 grzejników na 46m2.

Zatem zdaje się, że jest ok. Gdybyś miał zbyt duży ciąg to i temp spalin byłaby zdecydowanie większa, ja miałem prawie 150*, po zmniejszeniu ciągu mam dokładnie tak samo jak Ty. Co do mocy kotła, ja mam u siebie 85% i spokojnie daje radę nawet przy -20 na zewnątrz.

Z tą Lavą to rzeczywiście prawda, jak nim paliłem też częściej musiał czyścić palenisko, teraz czyszczę raz na 4-5 dni.

Rozmawiałeś z serwisem na temat częstego wygaszania się pieca?

Pozdrawiam,

Witam. Zastanawiam sie nad zakupem tego pieca.

Właściwie to zastanawiam sie pomiedzy

Defro sigma ekopel 16 kw , a

HT dasspell 15 kw.

Pytanie bo jestem zielony, na co zwrócić uwagę, co porównać ewentualnie jak go skonfigurować.

Chciałbym aby piec działał na zasadzie włączam guzikiem grzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniu. Ewentualnie cały czas ale na noc obniżona temperatura.

Pozdrawiam i czekam na jakies porady wewntualnie uwagi.

Cześć,

Dla mnie istotne były dwie kwestie:

1. W miarę duży podajnik, mały podajnik= częstszy kontakt z kotłem.

2. Dobry serwis

Pozdrawiam,

Zatem zdaje się, że jest ok. Gdybyś miał zbyt duży ciąg to i temp spalin byłaby zdecydowanie większa, ja miałem prawie 150*, po zmniejszeniu ciągu mam dokładnie tak samo jak Ty. Co do mocy kotła, ja mam u siebie 85% i spokojnie daje radę nawet przy -20 na zewnątrz.

Z tą Lavą to rzeczywiście prawda, jak nim paliłem też częściej musiał czyścić palenisko, teraz czyszczę raz na 4-5 dni.

Rozmawiałeś z serwisem na temat częstego wygaszania się pieca?

Pozdrawiam,

Serwis na temat częstego wygaszania stwierdził że piec będzie się wygaszał w momencie przegrzania tzn. jeśli odbiorniki nie nadążają z odbiorem ciepła. Problem się skończył w momencie gdy w menu serwisowym zmieniłem w zakładce ustawienia kotłą-parametry pracy i tutaj są takie parametry minimalna przerwa podajnika ustawiłem na 19sekund maksymalna przerwa podajnika ustawiłem na 29sekund. Po tej zmianie piec przy mrozach powyżej -8st już nie pożera mi 30kg na dobę. Postanowiłem zapisywać parametry: zużycie pelletu, temperaturę zewnętrzną przez tydzień. W przyszły poniedziałek postaram się zamieścić charakterystyki.

Serwis na temat częstego wygaszania stwierdził że piec będzie się wygaszał w momencie przegrzania tzn. jeśli odbiorniki nie nadążają z odbiorem ciepła. Problem się skończył w momencie gdy w menu serwisowym zmieniłem w zakładce ustawienia kotłą-parametry pracy i tutaj są takie parametry minimalna przerwa podajnika ustawiłem na 19sekund maksymalna przerwa podajnika ustawiłem na 29sekund. Po tej zmianie piec przy mrozach powyżej -8st już nie pożera mi 30kg na dobę. Postanowiłem zapisywać parametry: zużycie pelletu, temperaturę zewnętrzną przez tydzień. W przyszły poniedziałek postaram się zamieścić charakterystyki.

Problem się skończył, to znaczy, że teraz wygasza się rzadziej? Ile razy w ciągu doby?

Ta zmiana parametrów to sugestia serwisu, czy Twój nos? Ile teraz spalasz?

W chwili obecnej spalam 150kg na tydzień(przy obecnych temperaturach tzn do 2st w dzień i do -10st w nocy). Jeśli chodzi o te parametry które zmieniłem to miały one znaczący wpływ na pracę kotła. Piec wygasza mi się maksymalnie 2 razy na dobę, częściej tylko jeśli rozpalę w kominku i temperatura w domu wzrośnie.

Do xwiktox

Zobacz moje rozwiązanie. Skup się raczej na palniku niż piecu. Mam Revo. To palnik rotacyjny, którego od czasu zakupu nawet raz nie czyściłem, bo nie ma takiej potrzeby. Zajrzyj na mojego bloga, tam jest więcej szczegółów. Pellet ma sens, gdy masz dobry palnik oraz gdy stosujesz sterowanie pokojowe. Obecnie mi wychodzi dla domu 140m2 średnio ok 22kg/doba przy temperaturach ujemnych. Piec ogrzewa dom i robi ciepłą wodę. Piecem steruję tak, że ustawiam jedynie temperaturę pokojową. Zasyp robię raz na tydzień.

W chwili obecnej spalam 150kg na tydzień(przy obecnych temperaturach tzn do 2st w dzień i do -10st w nocy). Jeśli chodzi o te parametry które zmieniłem to miały one znaczący wpływ na pracę kotła. Piec wygasza mi się maksymalnie 2 razy na dobę, częściej tylko jeśli rozpalę w kominku i temperatura w domu wzrośnie.

Witaj,

Zmieniłem również te ustawienia u siebie, zobaczę jak u mnie zareaguje. Obecnie spałam ok. 165kg na tydzień.

Pozdrawiam,

A jaka temperaturę utrzymujecie na piecu gdy na zewnątrz jest około 0 stopnia. Niby powinno być 60 żeby piec nie rdzewiał ja obecnie mam 50 ustawione

Ja mam ustawione 65*, instalator twierdził, że to tak optymalnie dla kotła na paliwo stałe i z tego co wyczytałem w instrukcji to takie min. Na jesieni miałem 60*.

Jeśli chodzi o trwałość kotła, ważna jest ponoć temp. powrotu do kotła, która winna wynosić ok. 50*, której przy temp zasilania 50* nie uzyskasz.

Pozdrawiam,