Pello 06.12.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Czemu kombinujesz z ustawieniami ? Co się dzieje ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 07.12.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Po co ci termostaty grzejnikowe, skoro są otwarte na maksa ? Pzdr Termostaty się przydadzą .Czy każdy ma tak idealnie dobrane grzejniki aby temperatura na regulatorze pokojowym odpowiadała temperaturze w każdym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 07.12.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Witam. Od 2 miesięcy mam piec na pellet (Ekopell Defro 20kw). Cały czas kombinuje z ustawieniami. Czy ktoś może coś poradzić? Coś zmienić? Tryb pracy pompy równoległe. [ATTACH=CONFIG]402378[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402379[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402380[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402381[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]402382[/ATTACH] Jak przeglądam te fotki z softu to mnie to trochę przeraża.Nasi rodzimmy producenci jeszcze tego nie zrozumieli .Cały czas komplikują życie coraz to nowszymi nastawami na sterowniku.To tak jakby kupić auto w salonie wyjechać z niego zatankować i u siebie w garażu ustawiać kąt wyprzedzenia zapłonu ilość obrotów na wolnym biegu,dawkę powietrza w paliwie itp. Ja rozumiem że każda chatka jest trochę inna ale po co te komplikacje?To u naszych producentów leży zdecydowanie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 07.12.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Jak przeglądam te fotki z softu to mnie to trochę przeraża.Nasi rodzimmy producenci jeszcze tego nie zrozumieli .Cały czas komplikują życie coraz to nowszymi nastawami na sterowniku.To tak jakby kupić auto w salonie wyjechać z niego zatankować i u siebie w garażu ustawiać kąt wyprzedzenia zapłonu ilość obrotów na wolnym biegu,dawkę powietrza w paliwie itp. Ja rozumiem że każda chatka jest trochę inna ale po co te komplikacje?To u naszych producentów leży zdecydowanie:( Dlatego ja uwielbiam kotły sprowadzane - parametry wprowadzone i masz wszystko gdzieś odpalasz i ma pracować. Ew przy użyciu analizatora skorygować delikatnie dawkę paliwa czy obroty wentylatora o ile jest taka możliwosć korekty w menu użytkownika i po problemie. Musi pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PALADYN-JAREK 02.01.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Witam. Jestem tu nowy. Mam piec Defro Sigma Ekopell 12kw od 3 miesięcy, mam problem z właściwym dobraniem parametrów, żeby piec nie spalał mi 30kg dziennie Olimp 0,880 m2 podłogówki i 4 kaloryfery na piętrze 60m razam domek 140m2.. Praca kotla z PID. . Temperatura na piecu ustawiona na 57st. wygasza mi się co trzy godziny i po godzinie rozpala znowu, mogę podać parametry które pomogą coś ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.01.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Witam. Jestem tu nowy. Mam piec Defro Sigma Ekopell 12kw od 3 miesięcy, mam problem z właściwym dobraniem parametrów, żeby piec nie spalał mi 30kg dziennie Olimp 0,8 80 m2 podłogówki i 4 kaloryfery na piętrze 60m razam domek 140m2. . Praca kotla z PID. . Temperatura na piecu ustawiona na 57st. wygasza mi się co trzy godziny i po godzinie rozpala znowu, mogę podać parametry które pomogą coś ustalić. Napisz coś więcej o instalacji - czy masz termostat pokojowy, czy masz zawór trzy, czy czterodrogowy, bufor, sprzęgło, pompę cyrkulacyjną cwu, mieszacz podłogowki, czy RTL-e na pętlach podłogowych, termostaty grzejnikowe ???? Bez tych informacji nie wiadomo nawet o jakie parametry Ci chodzi. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PALADYN-JAREK 02.01.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Dwa mieszacze Afriso Arm 343 jeden na kaloryfery a drugi na podłogówkę, bez sterownika pokojowego, bez bufora, pompki trzy LFP EXPERIA L 25/60.W domu grzeje wszystko ok, tylko to zużycie dość duże jak na tak mały dom.Nie mam sprzęgła, ani pompy cyrkulacyjnej, bojler 200l, Głowice na kaloryferach termostatyczne Comap, bez żadnych urozmaiceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.01.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Dwa mieszacze Afriso Arm 343 jeden na kaloryfery a drugi na podłogówkę, bez sterownika pokojowego, bez bufora, pompki trzy LFP EXPERIA L 25/60. W domu grzeje wszystko ok, tylko to zużycie dość duże jak na tak mały dom. Nie mam sprzęgła, ani pompy cyrkulacyjnej, bojler 200l, Głowice na kaloryferach termostatyczne Comap, bez żadnych urozmaiceń. Masz siłowniki mieszaczy Afrso ? Sterowane ze sterownika kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PALADYN-JAREK 02.01.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.01.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Na początek musisz zainstalować termostat pokojowy. Jeżeli nie masz bufora, jest on niezbędny dla oszczędności paliwa. Na mieszacz obiegu grzejnikowego daj dużą temperaturę zadaną. Nawet taką jak masz zadaną na kotle. Niech na kocioł nie wraca zbyt wysoka temperatura bezpośrednio z mieszacza, bo kocioł będzie obniżał moc i grzał budynek długo na niskiej mocy a to podwyższa zużycie paliwa. Nie masz cyrkulacji cwu - i dobrze.To powinno wystarczyć. Innym powodem zbyt dużego zużycia paliwa jest zła kalibracja podajnika palnika. Ale w Defro sterownik TECHa ma fabrycznie zaprogramowane czasy pracy na poszczególnych zakresach mocy. Instalator przy pierwszym rozruchu powinien raz ustawić właściwy typ palnika. I nie powinno się tego zmieniać. Wystarczy tylko skorygować nadmuch. Nic więcej tam nie ma do korygowania pracy paleniska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PALADYN-JAREK 02.01.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Czyli na piecu mam zadaną temperaturę 57 stopni, a na kaloryfery ustawiłem 50 z ochroną powrotu 40 stopni?Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.01.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Czyli na piecu mam zadaną temperaturę 57 stopni, a na kaloryfery ustawiłem 50 z ochroną powrotu 40 stopni? Dobrze rozumiem? Po co ci 57 stopni temperatury zadanej na kotle, skoro na grzejniki dajesz tylko na 50. Podnieś do 57, zostaw tylko 40 na ochronę powrotu. Nie żałuj. Reguluj temperaturę pomieszczeń termostatami grzejnikowymi, a kocioł wyłączaj temperaturą pomieszczenia "reprezentatywnego" poprzez termostat pokojowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 02.01.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Jarek, kup sobie najprostszy, dwustanowy sterownik pokojowy (najprostsze z wyświetlaczem do 150zł kupisz) i nie słuchaj majstra co ci powie że jak masz pogodówkę, to wystarczy, albo że sam piec też sobie poradzi, no poradzi, ale jakim kosztem. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio390 04.01.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam,Zastanawiam sie nad wyborem pieca na pellet do mojego domu.hydraulik polecil mi sigma ecopell 12kw.Dom 190m, powierzchnia grzewcza to 150m sama podlogowka. Dom energooszczędny, będzie chodził na rekuperacji, podloga 20 cm styropian, sciany 22 styropian, strop 30cm welna. Czy ktos sie orientuje czy to 12kw wystarczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 04.01.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam, Zastanawiam sie nad wyborem pieca na pellet do mojego domu.hydraulik polecil mi sigma ecopell 12kw. Dom 190m, powierzchnia grzewcza to 150m sama podlogowka. Dom energooszczędny, będzie chodził na rekuperacji, podloga 20 cm styropian, sciany 22 styropian, strop 30cm welna. Czy ktos sie orientuje czy to 12kw wystarczy?? Czy wystarczy, powinien powiedzieć ci hydraulik który dobrał moc kotła. Sprawdź też w projekcie. Co do kotła, przemyśl wybór Smart EkoPell Defro też 12 kW. To właściwie taki sam kocioł tylko tańszy i ma większy zbiornik na pellety. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio390 05.01.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Czy wystarczy, powinien powiedzieć ci hydraulik który dobrał moc kotła. Sprawdź też w projekcie. Co do kotła, przemyśl wybór Smart EkoPell Defro też 12 kW. To właściwie taki sam kocioł tylko tańszy i ma większy zbiornik na pellety. Pzdr Zapotrzebowanie mojego budynku na energię to q= 9500w. Czy ktos sie na tym zna?? Chodzi mi o to zeby piec tez byl w miarę bezobsugowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.01.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Zapotrzebowanie mojego budynku na energię to q= 9500w. Czy ktos sie na tym zna?? Chodzi mi o to zeby piec tez byl w miarę bezobsugowy... 12 kW wystarczy. Oba kotły są bardzo dobre i w miarę bezobsługowe. To znaczy, trzeba organizować i ładować pellet. Usuwać popiół w miarę potrzeb i powiedzmy raz w miesiącu oczyścić wymiennik. Warto też w tym samym czasie przeczyścić druciakiem ruszt palnika. I tyle wystarczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.01.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Na początek musisz zainstalować termostat pokojowy. Jeżeli nie masz bufora, jest on niezbędny dla oszczędności paliwa. Pozdrawiam Dla pelletu pomoże przy obniżeniu spalania Podrzucę koledze linka do programowalnego termostatu w cenie <100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio390 06.01.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 12 kW wystarczy. Oba kotły są bardzo dobre i w miarę bezobsługowe. To znaczy, trzeba organizować i ładować pellet. Usuwać popiół w miarę potrzeb i powiedzmy raz w miesiącu oczyścić wymiennik. Warto też w tym samym czasie przeczyścić druciakiem ruszt palnika. I tyle wystarczy. pzdr Ok, dzięki kolego za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilio390 06.01.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Ogólnie jaki pellet polecacie?? Z jakiego rodzaju trocin?? Dąb?? A może coś iglastego?? Żeby się ladnie spalal i nie bylo spieków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts