LV601 23.11.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Dziękuję za info, A jaki masz model i moc pieca? Jak masz ustawione parametry CO, CWU, czas podsypu, przerwa między podsypami, histerezy itd (pytam o te zmienione w stosunku do fabrycznych)? No i jakie spalanie aktualnie? Dzisiaj zauważyłem że tuż przed ponownym rozpaleniem na czuwaniu piec wyłączył wszystkie pompy na kilkanaście minut. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 27.11.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witam! Mam ten pięć od miesiąca i też kombinuje ciągle coś z ustawieniami. Mój piec to sigma ekopell 16 kw + regulator pokojowy spk lux. Moje ustawienia są takie: Temperatura zadana kotła to 60 st, hist 8st Temperatura zaworu 45 st Temperatura bojlera 52 st, hist.15st Temperatura pokoju od 15:00-23:00 "23st" A w pozostałych godz 22st Tryb pracy "pompy równolegle" Moc kotła dałem 80% (tak sobie wymyśliłem?) Kocioł pracuje na funkcji Pid Mam włączone sterowanie zaworu z funkcji reg. Pokojowego i tak że różnica temp pomieszczenia to 0,1 stopnia przy zmianie temp zadanej 1-go stopnia. Wszystko niby idzie dobrze ( nie wiem jak ma być dobrze) Według instrukcji powinna być włączona funkcja " ochrona powrotu", ale.gdy włączę ta funkcje to jest problem żeby instalacja się nagrzala. Kocioł minimalnie otwiera zawór i bardzo długo trwa nim faktycznie grzejniki w domu są ciepłe. Poprostu przy załączeniu tej funkcji dla kotła priorytetem jest powrót, a nie ogrzanie domu. Nie wiem jak to rozgryzc bo narazie mam tą funkcję wyłączona i piec dość szybko nagrzewa dom i się wyłącza. Włącza się około od 5-10 razy na dobę przy temp od 0 do 5 stopni C. Nie wiem jak to rozgryzc może macie jakieś doświadczenia z tą ochrona powrotu? Czy u Was ta funkcja działa? Spalanie pelletu około 22 kg na dobę przy wyżej wymienionych temperaturach. Czasem mam też wrażenie że kocioł działając na pidzie powinien jednak oscylowac wokół zadanej temp i nie gasnac tak szybko.... Do menu serwisowego nie wchodziłem bo nie miałem kodu.. Teraz widzę że ktoś napisał kod, więc mam jeszcze pytanie czy powinienem jakoś zmienić ustawienia w menu serwisowym na swoją korzyść czy lepiej nie ruszać? Proszę doradzcie coś Jeszcze jedno. Wchodząc do menu serwisowego zobaczyłem na końcu że jest tam funkcja lambda i jest ona wyłączona. Czy powinienem ją załączyć? Do niej jest też sporo możliwości ustawień ale jak to ogarnąć? Bardzo proszę o jakieś rady, jak nas będzie więcej to każdy coś skorzysta.. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukon49 28.11.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Witam u mnie jest ochrona powrotu jest wyłączona, jesli chodzi o sondę lambda miałem ją włączoną dzwoniłem do serwisu i kazali mi ją wyłączyć mam kocioł defro duo eko pell 15 kw Moje ustawienia są takie:Temperatura zadana kotła to 65 st, hist 5stTemperatura zaworu 50stTemperatura bojlera 45 st, hist.5stTryb pracy "pompy równolegle"Moc kotła 100% Kocioł pracuje na funkcji Pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 28.11.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 A jak u Ciebie spalanie na dobę? Wczoraj dzwoniłem do serwisu tech i doradzimy mi żebym temp powrotu ustawił 30-35 st i będzie ok. Tak zrobiłem i jak narazie jest ok wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 28.11.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Jeżeli chodzi o lambde to wytłumaczył mi że funkcja w sterowniku jest ale sondy jako tako w kotle niema chyba że sobie ją dokupie. Ale nie ma takiej potrzeby bo kocioł ma czujnik spalin i w oparciu o ten czujnik funkcja pid sobie powinna poradzić z prawidłowym i ekonomicznym funkcjonowaniem kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukon49 28.11.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ochrona powrotu• Załączona : Wyłączony• Temperatura min. : 35°jeśli chodzi o spalanie to do tej pory było około 21/23kg na dobę mam 30% peletu w zasobniku po nowych ustawieniach także na razie nie odpowiem ci myślałem jeszcze nad mocą kotła żeby mu ustawić tak jak ty masz 80% ale sie zastanawiam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jukon49 28.11.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Do Grajek 350 odnośnie ochrony powrotu to masz ją włączone ? bo u mnie jest wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek rybnik 30.11.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam wszystkich uzytkownikow.Ja rowniez jestem posiadaczem kotla sigma ekopell (20kw). Kociol jak na razie spisuje sie calkiem niezle poza jednym, mianowicie co jakis czas pojawia sie alarm nieudanego rozpalania I za szlaka nie umie dojsc z jakiego powodu tak sie dzieje. Kociol czasami potrafi pracowac przez 3 dni po czym pojawia sie alarm. Wylaczam alarm recznie I rozpalam recznie I kociol podejmuje normalnie prace co raczej wyklucza jakosc peletu jako powod alarmow. Czy ktos z Was spotkal sie z podobnym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 01.12.2017 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Do Grajek 350 odnośnie ochrony powrotu to masz ją włączone ? bo u mnie jest wyłączona Właśnie teraz załączyłem ochronę powrotu. Ale mam ustawione 30 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 01.12.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 A wcześniej pisałeś że masz włączoną ochronę pow.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grajek350 01.12.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam wszystkich uzytkownikow. Ja rowniez jestem posiadaczem kotla sigma ekopell (20kw). Kociol jak na razie spisuje sie calkiem niezle poza jednym, mianowicie co jakis czas pojawia sie alarm nieudanego rozpalania I za szlaka nie umie dojsc z jakiego powodu tak sie dzieje. Kociol czasami potrafi pracowac przez 3 dni po czym pojawia sie alarm. Wylaczam alarm recznie I rozpalam recznie I kociol podejmuje normalnie prace co raczej wyklucza jakosc peletu jako powod alarmow. Czy ktos z Was spotkal sie z podobnym problemem? Zadzwoń na infolinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olo918219 01.12.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam wszystch Jestem nowy na forum I za Bardzo nie potrafie sie tu poruszac. Obecnie wybudowalem dom parterowy z poddaszem calosc 140mkw w tym gara I kotlownia w powierzchni mieszkalnej jest okolo 110 mkw w garazu chce jeden grzejnik. Okno 3 szybowe styropian 15 grafitowy podlogi styripiam Dwa razu Po 10 cm I parter w ogrzewanie podlogowe. Chce kupic piece na pelet klasy 5 ale boje sie ze bedzie drogi koszt palenia ale jest wygoda.mysle tez o eko groszku. Jaka Moze byc roznica w spalaniu I cenie . Czy pelet bedzie duzo wiecej kosztowal w utrzymaniu. Prosze p pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 01.12.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam. Od miesiąca jestem użytkownikiem pieca defro eco pel 10. Ogrzewam 100m2. Mam kilka pytań, jak i również kilka problemów z nowym piecem. Więc tak: na piecu mam ustawioną temperature 55stopni, histereza 4st. Cwu - 40st. Zawór czterodrogowy afriso - 33st na dom. Cykl pracy to 30min się rozpala 30min gaśnie i tak w kółko. Czyli w ciągu doby grzałka rozpala się 24 razy, czy to aby nie za dużo?. Wiadomo w nocy zawór troche przymykam o 4 stopnie, no ale mniej więcej co godzine się rozpala. Sterownik mam firmy tech, pale na PID. Spalanie 15kg peletu dziennie. Drugi dość duży problem to kondensat na kominie. Komin jest dość wysoki, i przechodzi przez nieocieplony strych, ociepliłem komin wełną 15cm, z początku była poprawa, ale widzę że problem wraca. Proszę o p porady. Cześć Zwiększ histerezę kotła do 10 st. Obniż temperaturę załączania pompy CO (jeśli to możliwe). Ustaw pompy równoległe bez priorytetu. Na kondensację w kominie nie masz już wpływu. Pewnie zbyt niska temperatura spalin. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michan1 01.12.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Co do opisywanych wcześniej T powrotu, to zasadniczo różnica pomiędzy T zasilania a T powrotu nie powinna być większa niż 20*C. Ja mam ustawione zasilanie 65*, powrót 40* i wszystko jest ok. Jak startuje podłogówka, to rzeczywiście ustawienie T wody na instalację CO trochę trwa, ale to tak ma być ( podłogówka ma swój zawór mieszający a zawór 4drogowy kotła "pilnuje" żeby do pieca nie wracała zbyt zimna woda ). Lepsza jest większa bezwładność instalacji co bezpośrednio przekłada się na czas postoju pieca po osiągnięciu T zadanej. Im wyższa bezwładność cieplna, tym dłuższe przerwy pomiędzy kolejnymi rozpaleniami. Kotły na pellet z palnikami tak właśnie pracują, i nie będą efektownie pracowały na podtrzymaniu, to zaleta kotłów na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michan1 01.12.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam. Od miesiąca jestem użytkownikiem pieca defro eco pel 10. Ogrzewam 100m2. Mam kilka pytań, jak i również kilka problemów z nowym piecem. Więc tak: na piecu mam ustawioną temperature 55stopni, histereza 4st. Cwu - 40st. Zawór czterodrogowy afriso - 33st na dom. Cykl pracy to 30min się rozpala 30min gaśnie i tak w kółko. Czyli w ciągu doby grzałka rozpala się 24 razy, czy to aby nie za dużo?. Wiadomo w nocy zawór troche przymykam o 4 stopnie, no ale mniej więcej co godzine się rozpala. Sterownik mam firmy tech, pale na PID. Spalanie 15kg peletu dziennie. Drugi dość duży problem to kondensat na kominie. Komin jest dość wysoki, i przechodzi przez nieocieplony strych, ociepliłem komin wełną 15cm, z początku była poprawa, ale widzę że problem wraca. Proszę o p porady. Coś słabe chyba masz te ustawienia. Podnieś T kotła do 65*C, histereza na 10, CWU trochę niska ( zależy ile do czego używasz ) ustaw na 45 z histerezą 5, T za zaworem ( do CO ) moim zdaniem co najmniej 45*C ( pewnie masz głowice termostatyczne na grzejnikach i to one same regulują T w pomieszczeniu ). Możesz też ustawić T zaworu w konkretnych godzinach w "menu ustawień". Ustaw te parametry i zobacz czy jest jakiś efekt. Następnym krokiem są zmiany nastaw w "menu ustawień" i "menu serwis". Co do kondensatu w kominie to sprawdź jaka jest T spalin w momencie gdy kocioł dochodzi do T zadanej. Może z tym coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.12.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Cześć Zwiększ histerezę kotła do 10 st. Obniż temperaturę załączania pompy CO (jeśli to możliwe). Ustaw pompy równoległe bez priorytetu. Na kondensację w kominie nie masz już wpływu. Pewnie zbyt niska temperatura spalin. Pozdrawiam Masz ustawione jakieś obniżenia temperatury kotła ? Jeżeli tak to wykasuj obniżenia. Nie napisałeś nic o termostacie pokojowym. Jaki masz termostat pokojowy ? Gdzie jest zainstalowany ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.12.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 A i co z pompą cyrkulacyjną CWU ? Jeżeli pracuje cały czas, to ją wyłącz, albo zasilaj poprzez sterownik czasowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalchojnice 05.12.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Witam. Od 2 miesięcy mam piec na pellet (Ekopell Defro 20kw). Cały czas kombinuje z ustawieniami. Czy ktoś może coś poradzić? Coś zmienić? Tryb pracy pompy równoległe. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez michalchojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalchojnice 05.12.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Mam zawór 4D ustawiony mniej więcej na 6 w 10 stopniowej skali. Dalsze ustawienia: Edytowane 5 Grudnia 2017 przez michalchojnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.12.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 nie mam czujnika pokojowego. Termostaty w grzejnikach są otwarte na maxa. Dlatego puszczam na dom 35stopni i w domu mam około 22stopnie. Tryb pracy ogrzewanie domu. Zmieniłem jak zalecacie temp pieca 65 stopni histereza 10 stopni. Dziwi mnie tylko dlaczego dochodzi do 70 stopni i się wygasza Spada do 55 i rozpala. Temp spalin około 60 stopni. W kominie tak sobie. Teraz jeszcze zauważyłem że na wełnie którą ociepliłem komin skrapla się woda. Z komina przez wełne raczej nie przechodzi więc musi się brać z otoczenia i osadza na wełnie. Dziwne ale chyba brak wentylacji. Czasowo tylko w nocy zmniejszam temp na zaworze o 4 stopnie w dół. Nie mam jeszcze ochrony powrotu. Jak raz ustawiłem na 35 stopni to w domu było zimno, ale teraz po tym podwyższeniu t pieca, chyba muszę to ustawić. Średnio teraz temp powrotu mam około 30stopni. Co jeszcze trzeba ustawić w menu ustawień i menu serwis?. Po co ci termostaty grzejnikowe, skoro są otwarte na maksa ? Chcesz, żeby było cieplej ? To nie ograniczaj zaworu mieszającego - otwórz jego na maksa.. Nie puszczaj na grzejniki temp 33 st. - to nie podłogówka. Grzejniki muszą mieć temperaturę żeby działać. Jak zaczynasz mieszać na stałe zaworem mieszającym, to dopiero co nagrzana woda zamiast do grzejników trafia częściowo z powrotem do kotła, kocioł przez to szybko nabiera temperatury, wchodzi w modulację i zaraz się wyłącza. I tak na okrągło. Kocioł się kisi na niskiej mocy, niska temperatura spalin, kondensat masz już nawet na izolacji, nie mówiąc już o ścianach przewodu kominowego no i duże zużycie pelletu. Daj Kotłowi popracować - niech na grzejniki idzie z 60 st. Jak się zrobi za gorąco, to od tego są termostaty grzejnikowe. A jak się już wszystko wystarczająco nagrzeje, to niech termostat pokojowy da sygnał na kocioł że już budynek ma dość i niech kocioł czeka ze startem, aż W DOMU zrobi się chłodniej, NIE W KOTLE . I wszystko powinno być OK. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts