Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja próżniowa, czy to możliwe?

Recommended Posts

Witam

Interesuje mnie to na szczęście tylko teoretycznie, ale być może kiedyś będę zmuszony do praktycznego działania, i tak się zastanawiam jakie są obecnie możliwości wykonania, czy to jednak nadal s-f? :)

Myślałem nad domem ze stali. Musiałby być okrągły (albo lepiej kulisty) i pozbawiony okien, raczej znajdowałby się pod ziemią, ze względu na odstraszający wygląd zewnętrzny. Izolacja jak w termosie, podwójne ścianki i do tego pompa, czy to ma sens? Czy koszt całkowity byłby sporo mniejszy czy raczej niewiele mniejszy? Niestety nie jestem w stanie tego przeliczyć, nie moja dziedzina. Ewentualnie jakie tematy powinienem poczytać?

Może super izolacja i tak nic nie da, bo przecie trzeba wentylować, sztuczna wytwornica powietrza raczej odpada, chyba że szklarnia z drzewami...

:) W pewnym sensie. Wiem że nie brzmi to zbyt poważnie, ale sytuacja czasem zmusza. Jeśli byłby wybór przetrwać zimę w czymś dziwnym ale skutecznym a nie przetrwać jej w ogóle, to chyba lepiej to pierwsze. Różnię się od otoczenia, zwykle myślę dość intensywnie o przyszłości, a mieszkam w starym budownictwie, gdzie liczą się tylko tony węgla i drewna całe podwórko. Dodać do tego ciągłą obsługę starego pieca, to coś by mnie na pewno trafiło gdybym musiał się sam tym zająć. Poszukuje rozwiązania, powiedzmy że mam miejsce darmo, myślę że 50mkw w pełni wystarczy, kasy jest oczywiście za mało na normalnokształtny dom, można przyjąć że więcej niż 50kzł zapewne nie będzie, raczej mniej. Jeśli eksploatacja takiego nowego tworu będzie stanowić około 10-20% ogólnego kosztu minimalistycznego trybu życia, to myślę będzie już wystarczająco skuteczną konstrukcją, tylko nie wiem czy to możliwe. Cokolwiek co spełni moje warunki będzie dobre, nieważne jak to będzie wyglądało. Mi tylko jakieś ziemianki wychodzą. :) Może ktoś ma lepszy pomysł?

Gdybym mieszkał w Kalifornii to pewnie stara przyczepa kempingowa by wystarczyła. ;) Przeprowadzka też niezły pomysł, ale wolę jednak obecne miejsce, jest spokojne i o to chodzi, niestety za to tu jest problem z niskimi temperaturami.

Witam

Interesuje mnie to na szczęście tylko teoretycznie, ale być może kiedyś będę zmuszony do praktycznego działania, i tak się zastanawiam jakie są obecnie możliwości wykonania, czy to jednak nadal s-f? :)

Myślałem nad domem ze stali. Musiałby być okrągły (albo lepiej kulisty) i pozbawiony okien, raczej znajdowałby się pod ziemią, ze względu na odstraszający wygląd zewnętrzny. Izolacja jak w termosie, podwójne ścianki i do tego pompa, czy to ma sens? Czy koszt całkowity byłby sporo mniejszy czy raczej niewiele mniejszy? Niestety nie jestem w stanie tego przeliczyć, nie moja dziedzina. Ewentualnie jakie tematy powinienem poczytać?

Może super izolacja i tak nic nie da, bo przecie trzeba wentylować, sztuczna wytwornica powietrza raczej odpada, chyba że szklarnia z drzewami...

Stal 10mm na taki kulisty dom o średnicy 8 metrów to jakieś 40 tyś. Powierzchnia wewnątrz 50m2. Dochodzi oczywiście wygięcie płyt i spawanie. Pewnie drugie tyle. Niech będzie razem 60 tyś. Tańsze od normalnego domu to nie będzie.

Czy 10mm to nie za dużo? No dobra, lepiej za dużo niż za mało. :) Spawać bym sam chciał, ale pewnie z braku doświadczenia mogłoby się nie udać, bardziej martwi mnie operowanie tonami żelastwa, i kto to powygina... Może da się odchudzić, jakiś dystans z tworzywa między ścianki, wtedy może być cieniej?

Hm, 60 tyś za fundament, ściany, dach, wszystkie izolacje, tynki? Nie tak dużo, chyba coś przespałem, myślałem że normalny dom energooszczędny więcej kosztuje. Może warto dozbierać kasy niż łamać głowę marsjańskimi budowlami...:)

Czy 10mm to nie za dużo? No dobra, lepiej za dużo niż za mało. :) Spawać bym sam chciał, ale pewnie z braku doświadczenia mogłoby się nie udać, bardziej martwi mnie operowanie tonami żelastwa, i kto to powygina... Może da się odchudzić, jakiś dystans z tworzywa między ścianki, wtedy może być cieniej?

Hm, 60 tyś za fundament, ściany, dach, wszystkie izolacje, tynki? Nie tak dużo, chyba coś przespałem, myślałem że normalny dom energooszczędny więcej kosztuje. Może warto dozbierać kasy niż łamać głowę marsjańskimi budowlami...:)

60 tyś to będzie sama półkula ze stali. Jak ma być samonośna, to te 10 mm będzie akurat. Jak masz kombinować z konstrukcją, to pewnie wyjdzie więcej. I tak musisz dołożyć fundament, okna drzwi, wykończenie ścian. Jakąś osłonę dla stali też musisz mieć, bo nierdzewka zabije cię cenowo.

Różnica w cenie samych ścian,w zależności od materiału nie przekracza 10% kosztów całej budowy licząc te najdroższe czyli żelbet i stal na przykład. Oszczędności szukaj np w dachu płaskim a nie stromym - wychodzi sporo taniej, małej powierzchni domu, np garaż to nie jest rzecz najważniejsza. Mniejsze okna, tanie materiały na ocieplenie, no i wykończeniówka. Wannę możesz kupić za 300 zł ale i 3 tyś, podobnie kafle itp. Meble też sporo kosztują.

Edytowane przez perm

Znajdź w okolicy coś takiego:

https://www.google.pl/search?q=vacuum+insulated+tank&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjVj4jv5dbOAhXLORQKHd9dBo4Q_AUICCgB&biw=1536&bih=755#imgrc=_

i postaraj się wyobrazić jak by się w tym mieszkało. Jak Ci wyjdzie że OK, to nabądź drogą kupna, albo przywieź sobie na przyczepce w nocy jak nikt nie patrzy.

Z założenia kula ma zastąpić niemal wszystko, oczywiście oprócz wyposażenia, bo te i w zwykłym jak i niezwykłym domu potrzebne, tego nie liczę. Ma być koniecznie pełna, stanowić kompletny zamiennik fundamentu ścian dachu, i wszystkich izolacji. Nierdzewka istotnie za droga, ale może niekoniecznie być jako nośna, tylko zewnętrzna trzecia cienka ścianka. Dobre to bo może przy okazji odbijać wewnątrz promieniowanie cieplne. No ale jeśli nie da się tego zbudować za 50tyś, pomysł raczej do kosza. Dla przerażonych brakiem okien, światło słoneczne można wprowadzić przez bardzo mały otwór światłowodem zasilanym z panela fresnela, praw fizyki nie łamie, może zadziała :).

i postaraj się wyobrazić jak by się w tym mieszkało. Jak Ci wyjdzie że OK, to nabądź drogą kupna, albo przywieź sobie na przyczepce w nocy jak nikt nie patrzy.

Zbiorniki oglądałem, używane cysterny kolejowe też :) Tak wiem, zaglądając do środka nie wygląda zachęcająco, nawet nie trzeba sobie wyobrażać, wystarczy jakiś film o okrętach podwodnych. Myślę, że to kwestia odpowiedniego wystroju wnętrza, dobrego oświetlenia, jasnych żywych barw, innych niekonwencjonalnych pomysłów. Zbiornik 100tyś litrów prawie ok, tylko ta cena... i pewnie potrzebny śmigłowiec transportowy, bo w moją uliczkę nie wejdzie.

Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się. Liczę, że będzie realizowany i dokumentowany. Swoją drogą, jakby po prostu wymurować same 'piwnice', dach oczywiście płaski z trawą, wystające tylko świetliki (choć to nie najszczęśliwszy pomysł bo uwielbiają parować). Oczywiście wszystko odpowiednio zaizolowane termicznie i p/wilgociowo. Takie coś można postawić spokojnie na płycie, której koszt na pewno byłby bardzo do przyjęcia. Interesujące...

hej domyzestali izolacja próżniowa jest stosowana w zbiornikach krogenicznych pewnie w okolicy widujesz takie pionowe białe są do gazów krogenicznych LN2, LCO2, LAr, zbiornik wewnętrzny ze względu na temperatury nawet -196st C ze stali austenitycznej zewnętrzny z czarnej przestrzeń próżniowa wypełnione perlitem że by ciśnienie zewnętrzne nie zgniotło zbiornika.

znacie powiedzenie "nie karmić trola" ?

przecież to kompletnie idiotyczny pomysł i jeszcze go w nim utwierdzacie. On ma CAŁE 50m2 ziemi !!!

I do tego 50k na:

- projekt

- cudowną stalową powłokę

- wszystkie instalacje

- instalację do generacji próżni (a nie lepiej już dać pianę między warstwy ?)

- system wentylacji (chyba, że planuje się zamknąć i udusić)

- system ogrzewania (zostaje mu tylko elektryka i pompa ciepła, chyba że planuje wewnątrz sfery palić węglem .... )

- przepompownia ścieków (bo prawie na pewno poziom kibleków będzie poniżej kanalizy miejskiej)

- wszystkie wykopy, fundamenty/płytę fundamentową (a może sferę wrzucimy po prostu do wykopu i zamiast podłogi będzie miał klepisko ?)

przecież to kompletnie idiotyczny pomysł i jeszcze go w nim utwierdzacie. On ma CAŁE 50m2 ziemi !!!

Mój błąd, nieprecyzyjnie napisałem, ziemi jest więcej, 50m2 to miała być wystarczająca dla mnie powierzchnia mieszkalna. Problemów widze sporo ale jeszcze nie spisuje na straty pomysłu.

- instalację do generacji próżni (a nie lepiej już dać pianę między warstwy ?)

Być może wystarczy piana, tylko czy nie będzie drożej i słabiej izolować?

- system ogrzewania (zostaje mu tylko elektryka i pompa ciepła, chyba że planuje wewnątrz sfery palić węglem .... )

Elektryczne na 100%, przewiduję bardzo niskie zapotrzebowanie na ciepło.

- przepompownia ścieków (bo prawie na pewno poziom kibleków będzie poniżej kanalizy miejskiej)

Aa... zupełnie zapomniałem, chwilowo nie mam pomysłu, wychodzi kibelek pod sufitem... Może niekoniecznie całość musi być pod ziemią, a tylko w połowie, plusy- mniej kopania.

A ten, teges... Ciśnienie atmosferyczne to 1000 hPa (100 000 Pa), a wytrzymałość styropianu EPS 100, to oczywiście 100 kPa, czyli dokładnie tyle samo (100 000 Pa). Zatem można zrobić ścianki z cienkiej blachy, a na dystans dać właśnie EPS 100. Przy tym nie musi go być dużo, bo wystarczy pewnie z 5-10cm jeśli odessamy resztę powietrza. Właściwie to zakopany dom nie musiałby nawet mieć próżni, bo temperatura ziemi dookoła byłaby zawsze na plusie.

Żeby całość nie rdzewiała należałoby to zrobić z aluminium, a segmenty zagięte na zakładkę posklejać ze sobą żeby uniknąć spawania. Dom nie musiałby być wcale kulisty, ani nawet walcowaty, tylko można zrobić graniastosłup o podstawie ośmio, dziesięcio, lub dwunastokąta.

;)

A ten, teges... Ciśnienie atmosferyczne to 1000 hPa (100 000 Pa), a wytrzymałość styropianu EPS 100, to oczywiście 100 kPa, czyli dokładnie tyle samo (100 000 Pa). Zatem można zrobić ścianki z cienkiej blachy, a na dystans dać właśnie EPS 100.

Odkształcenie 10% + kurczenie rozszerzanie metalu, nie wiem czy spawy wytrzymają.

segmenty zagięte na zakładkę posklejać ze sobą żeby uniknąć spawania;)

Po ile takie rury? http://viacon.pl/pl/rury-helcor

3600mm, 14metrów x2 idealnie, tylko jak to zatkać? :)

Zupełnie realne: piwnica, pół metra steropianu, ok, a w razie przypływu gotówki można budować wyżej, no ale to już nie będzie dom ze stali.