ary_zet 24.01.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 to zależy od ocieplenia domu i kilku innych warunków- jak chcesz podaj swój e-mail, to prześlę ci moją specyfikację domu(przygotowałem dla kolegi który tez rozważa ogrzewanie pelletem)- porównasz moje ocieplenie , okna ,itp z swoim - i będziesz miał obraz czego oczekiwać od pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 25.01.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Hej.Doszedłem przez przypadek, dlaczego mam tak wysoką temp. spalin.Na tym filmiku widać dokładnie https://www.youtube.com/watch?v=I6zdrP0w7Q0 6.20 sek.koleś wyciąga kształtkę która ma blokować bezpośrednią dystrybucję spalin do komina.U mnie była tak włożona że cały otwór był widoczny ( odwrotnie) I tak od samego początku zainstalowania pieca. . Po założeniu poprawnie temperatura spalin ma max 100-110 stopni. Normalnie -cieszę się że dziś natrafiłem na ten film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 29.01.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 A ja co pójdę do sklepu branżowego to sobie bardziej w głowie mieszam. Ogólnie decyzja jest na Bio Slima, ale widziałem ostatnio Defro Smart Ekopell. Też ma wentylator na którym mi zależy i ten sam sterownik co Bio Slim, ale ma znowu pionowe zawirowywacze, więc nie syfi się tak szybko i łatwiej go czyścić, sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 29.01.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Dobry pomysł z tym aby pójść do sklepu i oglądnąć na żywo.Patrz na piec pod kątem wyczyszczenia go i wtedy Ci się rozjaśni.Bio slim jest preferowany do małych pomieszczeń z braku miejsca a jeśli posiadasz miejsce w kotłowni to zainstaluj większy.Ograniczy to wizyty w kotłowni do minimum.Warto też policzyć parametry grzejników dla danych pomieszczeń aby było w miarę równo mocy w każdym pomieszczeniu.Ja policzyłem dla parametrów 55/45 i wyszło mi coś około 65wat na metr a i jeszcze jedno.Zauważyłem że grzejnik o wysokości 50 cm nie oddaje tak samo ciepła jak 60 przy podaniu tej samej temp.wody to tak stwierdzone organoleptycznie bez przyrządów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.01.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Tylko że ktoś pisał że piece typu Sigma czy Smart to śmieciuchy z podajnikiem. W Internecie jest bardzo mało informacji na temat w/w kotłów Defeo, oczywiście mówię o informacji na forach uzytkownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ary_zet 30.01.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2018 Tylko że ktoś pisał że piece typu Sigma czy Smart to śmieciuchy z podajnikiem. W Internecie jest bardzo mało informacji na temat w/w kotłów Defeo, oczywiście mówię o informacji na forach uzytkownikow. To zapodaj link do tych informacji w internecie.Jestem ciekaw - bo mam taki piec - i nie da się w nim palić śmiećmi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrokit 02.02.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) Panowie co się dzieje z waszym kotłem na pellet ,w momencie wysłania sygnału o osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu temperatury z regulatora pokojowego ? Bo wydaje mi się że wtedy kocioł powinien zostac wyłaczony do momentu aż w pomieszczeniu histereza ustawiona w regulatorze pokojowym ponownie odpali kocioł ...a z tego co tu czytam to piszecie ze "kocioł przechodzi w podtrzymanie" ...czyli nie wyłacza sie tylko nadal pracuje na obnizonej mocy ? Dziwne to trochę bo nawet na logike to tak własnie powinien byc zaprogramowany sterownik takiego kotła .Według mnie to największe oszczędności były by wtedy kiedy by się własnie wyłączał...czyli nagrzał zrobił swoje i stop ,tak jak kocioł gazowy.Wiadomo ze w przypadku podlogówki jest duża bezwladność cieplna i lepiej podtrzymywać niż wychładzać ...ale w przypadku tradycyjnych grzejników ,moim zdaniem kocioł najoszczędniej pracował by w konfiguracji :grzeje na maksa ,regulator pokojowy po osiągnieciu ustawionej temperatury wyłacza kocioł i włacza dopiero po spadku temperatury w pomieszczeniu ustawionej na regulatorze pokojowym .Wtedy przerwy w pracy kotła byly by na pewno wieksze ,bo temp w ocieplonym domu nie spada tak szybko .A tu wiekszosć opisuje że kocioł wlacza się na godzine dwie ,po czym sie wyłacza zeby się po ok.godzinie znowu właczyć ,bo włacza go histereza ustawiona w sterowniku kotła na np.10 stopni ...ja bym dał histerezę na max czyli pewnie ok 20 stopni,a temp kotła rownież na max zalecaną czyli 70stopni.Niech ktoś odniesie się do tego czy dobrze myślę ,bo co prawda na chwilę obecną nie mam jeszcze takiego kotła ,ale wkrótce bede miał i zamierzam użytkowac go właśnie w taki sposób jak opisałem ,bo eksploatacja go w sposób jaki wiekszość tu opisuje ,czyli odpalający się co ok godzinę kocioł ,wydaje mi sie mega nie ekonomiczna Edytowane 2 Lutego 2018 przez marekrokit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 02.02.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Panowie co się dzieje z waszym kotłem na pellet ,w momencie wysłania sygnału o osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu temperatury z regulatora pokojowego ? Bo wydaje mi się że wtedy kocioł powinien zostac wyłaczony do momentu aż w pomieszczeniu histereza ustawiona w regulatorze pokojowym ponownie odpali kocioł ...a z tego co tu czytam to piszecie ze "kocioł przechodzi w podtrzymanie" .. Nic się nie dzieje ? Kociołek idzie grzecznie spać no chyba że sobie zafundujesz taki multi na ekogroch-pelet to wtedy będzie dalej utylizował niepotrzebnie ten pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 03.02.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Moim zdaniem to co napisał Marek ma sens. Ustawić w dodatku dużą temperaturę powrotu żeby grzejniki miały moc. Dom się nagrzeje a piec idzie spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilku01 03.02.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Panowie co się dzieje z waszym kotłem na pellet ,w momencie wysłania sygnału o osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu temperatury z regulatora pokojowego ? Bo wydaje mi się że wtedy kocioł powinien zostac wyłaczony do momentu aż w pomieszczeniu histereza ustawiona w regulatorze pokojowym ponownie odpali kocioł ...a z tego co tu czytam to piszecie ze "kocioł przechodzi w podtrzymanie" ...czyli nie wyłacza sie tylko nadal pracuje na obnizonej mocy ? Dziwne to trochę bo nawet na logike to tak własnie powinien byc zaprogramowany sterownik takiego kotła .Według mnie to największe oszczędności były by wtedy kiedy by się własnie wyłączał...czyli nagrzał zrobił swoje i stop ,tak jak kocioł gazowy.Wiadomo ze w przypadku podlogówki jest duża bezwladność cieplna i lepiej podtrzymywać niż wychładzać ...ale w przypadku tradycyjnych grzejników ,moim zdaniem kocioł najoszczędniej pracował by w konfiguracji :grzeje na maksa ,regulator pokojowy po osiągnieciu ustawionej temperatury wyłacza kocioł i włacza dopiero po spadku temperatury w pomieszczeniu ustawionej na regulatorze pokojowym .Wtedy przerwy w pracy kotła byly by na pewno wieksze ,bo temp w ocieplonym domu nie spada tak szybko .A tu wiekszosć opisuje że kocioł wlacza się na godzine dwie ,po czym sie wyłacza zeby się po ok.godzinie znowu właczyć ,bo włacza go histereza ustawiona w sterowniku kotła na np.10 stopni ...ja bym dał histerezę na max czyli pewnie ok 20 stopni,a temp kotła rownież na max zalecaną czyli 70stopni.Niech ktoś odniesie się do tego czy dobrze myślę ,bo co prawda na chwilę obecną nie mam jeszcze takiego kotła ,ale wkrótce bede miał i zamierzam użytkowac go właśnie w taki sposób jak opisałem ,bo eksploatacja go w sposób jaki wiekszość tu opisuje ,czyli odpalający się co ok godzinę kocioł ,wydaje mi sie mega nie ekonomiczna Dzieje się tak jak napisałeś, gdy temperatura na sterowniki pokojowym osiągnie zadaną piec wyłącza się( wygasza się całkowicie). Jeżeli temperatura w domu spadnie poniżej temperatury określonej na sterowaniu domowym (najczęściej kilka godzin) dopiero wtedy piec znowu się rozpala ponownie przynajmniej u mnie tak jest. Piec działa na automacie ale na ręcznym paleniu było tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 03.02.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Czy zatem jest sens montować czujnik pogodowy do PIDu w takim piecu? Chyba nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.02.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Dziwna jest konstrukcja tego kotła. Tak jakby ktoś na siłę komplikował proste rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilku01 03.02.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Czy zatem jest sens montować czujnik pogodowy do PIDu w takim piecu? Chyba nie? Może i nie ma ale dzięki temu zwiększa się możliwość konfiguracji. Stopniem otwarcia zaworu mieszającego możemy sterować przez czujnik pogodowy lub przez sterownik pokojowy(może i nawet razem ale tego nie próbowałem). Trochę więcej kombinacji nie zawsze ułatwiających ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.02.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Czy zatem jest sens montować czujnik pogodowy do PIDu w takim piecu? Chyba nie? Dlaczego nie?Jeśli ogrzewanie podłogę to pogodówka ma sens z racji wolnej reakcji tego typu ogrzewania.Spalanie na PiDzie jest jak jazda w aucie na tempomacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamPP 07.02.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Witam, Jestem nowym użytkownikiem Defro Sigma Ekopell 12kW i potrzebuje kilku porad. Kocioł chodzi na PIDzie, pracuje dopiero od tygodnia po awarii poprzedniego kotła - rozgrzewał dom więc spalanie spore, ok. 28kg/doba. Proszę o informację jakie ustawienia poprawić by piec był jak najbardziej ekonomiczny. Do ogrzania stary budynek 80m2, słabo ocieplony (5cm styropianu) + CWU, praca na sterowniku pokojowym. Czy powinienem zmniejszyć moc kotła ? Obecnie pracuje na 100% i budynek jest dogrzany, piec nie ma problemów z osiągnięciem temperatury. Z racji tego, że nigdy nie użytkowałem tego typu kotła nie mam pojęcia jakie wartości pracy podajnika i wentylatorów ustawić by piec zużywał możliwie najmniej opału. Czy jest możliwe ustawienie, by zimą piec nie właczał się specjalnie dla boilera gdy spadnie jego temperatura, lecz by dogrzewał wodę przy okazji ogrzewania pomieszczeń. Obecnie właczona jest opcja pompy równolegle, zauważyłem jednak, że jeżeli temperatura CWU nie spadła ponizęj zadanej histerezy to pompa CWU się nie włacza. Z kolei np. po kąpieli gdy temperatura w pomieszczeniach jest OK a temperatura CWU spadła, piec załącza się by dogrzać wodę i przy okazji dodatkowo ogrzewa pomieszczenia (w tym wypadku nie bierze pod uwagę, ze pomieszczenia ma zadaną na sterowniku pokojowym temperaturę). Chodzi mi o to, by w takich sytuacjach piec nie włączał się specjalnie by dogrzać boiler a zrobił to dopiero w momencie gdy się załączy w celu ogrzewania pomieszczeń. Ostatnia sprawa - czy to normalne, że na palenisku pozostaje popiół. Po ok. 24h w przedniej części paleniska jest go dość sporo - nie spada przez dziurki do popielnika, ma jednak sypką konsystencje - przy dmuchnięciu ustami wylatuje, nie jest twardy. Zmieniałem parametry wygaszania, zwiększyłem moc wydmuchu do 90% oraz czas do 10min lecz to nie pomaga. Boje się, że bez czyszczenia po 2-3 dniach całość się zablokuje, a chciałbym, by piec był na tyle bezobsługowy by go można było zostawić na kilka dni. Palone jest obecnie pelletem Olczyk. Dołączam zdjęcia jak to wygląda [ATTACH=CONFIG]381442[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]381443[/ATTACH] Uporał się Pan z tym zalegającym popiołem? Mam ten sam problem:/ Może ktoś FORUMOWICZÓW ma pomysł jakie ustawienia pieca mogą zminimalizować ten efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brak nicku 08.02.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam, popiół na palniku nie powinien zalegać(nie ma prawa), z załączników które przesłał Oloo wynika, że ma założone sprzegło na prowadnicy od rusztu, prawdopodobnie Ty tez.Ściągnij obudowe palnika (2 śrubki z góry) i z lewej strony bedziesz miał obudowę plastikową tej prowadnicy i zobacz czy tam nie ma przyczepionego takiego czegoś jak magnes na lodówkę, jeżeli masz to sciągnij i powinno wszystko grać.Jeżeli natomiast masz to ściągnięte to wtedy juz trzeba pogrzebac w ustawieniach sterownika i ustawic automatyczne czyszczenie palnika w trakcie pracy, ale na początek oblukaj ten magnes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.02.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Uporał się Pan z tym zalegającym popiołem? Mam ten sam problem:/ Może ktoś FORUMOWICZÓW ma pomysł jakie ustawienia pieca mogą zminimalizować ten efekt? "Czy jest możliwe ustawienie, by zimą piec nie właczał się specjalnie dla boilera gdy spadnie jego temperatura, lecz by dogrzewał wodę przy okazji ogrzewania pomieszczeń. Obecnie właczona jest opcja pompy równolegle, zauważyłem jednak, że jeżeli temperatura CWU nie spadła ponizęj zadanej histerezy to pompa CWU się nie włacza. Z kolei np. po kąpieli gdy temperatura w pomieszczeniach jest OK a temperatura CWU spadła, piec załącza się by dogrzać wodę i przy okazji dodatkowo ogrzewa pomieszczenia (w tym wypadku nie bierze pod uwagę, ze pomieszczenia ma zadaną na sterowniku pokojowym temperaturę). Chodzi mi o to, by w takich sytuacjach piec nie włączał się specjalnie by dogrzać boiler a zrobił to dopiero w momencie gdy się załączy w celu ogrzewania pomieszczeń." Najprościej - na sterowniku palnika załączyć opcję sterowania pomp "tylko ogrzewanie" i podłączyć przewodem obie pompy równolegle. "(w tym wypadku nie bierze pod uwagę, ze pomieszczenia ma zadaną na sterowniku pokojowym temperaturę)". W sterowniku palnika aktywować funkcję "Termostat standardowy" jeżeli przewód sterownia pokojowego jest odpowiednio podłączony do zacisków w sterowniku palnika. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamPP 23.02.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Witam, popiół na palniku nie powinien zalegać(nie ma prawa), z załączników które przesłał Oloo wynika, że ma założone sprzegło na prowadnicy od rusztu, prawdopodobnie Ty tez.Ściągnij obudowe palnika (2 śrubki z góry) i z lewej strony bedziesz miał obudowę plastikową tej prowadnicy i zobacz czy tam nie ma przyczepionego takiego czegoś jak magnes na lodówkę, jeżeli masz to sciągnij i powinno wszystko grać.Jeżeli natomiast masz to ściągnięte to wtedy juz trzeba pogrzebac w ustawieniach sterownika i ustawic automatyczne czyszczenie palnika w trakcie pracy, ale na początek oblukaj ten magnes. Dziękuję za podpowiedzi, finalnie okazało się, że coś miałem jednak poprzestawiane w ustawieniach rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamPP 23.02.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Kolejny problem z moim piecem na pellet. Zacząłem drążyć temat jak przytaczałem, że przy moich parametrach termoizolacyjnych domu(25cm st grafitowego. okna do domów pasywnych, rolety, rekuperacja itd) , piec powinien mi palić nie więcej jak 15-20 kg na dobę. Faktycznie tak się stało, doszedłem do takich ilości na dobę ale kosztem pieca. Mianowicie zszedłem w ochronie powrotu do temp. 40 st. i po takim ustawieniu piec puszcza mi temp na grzejniki 55 st a na podłogę 35-40 st. W sytuacji podniesienia temp. ochrony powrotu do 55 jaką minimalną zaleca producent, piec praktycznie chodzi cały dzień, na grzejniki puszcza ok 45 st a na podłogę 30. To jednak za mało jak się okazuje przy dwóch grzejnikach łazienkowych i podłogówce zalanej na 7 cm i położonych panelach 12 mm na 70% powierzchni domu . Zwiększałem zadaną temp pieca z 65 na 70 st. ale to nie robi większej różnicy. Zerknijcie drodzy forumowicze, może mam źle podłączoną instalację. Na zdjęciu na 4 drogowym zaworze mam już siłownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 23.02.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 A jaką masz temp. zadaną na piecu?Piec chodzi pod regulatorem pokojowym czy widzi misię histerezy pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts