Alberciczek 22.08.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witajcie. Mam nadzieję, że dobry dział wybrałem.Sprawa wygląda tak - domek już stoi, ma 50 lat itd. Ale jest problem - domek jest mały ( 10x8 m ), są tylko dwa pokoje, kuchnia i łazienka. Jest parterowy. Chciałbym zrobić w nim poddasze użytkowe, czyli 4 lub 5 cegieł ceramicznych do góry i nowy dach. Czy żeby zrobić takie poddasze użytkowe musi być czyjaś zgoda? Musi być zrobiony projekt? Proszę zwrócić uwagę na słowo MUSI. chodzi o to, czy mogę sam nakreślić rozkład pomieszczeń i instalacji na poddaszu, czy MUSI to być architekt. Czy w taką rozbudowę angażuje się nadzór budowlany czy jakieś inne instytucje prawne?I druga sprawa - z przodu domku chcę dobudować kotłownię, a z boku garaż. Nad kotłownią byłby albo balkon albo jakieś pomieszczenie. Nad garażem byłby pokój. czy do tego też musi być jakiś nadzór budowlany, projekt itd? Gdzie zgłosić taką rozbudowę domu? Należy tylko powiadomić UM, czy kogoś jeszcze i czy trzeba na to wszystko czyjąś zgodę?Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem od czego zacząć, a rozbudowę planuję zacząć w przyszłym roku, więc czas najwyższy zacząć się interesować jak to wygląda od strony prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.08.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witajcie. Mam nadzieję, że dobry dział wybrałem. Sprawa wygląda tak - domek już stoi, ma 50 lat itd. Ale jest problem - domek jest mały ( 10x8 m ), są tylko dwa pokoje, kuchnia i łazienka. Jest parterowy. Chciałbym zrobić w nim poddasze użytkowe, czyli 4 lub 5 cegieł ceramicznych do góry i nowy dach. Czy żeby zrobić takie poddasze użytkowe musi być czyjaś zgoda? Musi być zrobiony projekt? Proszę zwrócić uwagę na słowo MUSI. chodzi o to, czy mogę sam nakreślić rozkład pomieszczeń i instalacji na poddaszu, czy MUSI to być architekt. Czy w taką rozbudowę angażuje się nadzór budowlany czy jakieś inne instytucje prawne? I druga sprawa - z przodu domku chcę dobudować kotłownię, a z boku garaż. Nad kotłownią byłby albo balkon albo jakieś pomieszczenie. Nad garażem byłby pokój. czy do tego też musi być jakiś nadzór budowlany, projekt itd? Gdzie zgłosić taką rozbudowę domu? Należy tylko powiadomić UM, czy kogoś jeszcze i czy trzeba na to wszystko czyjąś zgodę? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem od czego zacząć, a rozbudowę planuję zacząć w przyszłym roku, więc czas najwyższy zacząć się interesować jak to wygląda od strony prawnej.Musi być zrobiony projekt. To również kwestia bezpieczeństwa. Konstruktor dobierze odpowiednie rozwiązania, by nic wam na głowę nie spadło, fundamenty wytrzymały itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.08.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie tylko projekt,ale ta rozbudowa lub przebudowa musi być zgodna z MPZP lub jak go nie ma to WZ warunki zabudowy dopiero będzie można ustalić co i jak projektować i czy jest to w ogóle możliwe w takim zakresie jak przewidujesz,potem architekt dostosuje nie tylko konstrukcję ale całą resztę projekt,i będzie można wystąpić o pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alberciczek 25.08.2016 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Dziękuję za odpowiedz. Dzwoniłem dzisiaj do UM i tam się dowiedziałem, że tym zajmuje się wydział architektury i budownictwa. W pierwszej kolejności, żeby z czymkolwiek ruszyć, muszę znaleść projektanta i wyciągnąć z UM wypis i wyrys. Z gotowym projektem idę do tego wydziału i tam składam wniosek o pozwolenie na budowę. Trwa to około miesiaca. No i potrzebny będzie kierownik budowy i dziennik budowy. I tu pojawiają się pytania - ile kosztuje projekt ( taka średnia cena, bo wiem, że zapewne są rózne ceny ) oraz ile bierze kierownik budowy i w jaki sposób się z nim rozliczam - za każdy dzień czy za całą budowę?Przepraszam z być może tak prozaiczne pytania, ale dopiero zaczynam przygodę z budownictwem.Dowiedziałem się tez, że pozwolenie na budowę garażu muszę mieć, ale tylko wtedy, jeżeli ów garaż będzie stał w granicy, lub mniej niż 3 m od granicy. A jeżeli będę go budował w odległości minimum 3 metry od granicy, to w UM tylko składam informację o budowie i czekam około tygodnia na zgodę UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts