Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący dach - papa i smoła

ajqju

Recommended Posts

Witam,

Po kolejnych ulewach zauważyłem że przecieka dach. Kryty był papą i smołowany, Chciałem zakupić jakąś masę do zasmarowania jednak wszędzie jest napisane aby nie stosować na smołę. Jaką masę można kupić aby nadawała się na smołę ?

Najlepiej zastosować DYSPERBIT DN - najlepiej go w ogóle nie rozcieńczać, wtedy tworzy się konkretna powłoka. Nie żałować preparatu, dobrze wetrzeć we wszystkie szpary, pęknięcia. Mi pomogło po lipcowych ulewach (też mi ciekło z dachu). Również mam smołę i na niej starą papę (wiek ok 30 lat). Jednakże takie zastosowanie jak opisane powyżej - jest to efekt "na jakiś czas".

Za jakiś czas wypada zrobić dach (przynajmniej położyć nową papę wierzchnią na starą powierzchnię). Przed położeniem nowej powierzchni należy ponacinać pęcherze na krzyż, odczekać żeby wyparowała z nich woda, przygrzać i przydeptać. Nacięcia i i miejsce przygrzewania posmarować również DYSPERBIT DN. Uszczelni to "uszkodzone" miejsce.

Edytowane przez escio

• 3 weeks później...
Witam,

Po kolejnych ulewach zauważyłem że przecieka dach. Kryty był papą i smołowany, Chciałem zakupić jakąś masę do zasmarowania jednak wszędzie jest napisane aby nie stosować na smołę. Jaką masę można kupić aby nadawała się na smołę ?

Asfalt ropopochodny nie współgra ze smołą, jaki środek asfaltowy (bitumiczny) nie zastosujesz, każdy będzie odwarstwiał się od smoły po jakimś czasie. No to szukaj najtańszego, na wodnej osnowie, są produkty w cenie lepszej niż wspomniany Dysperbit.

PS Czy na pewno była to smoła (węglopochodna???). Jest to drastyczny środek, bardzo szkodliwy: aktualnie zakazany, wycofany z produkcji już w zeszłym stuleciu. Może była to masa bitumiczna np. na gorąco, tylko potocznie zwana 'smołą'?