zainteresowany00 21.08.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, W następnym roku zamierzamy wystartowaćz budową domu wg projektu dom w kalateach 3. W projekcie mam takie coś: kocioł gazowy zwykły, tz/tp 70/55 CO to układ mieszany - kuchnia i łazienki to podłogówka, reszta to grzejniki (ze względu na duże przeszklenia w jadalni oraz salonie są zaprojektowane odpowiednio 2m i 2,5m grzejniki kanałowe z wentylatorami, wysokosc 90mm, szerokosc 180mm), Dom będzie miał dosyć dobre parametry cieplne (25 cm porotherm + 20 cm styropianu = U0,17 + okna U=1,1 ale myślę żeby dać coś cieplejszego przy tych największych przeszkleniach). Myślę o tym, żeby zamienić to na: kocioł gazowy kondensacyjny podłogówka na całości Teraz moje pytania i wątpliwości: czy ktoś ma porównanie praktyczne działania grzejników kanałowych i podłogówki? czy podłogówka bez problemów da rade w takich przeszklonych pomieszczeniach (jadalnia i salon wymagają odpowiednio jakichś 1000W, 1500W)? jak wygląda kwestia wpięcia w taki układ kominka? w pierwszym przypadku pewnie lepiej PW bo wyższa temperatura w układzie, w drugim raczej DGP? Myślicie, że ma to sens z ekonomicznego punktu widzenia? Nie chcę robić kotłowni z salonu i będę używać kominka raczej rekreacyjnie, tak, żeby tylko zrobić romantyczny nastrój czym ogrzewać garaż? Też podłogówka? Jeśli mielibyście jakieś inne, ciekawe pomysły odnośnie powyższych układów CO to z chęcia posłucham. PS. Wiem, że jest osobny temat o ogrzewaniu podłogowym, więc jeśli wątek o grzejnikach kanałowych nie kłóci się z główna tematyką tamtego wątku to proszę jakiegoś moderatora o przeniesienie. Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez zainteresowany00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.08.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) Kotłów "zwykłych " już nie produkują więc zostają gazowe kondensacyjne Grzejniki kanałowe to wycieraczki zbierające i emitujące kurz. Grzejnik podłogowy ( Ogrzewanie Podłogowe ) grzeje jak każdy inny. Wystarczy policzyć straty cieplne aby obliczyć parametry pracy , ale trudno mi sobie wyobrazić pomieszczenie przeszklone którego nie udałoby się zagrzać.Większy problem może być w lecie ze chłodzeniem . Moc podłogówki to przy obecnie budowanych obiektach 40 W/m2 przy -20 c na dworze . A można uzyskać 80 W /m2 bez większych problemów Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 21.08.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Jak kolega wyżej zaznaczył, grzejnik kanałowy wymaga większej ingerencji/konserwacji niż Ogrzewanie Podłogowe:- zbierający się kurz i brud = okresowe czyszczenie- głośne elementy ruchome wentylatora = konieczność okresowej konserwacji elementów Osobiście poleciłbym podłogówkę w całości domu, parter, piętro/poddasze, garaż podpiętą pod kocioł kondensacyjny lub pompę ciepła. Przy dużych przeszkleniach można pokusić się o wykonanie stref brzegowych (zagęścić rozstaw rur w podłodze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany00 23.08.2016 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Dzięki, po przeczytaniu chyba wszystkich postów dotyczących ogrzewania podłogowego i grzejnikami na forum postawię na 100% podłogówki. Czy ktoś wpinał w taki układ kominek (w ogóle da się to zrobić?) czy raczej stawiacie na DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.08.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 .... Przy dużych przeszkleniach można pokusić się o wykonanie stref brzegowych (zagęścić rozstaw rur w podłodze). Co daje wykonanie i jak wykonac strefy brzegowe jezeli pozostała czesc pomieszczenia ma rozstaw 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts