Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w kalateach 3 - grzejniki kanałowe a ogrzewnie podłogowe - prośba o radę

zainteresowany00

Recommended Posts

Witam,

W następnym roku zamierzamy wystartowaćz budową domu wg projektu dom w kalateach 3.

W projekcie mam takie coś:

• kocioł gazowy zwykły, tz/tp 70/55
  • CO to układ mieszany - kuchnia i łazienki to podłogówka, reszta to grzejniki (ze względu na duże przeszklenia w jadalni oraz salonie są zaprojektowane odpowiednio 2m i 2,5m grzejniki kanałowe z wentylatorami, wysokosc 90mm, szerokosc 180mm),

Dom będzie miał dosyć dobre parametry cieplne (25 cm porotherm + 20 cm styropianu = U0,17 + okna U=1,1 ale myślę żeby dać coś cieplejszego przy tych największych przeszkleniach).

Myślę o tym, żeby zamienić to na:

• kocioł gazowy kondensacyjny
  • podłogówka na całości

Teraz moje pytania i wątpliwości:

• czy ktoś ma porównanie praktyczne działania grzejników kanałowych i podłogówki?
  • czy podłogówka bez problemów da rade w takich przeszklonych pomieszczeniach (jadalnia i salon wymagają odpowiednio jakichś 1000W, 1500W)?
  • jak wygląda kwestia wpięcia w taki układ kominka? w pierwszym przypadku pewnie lepiej PW bo wyższa temperatura w układzie, w drugim raczej DGP? Myślicie, że ma to sens z ekonomicznego punktu widzenia? Nie chcę robić kotłowni z salonu i będę używać kominka raczej rekreacyjnie, tak, żeby tylko zrobić romantyczny nastrój ;)
  • czym ogrzewać garaż? Też podłogówka?

Jeśli mielibyście jakieś inne, ciekawe pomysły odnośnie powyższych układów CO to z chęcia posłucham.

PS. Wiem, że jest osobny temat o ogrzewaniu podłogowym, więc jeśli wątek o grzejnikach kanałowych nie kłóci się z główna tematyką tamtego wątku to proszę jakiegoś moderatora o przeniesienie.

Edytowane przez zainteresowany00

Kotłów "zwykłych " już nie produkują więc zostają gazowe kondensacyjne

Grzejniki kanałowe to wycieraczki zbierające i emitujące kurz. Grzejnik podłogowy ( Ogrzewanie Podłogowe ) grzeje jak każdy inny.

Wystarczy policzyć straty cieplne aby obliczyć parametry pracy , ale trudno mi sobie wyobrazić pomieszczenie przeszklone którego nie udałoby się zagrzać.

Większy problem może być w lecie ze chłodzeniem .

Moc podłogówki to przy obecnie budowanych obiektach 40 W/m2 przy -20 c na dworze . A można uzyskać 80 W /m2 bez większych problemów

Edytowane przez fachman19

Jak kolega wyżej zaznaczył, grzejnik kanałowy wymaga większej ingerencji/konserwacji niż Ogrzewanie Podłogowe:

- zbierający się kurz i brud = okresowe czyszczenie

- głośne elementy ruchome wentylatora = konieczność okresowej konserwacji elementów

Osobiście poleciłbym podłogówkę w całości domu, parter, piętro/poddasze, garaż podpiętą pod kocioł kondensacyjny lub pompę ciepła.

Przy dużych przeszkleniach można pokusić się o wykonanie stref brzegowych (zagęścić rozstaw rur w podłodze).