Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy wykończeniu wnętrza chce wykorzystać pręty miedziane (12 mm), jednakże z uwagi na to, że będą one wyeksponowane muszą być dokładnie równo przycięte. Kupiłem kilkanaście metrów prętów miedzianych i teraz muszę je pociąć na wiele kawałków. Cięcie ręczną piłką do metalu odpada, bo jest to strasznie pracochłonne, a jednocześnie często trudno o dokładność. Również cięcie szlifierką kątową odpada, gdyż za każdym razem, kiedy próbowałem ciąć szlifierką wychodziło nierówno i często z drobnymi postrzępieniami po przecięciu. Zastanawiałem się nad zakupem przecinarki do metalu, jednakże z uwagi na fakt, że poza wspomnianym zastosowanie przy wykończeniu raczej nie używana byłaby zbyt często, to szukałem coś za niewielką kwotę. Na Allegro jest dostępny szereg przecinarek w okolicy 200 zł np. http://allegro.pl/przecinarka-do-metalu-ukosnica-katowka-pila-2800w-i5905995351.html . Domyślam się, że za taką cenę nie ma co oczekiwać nie wiadomo jakiego sprzętu, ale pytanie czy tego typu urządzenie przetnie mi pręt równo i bez postrzępień przy końcówkach cięcia.

Ewentualnie może jakieś inne rozwiązania czy narzędzia za rozsądną kwotę dzięki którym mógłbym równo przeciąć pręty.

Uwierz mi że tak cienki pręt można uciąć równo , zrozumiałbym gdyby średnica była 40 mm i więcej , wystarczy trochę wprawy .

Pewnie tak, ale ćwiczenie na miedziowym pręcie, gdzie 1mb kosztuje ponad 50 zł jest zbyt kosztowny.

Pomysł ze stojakiem do szlifierki wydaje się być faktycznie najlepszym rozwiązaniem, również cenowo.