Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna szklana i skalna razem

suVee

Recommended Posts

Chcąc polepszyć parametry izolacji poddasza, chciałbym wykonać ponownie ułożenie wełny mineralnej, poprawiając dewelopera. W ramach poszukiwania informacji o najlepszych rozwiązaniach w tej dziedzinie, doborze najlepszej wełny itp, nasunęło się pytanie o to, czy nie można połączyć warstw z wełny szklanej i skalnej razem. Pomiędzy krokwie 15 cm np, szklanej (zdemontowanej), a pod stelarz 15cm rockwooda np. top rocka albo na odwrót. Czy ktoś taki zabieg już trenował?

Przeszukując fora, nadal nie natrafiłem na rzetelną informację, czym tak na prawdę (od strony użytkowania) różnią się wełny szklane od skalnych. Oczywiście jest agitacja to za rockwoodem, to za isoverem, ale nadal brak jasnej informacji, co wybrać, co byłoby najlepsze do izolacji poddasza. Czym podyktowane są wybory? Ceną, lambdą? Grubość dwóch warstw 30cm.

Dla Ciebie nie ma żadnej różnicy czy to będzie wełna skalna czy szklana - to dwa zupełnie równoważne pod kątem technicznym materiały. Ważna jest tylko kombinacja lambda i grubość ... no i oczywiście cena. To nią się kieruj.

Nie mówię tu oczywiście o materiałach no name lub z niepewnego źródła, które nie tylko mogą nie trzymać zakładanych parametrów, ale mogą również zawierać jakieś zanieczyszczenia.

Właściwie nic. Czemu jedni wolą blondynki a drudzy brunetki?

Przy wełnie czasem decyduje dostępność w hurtowni, czasem przyzwyczajenie ekipy, czasem marketing, który trafi do tego konkretnego inwestora:D Mówię oczywiście przy założeniu, że porównujemy materiały o tych samych parametrach, różniące się tylko materiałem wyjściowym do produkcji

.

Jedyny racjonalny powód jaki można znaleźć to różnice wymiarów, np. szerokości rolki. Wyroby poszczególnych producentów czasami nieco się różnią i bywa tak, że produkt jednego możemy np. ułożyć między krokwiami bez docinania, a wyrób drugiego musielibyśmy docinać co poza niepotrzebną pracą czasami da odpad np. wąski pas, który trudno później gdzieś sensownie wykorzystać.

Edytowane przez Wojtek_Wisznia Mała

• 3 weeks później...
Całkiem na świeżo jestem z tematem wełny i wybrałem skalną Rockwoola 0,035. Pierwotnie nastawiony byłem na Isovera 0,04 ale po organoleptycznym badaniu (macaniu własnymi rękoma) różnych rodzajów wełny wybrałem jw. Jest bardzo gęsta i ciężka, a więc jej właściwości termoizolacyjne powinny być dużo lepsze od waty Isovera. W macaniu Rocwool 0,035 jest gęściejszy nawet od Isovera 0,033 i to naprawdę robi wrażenie.

• 4 months później...